icon

Je možné v dnešnej dobe nasporiť na svadbu?

30. júl 2023

Ahojte, zaujima ma vasa skusenost.. sme mladi par, ja pracujem rok, partner 2 roky. Co sa tyka spolocneho zivota, pracu sme si obaja nasli vo vacsom meste, takze sme nemohli zostat byvat u rodicov na dedine. Zacali sme od nuly, mali sme náročné štúdium na VŠ takze mohli sme mat iba brigady, z coho sme si kupovali veci a zili pocas VS, odlozit sa nam nepodarilo nic a od rodicov sme ziadne peniaze na start do zivota nedostali.. co im samozrejme ani nezazlievame, sme dospeli a zodpovedni sami za seba. Mame spolocne byvanie, vieme si zabezpecit co potrebujeme, pomalicky davame dokopy nejaku nutnu financnu rezervu… pri tom, ako je vsetko drahe, je veľmi tazke odlozit si nejake peniazky.. bude trvat roky, kym ziskame ako taku postacujucu financnu rezervu, aby sme neboli uplne bez penazi.. A TERAZ, este stale nie sme pri tom, ze by sme na svadbu odlozili co i len cent.. velmi tuzim po krasnej svadbe, nemusi byt obrovska, ale tak okolo 70-90 ludi.. vsade nam vsak vraveli, ze pri dnesnych cenach nie je mozne ist pod sumu 20 tisic.. ako je mozne taku sumu usporit??? a za relativne kratky cas? Lebo by som sa chcela vydavat mlada, nie ked mi bude tahat na 40ku.. ved to su niekoho celozivotne uspory…viem, ze casto sa hovori, ze sa to vrati na daroch, avsak nedokazem sa na to spoliehat… minule som uz rozmyslala nad pozickou.. potom som si povedala, ze kvoli tomu sa zadlzit neoplati.. uz rozmyslam, ze sa toho sna vzdam :( naozaj mi to nepride realne..

zarita39
31. júl 2023

Prvá svadba 5tisic EUR honosná atd aby bol každý spokojný
Druha svadba ako v las vegas rýchla a hlavne naša ani oblek ani svadobné šaty sme nemali 😀a bola omnoho krajšia lepšia a cítila som sa úžasne 😍😀

brigitte93
31. júl 2023

Naša svadba vyšla 12 000. V Modre.
65ludí. Sama som zdobila reštauráciu , žiadna agentúra. Tam sa dá tiež ušetriť veľa. Bola to perfektná svadba ale radšej za tie peniaze by som išla na exoticku dovolenku k moru.

tinka_1807
31. júl 2023

V roku 2020 svadba si všetkým pre 120 ľudí cca 8500€. Pozvánky a tlacoviny som si robila svojpomocne. Výzdoba do istej miery tiež. Kvety boli jednoduchšie a cez známosť. Šaty jednoduché, ale nové so všetkým (topánky, doplnky, závoj,...) Do 550€. ... Hudba lacnejšia ale kvalitná ☺️
Catering a jedlo ale nesterili, to sa ani moc nedá ... Určite išli ceny o čosi hore, ale ozaj záleží aj od vás/teba koľko to bude stáť ... Dá sa nájsť pekný, ale kludnejsie priestor. Catering a jedlo moc neusteris, to je pravda. Ale fotografia skús pozhanat nejakého známeho cez kamarátov (ako my), pozvánky si vieš tiež skúsiť dáva urobiť. Výzdoba to môže pomôcť družičky, rodina... Možnosti je veľa 🙂 ale myslím, že sa dá v pohode mať dnes pekná svadba aj za 8000€. 🙂

margaretka
31. júl 2023

@lukbe tak nie každý má rodičov čo dajú deťom po 10tis na svadbu ....

tanyag
31. júl 2023

@katkami123 A vieš aj prečo je to v anglicku takto? 🙂 Ja som tam žila 15 rokov a bola som na viacerých svadbách....Väčšinou svadby, kde si každý kupuje a platí sám sú tie, kde mladomanželia majú miestnosť zadarmo, neplatia za prenájom miestnosti ale je tam podmienka, že každý si za drinky musí platiť sám, dokonca aj nevesta a ženích 😁 ale bola som aj na svadbe, 300 ľudí a bola to svadba, kde každý stôl mal vlastného čašníka, stoly boli stále plné, akonáhle sa niečo na stole minulo, už čašníci nosili ďalšie či pitie, či jedlo, či koláče...a mladomanželia neboli Európania...čiže podľa mňa ide aj o tradície...Angličania majú veľa veci na saláme...muži v rifliach, tričkách, niektorí dokonca aj v teplákoch 😂 ženy v šortkách, krátkych overaloch, legínach 😂 A nikto nikoho nerieši...

lunademonica
31. júl 2023

Na daroch sa naklady na svadbu nevratia...nam sa vratila sotva stvrtina....takze s tym nepocitaj.
Veru, menej hosti a dobra rada: ziaden otvoreny bar, na nasej svadbe jeden "kamarat" ozraty kazal barmanovi nalievat po 10 poldecakov a potom nutil ostatnych ludi aby s nim pili a toto dookola, ucet na bare tusim aj cez 2000€ sme samozrejme platili my, co robil sme zistili az neskoro, takze pozor aj na to koho pozyvas.

missdiva
31. júl 2023

@penelope2066 tak to je vazne super cena. Daj autorke tip na miesto a usetris jej obrovsku pozicku.
Predpokladam, ze si tie kolace platila za susedsku cenu lebo vas chcela suseda potesit a s ostatnym tiez pomahali hostia, ci? Ked si zratam beznu cenu foto, video, doprava nevesty, hosti, hudba, priestory, jedlo, pitie, saty, topanky, prstene, vyzdoba tak mi to pride nerealne ale s pomocou sa asi da vsetko...
Mozno vela robi aj to, ze si to mala cez covid a to bola cena takychto podujati nizsia kedze nemali taky dopyt lebo sa vela ludi balo vyjst aj z domu.

zeldia
31. júl 2023

Ja som tu z tejto diskusie normalne v strese. Som hosť, spíme v hoteli, to kde mám vyhodiť tu vysluzku ak mi ju nanútia? Svadba bude o 120 ľuďoch, najradšej by som nešla. Ako hosť kupujem pre seba saty, chlap nema oblek ani topanky, hotel na dve noci, cesta, obálka, no tisícka za mňa padne a pritom taká blbosť….

nika523
31. júl 2023

Som asi divná ale pre mňa je svadba najväčší nezmysel, prežitok a trápnosť. Vyhodiť peniaze za jeden deň v svadobných šatách? Nedala by som za svadbu ani 3000 a ani 1000 eur, za 3000 pôjdem s manželom na parádnu dovolenku a za 1000 si niečo kúpim do domácnosti a nie vyhodiť za jednu noc. Prvú svadbu som mala pred 20 rokmi môj,, milovaný" ex na tom trval aj keď sme vtedy veľmi nemali peniaze a museli vziať úver 🙉 aj tak sme sa rozviedli aj napriek tej úžasnej svadbe náš spoločný život bol na 💩 Druhú svadbu s terajším mojim manželom sme mali na úrade len s dvoma svedkami a nestála nás nič a máme dobré manželstvo a ľúbime sa aj bez honosnej svadby

blackcat8885
1. aug 2023

Veľa ľudí zabúda podstatu svadby nie je dôležité aká svadba a za koľko ale s kým a život po nej. Manžel vyrába svadobné veci aj ja občas a niekedy som prekvapena ake ozaj blbosti nevesty riešia.

ckatka
1. aug 2023

Ahoj. Dosť mi pripomínate nás...začínali sme rovnako, s nulou na účte, odstahovani od rodičov, v garsónke, s brigádami a potom prvou prácou...

Co sa svadby týka...aj za veľmi málo peňazí sa dá urobiť veľmi veľa muziky. Ja som spievala.na svadbách roky....zažila som.x svadieb...A mala som relatívne jasnú predstavu, čo áno, čo nie. Čo je podstatné, potrebné a naopak, čo je hovadina zbytočná a drahá. Čo si hostia všímajú a čo, naopak, prehliadaju...
Nech si každý hovorí, čo chce, svadba je pre hostí. Áno, je to váš veľký deň, vy ste stredobodom pozornosti, ale hostina sa robí viac menej pre hostí. Kebyže ich tam nechcete, choďte sa zobrať o dvoch svedkov na matriku. My sme pozvali ľudí, (Asi 70 nás bolo plus došli ešte nejakí len zagratulovat potom neskor) ktorých máme radi s ktorých si vážime. Naozaj. Náš zoznam hostí bol veľmi vtipný. Rodina netvorila ani 25%. To, že je niekto moja sesternica, jej nedáva právo tam byť, pokiaľ nie sme v kontakte a nezáleží nám na sebe. Naopak, boli tam ľudia, ktorých sme poznali krátko, ale mali sme silné vzťahy a cítili sme, že áno, s nimi to chceme osláviť. A naozaj, zloženie bolo také, že všetci sa tešili, všetci komunikovali a všetci sa chceli nejako zapojiť, lebo nás majú radi. Nezištne. Keď "len" naozaj upečením koláča...mat okolo seba správnych ľudí je naozaj základ.

Dám ti pár tipov, ako sme to spravili my, a kde sme ušetrili najviac.

- svadobné oblečenie - z požičovne. Zo salóna v malom meste, vlanajsia kolekcia, žiadne prehnané caviky. Stovka za šaty a par drobných za vestu a doplnky pre muža. Za ďalšiu stovku vlasy a mejkap, ktoré tomu dali punc, a bolo to dokonalé. Nikdy som sa necítila krajšie. Topánky - bežné biele letné sandale,ktoré nosím bežne, vedela som, že sú pohodlné a pretancujem kľudne celu noc a ani ich nevidieť. Popolnočné šaty - žiadne. Bola som v bielom do rána, srat na zvyky, boli krásne 😂
- doprava - jeden prenajatý autobus, ktorým sme išli všetci (aj ja ako nevesta), v autobuse sa pilo spievalo, proste žúrka od začiatku
- kameraman - nie, nikto by tie videá viac nepozeral a kvôli klipu na fb naozaj nepotrebujem vyhodiť 500€
- fotograf - začínajúci s dobrými referenciami z malej dediny ďaleko od BA. Dohoda vopred, čo chceme a potrebujeme. Zaplatený len na oficiálnu časť, portretovky v Cicmanoch a začiatok hostiny. Nepotrebujem fotky s lyžicou v ústach a trápne fotky tanečkov.. A jednu s tortu cvakne hocikto aj na mobil. Úplne to stačilo.
- miesto - mala dedina na strednom Slovensku - a dokonca nám stalo za to ísť sa odviezť zosobasit do Čičmian na obecný úrad a mali sme to aj s programom prehliadkou a muzikou
-ubytovanie - kamoši, čo boli zďaleka, mali ubytko u našej rodiny- podelili sme si ich, žiaden hotel, proste každý bol u niekoho doma. A na druhy deň sme sa ráno stretli na raňajky, podojedali všetko a my sme potom upratali sálu. Za pár minút hotovo, niektorí ostali s nami pomôcť a mali sme to raz dva.
- hostina - miesto typu obecný kulturak alebo školská jedáleň, kde nám niekto vie zabezpečiť catering štýlom - dovezie, naserviruje, odíde...A zaplatiť nejakú tetu, čo sa potom postará o studené misy a koláče (stačí nakúpiť suroviny a máš). Jedlo typu "naberame si z mís koľko kto chce", nemáš toľko odpadu. My sme mali svieckovu (kamoš ma jedáleň, spravil nám fakt dobru cenu) a knedle, studené misy a o polnoci kotol drzkovej lebo ju všetci milujú (a kapustnicu pre tých dvoch, čo nie). Žiaden odpad, ešte aj ostalo na druhý deň a jedlo bolo fantastické domáce.
-svadobná torta a zákusky - dohodnúť sa s rodinou. Pre väčšinu žien je ešte stále "prestíž" piecť na svadbu. Bola,som prekvapená aká hrdá bola moja krstná mama, keď som ju poprosila o upečenie par plechov slaného na svadbu, lebo ho mame radi. A takto sa to nazbieralo...jedna mama upiekla dva plechy puncoveho, jedna dva plechy medoveho, jedna krstná rolády, druhá slané, jedna tetka linecké...A úplne to stačilo... A od každych rodičov sme dostali tortu, tak jednu z nich sme proste podvecer pokrajali ako svadobnú ku káve ako jeden chod, neobjednavala som zvlast svadobnú.
-pozvánky a iný tlačený materiál, menu, etikety na vysluzky, fľaše a krabice, menovky - všetko som si spravila v powerpointe a poslala mailom do Ševtu vytlačiť na strieborný papier. Stalo ma to centy...ešte mi to aj postrihali.
-výzdoba - dali sme to na máj, našklbali orgován a niečo zelené z krička na dvore. Náklady 0. Platili sme len za požičanie navlekov na stoličky a nejakú ozdobu za vrch stôl. Materiál, pierka, organzu a všeličo som nakúpila na bazari, sviečky z netu, a s kamoskami sme si spravili "pred svadobnú žúrku" a zdobili sme sálu a užili sme si to.
-starejsi - nie. Žiadne trápne kecy a fory. Pripravili sme s mužom program, scenár...A brat mi pomáhal robiť "organizačného pracovníka". Proste uviedol, čo kedy bude a bola to super sranda.
-hudba - miestny vyslúžilý "DJ" nabrifovany a poučený, čo nám ma púšťať, pripravený playlist a takisto dohodnutý podľa scenára, kedy čo, rad, ze je zas medzi ľuďmi, za 30€, jedlo a vysluzku nás bavil dokedy sme chceli...bolo vidieť že aj on je rád 😂
- pitie - zarábať vlastnú citronadu, používať domáci sirup, sódu, požičať pípu, kúpiť jeden sud s pivom, radlerom a kofolou...my sme dali bokom jeden stôl na teplé nápoje a bola samoobsluha. Bola tam horúca voda, káva, čaje, kapsulovy kávovar (náš). A druhy stôl bokom s vínom..
Mali sme kopu pozbieraneho vína z ciest, u rodičov po špajzách x fliaš co sa tam povalovali......kopu darovaného alkoholu...tak.sme ho tam proste vyložili, nekúpili sme ani kvapku. A nikomu nevadilo, že víno je každé iné...naopak, spravili sme to formou "degustácie", riadne vínna karta, lístok na recenzie...A hrozne to hostí bavilo. Náklady 0...efekt wow. 😂
-pre hostí sme nakúpili bublifuky a s tym sa najviac bavili
-do autobusu sme narobili klasické jednohubky z rožkov, domácu pálenku 20 ročnú, a moravské koláče...
-obrúčky - na svadobnom veľtrhu sme vyjednal zľavu a v rámci výletu si ich boli vziať v Brne. Doplatili sme nejakým svojim zlatom, opýtajte sa rodičov a starých rodičov, možno škrečkujú nejaké poškodené šperky na takéto účely. My sme veru nazbierali par kúskov po babkach a minimálne 2/3 z ceny obrucok sme mali pokryté.

A ja vlastne ani neviem, čo sme ešte platili....mam pocit, že takmer nič...stálo nás to celé do 2000€ fakt, a.to.som.do.rozpoctu písala všetko...ešte aj biele.silonky za 50 centov z galanterky 😂...áno, 10r dozadu....dnes by to.bolo ale max 4000.
Naozaj na bazari (mojasvadba) nájdeš na mraky materiálov... (a skoro všetko tam vieš následne predať). A potom stačí trochu porozmýšľať, byť kreatívna a nesnazit sa mat všetko, len preto, že to má etiketu "svadobné". Aj s bežnými vecami vieš vykuzlit ohromný efekt. Dôležité je užiť si to, a dobra zábava. Hostia si nebudú pamätať, akej farby bola výzdoba alebo akú si mala polievku. Hostia si budú pamätať, že "to bola bohovska svadba a super sme sa zabavili ". Tebe ostanú fotky, obrúčky a pocit. Na tom si daj záležať.
A.hlavne...ja som mala.skvely pocit, že si to riadim sama....A nemusím.sa.spoliehat na dáku agentúru...A už tie prípravy som si užívala...s kamoskami sme sa zabavili pri výrobe všeličoho....

Celkovo na to spomínam (ja, aj naši hostia) ako na jednu z najvydarenejsich akcií, na akých som kedy bola. A naozaj lowcost...
Treba si len uvedomiť, čo je dôležité. A nebáť sa hovoriť s kamošmi a rodinou. Možno sa dozvieš, že niekto ti vie vybaviť zadarmo šoféra autobusu alebo nejaky bratranec, ktorý by tam inak ani možno nebol, sa s ním dohodnes, ze za fotky nech pride aj s frajerkou 🤷‍♀️ možno kamošova žena je vášnivá kuchárka a je ochotná uvariť kotol skvelej sviečkovej len za cenu surovín a budú jej oči svietiť keď bude vidieť ako sa hostia zalizuju...Druhý kamoš zas praskne pýchou keď mu všetci vychvalia drzkovu (chlapi sa z nej išli pokakat...fakt😂😂😂). Možno niekto má Metro kartu a vie ti vybaviť lacnejšie nákup na studené misy 🤷‍♀️ niekto ma alkohol ktorého sa potrebuje zbaviť.. Rieš, pýtaj sa...uvidíš.
Hlavne sa dohodnite so zenichom, ako by ste to chceli mať a co je pre vás dôležité...A potom prajem veselé prípravy. 🤷‍♀️

ckatka
1. aug 2023

@lucia7933 wow to.kolko vám dávali hostia? Ved to je 200€ na hlavu....
Omg...
Ja som asi z divneho kraja...ale kebyže mam dat ja 209€ a manžel 200€ tak na takú svadbu ani nejdem...
U nás sa po stovke dáva tak surodencovi....keď idem ako hosť nie najbližšej rodine tak max 50€ (rátame to akože "trovy", proste koľko cca prejeme, a nie ze sa im skladáme na šaty pomaly....)

dzulik_
1. aug 2023

Ja som mala pomerne "veľkú" svadbu, 160 ľudí a teda žiadnych 20 000€ nás nestála. 6 rokov dozadu nás svadba vyšla okolo 4 500-5 000€, presnú sumu si už nepamätám. Len treba rozumne nakladať s financiami. Dokonca aj tie v prvých komentároch zhejtované výslužky sme dávali každému, nie len tým, čo na svadbu neprišli 😀

21anjelik19
1. aug 2023

Ty si najskor napis na papier co chces, a k tomu si popíš sumy priblizne a spocitaj si to .. si pozistuj v tvojom okolí čo koľko stojí ..... a nie trepnúť 20 000 od buka

k16k18
1. aug 2023

Ja mať teraz ten rozum co mam by som už veľkú svadbu nemala škoda peňazí....hostia lakomci dat aj niečo do obalky aj keď som to nevyzadovala a ešte sa nám ani nevdeli podpísať aby sme nevedeli čo je od koho ....teraz by som spravila svadbu o dvoch svedkovh rodičia max súrodenci a išla s nimi na obed ten vieš zabezpečiť aj dopredu a prídete na hotové...jedine co by som riešila je asi fotograf nech mam peknú spomienku ...obrúčky, torta- nemusia byť ani koláče pri takom počte ľudí lebo sa to nezje a rozdávať netreba, saty , oblek , makeup a vlasy by ta vyšli max do 3000 ak by si to mala niekde v BA

marryen
1. aug 2023

@ckatka áno lenže to bolo niekedy. Teraz tento rok to brutálne zdraželo. Takže za 50 e pokryjes tak trovy za jedného,nie pár alebo ešte celú rodinu. Keď sme pred pár rokmi mali krstiny,tak jeden zákusok stal 20 centov a dvojchodive menu okolo 15 e sme platili. Teraz stojí jeden zákusok 70 centov / podotýkam jeden malý rez/a menu v reštaurácii sme platili 36 e za osobu pred dvomi mesiacmi. Za svadbu je to ešte viac.

katka_1102
1. aug 2023

Ste ešte mladí. Odkladajte si 2,3 rocky...niečo sa vám aj vráti. Nepýtala si sa rodičov, či ti v prípade svadby prispejú? My sme mali svadbu tohto roku. 70 ľudí a stála 10000eur. Vrátilo sa nám 4000. Platili sme si ju s manželom. Mali sme DJ,okrúhle stoly, chiavari stoličky, vysluzky, domácu pálenku plus iné druhy, aby si každý našiel to svoje....svadobnú tortu,kolace,candybar, Moniku Lizbetin v kostole.
da sa spraviť svadba. Veľká položka je určite priestor a jedlo . Na priestore sme šetrili a stravna jednotka bola 60eur. Fotiť sme sa boli po svadbe.

katka_1102
1. aug 2023

@katka_1102 TTkraj

mandzula
1. aug 2023

@natalka13 nas vysla 3 000 (do toho ratam komplet vsetko od siat, obrucok cez kolace az po autobus odvazajuci hosti) v Erbe v Banskej Stiavnici s tym, ze vlastne sme mali len kolace. Rok 2019, ludi 25.
Ale s tym, ze oznamenia telefonicky, vyzdoba ziadna, pretoze podla nas je to gyc, manzel obrucka vytetovana a ja z Pandory za 50 €. 🙂

mandzula
1. aug 2023

@zeldia a presne na toto by mali ludia mysliet, ked pozyvaju na svadbu - dostavaju mnohych ludi do situacie, z ktorej nevedia ako von - odmietneme, mozno sa mladi urazia, pojdeme - vyhodime kopec prachov na oblecenie, ktore si oblecieme mozno raz a este sa bude kukat do obalky, ci sme darom aspon zaplatili, co sme zjedli. Presne z tohto dovodu sme na svadbu volali 23 najblizsich ludi s tym, ze nech si oblecu hoc aj rifle, kvety a dary nechceme. Za mna je vrchol trapnosti robit svadbu s tym, ze predtym pocitam, kolko by sa mi asi tak mohlo vratit. Bud na nu mam na celu, alebo ju nerobim, resp. sa vezmem o dvoch svedkoch.

nika523
1. aug 2023

@blackcat8885 presne tak, dôležité je koho si berieš a nie aké šaty, výslužky a podobné dristy a počítať koľko mi kto dá aby sa mi to vrátilo a ako tu niekto písal že ešte podpísať sa treba že kto koľko dal 🙉 a výslužku čakať lebo som dala do obálky a kúpila kvety a koľko ma to stálo ( to tiež niekto písal ) čo to je výmenný obchod? Preto ani nechodím na svadby

vladi4444
1. aug 2023

Nečítam komentáre ale zarazila ma suma..20 000?? To až tak išli ceny hore? Pred dvomi rokmi ma vyšla veľká svadba (100 ľudi, manžel z velkej rodiny) cca 5000 eur a všetko sa mi "vrátilo". Ale na výzdobu, hudbu v kostole, a pod sme mali kamarátov, veľa známosti, lepšie ceny..každopádne, to je určite prehnaná suma a druhy krát keby nemáme nasetrene a nepomohli nám rodicia, tak by som si urobila menšiu svadbu niekde v reštaurácii, alebo na hostina na záhrade.

nika523
1. aug 2023

@vladi4444 áno všetko je drahé, kolegyňa mala teraz svadbu myslím 70 ľudí a že keď všetko komplet spočítala koľko ju to stalo aj okolo toho tak 15 000

nika523
1. aug 2023

@mandzula áno aj pre hostí je to drahé a veľa krát tam idú len z povinnosti že sa to patrí a aby sa niekto neurazil lebo všetko je drahé a dať za jednu veselicu dvaja s partnerom 300-400, počítam oblečenie, kytica, dar, do taniera, redova či jak sa to volá... je dosť a keby to aspoň stálo zato ale za jednu tancovačku že niekto si povie áno? Určite si peniaze viem minúť rozumnejšie no proste pre mňa je svadba blud

pikachu999
1. aug 2023

Keď sa chces vydávať mladá tak sa môžete zobrať aj teraz na úrade len vy dvaja prípadne rodičia a súrodenci..a máš to aj tak je svadba len papier šťastný život ti to nezaručí..

marryen
1. aug 2023

@nika523 presne tak. My tiež chodíme len z povinnosti🤣😬aj to len blízkej rodine. Teraz sme tiež pozvani a nevesta nám dala pri pozývaní na javo,ako keby sme sa mali zblázniť od šťastia že máme tú česť ísť na ich svadbu.🤣🤣 Keby bolo na nás,tak omnoho radšej by sme šli na nejaký wellness za tie peniaze. Ale je to naozaj blízka rodina,takže nedá sa vyhovoriť 😬🤣🤣

nika523
1. aug 2023

@k16k18 a vravieť o hosťoch že sú lakomci lebo dali málo do obálky? A koľko mali dať? Nie každý je ochotný minúť za jednu noc a vaše áno 300e veď keď tam niekoho voláš tak preto že ho tam chceš mať a nie preto aby sa zaplatila svadba aj keby nedal nič alebo kávovú súpravu ako kedysi, to rovno sa môžeš vyčísliť náklady a nech si každý zaplatí vstupné a nech si rozmyslí či tam chce ísť alebo nie

nika523
1. aug 2023

@k16k18 neber to osobne ale väčšina ľudí tak rozmýšľa len som chcela poukázať aké je to celé nezmysel

zeldia
1. aug 2023

@nika523 a my dvaja sa do tých 400e nenarveme ani keď si oblek pozicia (nema oblek ma čierne gate športové topanky a modrú košeľu to nema veľmi odvahu si obliec už som premýšľala kúpiť neake sako, požičovňa aj tak treba inú košeľu a topanky). Nemáme kde prespať asi by sme to odšoférovali ale tak pôjdeme akože aspoň na výlet. A ta strašná nuda, zle jedlo lebo sa šetrí, no tesim sa.

vikiki29
1. aug 2023

Tiež budem za tú, ktorej pripadá ako absolútny nezmysel investovať tisíce EUR, ktoré prakticky ani nemám za jeden večierok. Neviem na čo je to dobré takéto okázalosti. Že splnený sen??? 🤷‍♀️… no neviem, ale je pravda, že ľudia investujú aj do väčších hovadin, čo už…