Je svadba len šaškáreň pre rodinu?
Dnes tu idú na pretras zásnuby tak pridám aj môj názor na svatbu. Začala som plánovať svatbu a moja otázka bola že čo je do prdele starejši a prečo by mal byť cudzí človek na mojej svatbe? Potom som si zistila že čo robí a tak, tak som si povedala ok. Lenže keď som si začala zisťovať všetky tradície a rituály ktoré sa na svatbe robia, tak jediné co som nevyskrtala z môjho svadobného programu bolo hádzanie kyticou. Mne tie tradície prídu fakt stupídne, nezabavne, niektoré ma ako ženu urážajú a nechcem sa toho zúčastňovať. Lenže tu nastáva tá dilema. Rodina bude zo svatby sklamaná. Takže mám vyhodiť 5000 na svatbu, ktorú ani nechcem aby bola rodina spokojná alebo mám zobrať 5000 dosetrit ďalších 5 odletieť na havaj a urobiť si svatbu podľa mojich predstáv v súkromí s tým že čeká rodina bude ofucana?
Akoze svadbu som nikdy nemala ale ja osobne ako hosť neznasam cepcenie 🙈🙈🙈 hodinu tam sedíš, počúvaš ľudové bliakanie nejakych starych tetiek, za mna otras. Hádzanie kyticou, to co je??? Akoze naco to je dobre? Plus som zazila, ze nevesta nechcela hadzat svoju kyticu original ale dala si ma to vyrobit osobitnú. Som si myslela, ze to vazne?? Hadzat 50€ 🤣🤣🤣 starejsi pri nejakej malej svadbe do 40 ludi je akurat tak otrava. Pri velkych svadbách nad 120 ludi ok, lebo aj organizuje ludi. Ale lepsie som sa zabavila na svadbách, kde dal DJ par jeho osvedčených hier na zabavu ako kde poskakoval starejsi. Nechapem viac zvykov ako je nosenie koláčov pred svadbou, vyslusky koláčov po svadbe, darceky na stoloch, výzdoba zo živých kvetov, ktorych je mne luto, ked viem, ze skončia ako kompost alebo v kosi. Cize ja uplne chapem tvoj postoj a svadba na Havaji je podla mna TOP.
Absolutne by ma nezaujimalo, ci rodina spokojna bude, alebo nebude. A keby som na to mala peniaze, isto by som si spravila svadbu na Hawai, len my manzelia a 2 svedkovia
My sme mali svadbu len s tým, čo sme chceli..miesto odobierky poďakovanie rodičom, mali sme cepcenie, hry aké sme chceli my. Nemali sme starejsieho.
Viem aj omlidovh, ktorí mali svadbu v zahraničí (seychely a las Vegas), lebo to tak chceli, resp. V jednom prípade nevesta Slovenka a ženích z Austrálie, takže to bolo pragmaticke rozhodnutie).
Svadba musi spĺňať len zákonné požiadavky, všetko ostatné je na neveste a ženíchovi. A v prípade, že platia rodičia, tak na dohode všetkých.
Urob si svadbu akú chces ty a nic a nikoho neries
@zeldia na svatbe moji netere z manzelovi strany, jsem zustala po jidle sedet sama u stolu. muj ex se bavil se znamymi, synatori se zdekovali nekam do kouta a ja byla u toho stolu jak neviditelna.nikdo pro me neprisel ani na jeden tanec, kazdy se bavil se svym partnerem ,nebo mezi sebou,ale za mnou nikdo neprisel. kdybych si vytahla knizku a zacla si cist,tak bych udelala lip.takhle jsem si nakonec psala sms s kamaradkami a pomlouvala v nich nevestu😀.pred pulnoci to uz kluci nevydrzeli a jeli jsme domu. muj ex mi celou cestu daval sezrat,ze jedeme pryc.dalsi svatby v jeho rodine jsem pak i pres pozvani neabsolvovala. proc taky,kdyz si te tam stejne nikdo nevsima. a na nejake zvyky jim nejsem zvedava
@anickabasnicka no ved práve viem si to živo predstaviť ☹ preto si myslím že nie je zle ak je neaky program, aj keď ja neviem aké hry sa myslia. Co sa mi zdá ale strašne sú tie YouTube videá zo svadieb neviem či ste to videli ale mne to príde už riadne zúfalstvo. Myslím že tie folklórne zvyky sú ešte celkom ok.
Práve kvôli hlúpym tradiciam, pohľadom a ohováraniam vzdialenej rodiny (aby sa náhodou neurazila,zbytočne vyhodeným peniazom ,mne prídu svadby nudné a zbytočné,aj bez nej som s partnerom už 20 rokov a máme 10 r.syna a všetko funguje ako má....na fungujúci a rovnocenný vzťah mi papier netreba. Za ten čas 20r.som zažila kopu svadieb či už rodiny alebo priateľov a polovička z nich sú už porozvádzaný a bijú sa o majetky a o deťoch ani nehovorím...
@trikolina Nič v zlom,ale rozchádzajú sa aj ĺudia čo spolu žijú bez papierov.Ja tiež veĺkú svadbu považujem za prežitok,ale výhodu vzťahu bez papieru nevidím žiadnu okrem pocitu slobody,že keď ma to prestane baviť,tak sa rozídem rovnako ľahko ako s hocijakým frajerom za slobodna.Keď spolu splácame hypo, keď nepozeráme na zadné vrátka, keď viem že ak na starobu ostaneme po smrti partnera sami,budeme mať aspoň vdovské...a nie je to iba zdrap papiera.Som pyšná,že je to môj muž a že k nemu patrím ,zdieľame spoločné priezvisko.A to som mala syna za slobodna a žila som s ex bez papieru- našťastie pre mňa. Takže ak manželstvo,tak s človekom,ktorému 100% dôverujem.
Neviem, ci už nie si vydata, ale pred 15 rokmi sme plánovali svadbu a rychlo doplanovali. Rodičia hlavny problém. Chcela som minisvadbu a rodičia obrovsku. Nechcela som starejsieho a musel tam byt. Nechcela som cepcenie a muselo byt, pretote hostia budu sklamani. A o nevestu a ženicha tam nejde, ale o hostí, aby sa bavili, takže nevesta a ženich tam vobec ani nemusia byt som pochopila. Nechcela som popolnocky a museli byt, po polnoci nemám právo ich mat. A hostia sa budu cudne pozerat. A budem robit hanbu. Chcela som svadbu na Cypre teda len s drahým a bolo to trapné, musela tam být rodina, takže Slovensko. A napokon sa to tak zamotalo, že sme sa po telefone vsetci pohádali, a to fakt fest, že sa zrušila do hodinky celá svadba. A po roku bol koniec vztahu. Druhá svadba, ktora teda naozaj bola, o 10 rokov neskor s niekym inym. Ziadne blbe zvyky, len jedenie jednou lyzicou chvílu, prenesenie nevesty cez prah a to bolo asi vsetko? Bolo to také kus odflaknute, ale šťastné manželstvo nám ani ta najhonosnejsia svadba nezaručí. Manželov kolega sa ženil, svadba za 20 000 eur, zaplatili rodičia nevesty z velkej časti, svadobnu noc mali na zámku s welness programom a do roka sa rozviedli. Asi tak.
@sfet ja som už asi stará😂ale nechapem tie novodobé vymyslí,kvízy,tabuľky,program,presne,že aby sa hostia nenudili,ale oni prišli na svadbu,nie na televariete,každý pár si ma urobiť,tak ako chce,ako sa mu páči,a rodina by sa mala prispôsobiť,nie im do toho kecat,nás bolo 25 o 10.30 sme šli domov a nemenila by som,a presne ako píšete,dôležitý je vzťah,a ten nezávisí od svadby
To ti aká "rodina" povedala, že bude sklamaná? Tak nech to zaplatí tú šaškáreň, keď nechce byť sklamaná. My sme čosi mali, čosi nie, preto, že sme to tak chceli (my mladomanželia). Našťastie rodiča z oboch strán nám do toho nekecali, im to bolo jedno, hlavne nech to klapne 😄. A dokonca jedna moja teta vytiahla priamo na svadbe nejakú mladomanželskú kvázi "vtipnú" vinšovačku na 10 minút, o čom nikto netušil, že bude bod programu, ale prežili sme aj to v zdraví.
@bu1bu A práve na tomto pred 15 rokmi moja svadba stroskotala. Problém ani nie nastávajúca svokra (alebo len trochu), ale moji rodičia, ktorí si chceli evidentne spravit svoju druhú svadbu, úplne inú od mojich a partnerových predstáv. Chcela som to mať na Cypre, ale nie, pretože na svadbe musí byť moja babka. Potom babka povedala, že by jej to bolo jedno, či tam bude, alebo nie, ale podľa mojej mamy musela. Keď som povedala, že len my dvaja, bola som divná a muselo to byť normálne na Slovensku s tradíciami, které sme my dvaja fakt nemuseli. Nakoniec sme sa cez telefon tak pohádali, že nebola žiadna svadba. Potom sme sa my dvaja pokúšali spraviť to asi v tajnosti len svedkovia dakde v kaplnke, ale neprišlo k tomu reálne, rozišli sme sa po roku. A pred 5 rokmi som teda už naozaj mala svadbu, od začiatku do konca v mojej réžii, 13 ľudí vrátane nás dvoch a stačilo (zrazu moji rodičia hovoria, že stačí, načo viac), bol nádherný sobáš pri nedeľnej omši, plný kostol, jednoducho, ale pekne vyzdobený, hral organ, fotenie v zámockej záhrade a parku, obed v reštaurácii a ešte posedenie u nás doma. Síce som bola chorá, angína na pochode a plný nos, tak bola som za to rada. Akurát mojim rodičom chýbalo, že sa netancovalo a večer bolo po všetkom. Ale ľúto mi to nie je. Veľká svadba - veľké peniaze a tie sa dajú utratiť lepšie. Ved bolo všetko - sobáš, fotenie, obed, torta, koláčiky, guláš, výslužky, chlebíčky a že nebol tanec? Nikomu sa aj tak nechcelo. Najviac som rada, že som unikla čepčeniu, ten zvyk neznášam a je mi proti srsti úplne. Raz som kamarátke u toho asistovala a starejší tam robil prednášku, ako sa kedysi na dedine chystali a robili svadba, každého to zaujímalo asi, ako se rozmnožujú korytnačky. Ale dobre, kamoškina svadba, nech je podľa nich. V tej dobe som bola navyše tehotná, takže robit čepčenie by bylo total od veci. Na tú svadbu si spomeniem rada, manželstvo je krásne. Zato manželov kolega mal luxusnú svadbu, ktorá stála asi 25 000 eur, platili skoro všetko rodičia nevesty, boli dost pri peniazoch, potom im zaplatili pobyt v zámockom kráľovskom svadobnom apartmáne na 3 dni s privátnym wellness a do roka a pol bol rozvod. Takže stáva sa.

Ahoj viem úplne ako sa cítiš zdieľam úplne tvoj názor tie o ničom zvyky redovy tanec, unasanie nevesty trápnosti s čím nieje každú stotožnený preto sme aj my riešili že ak svadba tak spoločný obed kde budú rodičia, súrodenci , súrodenci rodičov a to je všetko nie teta z 5 kolená a vybavené. V dnesnej dobe aj keď na to máme niesom s tým stotožnená vyhodiť toľké peniaze na svadbu z ktorej nebudem nadšená to radšej ísť za tie peniaze na svadobnú cestu a nie za jednu noc vyhodiť toľké peniaze 🤦
Kto to tak chce ok proti gustu žiaden disputat každá chce mať svoj deň krásny je predsa neopakovateľný 😊