Keď nenosí darčeky Ježiško
Ahojte. S partnerom sme dohodnutí, že keď sa nám raz pošťastí mať dieťa, tak darčeky budeme dávať normálne my, ako rodičia. Všetko okolo máme premyslené, len neviem, ako to bude, keď pôjde do škôlky. Keďže tam bude veľa detí, ktoré na Ježiška veria, nerada by som im takto brala ilúzie. Ako ste vysvetlili vašim deťom toho Ježiška v iných rodinách? Aby to bola pravda a zároveň, aby pochopilo, že by ostatným deťom nemalo hovoriť, že Ježiško darčeky nenosí?
Ako postradam pointu riešiť dopredu čo bude o min 4 roky..a to ked by si otehotnela teraz...nehovoriac co ked otehotnieš neskor....
myslim, že sa spytaj ked sa ti dieťa narodí....takáto ,,teoretička" bola sa slobodna každá....dieťa mení aj zásadnejšie ,,zásady" ako toto čo sa pýtaš...
Resp. pokial nie je toto fajna anketa za ,,lacný" špás a autorka tu snahy mamičiek použije do nejakeho časáku s témou, kt. načala.....
@maribell
@zuzkat1
Fiktívny Ježiško? Bájna bytosť? Aj ateisti by mohli vedieť, že Ježiš Kristus je reálna postava, ktorá naozaj existovala. Ja netvrdím, že máte veriť tomu, že to je syn Boží, ktorý sa narodil čistej panne po tom, ako ju "osvietil" duch svätý, aj keď milióny ľudí tomu veria. Ale naozaj existoval, o tom niet pochýb. Aj keď to, samozrejme, neznamená, že má preto nosiť deťom darčeky. Ale keď sa hovorí, že Ježiš je láska, tak na tom iste niečo bude, veď svojim detičkám tie darčeky dávame z lásky. (Ja osobne verím, že môj syn je darček od Boha, aj keď nie som nijako fanaticky veriaca.) 🙂
@zuzkat1 Jasné, chápeme. Ináč, keď si písala o tom Santovi, tak to je zase niečo, čo nechápem ja, ako toto, preboha, mohlo vzniknúť, že sa volá Santa Claus. Veď ak by to malo byť niečo, ako Svätý Mikuláš, s tým, že ten Claus je skratka od Nicolaus, tak aj tak mi nie je jasné to Santa, lebo to je v ženskom rode, keď už, tak by mal byť San. Neviete to niekto náhodou???
@adeala ja to robím tak, lebo samozrejme nemáme k dispozícii tolko financií, na niektoré nákladné darčeky, tak detičky mi zahlásili, ved napíšem ježiškovi, tak sme im min. rok povedali, že ježiško darčeky prinesie, ale ocino s maminkou mu musia dat peniažky, starší syn má 8 rokov a verí aj na ježiška aj na mikuláša, a ja si to tak želám, ja som bola velká, vedela som, že darčeky nenosí ježiško, ale nikdy som neprišla na to, ako ich vlastne dala tá moja mamina pod stromček, aj o tom su vianoce, o tom kuzle....
@janinah Teda toto som neriesila co oslavujeme. Boli sme SPOLU a bola pohoda. Tak je to dodnes. Inac moje som vzdy viedla k vseobecnemu prehladu. Mozno o krestanskom povode Vianoc vedeli a vedia viac ako mnohe deti z krestanskych rodin. Vedia aj o Chanuke, aj o Ramadane... Poznaju anticke baje aj legendy Maoriou z Noveho Zelandu. Aj nabozenske legendy patria k vseobecnemu vzdelaniu. Rovnako ako zakladne vedomosti z fyzyky alebo zemepisu.
mňa sa už pred dvomi týždňami pýtali v škôlke že budú mať mikuláša tak či majú počítať s mojimi chlapcami, a ja im hovorím že ano, a sa pýtajú ale vy neoslavujete mikuláša, ja hovorím že nie, ale malým deťom snaď nebudem vysvetľovať že oni sú moslimovia a tak nemajú mikuláša a deda mráza a vianoce, keď budú starší sami to pochopia, 11 ročná dcera vie od piatych rokov že darčeky kupujeme my a žiadny mikuláš ani dedo mráz neexistuje, a vie aj že to nie sú naše sviatky, vie pôvode tých sviatkov, rešpektuje ich, a teší sa že dostane darčeky 😀
ja som nebola vychovavana v tom, ze jezisko nosi darceky, proste nam ich dali rodicia pretoze sme oslavovali narodenie Jezisa, vobec mi nechybalo to tajomno, prave naopak tiez som sa tesila ked mozem aj ja nieco darovat a nie iba dostat a to mi zostalo aj doteraz, strasne rada rozdavam 🙂 Pred Vianocami som castokrat cele svoje vreckove z radostou minula na darceky pre ostatnych. V skolke, ci v skole som nic nevykecala... proste treba detom povedat, ze ine deti si myslia, ze ich nosi jezisko ci santa... Ja tiez takto svojej dcere "neklamem" a na Vianoce sa strasne tesi. A nedaj sa odradit, Vianoce su sviatky pokoja, radosti, ked sa cela rodina zide v prijemnej atmosfere, je to oslava narodenin Jezisa a kto nosi darceky nieje podstatne...
@adeala
@h2 z latinciny predsa: Sancte (po anglicky holy, po slovensky svaty) Nicholas (spodobene vyslovnostou z nikolas na claus - Klaus) . Nie je to nic mysticke, jednoducho vznikol zo Svateho Mikulasa a obdarovavanie sa presunulo zo 6. Dec. na neskor 😉 Ak ta zaujima podrobna historia, ako sa preslo od originalneho Sv. Mikulasa k Santa Clausovi nie je problem si tuto info vygooglit.
Ja som prišla na to, že Ježiško nenosí darčeky keď som mala si päť rokov, pretože sme liezli s bratmi po skriniach a tam som našla nejaké darčeky. Mama mi povedala, že Ježiško možno nenosí darčeky, ale dáva rodičom zdravie, aby mohli chodiť do práce a kúpiť nám darčeky, že dáva lásku, aby nám ľúbili a chceli nám splniť naše tajné priania.
Mám 10 ročného brata, ktorý ešte pred dvomi rokmi veril, že darčeky nosí Ježiško a bolo to také krásne, keď išiel niečo vziať, zrazu zazvonil zvonček a pod stromčekom bola veeeeeľká kopa darčekov (je nás 6 detí). Tiež mu kamarát povedal, že darčeky nosia rodičia, myslím, že bol trochu sklamaný. Je mi jasné, že niekto neveriaci nebude hovoriť svojim deťom, že vianoce sú o veľkom dare Pána Boha celému ľudstvu, ale podľa mňa by mal darčeky nosiť niekto iný ako rodičia... Aj keď zmyslom vianoc je láska... Aj rodičov k deťom, aj Boha k ľudstvu... Poznám veľa aj ateistických rodín, kde darčeky nosil Ježiško...
Ja plavam s prudom a darceky nosi Jezisko..aj tak to potrva mozno rok, mozno dva a bude po Jeziskovi. Pametam si na detstvo, nasim sa podarilo nas neuveritelne dlho drzat v iluzii jeziska vdaka otcovmu prespekulovanemu zvonceku. Sedeli sme v kuchyni pri stole pri slavnostnej veceri, a za zavretymi dverami v obyvacke zrazu zazvonil zvoncek... Dlhe roky pouzival vseliake ponatahovane silonove lanka ktorymi sa mu podarilo zazvonit v inej miestnosti od stola, potom kupili magnetofon a zvoncek bol nahrany na konci praydnej kazety...na to som prisla hadam v 12 tich kedy som bola uz niekolko rokov presvedcena ze jeyisko je podfuk..len ten zvoncek a kto vlastne zvoni mi do toho nesedel....
Myslim si ze je ovela tazsie presvedcit male dieta ze jezisko neexistuje ako mu nakecat ze existuje. Moju 4 rocnu tento rok neodradil ani mikulas - mlade dievca s tenkym hlaskom...proste je to mikulas a hotovo. 😵

Baby, nasa ma teraz 3,5 roka (teda bude mat na Vianoce) a na Jeziska teda veri 🙂 JA to tiez beriem ako take to caro Vianoc, vianocna rozpravka pre deticky (ze Jezisko nosi darceky). Ale pravdu povediac, neviem si v tomto veku predstavit, ze by u nas, napr. darceky kupovali rodicia, a ja by som jej mala vysvetlit, ze to nema hovorit detom v skolke, aby im nepokazila radost... Podla mna by to nepochopila v tomto veku. Mimochodom, baliaci papier ale kupujeme v Tescu, spolu s dcerkou (ona si vybera), nasla ho totiz asi pred vyse rokom v sufliku medzi ostatnymi baliacimi papiermi a to uz chapala viac menej, ze je to vianocny papier. Tak sme jej povedali, ze ten papier je tam nachystany pre Jeziska, ze on tie darceky potom do neho bude balit, lebo na svete je vela ludi, ktorym treba pobalit darceky, tak by nemal tolko casu. Proste mozno neskor ju takto postupne nejako navedieme na to, ze tie darceky ma od nas z lasky, a na pamiatku narodenia Jezisa - ze preto sa oslavuju Vianoce a pod. Ale podla mna je teraz vo veku, kedy je krasne verit na rozpravky. Kym su deticky malilinke, tak tomu asi velmi nerozumeju, potom veria, potom uz aj rozumeju aj veria, a potom uz len rozumeju 😀