Koľko darčekov je na Vianoce už priveľa?
Začínam nakupovať darčeky na Vianoce a zase rozmýšľam, koľko toho vlastne deťom kúpiť. Ja im rada doprajem, ale potom prídu darčeky od starých rodičov, krstných a ďalšej rodiny a nakoniec majú pod stromčekom kopu vecí.
Minulý rok som už naznačila, že by toho mohlo byť menej, ale veľmi to nepomohlo. Nechcem nikomu diktovať, čo má deťom kúpiť, no zároveň už nechcem. Máte nejakú dohodu v rodine? Dá sa to nejako nastaviť? Ďakujem.
žiadne konkr. číslo si nenapísala. U nás každé dieťa po 2 darčeky. My rodičia po jednom.
jeden spolocny darcek pre obe deti, odo mna a jeden od starkej ale hodnotnejsi aj to len preto ze deti su malicke. Ked budu starsi tak kazdy nejaku knihu....
@anonym_autor moja sestra to ma tak, ze kazdy kupuje 1 darcek, stary rodicia, rodicia a aj ja ako krsna mama
Tak záleží aj aké malé deti. My dávame povedzme 7 darčekov ale z toho je balíček ponožiek, nejakej mikiny atď. Potom napríklad knižka a ostatok nejaké tie hračky. Našťastie už toho veľa nechcú takže je to výhoda. Keď ideme k starým rodičom tak väčšinou je to tak jeden darček, takže za to som rada.
Nastavit sa to urcite da, len sa musis pripravit mentalne na to, ze budes ostatnym "diktovat".
Zacala by som.tym nech nekupuju plastove cinske blbosti. Hracky len kvalitne a starostlivo vybrate, a radsej jednu-dve drahsie a take "vysnivane", ako mnoho mensich s ktorymi sa zahraju dvakrat.
Radsej nech kupia vzdelavacie hracky, knihy, rozne experimenty, tvorive sety...
Musis to kocirovat ty.
@anonym_autor po jeden hlavný / ktorý si želajú / a zopár drobností ,
potom od starých rodičov, krstnej .....
jasne, že ak bolí menší, tak mali toho kus viac, ale nie príliš 😉
počet? nepočítala som ich.
keď to zoberiem doslovne - dieťa od každého a aj od nás rodičov dostávalo iba jeden darček - všetko som zabalila do jedného balíka ...
čo už bolo v ňom - tak záviselo ... moja mama našťastie nebola prehnane rozhadzovačná a ani u svokry som to neriešila, tiež nejak extra nemíňala ... podmienkou bolo žiadne čínske šunty ... ak by darčekov bolo priveľa, jednoducho by som to prebalila a zredukovala by som to ...
Na tuto otazku sa neda jednoznacne odpovedat, ze kolko je malo a kolko naopak vela. Lebo kazdy to ma nastavene inac. Niekto dava 1 darcek, vacsi, iny 15 malych, kazdy zabaleny osve.
a ako bolo hore písané - moje dieťa vedelo oceniť aj ponožky na vianoce, úplne nonsens... si pamatám keď raz dostalo slipy so sobom vpredu v rozkroku, to bol úplne rozradostený. a přitom taková blbost ...
My synovi vacsinou kúpime 2-3, svagor 2, brat 2, starý rodicia neriesim, lebo aj tak vždy kúpia hlúposti aj keď sa vopred opytaju co...takze väčšina darčekov od nich je bud nepouzitelnq ( ako elektrická zubna kefka) alebo blbosť co sa hneď pokazí.
My synovi vacsinou kúpime 2-3, svagor 2, brat 2, starý rodicia neriesim, lebo aj tak vždy kúpia hlúposti aj keď sa vopred opytaju co...takze väčšina darčekov od nich je bud nepouzitelnq ( ako elektrická zubna kefka) alebo blbosť co sa hneď pokazí.
@rachel36a ja nedam dopustit na elektricku zubnu kefku 😄 synovi ju tiez kupila stara mama, ma 16rokov a nadherne ciste zdrave zuby, vsetky.
@rachel36a ja nedam dopustit na elektricku zubnu kefku 😄 synovi ju tiez kupila stara mama, ma 16rokov a nadherne ciste zdrave zuby, vsetky.
@dorizzz nie sonicku? To je noeco uplne ine. Lebo ja píšem o elektrickej, a to je riadny smejd co poškodzuje ďasná, a čistí tak isto ako obyčajná kefka, cize musíš to čistiť ty.
podla mna tu vela zalezi ako je nastaveny cely rok ci dieta dostava pravidelne nejaky dsrcek alebo len na sviatky - narodeniny, meniny, mdd, mikulas, vianoce. Ak dieta dostava len na sviatky tak urcite viac by som dala tych dsrcekov ako pre dieta co kazdu chvilu ma nieco nove. A tak isto zalezi od veku za mna do takych 3 ked aj tak dieta to nevnima netrrba prehanat, od 3-cca puberty 12r davala by som najviac a potom opat menej kedze uz dieta to inak vnima, hracky ho nepotesia a radsej menej a kvalitne ako fat mu zasobu blbosti len aby bolo.
Radšej sa všetci zložte a kúpte dieťaťu jeden drahší, poriadny a kvalitný darček. Napríklad my ideme deťom kupovať nový mobil, bicykel a čítačku na knihy. To budú ich hlavné darčeky a k tomu dostanú ešte nejakú knihu, pyžamo, spodné prádlo...
Ja všetkým diktujem, čo majú kúpiť, aby sa nám tu nemnožili zbytočnosti. Každý po 1 darčeku od starých rodičov, 1 darček od mojich súrodencov, doma dostanú 1-2 darčeky + nejaký zážitok (pár dňový výlet, zvyčajne v zahraničí, podľa aktuálnych záujmov). Riešim to takto, lebo výlet si pamätajú aj o xy rokov, čo dostali hmotné na Vianoce si nespomenú už po 2 mesiacoch 😅
Teraz každá píše, že stačí pár darčekov a potom na Vianoce fotky tu na MK, kde kvôli darčekom ani stromček vidno nebude 😁
Ale k veci, z mojej skúsenosti stačí ozaj len pár darčekov. Ja si napríklad vôbec nepamätám, aké darceky som dostala, ale čo si pamätám je to, ako sme spoločne zdobili stromček, otec viazal salónky a my sme ich vešali. Bolo to čarovné a dodnes to mám v pamäti.
ja zase nevidim zmysel to nejako hranicit na 1 ci 2 darceky, ved veci su rozne, samozrejme nebyt zahlteny s hrackami z Pepca a blbostami, pisem o malych detoch, ja mam uz dieta velke a ked dostane mobil a nieco k tomu je zase ine
@anonym_autor Nie, počet darčekov a ani ich cenu nemáme stanovenú. Každý kúpi, čo a koľko uzná za vhodné. Darčeky vyberáme tak, aby obdarovanému urobili radosť. Nikto z nás si neberie pôžičku na darčeky, sní nerobíme preteky, kto kúpi viac a drahšie a ani si nezapisujeme, kto, koľko a za koľko kúpil, aby sme potom na Mk vyplakávalu, že švagriná iba za 20 a my za 50.
Teraz každá píše, že stačí pár darčekov a potom na Vianoce fotky tu na MK, kde kvôli darčekom ani stromček vidno nebude 😁
@anonym_1bbabc je viac ako pravdepodobné že väčšina čo tu píše že to redukuje tu také fotky dávať nebude 😒 a tie čo dávajú veľa veľa, sa asi nezapoja do témy ako to redukovať ... teda, si myslím ...
Čím menej darčekov tým viac sa im dieťa poteší. Samozrejme neplatí ak je zvyknuté na veľké množstvo.
@anonym_1bbabc ver tomu že je kooopec ľudí ,čo námahu darceky pod stromčekom a dokonca nemajú ani stromček a Vianoce berú ako zimné dni voľna ,keď môžu byt s rodinou
@anonym_1bbabc ver tomu že je kooopec ľudí ,čo námahu darceky pod stromčekom a dokonca nemajú ani stromček a Vianoce berú ako zimné dni voľna ,keď môžu byt s rodinou
@minenkaa Ja tomu verím, len tu sa nájde veľa užívateliek, ktoré by také rodiny častovali prezývkami ako socky a podobne 🙂
Ty sama si naznačila, že by stačilo menej ale ZACINAS nakupovať darčeky v septembri. Do decembra ich kúpiš koľko?
Netreba tarať, treba konat
my si vždy dáme tip, čo sa bude deťom hodiť, čo využijú, čo by chceli. Ak ide o drahšiu vec, skladá sa celá rodina a dostanú jednu vec. Načo 15 hračiek keď 12 z toho skončí v skrini. Alebo aby dostalo dieťa tri bábiky, tri autá, lepšie je dohodnúť sa. Rodič povie čo, rodina kúpi, dieťa má prekvapenie ktoré chcelo.
Mám 9rocnu dcéru. Do svojich 8mich rokov vždy hovorila, že si prosí lizanku, alebo žuvačky. (Aj na meniny, narodeniny). Minulý rok chcela lego. A úplne bola spokojna s jedným darčekom. Takže nie je dôležitá kvantita. Nie netrieme biedu. Je to o výchove. Ako si dieťa naučíš, tak ho budeš mať.
To naozaj keď má dieťa napr iba rodičov dostane len jeden Max 2 darčeky? 😁
To naozaj keď má dieťa napr iba rodičov dostane len jeden Max 2 darčeky? 😁
@anonym_b3aad7 neverímmmm

Každý jeden je moc ,ak sa nejedna o malé dieta,vtedy stačia dva tri