icon

Koľko eur ste dali do obálky evanjelickému farárovi pri krste?

karolko6969
29. apr 2015

ja som katolíčka a vôbec neviem ako to pri evanjelikoch funguje

bonaqa2013
29. apr 2015

My sme dávali 500Sk, takže ak dáš 20 - 30 e tak má dosť.

katusap
30. apr 2015

je jedno o aku cirkev ide, ja by som nedala nic, vsak maju normalne plat za to!!!!

sssimi
30. apr 2015

My sme dali do zvončeka 5€ 😀

evittam
30. apr 2015

Prosíííím? To myslíte vážne? Banda jedna nenažraná čiernoprdelnícka - a vy chcete ešte dávať do obálky?! A potom sa divíme kam táto spoločnosť speje a prečo je to tak ako to je. Prepáčte za výrazy, ale normálne mi tá otázka zdvihla tlak. 😠

natalym
30. apr 2015

Nemalo by sa dávať nič, lebo je to ich služba ľudom a robia to dobrovoľne. Avšak ak Ty chceš dobrovoľne prispievať na potreby farnosti alebo cirkvi, nedávaš farárovi, tak prispeješ podľa svojich možností. U nás napr. farár mechce aby sme mu dávali peniaze, na to sú pokladničky a tam môžeš dať koľko chceš. Je jedno či dáš 1 € alebo 100 €, on nevie koľko si dal, t.j. slúži každému rovnako. Aspoň takto nám to bolo vysvetlené a mne sa to páči.

nikawero12
30. apr 2015

Daj toľko, koľko sama uznáš za vhodné.

ellca123
30. apr 2015

aj u nas sa dava za krst 20 eur do obalky na kostol

evitka83
30. apr 2015

no tak my ked sme krstili, tak sme davali 50E. Z coho mne osobne sa zdvihal zaludok, ale moj muz chcel. Najviac ma na tom, zralo to, ze ten farar na tu obalku cakal ako vlk na ovcu. Nemam nic proti darom farnosti, keby tam bola nejaka pokladnicka, tak by som tam nejkych 30E dala, ale uz len za ten pristup som mu nechcela dat ani cent. Urcite viem, ze na prve svate prijimanie si vyberiem pre malu iny kostol

zuzka38
30. apr 2015

Podla mna tieto otazky dvihaju tlak aj Bohu 😀

mawka
30. apr 2015

nezivim cirkev, ktora ma majetkov ako natentovanych a farari sa maju ako prasce v zite. su ine institucie, kde treba peniaze.
nedala by som ani cent do zvonceka, ani som to nerobila nikdy, aj ked som bola na omsi. no co som sisi? sa tam vyvazaju jak pani, penazi maju a este im cvrkat do zvonceka alebo do obalky, nie? radsej deti vezmem na zmrzlinu.

tilly
30. apr 2015

moja svokra davala, tusim 50€

my sa mozme aj na hlavu postavit, skratka sa to dava, je to taky zvyk a stari ludia si na tieto veci potrpia, moja svokra by asi z koze vyletela, keby sme nechceli dat 😀 😀

klincek
30. apr 2015

Do obalky by som dobrovolne nedala nikdy nic nikomu (viem si predstavit, ak by bol v stavke zivot alebo zdravie, ale inak nie).
Ak chces prispiet pri prilezitosti krstu svojho dietata na potreby cirkevneho zboru, urob tak oficialnym darom-v evanjelickych farnostiach (aspon tam, kde to poznam ja) sa kazdy taky dar v ramci oznamov po bohosluzbach oznamil: Sestra XY venovala pri prilezitosti krstu svojho dietata cirkevnemu zboru sumu X na ucel taky a taky.. Ak si sa rozhodla nieco dat aj priamo fararovi, aj to sa oznamovalo-farar to normalne priznal: ..a sumu Y kazatelovi. To sa mi zda fer. Inak ani nahodou.

lusi24
30. apr 2015

jemu teda my jej nič len na omšu sa dalo 50e

eliff
30. apr 2015

ja som nedavala nic a ani som nemala v plane im nieco davat ved pre boha je to ich krestanska povinnost pokrstit nie este zato im platit .... ked uz tak velmi chcete radsej do krabice zopar zakuskov alebo niaka flasa

rebecca
5. máj 2015

Kedže som manželka ev. farára, tak ma táto téma celkom zaujala. Určite mu do obálky nemusíte nič dávať. Je to jeho práca. A určite to veľmi rád urobí aj bez "obálky" 🙂

korund
27. máj 2015

Som katolík a nedávno som vybavoval v kostole krst pre mojich vnúčikov.
NIČ - ani do obálky, ani mimo obálky. V čom je problém ???
A na zvyky Z VYSOKA KAŠLEM - nie som ovčan ani slopák 😀

darkadm
27. máj 2015

Farárovi? Nič, nič, nič..... A to som veriaca, evanjelička. Oni dostávajú plat. Ani Vám nikto nič nedá. Ak máte peniaze a chcete ich darovať, tak si vyberte službu v zbore, ktorá funguje. Napríklad práca s malými deťmi- besiedka, práca s dorastom, s mládežou, spevokol.....pa

mimi321
27. máj 2015

U nás farár neberie nič (katolícky) proste ked mu aj dás nevezme si... tak sme dali do "zvončeka" 🙂

mima4
27. máj 2015

@evittam z čoho sa ti dviha tlak?

ja napr. nemam problem dat peniaze do cirkvi, na dobry udel... pre pracu s detmi, s chorymi ludmi... Peniaze ktore mam, mam len VDAKA BOHU a mam ich dostatok... a rada dam na dobry ucel, na budovanie Bozieho kralovstva.

Len vdaka Bohu mozem rano vstat do prace, mam pracu... mam este taku pracu, ktora ma bavi a kde zarabam relativne slusne... tak preco mam milovat peniaze? Peniaze su iba prostriedok a ked viem, ze dobre posluzia a doverujem fararovi...nemam s tym problem....

Ludia su ochotni dat peniaze do alkoholu... ale na dobre veci nie...hlavne ze potrebuju hrat ulohu "krstime sa"... falosnost, falostnost, pokrytectvo..