icon

Kedy sa začínate pripravovať na Vianoce?

14. nov 2022

Myslím to v tom zmysle, kedy začínate robiť predvianočné upratovanie, piecť koláče a nakupovať.
Viem, že na Vianoce k nám z hygieny neprídu ale mám to tak zaužívané z domu. Pred Vianocami sme vždy všetko upratovali a triedili. Samozrejme upratujem priebežne počas roka ale niektoré veci sa nahromadia. Tak isto okná neznášam umývať - tie len 3 krát do roka. Kedy začínate?
Koláče piecť nebudem - neznášam to, možno s malou pár medovníkov upečieme. Možno tak týždeň pred.
A na sviatočné nákupy sa chystám tiež tak priebežne, vždy sme s mužom chodili deň pred Vianocami alebo priamo na štedrý deň, ale teraz si to chceme absolvovať skôr 😂

jajanka31
14. nov 2022

@mimka2019 dobrý pocit, že vyhadzuje nepotrebné staré veci..s Vianocami to nemá nič spoločné je to náhoda ze je zima dlhé vecere a človek sa nudí.nerobim to v lete lebo vtedy som vonku.

vroni
14. nov 2022

Okná už mám umyté (dala som umyť), upratovať sa nechystám (teda vianočne), napečieme s deckami, neviem kedy, priebežne. So zdobením domu začnem cez víkend, stromček až 23.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
misinka0611
14. nov 2022

Ja už nakupujem, darčeky už mám, keď vidím v akcii na pečenie čo sa nepokazí, príp. viem zamraziť kupujem aby toho nebolo naraz veľa. Piecť sa chystám posledný týždeň pred Vianocami. Ja sa na pečenie teším, mňa to baví 🙂

Upratovanie? To nerobím neviem, upratujem priebežne a kontrola z hygieny sa ku mne nechystá. Aj tak upratala by som si ja neviem týždeň pred Vianocami a deň pred Vianocami môžem opäť, keďže malé deti. Ja som nikdy nevidela nejaký význam v predvianočnom upratovaní 🙂 Všetko robím tak priebežne počas roka 🙂

Čo sa týka zdobenia tak to budúci týždeň, pár dni pred Adventom, z nejakých osobných a časových dôvodov, stromcek tak pár dni pred Vianocami.

zmrzlinka2021
14. nov 2022

Pises o peceni, vareni, darcekoch, upratovani.... lenze ovela podstatnejsia je pre mnata duchovna priprava a nech sa na tom smeje aj cely svet.
Cas adventu, skludnit sa, dat priestor svojim myslienkam, hodnotam, zmyslu toho vsetkeho...

A tie materialne 😀 :
- pecenie: neviem piect, toto manzel riesi
- upratovanie: priebezne aj hlbkove niekedy, ked dostanem slinu
- darceky: priebezne, zial este nic nemam

ratira
14. nov 2022

Kedysi som ich tak nejak viacej prezivala, robila si velke starosti a podobne. Teraz sa snazim darceky riesit tak nejak pribezne v predstihu. Moc nepeciem takze to sa tiez v pohode stiha a upratovanie to tiez nie je take, kedze upratujem priebezne

ivette1223
14. nov 2022

Výzdobu som začala pomaličky vyberať, sem tam niečo už máme .. darčeky tiež par mam kupujem priebežne nech toho neni naraz moc, upratovanie a pečenie par dni pred vianocami....

nelka93
15. nov 2022

Časť darčekov mám už kúpených, časť vymyslených. Zdobiť budem prvý decembrovy víkend a piecť pár dní pred vianocami. Žiadne veľké upratovanie nechystam

bubik6x
16. nov 2022

Tak dekorácie si z dcérou vyrábame už teraz aby sme to stihli 🤣 neskutočne ju to baví, darčeky tiež robíme resp. ja deťom hackujem plysaky, už mám skoro hotové, čo sa týka upratovania tak to začínam 2-3 týždne pred, stromček zdobíme tiež v tomto čase, pečieme len medovníky, a varíme deň vopred

vroni
16. nov 2022

@zmrzlinka2021, ako sa duševne pripravujes na Vianoce? Tak otázka blbo znie, ale pýtam sa vážne. Lebo síce trávime spolu v rodine viac času, spolu pečieme a chodíme obdivovať svetielka (činnosť je nepodstatná, to spoločne je dôležité), ale decká zároveň fofruju v škole, uzatvárajú im známky (idú na trimestre a nie polroky), ja mam v práci špičku sezóny, chlap uzávierky... Proste hľadám v tom priestor a spôsob kde a ako spomaliť....

olivnik
16. nov 2022

Na 1.12. Mame adventnu špirálu, ktorú od toho dňa začíname - každý deň čítame jeden príbeh o Vianociach a posúvame sa k hviezde - svetlu. Zdobíme na Mikuláša aj stromček, nech mame pekne celý mesiac do 6.1. Potom už stromček dávam dolu. Pečieme priebežne keď máme čas s dcérkou - ona to miluje a ja tiež taky spoločne strávený čas , aj nákupy robím po troške, priebežne.... Je len polka novembra takže neriešim ešte nič ohľadom vianoc. Upratovanie nerobím veľké.. Nemá to zmysel keďže riadim každý týždeň.

jarka26011
16. nov 2022

@mimka2019 dobrá otázka, ja som tiež z tych, čo drhnu všetko, ako pripečená 😂😂😂 ale mňa to extra baví, zapnem koledy a upratujem 😂 takže ja mam z toho akurat dobry pocit a navodenú vianočnu naladu z kolied 😂 a k autorke, na konci novembra vydrhnem okna, zabradlia vonku, na mikulaša uz mam vyzdobu, na balkone svetla a dekoracie, v obyvačke stromček, na oknach nalepene vločky 😂😂😂 a nosi to všetko ježisko detom, takže 4.12. v noci si extra máknem, nech to ráno je všetko nachystané, deti sa z toho tešia 😁

jarka26011
16. nov 2022

A darčeky uz mam nakupene 🙂

nika_17
16. nov 2022

My sme sa z muzom dohodli,ze stromcek budeme zdobievat poslednu adventnu nedelu. A takisto aj dom.Upratovat zacinam tak tyzden pred vianocami a takisto aj piect

elalala
16. nov 2022

Keď začne advent 🙂 ale darčeky mám kúpené už v októbri a teraz práve suším pomaranče na stromček, lebo to trvá dlhší čas...inak vianočný playlist púšťam a ozdoby dávam na prvú adventnú nedeľu

mtn112233
Autor odpoveď zmazal
aceris
16. nov 2022

Darceky uz finisujeme, vyzdobu robime prvu adventnu nedelu a peciem tak dva tyzdne pred vianocami...

hilda08
16. nov 2022

Uz upratujem, darčeky uz objednávam, od prvej adventnej nedele mame vsetko vyzdobené, zbožňujem predvianočné obdobie este viac ako samotné Vianoce, a peciem cez decembrové vikendy ale to máličko, len pre potešenie dieťaťa, donesú starká s babkou

anna134
16. nov 2022

Ja darčeky nakúpené.a zajtra začínam riadiť najprv decku izbu potom spálňu atď...
Stromček dávam ten prvy decembrový víkend lebo 1.1 už ho dávam dole .po vianociach môže prísť kľudne leto....
A tento rok idem dať druhý pokus s medovnikmi a tie už budúci týždeň a ostatné pred vianocami ....ja mám vianočnú náladu už dlhšie....

mariska1989
16. nov 2022

V skratke akurát sa chystám baliť niektoré darčeky a urobím si zoznam komu ešte čo kúpiť. Dom začnem zdobiť posledného novembra . Stromček na začiatku decembra s manželom a deťmi . .upratujem každý týždeň takže upratovanie neriešim .okná som už umyla včera , koláče sa chystám na začiatku mesiaca redpriprava na suché atď a čisto pečenie cca 14.12 nakoľko mám toho strašne , strašne veľa

matejakub
16. nov 2022

@mimka2019 👍

mamickalisticka
16. nov 2022

Krásna téma, tak sa zapojím.. Vianočné upratovanie robím tak od októbra, kedy triedim a menim skrine, čiže rovno všetko poukladám, vyhodim čo treba.. okná som už začala a budem pokračovať najbližší týždeň.. včera sme vytriedili hračky, aby mohli prísť na Vianoce nové, darčeky mám kúpené všetky, ešte musím vyrobiť macrame svokre a mamine.. to snáď za mesiac stíham.. vianočný dekor začnem 24.11. stromček 1.12. (davame ho preč už začiatkom januára, radšej si ho užívam pred ako po).. piecť sa chystám iba suche keksiky, crincles atd, to tak tesne pred štedrým dňom, s maminou pečieme ostatok od polky decembra 🤍 popravde už veľmi chcem začať vianocovat, ale ešte sa mi to nehodí, skôr od toho 24. Novembra kedy si poviem že už len mesiac 😍❤️

rumba01
16. nov 2022

s upratovanim je to u nas tak nejak priebezne, takze by som nepovedala, ze je to pred vianocami nejaky velky zahul to vobec nie. stromcek ozdobujeme az 23.12 vecer a 24 sa normalne od rana pomalicky vari. co sa tyka darcekov, tak tie sa snazim nakupovat tak nejak priebezne a priznam sa ze ani nejak moc nevypekame

natalienka12
16. nov 2022

Upratujem priebezne, stromcek tesne pred Vianocami, inak to nema caro. Nepeciem, ja kolace nejem a muz s dcerou len velmi malicko, takze to kupime 20-30ks a ani to nezjedia. Vianoce su u nas skor symbolom rodinnej pohody a oddychu, lebo cez rok sme v jednom kolotoci pracovnych a skolskych povinnosti.

cervenaruza123
16. nov 2022

Ja darceky nakupujem priebezne, ak nieco pekne najdem. Nemam rada tie tlacenice v obchodoch tesne pred sviatkami, to si uz radsej doma pri koledach tie darceky balim. My si kupujeme malickosti, ale davame si na nich zalezat, aby boli osobne. Piect peciem podla nalady. Ak mam chut, perniky napeciem uz v novembri, nech zmaknu, inak zvyknem piect tak tyzden dva vopred. Upratovat sa snazim viac cely december, ale take vacsie upratovanie az tesne pred sviatkami. Ved pri chystani a peceni sa spravi dalsi neporiadok. Vyzdobu zvyknem tak, ze zaciatkom adventu len adventny veniec. Vianocnu vyzdobu som zvykla robit az rano na Stedry den, pripadne den vopred, ale tento rok zacnem skor, aby sme viac vnimali, ze sa blizia sviatky. Celkovo odkedy mam dcerku, tak sa tie prace zmenili skor tak, ze co kedy stiham sa spravi. Zauzivane som mala inak, ale pri nej sa to neda, nestihli by sme to tak.
Hlavne si davam zalezat, aby od polky decembra bola vianocna atmosfera, aby sme sa tesili, aby sme s radostou vypekali kolace, pustame si vianocne kolace, pijeme koreniste horuce napoje. A ked nemame chut a cas pratat a piect, tak pozerame vianocne rozpravky, skladame vianocne puzzle a podobne. Proste na co je chut. Sviatky si treba uzit, nie pretrpiet. Poriadok bezny robime vzdy, cize zase v spine zahrabani nebudeme, aj ked nebude vsetko tip top. Ale aj to slavnostne upratovanie popri koledach ma svoje caro, ako dieta som to mala rada. Ak je to robene v dobrej nalade, clovek sa az tesi, ze sa tak pripravuje na Vianoce 🙂

katkaseiner
16. nov 2022

vyzdobu zaciname vacsinou na 1. advent, pripravu zacneme zajtra... ked som videla kolko pytaju za kg kolacikov (zvykla som objednavat a uz teraz jedna ponuka za 17E a dalsia od ktorej som zvykla mavat tak 25E) tak som si povedala ze postupne upecieme... Ja chapem ze vsetko islo hore ale pytat 25E za kg kolacikov mi pride nieco strasne...

inaemre
16. nov 2022

Upratane mam vzdy. 😊 Ja len udrziavam poriadok. Sufliky triedim hocikedy pocas roka, nezavisle od Vianoc. Okna urcite nebudem umyvat v novembri/decembri. Nesibe mi, aby som koli oknam mrzla 😄
Stromcek robime vzdy na 1. adventnu nedelu. Postupne potom vyzdobu ako sa nam s dcerkami bude chciet.
Kolace extra nepeciem, u nas to nikto neje.pocas adventu s dcerkami ale urobime maslove keksiky lebo nas to bavi.
Advent a Vianoce si vzdy velmi uzivame ❤ Uz sa tesim

inaemre
16. nov 2022

Jaj a este darceky. Tak tie uz mam skoro vsetky 😅

petulda333
16. nov 2022

@oli18 komercne su ore toho,kto si ich tak urobi. U nas nie,stretavame sa s rodinou,vo robime aj pocas roka. Nieco upecieme,darceky primerane aj zdobenie. Ale uzivame si vuanoce naplno.

petulda333
16. nov 2022

Zdobit zacinam ,ked zacne advent. Na mikulasa postavime stromcek a ozdobime. Postupne s detmi peciem medovniky,linecke a keksy. Tesne pred vianocami upeciem roladu a kolac. Upratujem pravidelne,akurat ma caka vyniest niektore veci a topanky na povalu a znesiem zimne. Nic extra nerobim,uzivam si sviatky na plno a bez stresu