Je v poriadku, ak deti dostanú len dva darčeky?
Ahojte. Je blbé keď si deti otvoria len 2 balíky pod stromček ? Tieto vianoce mame trošku skromnejšie, zariadovali sme si domček, takže sme detom kupili hracku po ktorej tuzili a este taku detsku kozmetiku na umývanie .. ale neviem mam pocit vyčitky, že je to málo .. kolko darčekov si najdu pod stromček u vás?
U nás na vianoce obe deti dostanú každý svoju krabičku, kde sa im da všetko. Aj drobnosti aj drahšie veci...
Tento rok napríklad tam každý mal:
Jednu albi knižku (niečo cez 10€)
Jedny brankárske rukavice (z listu Ježiškovi, par eur v decathlone)
Čiapku a okuliare na plávanie (5€ v decathlone)
Tričko a mikinu (starší 3 tričká a 3 mikiny lebo mladší ma zdedene po ňom ale starší nemá, z vypredaja za pár €, našla som cez rok)
Mladsi navyše knižku Paw patrol
Starší navyše ruksak (sila som ja, materiál do 10€)
Od babky dostali každý futbalovú loptu a starší kopačky a mladší kalkulačku (reklamnú....chcel svoju a strašne sa z nej tesil) a nejaké ceruzky a zápisník.
A všetci sme dostali covid. Takže máme toho dosť aj navyše 😂🤦♀️
Žarty bokom...
Vlani nám z nejakého dôvodu všetci (babky, tety, sesternice...) poslali darčeky vopred domov. Čiže každý mal krabicu od nás...plus ďalších 6-7 darčekov od príbuzných. Doma to pod stromčekom bola katastrofa. Mali z toho chaos...tolko bordelu...papiera...potom hádky čo je čie...
Priznám sa...včera s tou jednou krabičkou s par vecami to bolo úplne pohodovejsie. A teda cenovo je to okolo 30€/dieta.
keď tam nebudú mať ani jeden, vtedy maj výčitky. aj jeden jediný by určite stačil. krásne Vianoce želám 💝
@belllinka a hlavne znackove nike,jordan 🙈 a musi sa hlavne pacit
@belllinka Akoze ja s tebou suhlasim. Paci sa mi ako sa tu navzajom presviedcaju, ze staci jeden darcek na Vianoce. A to prakticky vsetky. Neverim, ze je norma davat detom na Vianoce 1-2 darceky. Jedine snad v tejto diskusii. Ja nikoho takeho nepoznam.
Samozrejme, ze Vianoce nie su o konzume, ale davat jeden darcek dietatu - nevidim na to dovod, pokial ho chcem potesit.
Ja som ako dieta dostavala minimum na Vianoce, na dovolenky sme tiez nechodili. Nikdy, A nie, nebola som stastna, bola som smutna. Preto na svojich detoch nesetrim, co sa Vianoc tyka. A nie su ani rozmaznane, veci si vazia.
Davat mensim detom kozmetiku? Neocenia. Moj syn ma 13, kvalitny parfem oceni, ale keby som mu dala mydlo....ci sprchac alebo deodorant....je to bezna vec, pride mi to kupovat ako nieco totalne bez fantazie len aby som daco kupila
Mircalla, u nás je naozaj norma jeden darček od rodičov, po jednom ešte od švagra mali a 25.12 chodíme k sestre tam tiež deti dostali po jednom. Všetky deti sa veľmi potešili tomu, čo dostali. Nerobíme to v takomto štýle z núdze ale z presvedčenia
@sablinka Tak ja rodicov nemam, od sestry nedostavaju, dostavaju este od tety z irska (postou). K teme, ze dat dietatu jeden darcek a kozmetiku na umyvanie...No uz na zaciatku som vyjadrila nazor, ze mamicka teda mohla miesto kozmetiky kupit daku malickost na hranie ci knizku miesto kozmetiky. Z tej deti nic nemaju. Ale asi si povedala, ze kozmetiku na umyvanie dieta predsa potrebuje a knihu nie, tak zabila 2 muchy jednou ranou. Za mna davat taketo dary (veci beznej spotreby) je extremna pohodlnost a nedostatok fantazie.
Od nas ma 0 darcekov. Nekupujeme si nikto nic, ma iba u starkych, aj to max. 1 darcek.
Našej 3 ročná dcérke sme kúpili 15 darčekov a stálo to len 200€
Tak ja som bola to dieťa, co dostalo 1-2 darčeky. A pocit, co si pamätám, bolo sklamanie. A este, ze som sa hanbila pred kamoskami, ked rozpravali co ktora dostala.. Nasi neboli chudobni, len setrni. Moje dieta ma kopec darčekov, neratali sme ich a teší sa z každého 😊. Pritom nič extra drahé nedostala. Všetko vyuzije.
Nasi 3 dostali tak po 2 veci a v poho. 7r staci len lego a je uplne happy. Vianoce nie su len o darcekoch a to treba deti ucit.
Mám dve deti vo veku 6 a 8 a už roky mám zavedené max 3 darčeky plus jedna z toho je kniha. Nechám ich napísať list Ježiškovi, žiadne že kruzkovanie v katalógu a podobne. Starší chcel tento rok dva plysaky z hry čo hraje plus knižku o robloxe, mladsi lego a auto na ovládanie plus knihu smradi. Deti sa tešia, nič iné nedostávajú ani od babiek ani nikoho. Ale teda veci na oblečenie, veci na lyžovanie a iné nekupujeme ako darček, ale úplne bežné ako spotrebnú vec. Snažím sa, aby chápali tie sviatky viac duchovne a nemali sme byť zahadzany kopou hraciek
@mircalla tak ja mam pohlad ako dieta a aj ako rodic deti, ktore dostavaju kvantum darcekov. Je pravda, ze ako dieta som sa mohla pochvalit fakt v priemere 15 darcekov plus len pre mna. Ale ak som potrebovala novy sveter, tak som ho nedostala, lebo bol pod stromcekom. Nove topanky, vetrovka, spodne pradlo, atd. takisto. Bez ohladu aka mala bunda, topanky mi boli. Takisto kozmetika- parfem ci telove mlieko (bolo kedysi drahe). Toto bolo tak neprakticke- ja svojim detom oblecenie a kozmetiku kupujem kedykolvek, cize cast "darcekov" spod stromceka odpada. Ostanu ti hry, hracky a knihy.Toto pri 3-4 detoch sa za tie roky tolko nazbiera, ze fakt je problem kupit nieco, co deti nemaju. Cize si vystacia aj s 1-2 darcekami. Ako rodic neznasam milion darcekov, kedze moji rodicia praktikuju doteraz filozofiu, hlavne nech je vela toho-cokolvek😬a zvacsa su to veci, ktore deti zaujmu na 2 sekundy a akurat to zaberie miesto, co to musim "stahovat domov".....radsej by som bola rada za jeden normalny darcek ako 100 prkotin na zbieranie prachu, lebo musi byt vela....
❤️
Tri deti po 4 darčeky
Ako veľké deti? Veria ešte na Ježiška?
Moji nedostali nič. Jeden je dospelý, druhý puberťák. Absolútne neriešia a ani nič nechceli. Majú všetko aj tri krát, načo niečo nasilu kupovať? Keď verili na Ježiška, malo to iné čaro, ale takto to stratilo zmysel. My dospelí si nedávame hmotné darčeky už roky.
@vevesh s takýmto prišla dcéra domov.
Jej kamaratka - v novembri - nemôže chodiť na klzisko, lebo korčule sú kúpené, ale dostane až pod stromcek.
Tlačia ju zimné boty, ale musí vydržať, lebo nové kúpené dostane až pod stromcek.
Od septembra čo jej kúpili, nič jej nedali, všetko až pod stromcek. Za mna je toto divne.
A finančne sú na tom veľmi dobre, v tom to nie je.
@trnavacka ja som to taaak neznasala- hlavne male topanky, to mam dodnes stres z toho, ze ma tlacia topanky, lebo som vzdy musela vydrzat- bud do vianoc, narodenin alebo menin. Ziadne take, ze v strede roka bolo male, islo sa kupit. Takmer cela rocna garderoba sa u nas zhrnula pod stromcekom- a to nazbieras darcekov vela. Vetrovka na zimu tak isto- latalo sa kdeakou starou vecou od "prababicky zofie", lebo ta nova bola uz zabalena pod stromcek- v septembri😕😕 ja to detom kupujem priebezne, takze pokial by nemali pod stromcekom nejake druhe - tretie jordansy a pod., tak by sa im to vobec ako darcek neratalo a boli by teda dost rozcarovane....
@trnavacka
@vevesh to je uplne odveci uvazovanie.
Syn chcel s kamaratmi korculovat, minulorocne korcule mu boli male, tlacili ho, aj ked ich natesno obul. Kupili sme nove tyzden pred vianocami. Aj ked som tiez uvazovala, ze kupime mu na vianoce. Nakoniec dostal nieco ine. To si pamatam z detsva ako ma tlacili ladove korcule az som mala bolestive krce v nohach a omrznute palce kvoli tenkym ponozkam.
a uz vobec nechapem hadzanie pod stromcek potrebnych veci, ako vyrastenie z bundy ci topanok. Ano nase decka maju pod stromcekom aj nejake speci ponozky ci gate ..ale su to obrazne tridsiate piate v poradi...k tym co maju.
Este u nasich sa to dalo chapat, boli sme tri sestry, dvojcata a mladsia o rok a pol, skoro rovnaka s nami, dokonca v puberte nas prerastla. Takze mama mala ako trojcata, a fakt to boli velke vydavky kupovat detom tri rovnake cislo oblecenia zo vsetkeho, Ziadne ponosenie po sebe. A plus sme mali malo penazi.
ale ked ma rodina penazi ako pliev a takto chce setrit a tvarit sa, ake ma dieta bohate vianoce a zhrna tam bezne nakupy z celeho roka, tak to je pre mna nepochopitelne.
@ckatka inak my sme toto zrusili, ziadne darceky od babiek, krstnych, tety, ujovia atd... mame styri deti, moje sestry maju deti, tiez svagrovci...
Ja nemam kapacitu kolovat po celej rodine, kazdemu vyberat kupovat, a oni nam, cisty chaos. Po par rokoch som to zrusila akurat svokrovcom a rodicom kupime doslova malickost, priklad babke malu tacku na zakusky, dedovi jedny ponozky a to je vsetko.
Nehovoriac ze kolko x deti dostali blbosti, lacne plasty, alebo vekovo nevhodne dary, ci knizky mimo ich zaujmu, co necitali.
Sme už v tak presýtenom svete, že jeden vytúžený darček urobí mojím deťom väčšiu radosť, ako desať takých všedných, čo kupujeme stále počas celého roka. Pre nás tie Vianoce sú o niečom inom. Najmladšia dcéra dostala vytúženú mikinu od jej obľúbeného youtubera, nič viac.. Druhá dcéra dostala AirPods, nič viac.. A najstaršia dcéra dostala martensy, ktoré si tiež vysnívala a nič iné nechcela. Tak načo veľa a takých aby sa nepovedalo, že je málo..? Stačí jeden ale ten praví 😉
@negymama my sme to tiež chceli zrušiť....ale "bohužiaľ" mame z muzovej celej strany rodiny len tri deti (z toho dve sú naše) a z mojej 5 detí široko ďaleko (z toho dve naše). A celkovo sme relatívne malá rodina s niekoľkými bezdetnymi blízkymi tetkami ktoré si to nedajú vyhovoriť a proste niečo tým deťom vždy kúpia (ale už sa aspoň poradia takže to nie je vždy chujovina....resp už často robia tak ze pošlú peniaze a ja mam objednať čo chcem a poslať ku nim na adresu). Tešia sa s tých detí a my sa vcelku máme všetci radi...tak to nehrotíme....už sme aspoň dosiahli nekupovanie si darčekov dospelým medzi sebou. Max niečo jedlé...
To co tu citam je na mna az psycho. Aby dieta chodilo skoro bose, v malom obleceni, lebo ved Jezisko donesie. To by mali moje deti tiez po 10darcekov pod stromcekom, lebo kazdy rok narastu a topanky uz zacinaju tlacit. Ja som tiez dostavala oblecenie, ale nie lebo som surne potrebovala, ale pre radost, nieco navyse. Ja som tento rok spokojna s darcekmi, doma po 1, u svokrovcov po 1 a u nasich tiez, dcery dokonca dostali vacsi spolocny, takze super.
@dominikamacakova ti šibe?? Môj syn je hendikepovany a keďže rastie,potrebuje nový vozík a termín dodania bol 23.12.

Položme si otázku... O čom sú VIANOCE? Kto oslavuje? Je to narodenia Ježiška. ON má naarodeniny, My - ostatní dostávame darčeky na naše narodeniny, meniny. Pod stromčekom stačí ak si nájdeme jednu vec. Aby sme si všetkého vážili, cenili. Na Vianoce treba POKOJ. Oddych. Rodina by mala byť spolu, rozprávať sa, hrať spoločenské hry,,, ísť spolu na návštevu rodičom, známym, na prechádzku... robiť veci, na ktoré sme počas celého roka nemali čas.. O tom sú VIANOCE. Nie o počte darčekov