icon

Koľko peňazí dať na svadbu známych?

7. jún 2024

Ahojte, o mesiac ideme na svadbu priateľovmu bratrancovi, nie sú v nejakom kontakte, respektíve nie sú vzťahy, že by sme sa nejako navštevovali, až tak sa nepoznáme.. premýšľam, koľko je vhodné dať peňazí na svadbu, je málo dať tak 100-150€? plus zrejme kytičku pre nevestu? Alebo by ste kyticu nedávali? Zamýšľala som sa aj nad darovaním kvetu normálneho v črepníku (ja by som uprednostnila to pred kyticou)... Čo si o tom myslíte? Vďaka za rady... Nevesta vyzerá byť milá, ale stretli sme sa len raz, takže ju nepoznám veľmi

Strana
z3
1ryba
Odpoveď bola odstránená
sense
9. jún 2024

@1ryba tak ja som tmuz aj tu x krát čítala ako mladomanželia ešte aj zarobili... Alebo ako sa jedna sťažovala ze ani náklady sa im nevrátili... A dokonca napr u nás v širšej rodine si jedna viedla aj záznamy kto koľko im aby dali aby presne toľko isto vrátili aj oni... Pre mňa úplne nepochopiteľné a nevraviac o tom ako boli reči ze oni robili svadbu 2 krát ale teda ďalší majú tri deti tak to by prerobili...

Takže za mňa bud ľudí pozvem lebo ich niekde chcem mať a chcem s nimi oslavut/stráviť čas alebo nie... A už vôbec nie preto lebx ja teba musíš aj ty mňa a ci zjedol jeden zákusok alebo 5

tilly
9. jún 2024

@vroni to by zotreli hneď 🤣, ale nápad dobrý

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sense
10. jún 2024

@1ryba tak u vás tak nefungujú svadby ale iné pozvania sama píšeš ze si návštevy opäť ujete čiže raz ako si napísala prídeš vyzrat ty niekoho ale potom ho musíš pozvať aby prišiel on vyzrat teba... Lebo my zvyčajne keď tak jeme ak sme pozvaní na obed, večeru a nechodíme nikoho vyzierat a pozývame známich preto aby sme s nimi strávili čas a nie preto aby nás o i na oplátku pozvali alebo preto aby došli s plnými rukami. Ved aj tu je x tém o tom ako jedna keď ma prísť návšteva chystá hody ale keď idú oni dostanú len kávu a susienky a to už nemá s nezistnou pohostinnosť ou nič spolocne

luccija
10. jún 2024

Keď môžeš 150, keď nie 100
Dnes stojí obyčajne jedlo viac ako 12-15 eur

1ryba
Odpoveď bola odstránená
janka1011
10. jún 2024

Tí, čo píšete 50 eur, vy kde žijete? Veď to je v dnešnej dobe už nič, na svadbu fakt žalostne málo, dupľom bratrancovi. Dala by som aspoň 100, kytica môže byť aj nemusí. Kvet v črepníku je na svadbu nevhodný. Ináč, toto je aj tak starosť tvojho priateľa, koľko peňazí dá bratrancovi, ty ideš len ako doprovod.

@cyberk naozaj veľmi úctivé voči ľuďom, ktorí ich kúpili. Neviem, či máš vôbec predstavu, koľko taká kytica stojí. Ty si zrejme človek, ktorý si neváži nič a nikoho. Už len z úcty voči tým ľuďom si tie kvety zoberiem domov a nedám ich vyhodiť. Úbohé.

cyberk
10. jún 2024

@janka1011 nemrzi ma, ze ta moj prispevok poburil, vies.. ak nevesta povie, ze kvety nenosit, tak ma to svoj dovod ;) to, ze ty si ako neandertalec zijes v dobe kamenej a z neucty just tie kvety donesies je tvoja vizitka

autor
10. jún 2024

Ďakujem všetkým za rady, reakcie, nemusíme sa tu na takejto téme urážať medzi sebou, každá máme iný pohľad, čo je úplne v poriadku a dá sa to aj slušne napísať 🙂 pekný deň všetkým

janka1011
10. jún 2024

@cyberk neviem, kde som napísala, že nosím kvety niekomu na just, pripomeň mi to.
Tým, čo si napísala vôbec nezmažeš fakt, že si sa zachovala neúctivo voči svojim hosťom, ktorí ti tie kvety v dobrej vôli dali. Ako neandertalec si sa žiaľ, zachovala ty. Keby to spravila moja dcéra, hanbím sa ako pes.

sense
10. jún 2024

@1ryba tak ja neviem ako ty ale ja nechodím po rodine jest,ale to bude tým ze my nie sme rodina ktorá príde a musí sa na 3 hodiny poobede posadiť k televízoru a tlačiť do seba... A keď pozývame niekoho na večeru tak mi je jedno ci oni pozvú na oplátku mňa alebo nie.... Ale vidíš každý to ma zaužívané inak... U vás je zvykom platiť ako dar na svadbe to co prejete, u nás sa pozýva lebo chceme stráviť spolu čas a nie urobiť oslavu aby mi niekto zaplatil utratu v hodnote daru...
Ale mas pravdu v tvojom ponímaní dom drzgos, lebo som bola zavolá byt krstnou mamou a kúpila som darček za 200 stovky ale večera v reštaurácii na nás ako rodinu vyšla asi dvojnásobok toho keďže o tom kam pôjdeme na večeru sme sa dozvedeli až po krste, čiže vlastne ešte som im mala dat do obalky zvyšok aby som vyrovnala to co oni zaplatili za večeru... Vtedy by to bolo správne podľa toho ako mate vy zaužívané...
A k tomu zgrlstvu, ja keď som sa vydávala sme mali napísané že si dary neprosím ze najväčším darom bude ich účasť a tento deň strávený s nami. A to sme platili aj hotel cez polnym

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sense
10. jún 2024

@1ryba nesnažím ty si písala ako je to u vás zaužívané, u nás je to insk, dôležité je ze vy ste spokojní s vaším spôsobom my s naším... Ale nepíšem ako ty že je určitý bonton keď je to len zaužívané vami. Dôležité je ze vy ste spokojní. Ale písať ze je správne dat dar ktorí zaplatí úhradu, inak ideš niekoho vyzrat je dosť cez... Na margo toho som ti napísala ten príklad s krstinami..rovnako ako je bonton dávať kvety lebo ty si sa na ne týždeň dívala, vidíš ja som ich za niesla druhý deň na hrob aby mi nezavadzali.... Pekný deň ti prajem....

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mantilka
24. jún 2024

50 eur na každého čiže 100 eur a najlepšie stabilizovaný kvet...budú mať pamiatku.

mantilka
24. jún 2024

Mladomanželia môžu mať aj alergiu na peľ a preto nechcú /nemôžu kvety, takže treba akceptovať. Viem čo to je, my doma nemôžeme držať žiadne rezané kvety...všetky oslavy bez kvetov.

Strana
z3