Koľko peňazí dať ako dar na svadbu?
Ideme na svadbu netery, 2 deti a a ja s manželom. Je to náša prvá svadba , na ktorú sme pozvaní. Prosím , koľko by ste dali peńazí do obálky? Vôbec neviem ako to chodí 🙂 Ďakujem za pomoc
@michaela3345 cize 600e im maju dat?
Dala by som minimálne 200€, čiže 50€ na hlavu. Keď na to máš a nerobí problém, tak daj viac. Ale tých 200€ je ok.
@joannita krstnej dcére sme dávali svadobný dar 700e, do košíka tiež 100e/ osoba. Takže spolu to bolo 1100e. Chápem, že v každej rodine sú iné zvyklosti. V našej rodine je to príspevok mladomanželom na štart do manželstva. V dnešnej dobe je všetko drahé, dať príspevok 50e je skutočne nedostatočný, nepokryje ani jedlo.
Daj toľko koľko ti nenaruší rodinný rozpočet... Poznám jednu už pani, ktorá na svadbu pozvala z rodiny len tých, ktorý boli pri peniazoch, aby zarobila a samozrejme kamarátky a o rodinu ani nezakopla, iba kamarátkam sa venovala
To akože myslite vážne 100€ na hlavu?? Preboha. My sme boli teraz síce len 2 ale dali sme 80+redovy 10€+fľaša 14€.. ako ja som nezažila svadbu kde dávajú 100vky Eur na hlavu, neviem kde to žijete niektoré. Ale zas nepohybujem sa v smotánke ani nóbl rodinách, tak možno tam je problém 🤣
Ja zvyknem rátať 50€/osoba,v čiže vo vašom prípade by som dala do obalky 200€.
My dávame na svadbách v rodine a u blízkych priateľov 100€ ja plus 100€ chlap a ak idú aj naše deti tak 50€ jedna a 50€ druhá ak by ale boli už vo veku tvojich dala by som 100€ za každé, čiže my väčšinou tých 300€ dávame. Ak je to veľmi blízka osoba alebo niekto o kom vieme že napr stavia dom , potrebujú financie na niečo dôležité alebo niesú na Tom finančne najlepšie tak sme dali už aj 600€/700€ ako dar
Ja mam taky pronlem. Vnucka sa vydavala v Rakusku. Mna nepozvala, lebo sa nerozpravam s jej mamou. Za 2 tyzdne pridu na
navstevu k rodicom, cize k mojmu synovi. Syn zorganizoval moje stretnutie s nimi a dynom, v kaviarni. Mam jej dat svadobny dar obalku s 500 Eur.?
300 ak sa nebude vyberať do venca a ak hej tak 200 do obálky a 100 do venca..neter je dosť blízka rodina a pri tej nešetrim
@mell27 píšeš ze svadba nie je o tom aby sa svadobcania na nu skladali a hneď za tým napíšeš ze 100 je malo lebo tvoje menu vyjde na 65 eur....
Takže čakáš ze tvoji hostia si zaplatia svoju účasť na hostine a samozrejme musia dať viac peňazí lebo však aj dar ...
Ja som myslela ze hosti pozývam preto lebo ich tam chcem mať a rátam s tým ze na nich miniem peniaze lebo je to moja svadba a moja hostina ktorú organizujem ....
150 ,max 200 eur by som dala
Ked ide dvojica na svadbu tak by som dala 100€,ale ako 4 clenna rodina aspon 200€
Ja by som dala 200-300€
150€ by som dala. Ak chcete pozerat na to koľko stojí menu a od toho sa odraziť, tak už by som riešila, ktora časť na Slovensku. Určite jedlo v Bratislave vyjde drahšie ako napríklad u nás na Kysuciach. Tu inak bežne rodina dáva aj 100€ ... Ale teda súhlasím s komentármi, že to nemá byť o tom, že si to človek zaplatí 🙂
U nás väčšinou minimálne 50 na osobu . Ak je to niekto menej známy. Blízkej rodine sme dali 100 eur na osobu 🙂
Vydávala som sa pred 2 rokmi, svadba bola skôr takým posedením bez hudby, končili sme pred jedenástou. V obálkach sme mali priemerne 50€ na 'hlavu', poniektorí dali viac - priznám sa, že ma to prekvapilo (zdalo sa mi to veľa). Následne sme my šli na svadbu, sme 4, dali sme 200€ do obálky, plus som urobila mladomanželom hlavnú svadobnú tortu (3-posch.).
@nikijezikova to, že to je málo je všeobecné konštatovanie, ktorým sa riadim, keď idem ako hosť na svadbu, zle si si to vysvetlila 😊 ja mám na svadbu našetrené dosť na to, aby som si tam pozvala ľudí, ktorých chcem bez toho, aby som od nich niečo dostala. Dokonca na nej budem mať aj nejaké slobodné mamičky, ktoré som pozvala s tým, nech mi nič nenosia, lebo viem, v akej finančnej situácii sú a chcem ich tam mať. 😊 Ja som tá posledná, ktorá by "potrebovala" od niekoho peniaze. 😊
Minulý týždeň sme robili svadbu a teda 50€ doniesli susedia iba za vysluzku... To by som sa hanbila dat na svadbe ako pozvaný hosť 🙈
Dievčatá,
inak vseobecne k tomuto modernemu zvyku davat velke prachy na svadbe (a hlavne ze sa tu znacna cast zien tvari ako chudobna):
Nám kvoli tomuto zvyku neprisilo niekolko ludi, teda konkretne dve rodiny na svadbu a velmi, velmi ma to mrzelo a az po rokoch som sa od nich dozvedela, ze proste "nemali na to". Bolo mi to luto, ze peniaze urcuju, co mame robit a co nie. Mna by potesila ich pritomnost, lebo si ich vazim - nepotrebujem nic, dokonca ani kvietok (vsetko slo na cintorin tak ci tak). To co je podstatne su vztahy, ludsky zaujem, nie vyvazovat vztahy a cloveka peniazmi.
PS: my napr. davame len vecne dary, nieco vyuzitelne, neutralne.. ale co davame s drahym, su nase srdcia a otvoreny domov.
Ak to vaše finančne možnosti dovoľujú tak 200 eur.
Ak nie tak aj menej. Vy si predsa neplatíte miesto za svadobným hosťovským stolom. Svadba nie je zárobková činnosť... akože ja čumím, čo tu čítam. Však jasné, že nepôjde človek s "dvackou"... ale zas dokonca mesiaca kvôli 1 svadbe hladovať, lebo pre niekoho je to jednoducho veľa, je trošku cez. Mna by extrémne mrzelo, keby sa dozviem, že niekto nebol na mojej svadbe, lebo na to nemal 😳😢.
So svadbou sú spojené aj iné výdavky... oblečenie, kaderníčka, niekto sa dá aj namachliť, niekto si dá aj nechty, kvety, rejdový... akože nie všetko z týchto vymenovaných možností sú relevantné, ale keďže ste už dlho neboli. Obliecť 4 ľudí je tiež pekná suma.
My sme boli minulý rok na svadbe v zahraničí. Cesta 7 hodín. Všetci sme sa museli nanovo zaobliecť, po príchode sme si platili večeru drahú, svadba bola super draha, ale priserna. Bola tam strašná zima, celú cestu naspäť sme stáli na každej čerpacke, lebo sme mali takú hnačku, že až. Dcéra dostala horúčky, pri raňajkách sme našli v koláčik peciaci papier, všetko studené, nikde sa nekurilo, hotel vychyreny na kilometre. A zábava o tom pomlcim. Torta na prídel každému na tanierik. Polievka presolena, mäso surové. Svadba nás vyšla 800€, a nikdy nikdy viac. Tam mi bolo tych peňazí akože fakt fakt ľúto. A bola to naozaj blízka rodina. Svadba bola vo svadobnom stane, keď ľudia tancovali skákal nám celý stôl, všetko sa vylievalo. Najhoršia svadba ever. Na videu svadba snov.
No niektoré tu riadne preháňate, že 300, 400 eur? By ma zaujímalo, či aj vy reálne tak dávate, alebo len strúhate frajerinu na internete...(tipujem to druhé)
Každý dá, na koľko sa cíti, koľko si môže dovoliť, nebude si brať hádam kvôli tomu pôžicku...a tiež neviem, čo miešate do toho deti, veď tie predsa nezarábajú...nebudem čakať predsa viac peňazí len preto, že prídu s deťmi 🫣🙄
Dať 100 -150 eur neteri je v poriadku, keby to bolo moje krstné dieťa, dám možno viac...
A ináč, aj hostia majú so svadbou výdavky, nie len mladomanželia...nás len oblečenie vyšlo na 500 eur, plus účes, vykrúcanka, do pečenia....svadba nie je len ten dar...
das kolko das, my ked sme isli traja, tak som davala 250EUR. To je cca 80EUR na osobu co sa mi zda ok... ale keby som nemala, nechcela, dala by som menej. Povodne som chcela niest dar a mensiu sumu, ale nestihla som :D
A mimochodom cestovali sme 500km, platili hotel (cca 300EUR) pre nas, testy (kovid) a pod... proste normalka :DDD cena dovlenky :DDD
Dala by som 200, ale samozrejme, podľa možností. Spýtaj sa iných príbuzných aký je u Vás zvyk.
No mne tiež prechádza zrak. 100€/osoba?? By ma ozaj zaujimalo či všetky takto dávate. Ja som teda nečakala keď som mala svadbu, že mi ju niekto preplatí. Mali sme hostí čo dali kvet a pohľadnicu a nič viac. Mali sme rodinu, čo 6 zarábajúci ľudia dali spolu 50€. Absolútne som to neriešila. Dnešná doba je na hlavu. Na svadbu ma dať človek pomaly 1000€, na birmovku a prvé sväté prijímanie lietajú vraj u niektorých 500 eurovky. Ale súdržnosť a vzťahy sa už tuším neuznávajú.
Autorka daj toľko, koľko vám rodinný rozpočet dovolí. Neexistuje žiadna tabuľka na to, aký veľký dar máš dať ktorému členovi rodiny.
Len nedaj ako moja svokra nám pred 14r. 20€ v obálke s podpis kartou, na ktorej bola napísaná manželova sestra s manželom, obaja bratia s priateľkami a aj pes 🤣🤣🤣

Nie svadba neni zarobková činnosť, ale ja napríklad vždy ako hosť rozmýšľam tak aby som pokrila náklady za seba/nás + dala niečo na vyše (nech z toho daru aj niečo majú).
Samozrejme je vporiadku dať aj menej ak financie danú rodinu nepustia, myslím že mladomanželia aj tak vo väčšine prípadov niako extra neriešia kto koľko dal.