Je odobierka dôležitá, alebo je to iba starý zvyk?
Ahojte. Chcem sa opýtať aký je váš názor na odobierku/odpytovanie pred svadobným obradom v kostole. V apríli 2021 chystáme ( keď Boh dá) väčšiu svadbu pre cca 100 ľudí ale túto konkrétnu "ceremóniu" by sme so snúbencom radi vynechali, proti čomu sú zásadne moji aj jeho rodičia. Je odobierka naozaj tak dôležitá alebo je to už iba starý zvyk? Ďakujem za každú radu prípadne skúsenosť.
@ell_mala kolegyna mala odobierku a povedala, ze to bolo super trapne. Ak vas rodicia do toho nutia, spravte odobierku v style posedenia u jednych z rodicov vecer vopred. Kamosi to tak mali. Este aj kamaratov, ktori uz boli v meste zavolali. Vsetci sme pokecali, uvolnili sa. Bolo to fajn. Lepsie nez traposit pred obradom. Ja som nemala odobierku a ani by som ju do toho nabiteho programu nevtesnala.
To je supertraposina. Ako aj polovica ostatnych zvykov. Niekto vyššie písal že je to kresťanská tradícia a poďakovanie sa rodičom, že deti v kresťanstve vychovávali. To je dobrá blbosť , pretože polovica neviest je už dávno tehotná a súložili už dávno pred svadbou niekoľko rokov, tak neviem načo sa tu hráme na kresťanov.
My sme mali odobierku ak 20-30.min. Ved v tom nabitom dni nebol viac priestor. Ak vam to v zasade nevadi a chcete aby nol aj vlk syty aj ovca cela, spravte teda taku do pol hodky len o rodicoch a svedkoch. Stihnu sa len zvitat, dat si pierka, zapit, vycikat a uz sa ide na obrad. A neprehanas celu svadbu hore dole
@ell_mala my sme sa videli na foteni pred obradom este, bolo to nadherne, lebo to bolo v kastieli na nadvori a cakal ma tam otoceny. Po foteni sme mali odobierku, ale taku po nasom - len rodicia a svedkovia. Vsetci ostatni hostia isli rovno do kostola. Za mna to bolo velmi pekne a som rada, ze som to mohla absolvovat, ved to je raz za zivot hadam 😉
Niekde odobierky este robia, niekde uz to nepraktizuju...urobte si podla seba, je to Vas den, vasa svadba 🙂
@ell_mala My sme nemali tradicnu odobierku, len take podakovanie rodicom a starym rodicom. To som zase chcela a bola to pekna oficialna cast svadby, kde som osobitne akoby podakovala kazdemu z rodiny, kazdy ma pobozkal na celo a kazdy mi v tej chvili povedal nieco osobne, na co by inokedy nebol cas. "Rozlucka" s rodinou pri zakladani novej rodiny. Pre rodicov je tiez dolezite mat priestor pre rozlucku s dietatom a moznost dat mu pozehnanie. Uz akakolvek formu sa tomu da, ci tradicna odobierka, ci inak, ale ked na tom rodicom zalezi, umoznila by som im to.
@ivangeline 😂 lebo robit odobierku, ked uz vacsina parov spolu predtym zije, davno nebyvaju s rodicmi a tak ich “odoberat” od rodicov ani nema zmysel,... to je o com potom? radsej “americke” vidiet sa az v kostole (aj ked netusim kde si na toto prisla, ale budiz), nez trvat na zvykoch a ani nevediet o com vlastne su a ze su vlastne v niektorych pripadoch zbytocne a skor trapas
@zuzuliennka1 však ani nemá; Ja som si spomenula, že sme to mali ale my sme to mali troška inak. Ja som ešte nemala svadobné šaty, klakli sme si k rodičom a úprimne povedali, čo sme chceli a oni nám dali požehnanie. A preto americké, lebo sme to najskôr videli v telke, že ženích vidí nevestu až v kostole a žiaria mu oči... 😂 27 šiat. Napr. 🤣 Asi si to znova pozriem. 😳
Moja svokra to odmietala pochopiť, že nechceme. Svadba bola u manžela na Orave. Ja som z Malaciek. Naši bývali na ubytovni. Čo má príde pýtať tam? Nakoniec sa s tým zmierila. Manžel má videl až v uličke v kostole. Bolo to oveľa krajšie. Podľa mňa
Je to cisto na vas, nic nie je povinne.
Mne je to velmi smiesne a trapne ked spolu mladi byvaju a potom hraju divadlo, ze sa pyta od rodicov ci mu ju daju a ze opusta rodny dom a pod.
A rovnako pred cepcenim ked nevesta nechce dat vienok, hoci pannou nie je uz daaaavno a ked je este k tomu tehotna.
Na mna to vtedy posobi ako divadielko a citim sa trapne aj za nich. Ale ak im na tom zalezi a paci sa im to kvoli tradicii a uplne im unika ten povodny zmysel, tak prosim, he to ich vec.
@ivangeline jaj 😁 ten film poznam, ale este som ho nevidela, asi pozriem tiez 😁
u nas by sa odobierka ani prilis nedala spravit, kedze moj manzel je z uplne ineho mesta a tesne pred svadbou sa prisiel ubytovat na hotel a tam ostal az do sobasa, aby sme sa videli az v kostole, neviem si cele to divadlo ani predstavit v tom pidi byte mojich rodicov
My sme odobierku nemali. Aj tak boli na svadbe uz len mamy. A tym sme sa podakovali priamo na hostine za vsetko co pre nas spravili ❤️ spravte si ako to citite. Ak to mat nechcete, rodicom sa da podakovat aj inak. Je to vasa svadba, vase rozhodnutia.
@ell_mala odobierku sme nemali.jednak nedostatok casu,ledva som si stihla obliect po kadernicke saty,obrad v kostole o 11.00.
ale ked som videla predtym sestrinu odobierku na videu,tak som ju prave kvoli rodicom nerobila.svoju vdaku im prejavujem stale,keby sme robili odobierku,vsetci by sa strasne rozcitili. potom neskor vecer bolo cepcenie,prisli krojovanky a ony urobili podakovanie mojej mame.bolo to necakane a pekne🙂

@ell_mala odobierka je hlavne dôležitá pre rodičov, a to, že ta prvýkrát uvidí v kostole je aj tak len kvôli fotkám a tie sa dajú spraviť aj inde, my sme sa tak stretli v parku a mame odtiaľ super fotky z toho stretnutia. Odobierka sa dá spraviť aj rýchla, naša bola asi 5 minútová. 😊 ale aj tak je to vaša svadba a teda pokial neprispievaju rodičia a netrvajú na tom, že to musí byt podľa nich, tak si môžete spraviť ako len chcete.