Je svadba len šaškáreň pre rodinu?
Dnes tu idú na pretras zásnuby tak pridám aj môj názor na svatbu. Začala som plánovať svatbu a moja otázka bola že čo je do prdele starejši a prečo by mal byť cudzí človek na mojej svatbe? Potom som si zistila že čo robí a tak, tak som si povedala ok. Lenže keď som si začala zisťovať všetky tradície a rituály ktoré sa na svatbe robia, tak jediné co som nevyskrtala z môjho svadobného programu bolo hádzanie kyticou. Mne tie tradície prídu fakt stupídne, nezabavne, niektoré ma ako ženu urážajú a nechcem sa toho zúčastňovať. Lenže tu nastáva tá dilema. Rodina bude zo svatby sklamaná. Takže mám vyhodiť 5000 na svatbu, ktorú ani nechcem aby bola rodina spokojná alebo mám zobrať 5000 dosetrit ďalších 5 odletieť na havaj a urobiť si svatbu podľa mojich predstáv v súkromí s tým že čeká rodina bude ofucana?
A áno, urobili sme to aj preto, lebo sme sa s mužom obaja osypávali pri predstave celej tej šaškárne, ktorá sa očakáva pri klasickej svadba. Na druhej strane - nie každý rodič toto predýcha, my máme šťastie, že sme mali podporu z oboch strán, ešte nám aj deti ošéfovali❤
Ja som sa vydavala na Jamajke pred 13rokmi a nemenila by som. Rodina to brala v pohode, ved co ine im zostalo. Trochu mi bolo luto rodicov, ze tam neboli, ale takto sme si to uzili na 100%. Bolo to len o nas a nie o tom, ze sa to patri a aby sa neurazil niekto. Neskor, v lete sme mali rodinnu grilovacku.
Za mna ano, je to cirkus. Nie len u mladomanzelov ale aj hosti. Boli sme na svadbe polovica hosti sa na " nieco" hrala. Pozicane super auta( hostia ) aby sa ukazali. Dokonca jeden par - vedeli sme ze ziju oddelene a idu sa rozvadzat no tam ani nevesta a zenich sa tolko neoblapali ako oni dvaja.😂 Dokonca na jednej nas organizatorka ( ktoru mala nevesta zaplatenu sa tam hrala na Jenifer Lopez v tom filme so sluchadlom na uchu) nas poslala sadnut si za stol lebo podla nej bol parket preplneny a na kamere by nebolo dobre vidno nevestu. Tak zabava- nezabava museli sme sa vypoklonkovat.🤣
@zuzinka888 no ja by som sa zbalila a odišla v tú chvíľu....
Spravit si svadbu podla seba, pozri tiez som nemala starejsieho je to trapne silena zabava, ani odcepcenie atd. vsak co je do toho rodinu sprav si aby si ty bola spokojna, a nech ti nikdo do toho nemudruje, dostalu len pozvanku a basta
S odstupom času hodnotím svadbu ako cirkus pre rodinu a priateľov. Už by som žiadnu svadbu nerobila. Podpisy na úrade pri svedkoch a hotovo.
Svadbu si treba spraviť podľa seba. Brali sme sa pred 10 rokmi, ja som mala 26, manžel 45. Od začiatku sme to plánovali tak, aby sme boli my spokojní, jasné nejaké kompromisy sme robiť museli, ale to sa skôr týkalo rozpočtu a počasia, ako toho či sa niekto urazí. Nakoniec to bolo super a dostali sa k nám len pozitívne odozvy. Ak niekto šomral a ohováral v súkromí, tak mi je to srdečne jedno. Na svadbe sme mali cca 50 hostí, rodinu aj priateľov. Žiadna z tých obvyklých šaškární sa nekonala. Žiadny starejší, žiadne rozbíjanie tanierov, odčepčovanie, čítanie prianí a podobné kraviny. Namiesto DJ sme si pozvali živú hudbu, rómske kvarteto - husle, basa, harmonika, spev, dievčatá boli super, nálada výborná. Po polnoci teda manželova časť rodiny - východniari, zorganizovali ten ich tradičný tanec- redový, lebo aká by to bola svadba bez toho, ale bolo to také spontánne a nakoniec sranda. Ja by som nemenila 😉 Alebo sa treba zobrať len so svedkami a rodičmi, ak si to tak prajete, a bude pokoj. Kamarátka to tak spravila, nejaká rodina bola na nich chvíľu ofučaná, ale rýchlo ich to prešlo. My sme zagratulovali dodatočne a život ide ďalej...
@zuzinka888 riadny trapas, hlavne, že bude svadobné video 😂
Tak to vsetko vychod tie nezmysly, nevidim v tom ziadnu podstatu, hlavne ked to sama nechces a nejak v tom neveris, ze toto je spravna cesta. Sprav svadbu podla seba a robis to pre Vas dvoch, nie pre rodinu. Poznam vela ludi, co mali svadbu bez tohto, niekto aj iba o par ludoch s nejakou garden party. Nie je to ako povinna jazda, kazdy nech si spravi po svojom. Ci uz ludia, hudba, vyzdoba
nasa svadba: najuzsia rodina (rodicia, surodenci), neformalny 3-dnovy pobyt v horach, v ramci neho oba obrady na urade/kostole, neformalne oblecenie, okrem obradov. Neformalny obed v restike a vsetci vravia, ze to bolo megasuper. Svadba mojich rodicov: dvaja svedkovia. A cuduj sa svete, zosobaseni su uz vyse 40 rokov a spokojne🙂
Vôbec by ma netrápilo že bude rodina ofucana. My sme si spravili svadbu podľa seba, žiadne tradície neboli. Môj brat sa so ženou vzali úplne tajne, až o týždeň to oznámili rodine a nikto nebol ofucany. Je to váš deň.
Vaša svaDba, váš priebeh svaDby, vaša oslava, vaše menu, vaši hostia! Nebude nad Tebou stáť ziadny reziser, ktory bude striehnut na dodrziavanie nejakeho scenara. A akeho scenara vlastne? Ved ked nechcete so snubencom mat na svadbe tradicie, versovacky, odcepcenie, tak to nemajte. Vasa vec. A preco bude rodina sklamana? Podstatne je, ze chcu s vami oslavit vasu lasku a vy im date najavo, ze si vazite kazdeho jedneho hosťa. Zaoberas sa zbytocne mienkou inych, sustred sa na vas den a uzite si ho podla seba najlepsie ako viete, aby bol nezabudnutelny. Nenechaj sa vtesnat do niecoho co ti je neprijemne.
Je to tvoja svadba o tebe, nie o rodine, ked ta odmietnu respektovat, nech si trhnu nohou. Urcite by som nevyhodila tolko penazi, len preto nech sa niekomu pacim. Ja som mala svadbu na urade,s dvomi svedkami a hotovo. Nie som nejaky panacik, co robi co chcu druhi. Aj ked rodina.
Urob si taku aku chces 🙂 ja som nemala hazdanie kytice lebo akoze naco :D to mi pride strasne americke, starejsi nebol, odobierka :D boli sme s manzelom 10 rokov uz ... Tanier rozbijal hotel, vsetci mladi sme sa na tom naramne zabavali. Cepcenie sme mali aj redovy a toto bola mega zabava na polnoc. Ale partia sme taka, lubime take veci. Unos nevesty, hry na svadbe, loterie mi pridu ako kazic nalady a zabavy. Bola som na takych svadbach a viac sa sedelo ako tancovalo.
My sme si tam tiez dali len tie zvyky, co sme chceli... nerob svadbu tak, aby dakto nepovedal alebo bol dakto treti spokojny... to cepcenie je napr. traposina, ved vencek ani cepiec sa nenosi a nevesta ani nahodou vacsinou nie je panna 😃 niekto tu pisal o svadbe, kde zjavne tehotna nevesta tam so slzami v ociach o svojej nevinnosti reprezentovanej vienkom hovorila 😃
Som na tom podobne ako ty. Svadbu sme vypočítali na cca 7 tisíc, s tým, že neplánujem rozhadzovat za zbytočnosti a už teraz neviem ci sa do tej sumy vmestime, keď všetko tak rapídne zdražuje. A stále rozmýšľam, či vôbec tu šarádu robiť. Lebo neberiem to tak, že si tu svadbu užijem, keďže človek je tam takpovediac celý deň v zhone a najviac si to užijú len hostia. Okrem toho počúvam už teraz z rodiny, že ako si predstavujem svadbu bez kapely (chceme DJ ) atď. Lenže ja nechcem kapelu , lebo nemám rada ľudové piesne a dj mi zahrá všetko, aj zahraničné. Nebaví ma to už teraz každému vysvetľovať. A je to so všetkým takto.. Chcela som radšej tie peniaze investovať do lepšie svadobnej cesty, kde by sme sa vlastne aj smai vo dvojici vzali. Napr Male Divy alebo Zanzibar, Seychely atď.. ale tak partner chce silou mocou svadbu , tak robím to hlavne kvôli nemu. Ja by som sa na svoju rodinu najradšej vykašlala. Okrem toho si tu svadbu platíme úplne sami, nikto do nej nič nedáva a aj tak majú pocit, ze môžu do všetkého kecať. Mam pocit, že ideme tie peniaze doslova vyhodiť.
Urob si svadbu podľa seba. My sme mali menšiu, nemali sme ani odobierku, pierka, prišli sme vlastným neozdobeným autom. Tanier nám rozbili v hoteli, ale dopredu sme o tom ani nevedeli, spravili to automaticky a nebolo to nejak strojené. Svadbu nám moderoval DJ, tiež tak prirodzene. Inak žiadne hry, čepčenie ani nič podobné.
@nadazdi to nieje úplne pravda že sú pekné ale neplatné. Záleží veľmi od krajiny, kde si svadbu na pláži vyberieš... Maldivy majú svadby na pláži len symbolické ale na Srí Lanke bežná vec.
Svadba je v prvom rade o tom, čo chceš TY a BUDÚCI MANŽEL. My sme si svadbu pred 13 rokmi a spravili sme si ju presne podľa našich predstáv. V prvom rade tam boli len ľudia, ktorí sme chceli, aby tam boli. Žiaden otcovho bratranca sestry psa kôň. Mali sme cca 70ľudí, cca 40boli kamoši, ostatní rodina s ktorými sme sa pravidelne stretávali, mali super vzťahy. Polka rodiny bola urazená, že nie sú pozvaní na svadbu, absolútne nás to netankovalo. Z tradícií som si vybrala iba čepčenie. Ja som vyše 10 rokov tancovala vo folklórnom súbore a značnú časť života som sa chcela vydávať v kroji 🤪. Takže toto bol pre mňa veľký symbol, keď som sa obliekla do kroja kraja môjho muža a po začepčení, keď som tam stála v tom kroji oblečená, povedal: “Pekná bola ako nevesta, ale ešte krajšia je, ako moja žena.” Čepčenie sme dôkladne prešli s ľuďmi, ktorí mi ho robili, bolo to veľmi pekné. Kamoši, ktorí k týmto veciam vôbec nemajú vzťah a boli tam, boli dojatí. Žiadne šaškárne pre pobavenie publika sme nerobili. Mali sme perfektnú kapelu (kamoši) a tí spravi fantastickú atmošku. Celé to bola jedna obrovská párty na ktorú ľudia dodnes spomínajú ako na najlepšiu na akej boli.
@laurita285 veď ja nehovorím že to neexistuje, ale dokument potrebný na uznanie sa vybavuje v hlavnom meste daného štátu 😅 a ešte aj potom to nie je uznaná svadba na Slovensku, lebo sa u nás ide ešte na superlegalizaciu.. dokumentik samozrejme úradne prelozit, zas ďalšia palka.. ak je svadba pre autorku len šaškareň a vyhadzovanie peňazí, tak Slovenska byrokracia po svadbe na Havaji len ukáže pravu šaškareň 😅
svadbu si urob podľa seba, normálna rodina nemá byť prečo ofučaná
Treba si urobiť podľa seba, vy dvaja ste dôležití. Je to váš deň. Ber to tak, že nikdy nevyhovieš všetkým, nech by si čo spravila. My sme mali malú svadbu a presne podľa našich predstáv. Zo zvykov bolo len hádzanie kytice a nemám pocit, že niekomu niečo chýbalo.
@nadazdi nam vsetko vybavovala agentura, svadbu sme mali minuly rok na Mauriciu. Stacil jeden den vybavovaciek tam a jeden den potom tu na Slovensku (resp par hodin dokopy to trvalo).
Za mňa:
Pre mňa tie tradicie sú saskaren, take vystupenie ale vela sme ich mali, lebo som chcela vyhoviet manzelovi.
Vôbec nelutujem - ovela podstatnejse pre mna bolo ze uz mam muza a nie priatela a sme si rodinou a to by sme boli aj po sobasi o dvoch svedkov, aj po kralovskej svadbe na tri dni 😉
Ale preavdaze respektujem, ked sa ludom vselico paci a nehodnotim to a uz vobec by som nikomu nevnucovala ze bez niecoho proste to nejde.
Ovela dolezitejsie je, co bude nasledovat potom 😉 Milovat sa vzajomne, ochranovat sa, pomahat si na cely zivot je teda vyzva a narocne rozhodnutia.
@nadazdi to nie je problem, vies to podat vsetko prakticky na uradoch a dalej to uz ide svojim smerom.Pripadne niekoho poveris a ten to celu sprocesuje. Akekolvek veci, co treba prelozit so stemplom stoji peniaze, to nejak vela nestoji, mozno do 200eur za preklad ( ja som davala vsetky diplomy atd prekladat so stemplom tu v AT), nakolko tu nic urady v Slovencine neuznaju. Vratane rodnej o listu a takychto dokumentov. 200eur je v ramci beznej svadby kvapka v mori. Ked uz ma niekto cca 4000 eur na pobyt na Hawai, dalsia tisicka k tomu je uz v pohode.
@lalala94 Presne na toto som aj ja myslela, čo také ponižujúce môže byť na svadbe.
Videla som svadbu kde mali staršieho, mladomanželia kľačali na kolenách pred rodičmi a rapotali po starejšom nejaké trápne frázy. To sa mi zdalo naozaj hlúpe aby nevesta v šatách kľačala pred rodičmi. My sme starejšieho nemali a žiaden trapas sa nekonal. Nejaký program nám urobila obsluha, čo bolo milé, nejaký kolegovia, to bolo skôr vtipné. Určite by som nerobila nič čo by som nechcela. Ani unášanie nevesty, to som vyslovene povedala, že si neprajem aby ma polonapití hostia niekam zobrali a prišla by som o dve hodiny zábavy na svadbe. To sme zažili na inej svadbe, že boli dve hodiny preč, ženích musel nevestu hľadať po baroch a potom zaplatiť dosť vysokú sumu v bare, prišli naspäť totálne naštvaní.
Keď si poviete čo tam nechcete určite to nie je žiadna šaškáreň. Ja na ten deň rada spomínam, bola uvoľnená, dobrá atmosféra. Rady si po rokoch pozrieme svadobné video.
na tom ako bude svadba vyzerat sa smusis dohodnut len ty so svojim drahym. takze co chce ostatok rodiny, ti moze byt fuk. proste nemozes vyhoviet kazdemu a kazdy si moze spravit svoju svadbu podla svojich predstav

na Havaj by som neletela, je to zbytočne ďaleko😎 My sme sa vzali na Mauríciu, a bola to ta najlepšia svadba akú sme mohli mať👍 vrelo odporúčam! Mecheche s rodinou a následne s priateľmi sme urobili potom doma, keď sme mali preložené všetky dokumenty. Maurícius je top voľba na svadbu😉