icon

Je svadba len šaškáreň pre rodinu?

13. jan 2023

Dnes tu idú na pretras zásnuby tak pridám aj môj názor na svatbu. Začala som plánovať svatbu a moja otázka bola že čo je do prdele starejši a prečo by mal byť cudzí človek na mojej svatbe? Potom som si zistila že čo robí a tak, tak som si povedala ok. Lenže keď som si začala zisťovať všetky tradície a rituály ktoré sa na svatbe robia, tak jediné co som nevyskrtala z môjho svadobného programu bolo hádzanie kyticou. Mne tie tradície prídu fakt stupídne, nezabavne, niektoré ma ako ženu urážajú a nechcem sa toho zúčastňovať. Lenže tu nastáva tá dilema. Rodina bude zo svatby sklamaná. Takže mám vyhodiť 5000 na svatbu, ktorú ani nechcem aby bola rodina spokojná alebo mám zobrať 5000 dosetrit ďalších 5 odletieť na havaj a urobiť si svatbu podľa mojich predstáv v súkromí s tým že čeká rodina bude ofucana?

stanislavicenka
13. jan 2023

Ved to nemusis mat. My smenemali odobierku,a ani cepcenie. Prislo mi to ako blbost, kedze sme spolu byvali 1rok🤦. A vobec som neriesila, ci niekto nieco hovoril. Asi rok po svadbe sne sa dizvedeli, ze to niekto ofrflal na svadbe, no a co. Ved si to spravte ako si to prajete vy. Nemusite sa nikomu zmestit do predstav, iba sebe

kubkovamama
13. jan 2023

My sme sa vzali tak,že to nikto nevedel.Na úrade.Ale my sme asocialne povahy.😂Dôvodov bolo dosť a jeden z nich aj to čo píšeš ty,tradície s ktorými sa nezhodujem.Urobte si podľa seba.Inak budeš na to spomínať s kŕčmi v bruchu,lebo čo ostatní?

tyrkysova_kobyla
13. jan 2023

My sme mali dedinsku, pomerne velku, svadbu - cca 70 ludi. Starejsieho som chcela, ale preto, aby niekto "odmoderoval" a organizoval, co sa kedy bude diat. Mala som sice cepcenie (pacilo sa mi byt na chvilu v kroji a zaspievat si tie smutne ludovky 😀), ale hned som skrtla "hlavku stat, ci vienok snat", toto neznasam a je mi to trapne 😀 Starejsi bol aj hudobne nadany, takze zahral na harmonike, fujare. Ale inak ziadne trapne hry ani podobne veci sa nediali.

simonka15513
13. jan 2023

@kubkovamama my tiez tak 😀 isli sme na urad sa opytat kedy maju volne .. povedala ze aj ma druhy tyzden 😀 tak sme sa vzali 🫢

jaskolka
13. jan 2023

Nie nemusíte mať nič z toho, ak to nechcete. Je to len na vás. Nikto vás nemá co odsudzovať fucat sa a nebodaj urážať, že to nechcete
Ale všeobecne by som to na druhej strane neozbacovala "saskaren, traposiny a hlavný šašo je nevesta", lebo je to veľmi individuálne. A sú ženy, (aj muži) ktorí práve takúto tradičnú svadbu chcú,páči sa im to a takisto netreba ich takýmto spôsobom urážať.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
aknamorka22
13. jan 2023

My sme mali obrad o dvoch svedkov na radnici. Vedeli o tom len rodičia. Ostatná rodina sa o tom dozvedela až po. Niektorí sa urazili, niektorí neriešili 🤷 povedala som, že buď takto alebo žiadna svadba. Tak boli radi aj za toto. Mne osobne sa páči byť hosťom na tradičnej svadbe, kde sú všetky tieto zvyky. Ale samú seba som si nevedela predstaviť, že budem v úlohe nevesty a muž ženích. Proste nie sme na to. Urobte si svadbu akú chcete vy.

babatkoo
13. jan 2023

Pre mna bola svadba vyhodene peniaze. Mali sme obrad na urade a potom najlblizsi sme isli na veceru do lepsej restauracie a dobre bolo.

diamondsspaces
13. jan 2023

Za 5000 eur smer Amerika alebo Thajsko, Tibet alebo iné uletené miesto ktoré by ste chceli navštíviť ... Budete tam viac dní , zažijete to čo nikdy , pokiaľ sa nemusíte z nejakej dôvodu brat a ak áno stačí na úrade .... Určite by som nedala 5000€ a viac za jeden deň aj keby mám milióny na účte

tiezjedna
13. jan 2023

@nadazdi nepíš blbosti. Svadba na pláži je rovnako platná ako každá iná, len si musíš vybrať správnu destináciu. Trebars na Maledivách sú len symbolické obrady. Na Mauríciu je svadba právne platná. Brali sme sa tam aj my, tak viem.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
a_adamcova
13. jan 2023

Môžeš sa aj pretrhnúť aj tak ťa budú ohovárať. Lebo hudba nebola podľa ich predstáv, lebo neboli švédske stoly, a keď budú švédske stoly, tak za to, lebo boli neskoro. Keď tam budeš mať veľa koláčov, tak za to, lebo by si dali radšej slané. A keď tam budeš mať málo koláčov tak za to. Keď tam budeš mať víno, tak za to lebo by chceli pivo, a keď budeš mať pivo, tak za to lebo by chceli skôr likér :D :D :D Každému nevyhovieš, a potom keď do toho vrazíš niekoľko tisíc, ťa to zamrzí a riadne. Viem o čom hovorím 🙂 A k tým 5000 čo si písala, by si musela priložiť ešte podstatne viac, na tú svadbu.
Ja by som na tvojom mieste tie peniaze investovala radšej do exotickej dovolenky aj so sobášom. Bude to váš deň, a ostatní by mi mohli akurát tak fúkať práškový cukor.
My sme s priateľom na exotiku nemali. Ale aj tak sme sa zobrali potajomky len na úrade s dvoma svedkami a ešte v ten deň išli na dovolenku aj s deťmi. Svokrovci boli zhodou okolností na klasickej svadbe presne deň na to. A teda riadne ohováračky, to ma potvrdilo v tom, že sme dobre urobili, že sme sa takto rozhodli ako sme sa rozhodli 🙂

tiezjedna
14. jan 2023

@nadazdi prosím ťa, ty zjavne píšeš o veciach, o ktorých nič nevieš. Prestaň tu šíriť bludy. Úradná preklad sobášneho listu nie je nič nákladné, je to doslova pár eur. A prehnať to osobnitnou matrikou je záležitosť odoslania zásielky. Už fakt prestaň 😠

evkamotka
14. jan 2023

Ja som tiez vsetko vyskrtala a nikto nakoniec nebol ofucany. Klucove je velmi dobre jedlo, pekne priestory a dobra hudba. Ostatne ludia zabudnu. Mas samonasieraci reflex :D

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bessie12
15. jan 2023

@nadazdi to co za somariny pises ?? Ja sice zijem v zahranici, ale ziadnu svadbu na ambasade mat nebudem len kvoli tomu, ze mam SK obcianstvo.. Obrad aj hostina bude tam, kde sa nam bude pacit. A bude to vsetko platne.

mikadooo
15. jan 2023

No tak v prvom rade by som sa opýtala chlapa a nie cudzích žien na modrom koňovi. Ja som tú šaškáreň nejak prežila, napokon to bolo aj celkom fajn. Keďže už som bola celkom pripitá, tak mi tie tradície až tak nevadili. A nebolo toho veľa, len rozbíjanie taniera, prvý tanec mladomanželov a čepčenie a redový tanec. A ešte teta z Nemecka, ktorá sa zrazu postavila po večeri a prečítala nejaký veľmi dlhý vinšovací list (po nemecky, čiže ešte sa to aj prekladalo druhej rodine 😄) - asi nemecká tradícia, neviem 😁, ale tiež sme to všetci v zdraví prežili 🙂. Potom už bola len žúrka a pohoda.

tiezjedna
16. jan 2023

@bessie12 my sme mali za svedkov čašníka a jednu z našich svadobných koordinátoriek 😂 Pecka svadba od začiatku až dokonca! Celé dva týždne boli úžasné👍A teraz už to majú dokonca vyšperkované tak, že každý deň je v danom rezorte iba jediná svadba (kedysi ich tam bolo bežne niekoľko)... To nemáš ani tu, pretože vylezieš z úradu/kostola a už je tam zošikovaná ďalšia runda😂

mell27
16. jan 2023

My tiež plánujeme o rok svadbu a nebudem mať starejsieho ani žiadne tradície ... Iba obrad a zábavu 😊

bessie12
16. jan 2023

@tiezjedna tak to sa tesim spolu s tebou 🙂 a kde si mala svadbu ? Mna sice este ani nepoziadal o ruku, ale uz sme sa bavili vela krat na temu svadba. Aku predstavu by sme mali o tom a taktiez uz padla tema medove tyzdne 😀

tiezjedna
16. jan 2023

@bessie12 brali sme sa na Mauríciu 👍 budúci rok to bude 10 rokov a plánujeme to osláviť práve tam 🙂 Na piate výročie sme tam vzali aj deti a boli nadšené! Maurícius je prekrásny ostrov! Jak na svadbu, tak aj na honeymoon alebo len dovolenku, vrelo odporúčam❤

dzina007
16. jan 2023

my sme nemali ani starejsieho, ani ziaden program, ani ziadne stupidne hry, ani cepcenie len dobru hudbu a aj po 10 rokoch na nasu svadbu ludia spominaju ako jednu z najlepsich kvoli zabave. 😀

bessie12
16. jan 2023

@tiezjedna tak to gratulujem uz teraz 🙂 Snad niekedy sa tam dostaneme. Velmi ma laka ist na holandsky ostrov Curacao, ale lodou Cruise ship. Taka 2 tyzdnova dovolenka. 🙂

tiezjedna
16. jan 2023

@bessie12 to bude tiež určite úžasná dovolenka! Držím palce nech sa ti sny splnia👍😉

bessie12
16. jan 2023

@tiezjedna dakujem. Som toho nazoru, ze sny si treba plnit 🙂

jaanik
16. jan 2023

my sme mali svatbu podla nasich predstav, bez tradicii, starejsieho... neriesili sme,co na to ostatni... a bavili sa vsetci...

matkahelka
16. jan 2023

neviem, kde na havaji by ta svadba stala 10k? ci to myslis, ze tam pojdes s 10 clenmi rodiny?
sledujem na insta tanu zidekovu, brali sa s michalom na maledivach pred par dnami, za mna parada. 2 svedkovia a cau. ak natrafis na lacne letenky, za tych 5k to mate aj so svedkami.

matkahelka
16. jan 2023

@nadazdi a to ti kto kedy povedal, ze tie svadby su neplatne? su to presne take uradne sobase ako na SR na matrike.

veronicka1901
16. jan 2023

My sme mali veľmi komornú svadbu, len 25 hostí, žiadne tradície. Svadbu sme mali v kaplnke v lese. Mala som svadobné šaty klasické, kebyže sa znova rozhoduje, už ani tie by som nepotrebovala 😃. Mám obrovskú rodinu, kebyže mám všetkých pozvať, tak sa zbláznim. Takže sme to vyriešili fakt len s najbližšími a bolo to super. Urob si úplne seba, je to len a len tvoj deň, nikoho iného.

adrianajozko
16. jan 2023

Musim ti napisat ,ze ja s manzelom 1 rocnou dcerkou ,s rodicmi a bolo super. Krasny obrat,krasne saty,kytice a paradny obed v nobl hoteli. Mala som fotografa za 100e a robil nam aj video obratu .Vsetko co sme chceli sme si aj spravili. Stalo nas to 500e a ostatne peniazky sme dali do domu. Z peniazkov co sme dostali sme si kupili super kavovar ja milujem kavu. A na dvor super virivku. Cele leto sme sa kupali a vyhrievali vo vode az do oktobra. Saty som predala , kupila som za ne televizor. Obrucky mame klasicke zlate ale obycajne nosim ju v kuse ani ju nedavam z ruky. Kytice mame na pamiatku vo vazach. Nemala som so svadbou ziadne starosti ,len sme si vyberali datum na urade v lete. V podstate sme boli v pluse .
Musis si ty so snubencom sadnut a porozpravat co vlastne chcete.
Je to kazdeho vec aku svadbu si zabezpeci.