Keď nenosí darčeky Ježiško
Ahojte. S partnerom sme dohodnutí, že keď sa nám raz pošťastí mať dieťa, tak darčeky budeme dávať normálne my, ako rodičia. Všetko okolo máme premyslené, len neviem, ako to bude, keď pôjde do škôlky. Keďže tam bude veľa detí, ktoré na Ježiška veria, nerada by som im takto brala ilúzie. Ako ste vysvetlili vašim deťom toho Ježiška v iných rodinách? Aby to bola pravda a zároveň, aby pochopilo, že by ostatným deťom nemalo hovoriť, že Ježiško darčeky nenosí?
My zijeme v Irsku a tu chodi k detom Santa Claus (uz mam alergiu na toho starceka).Dodrziavame zvyky z domova a deti vedia,ze specialne k nam chodi Jezisko az zo Slovenska a zatial sa im celkom pozdava teoria,ze k irskym detom chodi ich Santa a k nam chodi Jezisko,lebo kazdy kto very na Jeziska je hodni toho,aby ho Jezisko prisiel navstivit na Vianoce.Oslavujeme narodenie Jezisa,citame svate Pismo,spievame koledy a snazime sa o to,aby deti mali zazitok na cely zivot.Moje detske Vianoce boli len o rybe,salate o darcekoch,ktore som vzdy nasla resp mi darceky rodicia kupovali za mojej pritomnosti stylom 'vyber si'.Ja chcem pre moje deti nieco viac...aj ked len chvilkove,ale nepoznam cloveka,ktory by zazil zivotnu trauma,ked sa dozvedel,ze darceky kupuju rodicia.Ja sama som napisala Jeziskovi..spolu s detmi 😀 a koniec koncov ak by sa moj zivot neriadil podla mojich krestanskych hodnot,tak si mozem pisat co chcem a nebude mi nic dopriate...cize vsetko co mam mozem vdacit Panu Bohu resp Jeziskovi 🙂
@zuzkaanicka nas drobec ma 2 roky aj 2 mesiace presne.. a pochytil to asi z nejakej reklami alebo nieco, lebo poslednu dobu casto spomina ze " dajčeky , vianoce , mikujas, stomček, " mozno mu o tom niekto hovoril, neviem..
a ked som sa ho zo zvedavosti opytala ci vie co mu donesie jezisko tak on odpovedal " ječko doneše vuáčik "
aj ked som mu o ziadnom jeziskovi nerozpravala.. kazdopadne viem, ze v tescu videl vlasika s kolanjnicami a spomenie to kazdemu a pri kazdej prilezitosti, ze mu "jecko donesie vuacik" 😕 😕 😕 o to lahsie mam rozmyslanie co na vianoce.. je to jasne.. 😀
@lucka1987 myslim, ze to treba nechat na dietati ... Jezisko im najezi🙂
@margarita tiez som z toho v soku 😒 ale nevadi, aj napriek tomu, ze kazdy rok nechtiac narazim na zle ukryty vianocny darcek od mojej polovicky.. stale verim, ze mi ho nekupil on.. ale dostala som ho za odmenu od jeziska pod stromcekom, lebo som bola poslusna a verna manzelka 😀 😀 😀
mozno sa to bude zdat trochu od temy, ale myslim si, ze fakt, ze darceky nenosi Jezisko, kazda z nas prezila pri relativnom dusevnom zdravi 😉 a mne osobne v detstve viac vadili ine rozpory v spravani a reciach dospelych, aj vratane mojich rodicov.
U nas preto darceky nosi Jezisko, ked dcera na to pride, resp. jej to sami usudime uz prezradit, tak prejdeme do levelu, ze starsie deticky uz mozu sami nieco vyrobit a pripravit ostatnym pod stromcek a tak dalej.
Viac ma stve, ze jej vravim jedno, a casto moje spravanie je presne ine....napr., nech nereve a nekrici a potom sama obcas na nu revem a kricim.
😔
načo brať deťom detstvo a Ježiška,ktorý k tomu patrí? moje deti verili relat. dlho,8r. syn verí stále/asi poslednýkrát t.r./,ak sa to prevalí,tak vysvetľujem,že Ježiško nosí lásku,radosť,spokojnosť..ale rodičia pridajú niečo hmatateľné,niečo na hranie,aby deti mali radosť 😉
deti milujú rozprávky, kúzla, čarovno.. ja osobne nevidím nič zlé a nevhodné nechať deti určitú dobu v tom, že darčeky nosí ježiško 🙂
samozrejme, netreba to hnať do extrému a tvrdiť to ešte napr. 8 ročnému dieťaťu 😝 .... dieťa v školskom veku už zvládne aj poznanie reality, ak mu to následne rodič dokáže primeranie vysvetliť a zdôvodoniť...
aspoň my to máme takto v pláne s našimi drobcami, chvalabohu sú rovesníci, čo nám v podstate "zjednoduší" situáciu a budeme môcť im obom naraz tak vysvetliť, ako to skutočne s tým ježiškom je 😉
odhadujem, že máme ešte čas tak rok - maximálne dva, ak sa samozrejme veci nevyvinú inak 😉
@dejnas poznam jedneho chlapca,ktory bude mat za 3 mesiace 12 rokov...a sokovala ma jeho mama (moja svagrina ) ked mi vravela,ze on si este stale mysli,ze darceky nosi Jezisko. Este maju 7 rocnu a tiez nema sajnu o realite.Minuly rok sme boli na Slovensku na Vianoce a dopriali sme im stedrejsie Vianoce,ktore este nemali (bol znacny rozdiel v mnozstve )...myslim,ze sme spravili chybu,lebo od minuleho roka si deti myslia,ze Jezisko uz bude stale taky bohaty a teraz maju rodicia problem ako riesit tohorocne Vianoce,ktore budu znacne chudobnejsie.
Žienky, ja som to tak vôbec nemyslela.. nechcela som tu rozprúdiť nejaké prudké diskusie. Založila som to najmä preto, že ma to fakt zaujímalo, ako sa to rieši, myslela som, že sa možno nájde aj nejaké milé vysvetlenie. Len som bola zvedavá, keďže sme teraz prišli o bábo, tak sme predtým uvažovali nad všetkým možným, ako to bude.. Tak som sa len spýtala.
Ďalšia vec je, prečo u nás nebude nosiť darčeky Ježiško - pretože to tak je. Jednoducho chceme vytvoriť Vianoce ako sviatok rodiny, aby mali stále pre to dieťa to isté čaro. Ja keď som zistila, že darčeky sú od rodičov cítila som sa neskutočne podvedená a znenávidela som Vianoce. Hanbila som sa, že som im na to skočila. Nechcem, aby to zažilo moje dieťa.
Ak s Ježiškom príde samé, tak je to samozrejme niečo iné, nebudem ho presviedčať, že všetci okolo sú klamári.
@belasy_motylik špeciálne pre teba - nikde nie je napísané, že neveríme v Ježiša, Boha a pod. A tiež neviem o tom, že by bolo niekde v Bilii písané, že musím svojim deťom hovoriť, že darčeky nosí Ježiško.
Ježiško chodí do 4-5 roku života ,potom sa to prelamuje hlavne v tom 6-7 pretože ´v škole si deti pravdu povedia a tie smelšie sa dokážu i posmievať. Ja som mojej to vysvetlila úplne jednoducho, že ked 3králi niesli dari ježiškovi ,tak aj mi ľudia sa obdarujeme, lebo máme radosť ,že sa narodil a tak si to pripomíname ,hoci len malým nakresleným obrázkom ,navlečenými gorálkami a tak vie ,že vianoce sú o tom ,že sme spolu a že to nieje o veľkých daroch ,ale o úcte človeka k človeku
@adeala ja som prisla o babo skoro po dvoch rokoch snazenia sa. 6 novembra tri roky dozadu.. citila som sa blbo , a aj ked sa blizili vianoce ja som len plakal aa striedavo si dodavala silu... a zrazu... vecer pred stedrym vecerom, ked sme dozdobili stromcek sa "daco udialo" pri vianocnom stromceku.... / jediny krat v mesiaci, kedze mm bol stale v praci a ja stale mimo / a z toho " dača" mi tu teraz pobehuje 2 rocny drobec.. preto som pisala o mojom " malom" vianocnom zazraku 😵
@adeala myslím, že tu odznelo viac "príjemných vysvetlení" 😉
ja som takisto zažila zahanbenie v škôlke, ale Vianoce mi to nikdy neznechutilo,
ale tiež sme presne z toho dôvodu postupovali tak, ako sme postupovali v objasňovaní tohto tajomstva 😉
(vyď vyššie môj príspevok)
myslím si, že vždy sa dá nájsť verzia, ktorá sa aj neskôr bude dať prepojiť s realitou,
aj keď decuľko chvíľu akosi prirodzene uverí, že darčeky sú od Ježiška,
myslím verzia, ktorá nebudem klamstvom a sklamaním v budúcnosti.
@adeala tak ťa čaká kus práce...samozrejem nič v zlom 😉
ja si neviem predstaviť, akoby som deti presvedčila, keď ježiško sa na nich - hlavne v tento predvianočný čas, valí zo všatkých strán, obchodov, reklám, rozprávok.... každé jedno dieťa v škôlke ho pozná.... proste si neviem predstaviť, akoby som deti navyše "prinútila" nepovedať o tejto novinke (že ježiško teda fakt neexistuje, resp. nenosí darčeky) ostatným deťom v škôlke napr. ... a myslím, že väčšinový názor v škôlke, by ich tak či tak prevalcoval 😅
moja krpci napr. veľmi ľahko odhalili, že mikuláš v škôlke je len prezlečený ujo, bez traumy, bez výčitiek, dokonca sa smiali 🙂 .... ale na toho "ozajského", čo na štedrý deň prinesie darčeky - tak neho teraz nedajú dopustiť 🙂
a podľa mňa, je to veľmi milé, tými "rozprávkovými" vianocami" tak žijeme všetci, celá rodina 🙂
a vianoce sú samozrejme neni u nás len o tých darčekoch, proste ide o tú celkovú atmosféru, radosť z každej drobnosti, z vône medovníkov, z adventného venca, z toho, že minimálne na tie 3 dni - úplne vypneme a trávime spolu všetok čas... napriek tomu, že som už dospelá, z vianoc som stále na mäkko, neberiem ich ako stres, ale stále ako tie krásne, čarovné chvíle 😉
@magimary no my to chceme ako oslavu Ježiškovho narodenia, ale nie tvrdiť, že Ježiško nosí darčeky. Jednoducho nejak pekne, ale aby to bola aj pravda.
Ja viem, že to môže prežívať v pohode, ale ani môj priateľ nemá na to dobré spomienky, tak ak bude aspoň trochu po nás to dieťa, tak sa to môže kľudne stať. 😔 A mne sa nechce riskovať zlomenie detského srdiečka..
@adeala to mi je luto.. my mame tiez dvoch anjelkov, ale o tom nempozes takto premyslat.. vsetko je ine ked sa babo narodi, vsetko co si dovtedy prezivala , budes prezivat inak. teda apson u mna to tak je, ze sviatky, a vsetky veci okolo toho vnimam intenzivnejsie, radujem sa spolu s malym, koli drobnostiam. napriklad dnes sme boli vonku v obchode a rozprsalo sa, dali sme si kapucne a bezali domov, a on po kaluzach skakal ale radost mal strasnu 😀 a ja potom tiez...
nepremyslaj nad tym co bude.. usmev tvojho babatka bude aj tvojim usmevom, jeho slzy tvojimi.. jeho stastie v ockach urobia stastnu aj teba, a nebude zalezat na tom ci mu bude nosit darceky jezisko alebo santa alebo vy.. ono si aj tak najde svoju postavicku alebo svoj pribeh ako to vlastne je.. ako aj mna prekvapil 2 rocny drobec s vyrokom co mu jezisko donesie, pritom som mu to nikdy nespominala.. a z minulych vianoc si to pamatam nemoze...
@magimary áno, áno, čítala som. Tak dúfam, že keď o tom nebudem hovoriť, tak nebudú zbytočné otázky. 😅
Mňa len teda mrzelo, že sa mi tu vyjadrovali maminy, ktoré hovoria, že darčeky nosí Ježiško, takým štýlom - veď ja som sa to pýtala hlavne kvôli tomu, aby ich detičky mohli veriť naďalej, aby im to naše do toho nezasiahlo..
@dejnas to je ako ked ja som ako 7 rocna chodila na naboznestvo a moj otec je cisty realista.. doma som si vymalovavala nabozenske omalovanky a tam bolo ako noe bral vsetky druhy zvierat na svoju archu.. to si pamatam ako dnes a moj otec mi v mojich 7 rokoch povedal : " to kto ta uci take sprostosti.. na svete je niekolko milionov druhov zvierat, nemohli sa tam vsetky pomestit aj keby ten chlap sa ako snazil " a ja som mu argumentovala velkostou archy a podobne. a dalsie " sklamanie" doslo, ked som mu vysvetlovala ako za 7 dni boh strovil zem.. a on na mna uz ozaj rozculene, ze ci tym sprostostam ozaj verim, vzal do ruky vtedy vacsiu a tazsiu knihu ako som bola ja sama a ukazoval mi akesi vtedy pre mna nezmyselne obrazky ako vznikla zem a zivot na zemi.........
tak som to na dalsi tyzden s obrovskym nadsenim porozpravala celej triede a ta hned aj katechetke z nabozenstva .. a doslova som bola jak cierna ovca vtedy... lebo nikto z triedy mi neveril, ze to tak je samozrejme... a moj otec si vymysla a je hlupy, lebo nevie ako to naozaj bolo... 😅
to len tak na okraj ma napadlo o tom zavadzani deti 😅
@lucka1987 Ja viem, že by som na to takto myslieť nemala, ale.. Viem, že ak sa mi narodí bábo, všetko bude inak. Ale tam je to veľké AK. Zatiaľ to so mnou ani jedno nevydržalo, tak už o tom začínam dosť pochybovať. A tak mi zatiaľ ostáva iba moja túžba a myšlienky, aké by to mohlo byť..
@h2 mno tak to aso sa deti plodia uz vymyslene mam...tatino ma v sebe semienko ktore zasadi do maminy (ako ked zasadis semiacko do kvetinaca) mamine potom v brusku rstie az dokedy nebude pripravene babo na svet ...detaily este premyslene nemam ani to ako sa deti rodia 😀 zatial iba toto ..
@zuzka38
@maribell Presne. Hlavne klamať je zbytočné, veď keď nevedia, že príde Ježiško, tak im to chýbať nebude. Budú mať iskričky zo zdobenia medovníčkov, stromčeka, z návštevy babky a dedka a tiež z darčekov od rodičov. A prekvapenie to bude stále, veď tie darčeky nebudem vyberať s deťmi. A bude to tak stále, nie, že keď zistím pravdu, tak čo potom.. ? Čaro Vianoc je fuč.
@adeala nemyslela som to zle 😉 , ale nevidím v tomto problém-pokiaľ verím v Ježiša vychovávam v tejto viere aj svoje deti, z tejto viery vyplýva celá oslava a zmysel Vianoc ako Ježišovho narodenia /čo priamo nadväzuje na Veľkú Noc - Boh nám dal Ježiša a Ježiš nám dal seba/ preto sa Ježiš chce podeliť o túto radosť z jeho narodenia aj s nami a o tom to celé je a ak nie je tak celé Vianoce u niekoho nemajú žiaden zmysel. Vôbec nezáleží na tom, či dieťaťu "nosí" darčeky potajme Ježiško, alebo dieťa od začiatku vie že darčeky dávajú rodičia, vždy sa má dieťa, pokiaľ sú rodičia veriaci a oslavujú Ježišove narodenie, viesť k tomu, že darčeky sú vďaka Ježišovej láske k nám, lebo keby tej nebolo, tak nie sú na ne peniaze ani nič iné a pod. A potom na tom konkrétnom priebehu obdarovania ani tak nezáleží 🙂
mimochodom,čo vlastne oslavujú na Vianoce ateisti? veriaci narodenie Ježiška a neveriaci čo? nepodrývam,ale toto mi napadlo..no ale zas nechcem meniť tému o deťoch
🙂 @janinah Ja som ateista a tiez nad tym rozmyslam. Aj za hlbokeho totaca boli Vianoce sviatkom, sice darceky nenosil Jezisko ale Dedo Mraz 🙂 🙂 Teda taka bola oficialna verzia. My sme sa pekne zisli cela rodina, obdarovali sme sa a uzivali pohodu spolocnych chvil. Pre nas tieto sviatky mali vyznam. Ci sme my boli deti, alebo som uz bola rodic. Duch Vianoc "byt spolu" caro nestratil. Vianoce mam rada a uzivam si ich. Velku noc neznasam, hlavne tym stupidnym pondelkovych zvykov. Keby ju zrusili, nechybala by mi.
@zita19 lenže za hlbokeho totáča bolo viac ozaj veriacich ako dnes,v škole mali deda mráza,ale doma mali Ježiška..ale tak som myslela,ak sa ťa tvoje dieťa opýta čo sú to Vianoce,tak čo odpovieš?ja,že oslavujeme narodenie Ježiška a ateista čo?tak som to myslela..sviatky zimy ako veľká noc sviatky jari,či?

Ja som za 🙂 preco deti klamat uz odmalicka? preco by sa nemalo dieta tesit z toho ze mu vysvetlis napriklad (ak ste krestania) ze vies milacik v tento den sa narodil Jezisko a vsetci sa na neho tak tesili a mali ho radi ze mu doniesli darceky a preto ze my ta mame tiez velmi radi a v tento den si aj spominame na narodenie jeziska my kupujeme darceky tebe. podla mna je to pekne aj takto...
Podla mna iste lepsie ako dieta klamat a potom ho sklamat tym ze mu raz musis povedat pravdu...