icon

Koľko peňazí dať ako dar na svadbu?

20. jún 2023

Ideme na svadbu netery, 2 deti a a ja s manželom. Je to náša prvá svadba , na ktorú sme pozvaní. Prosím , koľko by ste dali peńazí do obálky? Vôbec neviem ako to chodí 🙂 Ďakujem za pomoc

hrabovo
20. jún 2023

@buberova a to odkedy sa dávajú do obalky peniaze na pokrytie hostiny? Véd bud robím svadbu lebo na to mám, alebo ju nerobím.

joannita
20. jún 2023

@michaela3345 ale svadobny DAR nesluzi na to, aby pokryl jedlo a naklady na hosta. Svadobny dar je proste DAR. Nepozyvam cloveka na svadbu preto, aby si zaplatil stravné.
Toto maju ludia uplne pomylene.

joannita
20. jún 2023

@nevenka co? 😆 Ved ja pisem pravy opak, ze nedavat tak vela

marca12
20. jún 2023

@mimer svadba je zbierkou na start do zivota novomanzelov. Malo by sa davat min.50€ na osobu. Ale ak nemas,jasne,ze nedas tolko. Svagor je velmi blizka rodina,takze tam by som dala viac. Aspon ja som surodencom davala viac ako napr.sesterniciam,bratrancom.

zorkahorka
20. jún 2023

100

ibajaanikiny
20. jún 2023

Ja davam 50 na hlavu,cize teraz na poslednej sme dali 100 a 50 na redovy,plus som dala urobit kyticu zo zrebov…nech dava kazdy podla svojej penazenky. Bratovi sme dali 500,ale je aj krstny dietatu a mame blizky vztah,chcela som trochu “vratit” to,co vsetko uz nakupili malej…

1fifinka1
21. jún 2023

A hlavne, je to POZVANIE na svadbu. Ak ma niekto pozve, znamená to, že ma so mnou nejaké výdavky. Ktoré neočakáva naspäť. Ale samozrejme, každý slušný človek donesie so sebou "dar" bud vecný, alebo finančný. Rozhodne si to pozvanie nemá sam platiť, a ešte aj každého pozvaného člena. Presne ako bolo spomenuté, bud na svadbu mam, alebo nemám. Keby aj nikto nič nedoniesol, nečakám ze hostia mi svadbu zaplatia.

janisjoplin
21. jún 2023

50€ na hlavu ideálne. Ja som nevedela, či sa mám smiať alebo plakať, keď som mala v obálkach od blízkej rodiny 2 dospelí + x detí 50€, keby treli biedu, tak chápem, ale ten prípad to nie je. A ešte sa ma svokra opýtala, kam pôjdeme na svadobnú cestu za tie dary 😂 ktoré nevykryli ani jedlo. Jasné, že peniaze na svadbu sme mali, vďaka vyšším darom od mojej blízkej rodiny sme všetkými darmi dokonca svadbu cca vyplatili, ale príde mi ako slušnosť vyrovnať aspoň tú čiastku za jedlo

henka123123
21. jún 2023

100 euro plus kyticu 🙂

mell27
21. jún 2023

@asod prečo by si mala dať, keď ťa ani nepozvali na svadbu? Nevtierala by som sa. 😟

natalienka12
21. jún 2023

Je tu asi 100 diskusii na tuto temu a vzdy su o tom istom. Plati ale pravidlo, ze davam peniaze podla moznosti. Ak zarabate 5000/mesacne a date do obalky 100 eur ako ti tu bolo poradene za 2 dospelych + dospely chalan a dievca skoro v puberte, tak nooo nevyhodi vas nikto, ale urobite si hanbu na 100 rokov. Ak by ste vsak financne boli na tom zle, tak to hanba nebude. Takze podla vasich financnych moznosti, ktore my nepozname.

nicicka
21. jún 2023

Nám väčšinou dávali obálky v kostole a všetko išlo na jednu kopu. Ja som niekedy ani nevedela kto koľko dal a bolo mi to úplne jedno. Aj my ideme na svadbu a tuším sa plesnem po vačku a dám 100vku (nie na hlavu)...občas mi to tu príde "na hlavu" 🤦‍♀️

mimer
21. jún 2023

@marca12 urcite kazdy da podla svojich moznosti. Moj svagro ma okruhliny par dni po svadbe tam pojde dalsi dar. Ale ako pisem,kazdy kolko uzna za vhodne. 🙂 Neriadila by som sa tym,kolko by dali ostatni,ale kolko si host moze dovolit.

sense
21. jún 2023

Podľa finančných možností. Ak mi to nenaruší rodinný rozpočet na niekoľko týždňov daj 200 ak naruší stačí aj 100.

alexandra383
21. jún 2023

Tu sa bavime o dare. Dar mladomanzelom. Preco by malo byt prestrelene davat aj v stovkach eur? Ja som dala bratovi len za seba 700. Neter mam len jednu, tiez by som jej dala niekolko stoviek. To, ze niektore pocitate, ze vy ste mali naklady na ich svadbu oblecenie.. to mi hlava neberie. Ano, dar nie je povinnost, ale ak mam k danym mladomanzelom nejaky vztah, tak dar do spolocneho zivota, napriklad na svadobnu cestu je za mna samozrejmost.

riamia91
21. jún 2023

@alexandra383 ano, lenze niekto by dal tvojich 700 eur, moze hladovat 2 mesiace. Ci keby si dala menej, mas ho menej rada? Alebo mas k nemu horsi vztah? Hodnota vztahu a laska sa nemeria vyskou daru. Ak na to mas ok... nie kazdy na to ma, zial. Mne keby niekto neprisiel na svadbu, lebo na to nema... nemoze mi vyjadrit hlbku vztahu a lasku velkostou obalky, bola by som extremne smutna. Normalne ked citam tuto diskusiu, snazim sa spomenut, kto nemohol prist a pevne verim, ze toto nebol dovod.

deginko
21. jún 2023

Dala by som Max 150€

riamia91
21. jún 2023

@alexandra383 nebudem menovat moj pribuzensky vztah, lebo ved je tomu 15 rokov... ale mala som 17 rokov, ked v rodine jednemu znamemu zomrel otec, s ktorym bol roky na noze, hadali sa a nerozpravali znameho vinou. No a ten znamy ma so svojou sestrou /ona s otcom normalne vychadzala/ ma vzali zo skoly a isli objednavat veniec na truhlu. A ta znameho sestra hovori, ze za 50 eur, aj v kvetinarstve im tak odporucili, ze to je taka normalna cena a jej brat vravi, ze aspon za 150 eur. Vtedy som si povedala, hoc som mala len 17 rokov, ze to ti uz otca nevrati, ci ho pochovas s 50 eurovym alebo 150 eurovym vencom. Hodnota vztahu sa nemeria peniazmi, zial.
Hodnota vztahu sa meria pomocou psychickou, fyzickou a hlavne rodinnou pohodou.

vroni
21. jún 2023

Áno, keď je debata, co od muža na narodeniny, tak sa všetky preháňajú v skromnosti, ako im stačí jeden tiktak alebo aj nič, keď sa začne o svadobných daroch, tak sa rozhadzuju tisíce, tam už limity neexistujú. Ja by som dala za rodinu podľa svojich možností 100 až 200 euro, zobrania na spôsob redoveho sa nezúčastnujem. My sme mali na svadbe ľudí, s ktorými sme chceli tento deň oslavit a nie účastníkov plateného predstavenia, aby si uhradili náklady.

alexandra383
21. jún 2023

@riamia91 nepochopila si, reagovala som na komenty, ze niekolko stoviek eur je prestrelene.. nie je, pokial na to clovek ma, nech da.. aj viac.. Preco by to malo byt prestrelene? Tam nie su ziadne pravidla kolko je malo a kolko je vela. Co ked je autorka na tom financne nadstandardne? Len sa pyta nas ostatnych, kolko davame do daru do obalky my. Ked nema ani sajnu. Teraz si moze vybrat z odpovedi podla svojich financnych moznosti. Ja som pisala cisto iba za seba. Ze ja ked mam, tak prispejem, ale nie ako naklady za moju ucast na svadbe, ale ako dar, ktory im chcem venovat. V tom je ten rozdiel, lebo sa tu argumentuje hlavne nakladmi za hostinu. A moja poznamka bola len tak mimo, ze niekto da 500e za oblecenie na svadbu, ale potom im “nezostane” na dar. Ja som mala aj na vlastnej svadbe cely styling za 90e 😁

riamia91
21. jún 2023

@alexandra383 samozrejme, ja som tiez mala v obalkach aj 1 000eur, dokonca 2x, ale bolo mi to trapne. Jedno bolo od svedkyne, roky rokuce mame perfektne vztahy a dalsia od mojej mamky uja... proste brutalna suma. Ano, su to taki lepsie zabezpeceni ludia... ale ja som ich nevolala preto, aby dali tolko.

hortenziaj
21. jún 2023

@asod nie nedala by som jej,hádam je dospelá aby si vedela povedta pred svojou mamou že ťa tam chce a pozve. Podporuj tam kde o to,teba a vzťahy stoja. Alebo prípadne ak máš s ňou výborný vzťah tak daj. Vtedy bude vďačná aj za 20 eur,ale ak ťa nemá rada tak bude nadávať že prečo iba 500 eur.

simca06022011
22. jún 2023

@nicicka ved to ze väčšinou strcili obalky bez ničoho s to sji nemôže potom nik vedieť od koho kolko🙂

ankare
22. jún 2023

Daj toľko, koľko máš. Pokojne aj 100€.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
sense
22. jún 2023

@miriam11 zdieľam tvoj názor aj keď nechápem prečo si označila mňa. Keď som mala svadbu ja sme mali na pozvánke napísané že dary nechceme, zze najväčším darom bude ich účasť.

dada0902
22. jún 2023

Ja by som dala 100-150 keďže máš starsie deti záleží aj ozaj ako ste finančné na tom

h2
22. jún 2023

@miriam11 Samozrejme, že svadba sa neorganizuje za účelom finančnej pomoci, to však neznamená, že im pozvaní nemôžu dať štedrý dar aj za tým účelom. Ja sem ani nejdem písať, koľko sme dali mužovej dcére, keď sa vydávala a koľko dáme toto leto jeho druhej dcére, lebo by ma tu niektoré zniesli pod čiernu zem. Ale je to jeho dcéra, čiže úplne najbližšia rodina. Mladí si všetko platili sami (v mnohých rodinách ešte stále zvyknú platiť svadbu rodičia), takže aj preto sme dali štedrý dar. Nechápem tie komentáre, že či sa svadba robí za účelom zisku a preplatenia nákladov a podobne. Veď pozvánka nie je vstupenka, ktorú si pozvaní musia zaplatiť. Dar je dobrovoľný. Keď chcem dať niekomu dar, tak mu ho dám bez ohľadu na to, či je svadba v luxusnom zámku (vysoké náklady), alebo napríklad niekde na záhrade so skromným pohostením.

vroni
22. jún 2023

@h2, ale o to vôbec nejde. Keď mám a chcem dat, tak dar obmedzený nie je. Ale aby som "musela" dat dar vo výške aspoň x euro na osobu, lebo to sú náklady, ktoré svadobnému paru spôsobim, to je uvažovanie, ktorému nerozumiem. Jednoducho sú rodiny, ktoré môžu dat dvacku a sú rodiny, ktoré môžu dat tisícku. A sú rodiny, ktoré môžu dat tisícku a dajú len dvacku. Ale na svadbu pozývam ľudí blízkych môjmu srdcu, nie peňaženke. A nekalkulujem, kto koľko dal a ma dat.

h2
22. jún 2023

@vroni Ale veď nikto nepíše, že sa toľko musí dať. Nemusí. Otázka znela, koľko by sme dali peňazí, ako svadobný dar neteri. Na to som odpovedala. To neznamená, že toľko sa musí dať.