Koľko peňazí dať ako dar na svadbu?
Ideme na svadbu netery, 2 deti a a ja s manželom. Je to náša prvá svadba , na ktorú sme pozvaní. Prosím , koľko by ste dali peńazí do obálky? Vôbec neviem ako to chodí 🙂 Ďakujem za pomoc
Neteri aspon 200e a 50e na redovy je to vasa najblizsia rodina
@h2, nečítala si o komplexnej dokumentácii, co je vraj krížom cez republiku zvykom? Ani súdne zápisnice nie sú také dôkladne preverovane ako záznamy matiek z oboch strán... A potom sa tri dediny dozvedia, ze Zuzka dala Jane 300 a Janka Zuzke len 250 a tri chotáre sa spolu nebavia 70 rokov... (zlahka preháňam, ale často je to nepríjemné blízke realite)
@vroni Ja som už písala, že sme dali mužovej dcére veľa a jediná informácia, ktorú mám, bola, že toľko nedostali od nikoho. A ani na to som sa nepýtala, nezaujímalo ma to. Mne aj bolo jasné, že najviac má dať otec nevesty/ženícha (alebo teda rodičia). Ani môj muž to nevie, ani nás nenapadlo sa na to pýtať.
Fuha iné pálky tu citam.... vsak to by som aj vyplatu nechala aj tak by bolo pre niektore malo.... ja som necakala absolutne nic, vdacna som bola aj za gratulacnu kartu.... ked sme ich otvarali v niektorych bolo 20€, niekde 50€, aj to mi bolo trapne lebo vacsinou islo o starsich clenov rodiny, ktori viem ze ziju skromne a obracaju mincu.... mali sme malu svadbu a dostali sme okolo500-600€ co sme teda absolutne nechapali ze si takto robili starosti.... ale vidím ze dnes je trend pridat este jednu nulu.... az mi je zle
@h2, ale to sú evidentne výnimky. Ja som bola dosť šokovaná, keď sa ma mama pýtala, koľko sme dostali. Svadbu sme si platili sami a s darmi sme mimo jednej výnimky (ale to bolo o inom) boli spokojní, ale skutočne sa to bežne rieši. A dostávať od nejakých sesternic a podobne vzdialených príbuzných obnosy 200 euro plus mi pripadá veľa. Od rodičov či súrodencov, pripadne starých rodičov, tam tie pohnútky ešte dokážem pochopiť, ale ďalej.... Asi som lakoma.
@hortenziaj Dobre ste to uhadla. K stretnutiu neprislo, nedals som jej nic. Chcela som. 500 E ale ona by reagovala tak, ako ste napisala. 😏
@michaela3345 to vážne toľko aj na redovy? Môžem ta pozvať na svoju druhú svadbu, ak sa rozvediem😄srandujem
My dávame 50 eur a blízkej rodine ako je sestra 100 eur. Je to svadobný dar a nie platenie výdavkov za seba. Nám dávali najčastejšie tiež 20- 50 eur. Svadbu sme si platili sami. Dokonca sme si brali na ňu pôžičku. Ja som vôbec neriešila, že kto mi koľko dal. Potešila som sa aj 10 eurám. Sme 7 clenná rodina.
Po precitani tejto diskusie sa odteraz bojim chodit na svadby 😀
Ze ked da lepsie zarabajuci maly dar, urobi si hanbu na xx rokov.....vazne? Moj plat poznam ja a moj muz, manzelov tak isto iba on a ja (plus hr a nadriadeni😀). Zijeme tak, ze ak by to niekto chcel odhadnut, urcite sa netrafi. Nikomu inemu to nevravime, s druhymi nerozoberame kto kolko zarobi ci v rodine alebo v kruhu priatelov...A vidim ze robime dobre.....este to tak aby si druhi podla toho robili o nas nazor...
@jessx ak budú mať redový tanec o polnoci (nie všetci majú).
To je tanec, kedy ženu "začepia", buď ľudový súbor alebo niekto z rodiny, symbol že z nevesty, ktorej vezmú závoj, sa stáva žena manželka, ktorá dostáva čepiec a väčšinou sa prezlieka do kroja alebo červených šiat (preto sú tie väčšinou tabu na svadbu, tak ako biele, lebo ich má mať ona alebo aby si nemala rovnaké ako nevesta, ale ak s tým nevesta nemá problém, tak môžeš aj červené).
A potom ju postupne vytancujú všetci (najprv 'starejší' alebo teda ten súbor, potom rodičia, krstní rodičia, babky, tety, ujovia, bratranci, sesternice, kamaráti,...). Proste sa všetci prestriedajú, každý pár/rodina/jedinec nejakých 20-30 sekúnd. Aby si mohla ísť tancovať s "novou ženou", hodíš do misy peniaze. Po odtancovaní dostaneš poldeci a väčšinou nejaký koláč alebo minidarček.
Na konci tancuje posledný ženích a potom ide väčšinou divadielko, keď mladí chlapi sa snažia ukradnúť neveste topánku, ktorú potom musí ženích odkúpiť, zväčša za fľašku pálenky. A potom okolo tej pálenky tancujú.
Proste také divadielko. Ak to nie je príliš dlhé s ľudovým súborom, je to fajn zábavka.
Hodila by som za manžela a deti 50, ideálne 100vku, podľa toho ako môžu tvoje možnosti. Ale možno nebudú mať vôbec redový, nie všade je to zvykom.
Keď som šla kamošom slobodná tak som dávala 20-30, s manželom ako dvaja 50.
Ja som "vytancovala" na zaplatenie polovice svadby 😂
@jessx obálka keď sa vychádza z kostola a gratuluje (alebo niekto dáva pred svadbou už, keď napr výslužku roznášajú-prinesú alebo ak ideš ešte nejaký deň, týždeň pred svadbou za mladými. Ale to hlavne tí, čo dávajú aj hmotný darček, aby sa s tým neondili na svadbe).
Na redový nedávaš do obálky, hodíš do misy a ideš tancovať s mladou. Väčšinou je to misa, lebo na nej potom búchajú 😁
@h2 tak ale snáď nejdeš porovnávať rodiča so svadobnými hosťami. Otec nie je "hosť" na svadbe svojej dcéry, je to proste otec. Zrejme teda jej obálkou kompenzoval to, že jej nerobil svadbu. Normálne rodičia svojim deťom (väčšinou) platia svadbu alebo sa aspoň vo veľkej miere podieľajú a stojí ich to pekné tisíce eur.
@janka1011 Jasné, že otec nie je hosť, ako každý druhý. Ale mali sme informáciu, že rodičia z druhej strany nedali ani zďaleka toľko (neviem, koľko dali).
A neviem, možno ako kde, ale myslím, že trend financovať deťom svadbu je už na ústupe. Mladí si väčšinou už platia všetko sami. Keď sa voľakedy brali ľudia vo veku 18-20 rokov, hneď po škole, tak im to väčšinou platili rodičia, lebo oni sami by nemali z čoho. Dnes je doba iná.
nam sa stal hrozny trapas....my sme takto isli jednym z nasich naj kamosov, prvykrat na svadbu a pytali sme sa ostatnych z partie, kto co dava...a viaceri nam povedali, ze 50 e...tak sme im tak dali, hoci sa mi to zdalo malo za 3 osoby, dokonca sme tam mali aj izbu a dopravu autobusom zaplatenu od nich (mysleli sme, ze si ju budeme platit sami, ale nakoniec nam to vsetko oni) a ranajky...nemali sme pri sebe ani cent navyse, najradsej by som sa psovi do zadku strcila, nakolko sme viac nez vyborne financne zabezpeceni....chcela som im potom dat este aspon 100 do obalky, ale bala som, ze to bude trapne a nedala som....dodnes si to vycitam strasne a neviem, co mam robit, hoci uz preslo 6 r. vzdy na to myslim, ked ideme s nimi von alebo ked sa povie slovo svadba, sa mi vybavi jeden velky fail....teraz by som samozrejme dala uplne inak....
a my sme mali svadbu na zamku, luxusnu, 150 hosti, program pestry a zname kapely a bolo to pred 10 rokmi a do obalky sme dostali od mnohych 50 eur dokopy za pár, samostatní hostia niektorí nam dali 20, iba dvaja najlepsi kamosi nam dali jeden 70 eur a druhy stovku (3čl.rodina)..ale vacsinou nam kupovali dary, hoci to sme moc nechceli, ale nikto to nerespektoval :D dostali sme od bratranca (4členna rodina) iba jednu misku rucne robenu, od nasich top blizkych kamosov zas vystruhany z dreva tanierik, robeny kamosom....divim sa, dnes to beru ludia ako biznis.

Kazdy podla svojich moznosti... ja na tvojom mieste by som si mohla dovolit 100 a 50 do klobuka, kazda rodina ma rozpocet iny samozrejme a ako pisu baby vyssie, za mna maju byt hostia pozvani z lasky, a nie kto mi kolko da... vypocitavo na zisk