Koľko peňazí dať ako svadobný dar?
Dievčatá, sme pozvaní na svadbu manželovho kamaráta z mladosti, koľko je tak akurát darovať €?
@marcellka32 vazne 😁 svokra taky mala, nasa rodina je od TN my sme kukali ako pero z gauca 🫢
Ano pozries do zosita, prepocitqs na osoby a zohladnis inflaciu
U nás keď ide pár nejakým kamarátom, tak 50€, fľaša, torta, kytica, keď je pozvaná celá rodina, tak 100€, fľaša, torta, kytica...ale všade je to očividne iné. Iný kraj, Iný mrav
Ja zas nerozumiem keď tak torty nosia. Načo 😁
Ja skapem 🤦🏼♀️z toho zapisovania do zosita. Čože??
Ináč dávam 100 € a kyticu.
My sme boli teraz kamoške na svadbe a dali sme 150.
My sme mali svadbu pred 2 rokmi v TT a bežné sme mali 100eur v obálke za pár....myslím,že 100 je úplne v pohode dar plus kvety....svadbu sme si platili s manželom a nebrali sme to ako ,,biznis" .... aby sme si ju z darov zaplatili...
Nás je sedem a dávame blízkej rodine 100 a priateľom 50 My si nemôžeme dovoliť 100 na osobu. Však by som dala 700. Je to dar a to vôbec nemusíš platiť náklady na seba. Nemôžu to ani mladomanželia čakať. Mne tiež skoro nikto nedal 100. Najčastejšie to bola 50.
@remog Moja mama ma vždy učila dať toľko koľko za mňa minuli + toľko čo im chcem dať za dar. No bežná cena v krajšom priestore sa hýbe okolo 70e≈100e osoba no a navyše čo im chceš podarovať. Podľa mňa je hanba dať proste 50€ do obálky za dvoch a hola hej (keď rátame že ste pozvaný na celú hostinu + alkohol+ koláče etc ) . Volá sa to svadobný DAR, nie príspevok do zvončeka. Samozrejme keď je to blízka osoba.
100€ nič nepokazís podľa mňa
Nie je to málo ani veľa ...
Ja keď som pozyvala, absolútne som neráta a ani ma nepadlo,že by mi mali hostia niečo vráti za náklady .
Ja som si vážila ich prítomnosť a čas...
@eeffka nie nechápem a nikdy to nepochopim..je to pod moju úroveň písať si Majka mi dala 100, Fero 50....nepríde ti to až smiešne??? Veď keď pozývam, tak neočakávam v podstate ani finančné dary, aj ked len pridu a su s nami je už ten DAR....ale ako vidím, slováci sú strašne na peniaze
Dala by som 100 alebo toľko aby som nemusela ísť do uspor prípadne nemusela jesť zvyšok mesiaca chleba s maslom
@marcellka32 plne zdieľam tvoj názor, rovnako ako dať aspoň to čo bola útrata. Veď to bolo ich rozhodnutie či budú mať hostinu v kultúra ku alebo niekde na hrade či v nóbl podniku
@marcellka32 mne to prislo trapne, ale ocividne je to miestny zvyk. A ako citam nie len vychod. V nasej rodine sme vzdy volali toho koho sme chceli a dary sme davali podla individualnych moznosti.
@sense lenže tu nejde o to, že majú splatiť akože moje výdaje na svadbu....pre mňa sú hostia, a neočakávam finančné a ani iné dary ..ale to som ja
Východ...tých 150€ určite
Záleží koľko môžeš dať, my sme dostali od mojej krstnej 500€, ale od sesternice s mužom a synom 50€.
Dúfam, že tí čo si zapisujú koľko dostali, zohladnia aj infláciu keď to budú vracať 😁
@marcellka32 presne ani ja som dary nečakali my sme to mali aj na pozvánke až tu na MK som sa dočítala ako sa patrí to ako ono a ak nemáš dať toľko čo pokryje aspoň výdavky na tvoju osobu radšej nemáš ani ísť. Alebo že keď odmietnes tak urazis mladomanželov lebo veď to je česť a pod kecy
@eeffka to nebude len na východe, ja mám takú tetku (stred Slovenska)našťastie nie sme v kontakte ťa si tiež pri oboch synoch zbavila kto dal koľko a aj koľki boli. Ale ona to robila aj pri oslavách nejakého výročia alebo okrúhlych narodenín.... A nedajbože keď niekto mal v rodine tri deti a bolo na oslave piati tak už robila intrigy ako prídi oni k tomu keď dajú na dar rovnakú sumu a sú len 4 (napr zlatá svadba starých rodičov a skladali sa na dar pre nich). Hlavne že prvá zenila synov a mala vnúčatá dokonca najviac z rodiny čiže na rodinné oslavach ich bolo vždy najviac
@peterprvy presne to som povedala mojej starkej keď s týmto prišla že si mám zapisovať, či ma aj vzorec na infláciu a z môjho pohladu je iných 100€ od starkej čo ma 450€ dôchodok a iných 100€ od niekoho čo mi na svadbu prišiel na Jaguari lebo nevie čo s peniazmi. Toto som nikdy nechapala, však mi niekto dáva dar a nie pôžičku a opačne to beriem tak isto.
Tak 100e - podla moznosti.. aj viac ak chcete, pod 100e asi nie.
Dobrý deň, koľko dovolí rozpočet 😊

@margitaf To je fajn 👍, stale lepsie ako pozvat 80 rocnu babku v kostyme na zahradnu party so spekackami, len aby sa usetrilo. Obed je dobra volba, torta, pohar, dva vina.