icon

Je svadba len šaškáreň pre rodinu?

13. jan 2023

Dnes tu idú na pretras zásnuby tak pridám aj môj názor na svatbu. Začala som plánovať svatbu a moja otázka bola že čo je do prdele starejši a prečo by mal byť cudzí človek na mojej svatbe? Potom som si zistila že čo robí a tak, tak som si povedala ok. Lenže keď som si začala zisťovať všetky tradície a rituály ktoré sa na svatbe robia, tak jediné co som nevyskrtala z môjho svadobného programu bolo hádzanie kyticou. Mne tie tradície prídu fakt stupídne, nezabavne, niektoré ma ako ženu urážajú a nechcem sa toho zúčastňovať. Lenže tu nastáva tá dilema. Rodina bude zo svatby sklamaná. Takže mám vyhodiť 5000 na svatbu, ktorú ani nechcem aby bola rodina spokojná alebo mám zobrať 5000 dosetrit ďalších 5 odletieť na havaj a urobiť si svatbu podľa mojich predstáv v súkromí s tým že čeká rodina bude ofucana?

tenerife0
16. jan 2023

Mám taky isty nazor na svadby jednoznacne Havaj alebo ina alternativa ! Ofucabie rodiny neriesim par rokou je to ich problem nie moj ✌️

bu1bu
16. jan 2023

Urobte si svadbu ako chcete vy dvaja, je to len váš deň! Nedaj sa zlomiť na niečo a čím niesi stotožna, čo ti je proti srsti.
My keď sme oznámili ze sa ideme brat, to co vyvadzala moja svokra, to bol čistý nonsens... Proste chcela si evidentne urobiť druhu svadbu... 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ veľmi málo chýbalo a žiadna svadba by nebola, alebo by bola o 2 svedkoch. Každopádne nakoniec sme mali svadbu bez všetkých traposin, ktoré aj ja a aj manžel odmietame, nevravím ze to nieje pekne, ale nám tie folklórne veci proste nepasuju... Bola to jedna veľká party, a asi veľmi dobrá, keďže sa o nej ešte dlho a v dobrom v rodine hovorilo... Rok po našej svadbe sa vydávala manželova sestra a mala všetky tie folklórne pre mňa " blbosti". Neskutočne trápna odobierka ( žila s budúcim manželom v spoločnom byte), ešte trápnesie cepcenie ( bola cca v 5 mesiaci) a o "zastave" ktorá sa niesla dedinou škoda hovoriť.. 🤦‍♀️
Urobte si svadbu tak aby ste boli spokojni vy dvaja...

tetapetra
16. jan 2023

Rob si podľa seba. Ja som mala síce svadbu pred 14r, ale tiež som nič okrem redoveho nemala. Dokonca som nemala ani sesternice , bratrancov, milión tetiek 😉, Samozrejme,že sa to nepozvanym nepáčilo. Absolútne má to netrápi

mijo53
16. jan 2023

@bu1bu čepčenie znamená, že z nej bude nevesta, resp pani, ale ak mala biele šaty tak to je už o inom

lenkaminka
16. jan 2023

To ste akoze nebola nikdy na svadbe ? Veď dnes je už z tradícii uhivane tak rozbíjanie taniera a občas niekto ešte redovy inak je to zábava, nejaký program ktorí organizujú svedkovia. Starejsi to predtým robil teraz je to už omnoho modernejšie tradície sú uchuvane symbolicky. Ja neviem vo tu riešite za blbosti

denithestrange1993
16. jan 2023

Nevidim dovod preco by dvaja dospeli svojpravni ludia mali vykonavat na vlastnej svadbe tradicie,ktore su im neprijemne,proti srsti,prilis drahe atd. Poviem ti tajomstvo: rodina bude sklamana tak ci tak,nikdy v zivote nevyhovies vsetkym,stale sa najde niekto komu sa nebude pacit DJ,jedlo,obrad,hudba,nevesta,alkohol...urobte si svadbu na ktoru budete spominat a nie divadelne predstavenie len zeby bol pokoj v rodine....pokial budu velke rozpory napr s rodicmi,svokrovcami pouvazuj nad tym Havajom alebo Las Vegas 😂

valikaf
16. jan 2023

Tu vidieť ktoré ženy berú svadbu len ako zdrap papiera a ktoré ženy v nej vidia aj hlbší význam. Na Facebooku to vidieť že ta čo sa ohrda žije len život manžela a dieťaťa a to je všetko a zjavne tu svadbu chce aj tak len kvôli priezvisku a aby nemala na úradoch problemy. My sme mali svadbu jednu veľkú párty do ktorej starejsi patril a v ktorej mu za to ďakujeme pretože nám vďaka nemu odľahlo a mohli sme sa zabávať bez toho aby sme riešili organizáciu. To žena ktorá povie áno na úrade, dá si večeru s rodičmi a odíde spokojné domov pre ňu s daným zdrapom papiera nikdy nepochopí. A ak by som to mala zopakovať tak si tu párty spravím znova a poviem vám že ešte nám aj nechtiac prišli druhé baby na cepcenie ktoré už dávno prebehlo ktoré sa nakoniec zabávali s nami a neboli pre nás cudzie. Inak to že vás do toho rodičia nútia apd. je chyba vašich vzťahov s nimi a nemá to spoločné nič so svadbou.

katka941991
Autor odpoveď zmazal
ela_79
Autor odpoveď zmazal
alexka89
16. jan 2023

Ja som tiež skeptická voči takým udalostiam...švagriná a mama by mi boli vychystala svadbu ako pre princeznú lenže všetko z vrecka mňa a muža. ...ale mne absol.stacilo redova a vyberanie peňazí do klobúka pri tancovaní.. to bolo všetko ...aj to som horko-ťažko pristúpila NATO .....2x by som ju prežívať nechcela....my sme taká rodina ako keby sme cudzí všetci boli a 1x sa stretli,keď sa vidime...tak som rada že to mám za sebou

lenkaaa25
16. jan 2023

Vidíš a mne príde stupídne práve to hádzanie kytice, ja som to na svojej svadbe nechcela. Je to len na Vás dvoch, čo tam chcete a ako si to zorganizujete. Starejší? Ten je fajn keď sa napríklad pôjdete fotiť, aby to tam neupadalo, mal by sa starať o zábavu.

lucilaines
16. jan 2023

My sme mali presne tu svadbu na Havaji, mimochodom pravne platna a nic tazke na vybavenie, presne kvoli tomuto. Jednoducho som si chcela ten moment svadby uzit sama s manzelom a bolo to krasne. Po navrate domov sme urobili oslavu, mali sme tam 90 ludi, mala som na sebe svadobne saty, mali sme jedlo a zabavu, ale nemali sme nic, ale ze absolutne nic z tradicii a zvykov. Ziadne vyberanie peniazi, cepcenie, ani len to hadzanie kytice, kedze som kyticu nemala. Proste jedlo, pitie a hudba. A bolo to super, zabava do rana a nikomu to nechybalo ani nebol sklamany.

elementissa
16. jan 2023

Sprav si svadbu akú chceš ty 🙂 je to tvoj veľký deň a nikto ti doňho nemá čo kecat 🙂 my sme tiež žiadne tradicie nemali a všetci sa výborne bavili. Aj tí, ktorí si mysleli, že iná ako tradičná svadba je hrozná. Svadba je pre teba a tvojho nastávajúceho. Váš veľký deň. Najkrajší na svete. Nenechaj si ho pokaziť od hostí, ktorí si po polroku ani nebudú pamätať, čo sa tam dialo

xckaret
16. jan 2023

Najvacsia traposina na novodobych svadbach je hranie hier...

tatianamaria
16. jan 2023

My sme mali obrovskú svadbu. Nemala som starejsieho, odobierku, hádzanie kytice ani rozbíjanie a zametanie, ani žiadne trápne súťaže a ani očepčenie. To skoro rodina neprežila, že nebolo očepčenie. Ja som si chcela celý čas nechať závoj a korunku a šaty. Je to len raz za život tak som si to chcela užiť celý čas v svadobných šatách, v závoji a v korunke.

mircalla
16. jan 2023

Podla predstav

elementissa
16. jan 2023

@stanulienkat ja som bola na svadbe kde bola odobierka od rodičov s tými trápnymi tragickými ludovkami, ktoré sa pri tom spievajú. Išlo o pár, ktorý spolu žil v jednej domácnosti na spoločnú hypotéku vyše 7 rokov 🙈

irusa
16. jan 2023

Za seba.. Ak by som mala terajší rozum pre 15 rokmi, tak žiadna svadba a hostina... Išla by som s manželom radšej na dovolenku a vzali by sme sa papierovo na úrade... Bez cirkusu... Za 15 rokov som CD zo svadby nepozrela ani raz... Pri pomyslení už mám zimomriavky

irusa
16. jan 2023

A keď volajú na svadbu tie profi tanečné ľudové súbory - hrozné... Ak chcem kultúrnu vložku idem do Východnej na folklórne slávnosti

irusa
16. jan 2023

Keď som mala 20 tak mi bolo nanútené, že tak to je správne... No hlúpa, co mam k tomu dodať

bunka1
16. jan 2023

Preto co píšeš som sa vydávala na úrade cez týždeň (utorok) iba svedkovia a rodičia. 😁

anickabasnicka
16. jan 2023

svatba by mela byt vas den, ty jako nevesta by jsi mela byt ta nejvetsi hvezda a tvuj partner ten nejhezci rytir. a mel by to byt hlavne vas den.a nikoho jineho.takze si udelejte debatu mezi sebou jak si to predstavujete a na nikoho jineho se neohlizejte....v dnesni dobe radeji ty penize vrazte do sebe,do spolecnych zazitku a do deti. co ze svatby na ktere je pres sto lidi a ty nestihas s kazdym se ani jen pozdravit. na co nejake ritualy,kdyz stesti a jak to bude mezi vami klapat vam stejne nezajisti.videla jsem nedavno fotky ze svatby, kdyz sestrenice vdavala dceru a za rok bratranec syna. jsou z jedne vesnice a ty fotky,ackoliv je delil mezi sebou rok,byly najedno brdo. stejne obliceje, stejne zvyky,stejne kroje. prislo mi to az divne,ze ty lidi v tak kratkem case bavilo absolvovat stejnou vec dvakrat...a jeste, hlavne di do toho nenechte od nikohokecat a radit. udelejte a trvejte si na svem...moje maminka mela v den me svatby narozeniny chtela jsem ji dat kytku a poprat, prosila jsem manzelovu rodinu aby mi pri tom jak pojedou pro kytici dovezli jednu navic. vysrali se na to, prej proc a ze se to nehodi. doted toho lituji,ze jsem nesla aspon nejakou natrhat k nekomu do zahradky.chtela jsem,aby me k oltari vedl muj tatinek, taky mi to bylo zakazane,prej to dela starsi druzba,clovek, ktereho jsem vubec neznala.tim,ze jsme meli svatbu na orave,musela jsem se podridit jejich zvykum. nikdy jsem to manzelove rodine neodpustila, ze mi tak zkazili svatbu!!!!!

kikushaa
17. jan 2023

@beata_k jeej aj ja som mala svadbu na hawaii 😁

andreatytler
17. jan 2023

Totalna saskaren tieto tradicne slovenske svadby. To sa proste neda zobrat folklorne 100 rocne zvyky a napasovat ich na modernu svadbu dneska. Potom je z toho jedna velka traposina. Hlavne ten starejsi... to je hotova nocna mora. Ale tu kde zijem maju tiez zopar blbosti ako napriklad hadzanie podvazku.

andrejka2424
17. jan 2023

Tento rok máme 10 výročie svadby a bude to presne 10 rokov, čo ľutujem klasickú svadbu....s manželom aj manželstvom som spokojná, ale spomienky na ten deň, sú stále trápne a nechápem, prečo som si vtedy myslela, že takto by to malo byť... keby som sa mohla rozhodnúť ešte raz, bol by iba obrad, nie v kostole a potom večera s najbližšími, prípadne chata .

irusa
17. jan 2023

@andrejka2424 presne.. Úplný súhlas

elis248
17. jan 2023

Dnes sa vo veľmi veľkej väčšine berú ľudia, ktorí už spolu bývajú, zarábajú, niekedy už majú aj deti. A ak sa chcú zobrať, platia si to väčšinou sami. Takže nevidím dôvod, prečo by mali mať svadbu podľa predstáv niekoho iného. To už nie je ako 40 rokov dozadu, keď sa brali ledva 19 roční lebo sa brať "museli" a všetko platili rodičia.

zuzulka558
17. jan 2023

@andrejka2424 my sme tak mali obrad a večera len, tiež sme spolu 10.rok,,, v robote som svadby zažívala honosné preto som to nechcela ten stres atď a stále niečo nevesta mala stres a každý len za ňou

inak2022
17. jan 2023

My sme pozvali len najbližších, rodičov, súrodencov a ako svedkov najlepších kamarátov. Rezervovali sme si uzavretú spoločnosť v malej reštaurácii a bola party do rána akú nikto nečakal. Stalo nás to par korún, nejaká časť rodiny sa asi aj nahnevala ale my sme to neriešili, stali sme si za tým a časom to vyšumelo.

jannies15
17. jan 2023

Celkovo sa mi zdá, že tieto "moderné" názory na svadbu (nehovorím o štýle svadby, lebo každý si ju spraví podľa seba) majú najmä ľudia, ktorí si to musíš celé platiť sami a je im ľúto obetovať peniaze, ktoré možno ešte ani nemajú.

Inak, je jasné, že zvyky sú trápne, ak máte mať odobierku a pritom spolu bývate už nejaký ten rok alebo čepčenie a nevesta s bruchom.

Nepatrím medzi staršie ženy, mám 32, vydávala som sa pred 8 rokmi, s manželom sme spolu nebývali a teda sme sa naozaj veľmi tešili na svadbu, na ktorej bolo 140 ľudí, všetky tradície aj moderné hry, ale všetko pre nás malo zmysel, v daný deň sme mali akurát tak stres, ale neriešili sme absolútne nič, keďže najbližší mali svoje úlohy. Všetci sa zabavili, končili sme ráno a tých 24 hodín nám zbehlo lúsknutím prstov, no jediné, čo by som zmenila v súčasnosti by bol menší počet osôb. Avšak nám to platili rodičia, tiež podľa "tradícií", takže si mohli aj oni pozvať, koho už uznali za vhodné. Svadba a manželstvo určite nie je iba o papieri, ale má tým začať spoločný život, no keď už ľudia žijú spoločný život aj predtým, chápem, že sa na to pozerajú inak. Možno zo zvyku, možno kvôli financiám...možno z iného dôvodu...

Mám dve malé dcéry, ale pokiaľ budú aspoň trochu rešpektovať v dospelosti aj môj názor, svadby im určite zaplatím.