Koľko peňazí dať do obálky na svadbu?
koľko zvyknete dávať kamarátom do obálky? keď idete na svadbu ako pár a povedzme že sú to kamaráti s ktorými ste sa kedysi vídali často ale teraz cca 1-2x za rok na rýchlu kávu
@anonym_b3ad29 akože keby si vedela že ti dajú tak málo tak ich nepozveš? Milujem toto vypočitavanje, kto komu koľko dáva na svadbe, snáď pozývam ľudí ktorých tam chcem, nie preto koľko peňazí chcem vyzbierať.
@bomba36 a píše o nejakej vypočitavosti ? Píšem že som očakávala viac ? . Ja píšem čo sa stálo na našej svadbe takže zbytočný tvoj komentár
@anonym_98acc4 ten isty dar ako oni vam - vasu pritomnost
@spongebob1 presne tak,o svadbe sa vie mesiace dopredu,vždy je čas nasporiť
@anonym_5980a0 síce myšlienka pekná,ale za " prítomnost" si nič nekupiš...teda pritomnost+dar je lepšia možnosť😀
@marsmykkok tak ja neviem asi som divná, ale kebyže nám aj nikto nedá nič je nám to jedno. Na svadbu sme ľudí pozvali aby s nami oslávili náš dôležitý deň. Ak by som mala prepočítavať koho sa mi oplatí pozvať, tak sa vezmeme iba za prítomnosti najbližšie rodiny a zájdeme na obed.
@marth16 áno, ak niekto nemá nech nedá aj nič a ak tých ľudí chcem nevadí mi ak im to zaplatím celé a nič nedajú. Ale proste ak vieš že niekto peniaze má a dá na osobu 10 eur je to divné...
Ja sa inak normálne čudujem, že si niektoré pamätáte koľko ste od koho dostali. My sme svadbu nemali tak dávno a vôbec netuším kto nám koľko dal. A to som si myslela, že si známa robí srandu, že má zapísané kto koľko dal aby " vedela vrátiť" 🤣
@marth16 to je asi tym že utne to v pamäti. Ja si napríklad spomínam aj na jedného čo dal 5e . Nebol to rodinný príslušník len z rodiny heden či by ho mohol ako fotografa zobrať že sa učí fotiť. Dostal najesť. Obed , večera, švédske stoly, vyslušku, fotky boli otrasne nevedel vôbec čo robí. Takže asi tak no 🤣 ale som tú, peniaze čo sme vložili do svadby nam nechýbajú.
@anonym_98acc4 ten isty dar ako oni vam - vasu pritomnost
@anonym_5980a0 hovori mi to viac ludi, no pride mi to smiesne prist iba tak🥴
staram sa sama o deti, dala som sesternici, s ktorou sa stretavam len pri rodinnych prilezitostiach 30€. Ci je to hanba? Pre mna nie, viac si dovolit nemozem. To su len take tie predsudky, ze treba dat aspon naklady. Mali pomerne velku svadbu a pokial ma s detmi pozvali preto, aby na nej zarobili, alebo aby sme im pokryli naklady, to je ich pohlad na vec. Ak by to bola kamaratka/ znama, s ktorou sa stretavam naozaj pravidelne, povedala by som jej o mojej financnej situacii (ak je naozaj dobra kamaratka, pochopi) a nech sama zvazi pozvanku "k stolu". Ak je to znama (nie kamaratka), a chcu dostat naspat naklady, zvazila by som svoju pritomnost, alebo dala len tolko, kolko by mi s detmi skutocne nechybalo. Urcite by som sa nechovala tak, lebo sa to patri.
ked uz, tak asi 100. Ale nastastie sa medzi kamaratkami dlhodobo zauzival system, ze napisu co by chceli (online) a rodina a kamarati sa uz dohodnu kto co kupi, pripadne sa zlozia na nieco
@anonym_autor skús tam iba napísať Veľa šťastia 💚.... či ešte budú kamaráti 😁😊😁
Dobrym priatelom, blizkej rodine davam 500, ale beznym kamaratom by som dal asi 100, neviem. Doteraz som vzdy nieco kupil, alebo sme sa zlozili
@anonym_5fd0a9 presne takto sa to robí 😆😆 … čo tak si na svadbu zarobiť/našetrit a nie čakať od tiet zo zahraničia že Ti ju “pokryjú” … Milujem tuto maximálnu vychcanosť 🙈 a zariad sa radšej tak, že na svadby ich deťom ani nechoď a zarobíš 100€ 😉
@anonym_ec5511 my sme vôbec nečakali, že nam niekto pokryje výdavky na svadbu. Píšem to preto, že každý sa tu oháňa ako treba dať do obálky toľko koľko prejete, aby mladí neboli stratoví. Takto to teda vôbec nemá byť. Nám sa nevrátila ani polovica nákladov na svadbu, v obálkach sme mali väčšinou 50eur za pár alebo za mladé rodiny. Nad 100eur sme mali možno v troch obálkach. Ja teda tiež nemienim dávať stovky eur niekomu, kto nám dal 50. Radšej nech nás ani nevolajú ak očakávajú 500eur v obálke. To už kde toto speje, ze ak nedáš 200eur do obálky tak radšej na svadbu ani nechoď. Nieviem či som vychcaná ja alebo skôr ty 😉
Ja som tak rada, že na našej svadbe som ani len netušila, koľko nám kto dal. Pozvali sme ľudí, ktorých sme tam chceli mať.
Mne vždy zdvihne tlak, keď na koni vidím temy: Za koľko kupujete darčeky deťom vašej sestri, koľko dať do obalky,...
Smutné životy, keď sa točia okolo peňazí a dokážu ešte v rodine a s priateľmi riešiť kto koľko má, koľko dá. Veď Vianoce, narodeniny, svadba to sú okamihy, ktoré chcem stráviť s ľuďmi, ktorých mám rada a na ktorých mi záleží. Nie, tu sa riešia dookola peniaze a hodnota darov.
Máme v rodine a v okruhu priateľov ľudí, ktorí by si mohli kúpiť polovicu mesta, ak nie celé. Mala by som sa cítiť zle, že im darčeky od nás musia pripadať smiešne, ak na ne budú hľadieť cez finančné hľadisko? Alebo mám odmietnuť účasť na ich honosnej svadbe, lebo mojich 100 eur pokryje možno tak jeden chod?
Vďaka Bohu, že nie všetci ľudia uvažujú takto.
@anonym_b3ad29 áno veď sa tu sťažuješ že ti dali len 100 aj keď majú peniaze. Asi vedeli prečo.
@bomba36 Taká koníkovská klasika zastávanie držgrošov až mám pocit že podobne to robí polka MK že berie celú famíliu a dajú 5 eur na osobu... Je iné ak ti je sestra vdova s deťmi keby dá do obálky len blahoželanie a donesie kvety nik nič nepovie a iné ak proste pozveš 4-5 člennú rodinu čo je stredná vrstva čo má 2 novšie autá, neustále chodia na dovolenky a samozrejme dotrepú sa všetci a do obálky dajú spolu 50 eur. Veru takýto ľudia čo vypočítavo dajú málo hoci peniaze majú by mi za to nestáli pozvať ich ak vidím ako sa vypočítavo správajú.
@marsmykkok ja som sa pýtala dotyčnej diskutujucej, nie teba.
Nic v zlom, ale takto si vsetko pamatat a drzat v hlave, alebo zapisovat, kto kolko mi dal na svadbe...toto nepochopim...ja som toto napr. absolutne neriesila, ze od koho som co dostala. Ja som asi divna, ja som skor vedela od koho som aku kyticu dostala, to ano, kedze kvety milujem tak toto ma asi viac tesilo. Peniaze v obalkach, na redovom a pod. ...no fakt, ja vobec som nevedela co a kolko od koho som mala. Ako niektore dary si pamatam, ked to boli vecne veci. Ved sa to zlozilo vsetko na kopu a potom som to vybalovala o par dni, no fakt nie vsetko som vedela od koho bolo. Naozaj, takto len kalkulovat ci sa vratia nevratia naklady, kolko dala bohata tetka, bohaty stryko a kolko chudobnejsi pribuzní, znami...ja vam neviem, mne to pride hrozne trapne. A potom este riesit akoze vratenie...take malomestiacke zmyslanie podla mna toto.
@anonym_autor zvyknem davat 50-70EUR na osobu, menej nie (a to som bola na svadbach dost davno.. teraz je este drahsie vsetko)... predsa tie svadby nieco stoja. Ostatne je uz potom na tom ake mame vztahy. Nekupujem ziadne kvety, serepeticky, pohariky,neriesim fancy balenie penazi (co je teraz moderne, kadejake ramiky a neviem ake somarinky).. radsej dam navyse do tej obalky a vybavene.
Daj toľko, koľko uznas za vhodné a koľko ti nenabura mesačný rozpočet tak aby si nemala na chleba s faktúry do konca mesiaca.
Svadba nemá byť zárobkovou činnosťou, a má si ju každý spraviť tak, aby ju finančne utiahol aj bez darov
bez peněz do hospody (na svadbu) nelez 🤷 ale sú ľudia ktorým nie je hanba 😀
Ja sa inak normálne čudujem, že si niektoré pamätáte koľko ste od koho dostali. My sme svadbu nemali tak dávno a vôbec netuším kto nám koľko dal. A to som si myslela, že si známa robí srandu, že má zapísané kto koľko dal aby " vedela vrátiť" 🤣
@marth16 by si sa čudovala, koľké si vedú aj zápisníky kto dal koľko, aby nezabudli dať rovnako
@anonym_ec5511 my sme vôbec nečakali, že nam niekto pokryje výdavky na svadbu. Píšem to preto, že každý sa tu oháňa ako treba dať do obálky toľko koľko prejete, aby mladí neboli stratoví. Takto to teda vôbec nemá byť. Nám sa nevrátila ani polovica nákladov na svadbu, v obálkach sme mali väčšinou 50eur za pár alebo za mladé rodiny. Nad 100eur sme mali možno v troch obálkach. Ja teda tiež nemienim dávať stovky eur niekomu, kto nám dal 50. Radšej nech nás ani nevolajú ak očakávajú 500eur v obálke. To už kde toto speje, ze ak nedáš 200eur do obálky tak radšej na svadbu ani nechoď. Nieviem či som vychcaná ja alebo skôr ty 😉
@anonym_5fd0a9 keď nemajú na svadbu, nech sa vezmú vo dvojici na úrade a dajú si mekac. Toto fakt milujem, aby sa to mladým oplatilo. A este keď im to platia rodicia, to potom mam dst im alebo ako? Cele trápne
@anonym_5980a0 síce myšlienka pekná,ale za " prítomnost" si nič nekupiš...teda pritomnost+dar je lepšia možnosť😀
@janinah aha takže svadby a oslavy sa robia aby to niekto zaplatil. No v takom prípade sa treba zobrať na úrade o dvoch svedkoch. Hosť nemôže za to že si nevesta zmyslí svadbu na zámku a jedlo od Michelin kuchára. A neviem čo všetko lebo veď sa patrí aby hostia zaplatili
100e osoba, menej by som sa hanbila dať pri dnešných cenách... nakoľko im akože chceš dať " dar " tak im asi nechceš dať centy. Svadba aktuálne stojí cca 60-90e na osobu, náklady.
@anonym_autor naposledy sme boli na svadbe 4 roky dozadu. Do obálky sme dali 100€. U nás nebýva redový tanec, ale o polnoci sa zbierajú peniaze do "klobúka" tam sme dali ešte 50€. Kebyže ideme teraz tak asi 150€-200€ + 50€ do klobúka
@anonym_db0dbe teraz by si prečo dala viac? Začala si viac zarábať, či prečo?
@anonym_autor Zatial vzdy ked sme boli pozvani na svadbu, sme o tom vedeli par mesiacov vopred. Cize bolo dostatok casu sa pripravit. Do obalky sme vzdy davali tak aby sme odhadom pokryli naklady za nas. Lebo tak sme to chceli my. Dnes davame 200eur za par, kedysi 150eur. Uplne rozumiem, ak ide matka samozivitelka s detmi, ze nemoze dat tolko a pokial ju mladomanzelia pozyvaju a su normalni, tak vedia, ze od nej v obalke ziadne vysoke sumy cakat nemozu a pozyvaju ju nie kvoli peniazom ale preto ze ju tam chcu mat. Mne z pohladu hosta a bez ohladu na to ci to mladomanzelom je uplne jedno, je trapne ak ide rodina 2+2, ktora nezije na hranici chudoby, prave naopak a daju do obalky 30eur. Kazdy nech robi ako chce ale ja by som tak nesla.
@anonym_62cfc6 áno jedna vec je, že máme vyšší príjem. Druhá vec je, že 100€ pred 5 rokmi a teraz nemá rovnakú hodnotu ( viem napísané hlúpo, ale asi chápeš čo myslím 😁). Samozrejme keby si nemôžem dovoliť dať viac, dám rovnako ako vtedy. Ale je to čisto hypoteticky lebo nemáme ísť momentálne komu na svadbu 🤣
@anonym_autor Zatial vzdy ked sme boli pozvani na svadbu, sme o tom vedeli par mesiacov vopred. Cize bolo dostatok casu sa pripravit. Do obalky sme vzdy davali tak aby sme odhadom pokryli naklady za nas. Lebo tak sme to chceli my. Dnes davame 200eur za par, kedysi 150eur. Uplne rozumiem, ak ide matka samozivitelka s detmi, ze nemoze dat tolko a pokial ju mladomanzelia pozyvaju a su normalni, tak vedia, ze od nej v obalke ziadne vysoke sumy cakat nemozu a pozyvaju ju nie kvoli peniazom ale preto ze ju tam chcu mat. Mne z pohladu hosta a bez ohladu na to ci to mladomanzelom je uplne jedno, je trapne ak ide rodina 2+2, ktora nezije na hranici chudoby, prave naopak a daju do obalky 30eur. Kazdy nech robi ako chce ale ja by som tak nesla.
@anonym_cd757f vsak v poriadku, ale neodvovodnuj to tým, aby sa im niečo vratilo. Das lebo ty tak chceš
@janinah hlavne som sa vyjadrila k tomu ako tu vela zien podava, ze novomanzelia mozu byt pocteni tym, ze im na tu svadbu dojdu nie to este davat dar a este k tomu tak aby to pokrylo aspon to menu, ktore musia mladi platit - to je predsa drzost, pomoct financovat svadbu novomanzelom.
@anonym_156734 to mam ísť na svadbu a zaplatiť si "náklady"...? Ja som na svoju svadbu pozyvala ľudí preto, aby tam so mnou boli a nie aby mi zaplatili hostinu.
@anonym_14e54d nie, ale zo slušnosti a preto, že tých ľudí mám rada im dávam dar a chcem aby z toho daru niečo mali, …
A keďže svadba stojí tisíce EUR , tak im treba na ňu prispieť, ak by sme to takto brali o chvíľu budú svadby len s rodičmi a to je všetko….
Nic v zlom, ale takto si vsetko pamatat a drzat v hlave, alebo zapisovat, kto kolko mi dal na svadbe...toto nepochopim...ja som toto napr. absolutne neriesila, ze od koho som co dostala. Ja som asi divna, ja som skor vedela od koho som aku kyticu dostala, to ano, kedze kvety milujem tak toto ma asi viac tesilo. Peniaze v obalkach, na redovom a pod. ...no fakt, ja vobec som nevedela co a kolko od koho som mala. Ako niektore dary si pamatam, ked to boli vecne veci. Ved sa to zlozilo vsetko na kopu a potom som to vybalovala o par dni, no fakt nie vsetko som vedela od koho bolo. Naozaj, takto len kalkulovat ci sa vratia nevratia naklady, kolko dala bohata tetka, bohaty stryko a kolko chudobnejsi pribuzní, znami...ja vam neviem, mne to pride hrozne trapne. A potom este riesit akoze vratenie...take malomestiacke zmyslanie podla mna toto.
@anonym_e7f7b1 moja svokra na našej svadbe otvárala vsetky obálky zaradom a zapisovala si do zošita kto koľko dal. Toto som zažila prvý krát v živote vtedy. Vraj u nich v rodine je to takto a potom sa to na ich svadbe podla toho vracia. Tak nech sa pááči. Ake nervy som ja vtedy mala, že čo je to za drzosť otvárať naše dary a zapisovať si to. Kto to nezažil, nepochopí... Preto na všetky svadby z ich strany sa budem riadiť týmto, nech si hovorí kto chce, čo chce. Na svadby z mojej strany budem davať podľa vlastného uváženia a vzťahov. Najbližšie ideme bratrancovi 2 + dve maličké deti a plánujem dať 200eur

@bomba36 Taká koníkovská klasika zastávanie držgrošov až mám pocit že podobne to robí polka MK že berie celú famíliu a dajú 5 eur na osobu... Je iné ak ti je sestra vdova s deťmi keby dá do obálky len blahoželanie a donesie kvety nik nič nepovie a iné ak proste pozveš 4-5 člennú rodinu čo je stredná vrstva čo má 2 novšie autá, neustále chodia na dovolenky a samozrejme dotrepú sa všetci a do obálky dajú spolu 50 eur. Veru takýto ľudia čo vypočítavo dajú málo hoci peniaze majú by mi za to nestáli pozvať ich ak vidím ako sa vypočítavo správajú.
@marsmykkok tak ja neviem asi som divná, ale kebyže nám aj nikto nedá nič je nám to jedno. Na svadbu sme ľudí pozvali aby s nami oslávili náš dôležitý deň. Ak by som mala prepočítavať koho sa mi oplatí pozvať, tak sa vezmeme iba za prítomnosti najbližšie rodiny a zájdeme na obed.