Koľko peňazí dať sestre na svadbu ?
Ahojte, sestra mala svadbu v zahraničí o dvoch svedkoch(bez pozvania rodiny), budúci vikend organizuje neformálny obed, ktorý bude spojený s oslavou okrúhlych narodenin jej švagrinej. Jedna sa o obed asi o 10 ludoch a musíme tam vycestovať 300km a pravdepodobne si aj na tu noc platiť ubytko s dietatom, keďže by to bolo na ne veľa. Keď nám boli na svadbe, dali nám s terajším mužom finančný dar 500eur(samozrejme isli aj na obrad a hostinu), otázka na Vás, koľko penazi mame dat do obalky(100eur sa ešte skladáme na darcek sestrinej švagrinej a platiť si budeme ubytko a cestu).
ja mam ten isty nazor ako ostatne baby tu..svokrovci zorganizuju obed hlavne teda pre svagrinu, a daju tam akoze ze aj oslava svadby tvojej sestry...nesla by som tam, ani nahodou, je to sestrina rodina nie tvoja, a ak darcek tak fakt drobnost, a nie taky "okazaly" drahy dar, mne to pride ako vypocitavost - pozveme aj teba, ved prispejes..
@lila1988 Neviem co chces pocut od cudzich ludi na fore. Ty si poznas rodinu a vztahy v nej. Ja si to vsak viem uplne dobre predstavit, chapem aj, ze svokrovci oslavy takto spojili, hlavne ked Tvoja sestra mozno ani ziadnu svadbu (obed) mat nechcela. No v Tvojom pripade by som tam asi ani nesla, no pokial teda pises, ze nemas problem tie dary dat, tak daj sestrinej svagrinej 100e a sestre 500e, ale podla mna, ak to bude hlavne oslava narodenin, na ktoru ani nejdes, pretoze to mas daleko (cize na Teba sa asi nebral ohlad v tomto smere a teda si menej dolezita osoba na tej oslave), tak mozno, ze ten dar sestrinej svagrinej by si nemusela davat. A sestre das tych 500e doma. A chapem aj sestru, ze chcela mat svadbu ako vysostne sukromnu zalezitost a chapem aj, ze nechce ukazat fotky. Preco by mala. Mozno je taky silny introvert a svoju lasku s muzom si nechavaju pre seba a tym padom aj fotky, niekomu to moze pripadat prilis intimne ich ukazovat.
Tak to závisí od tvojich možností, vzťahov atď. Ja som dala sestre 500eur a tortu.
Ja som dala bratovi 300..svadbu mal len na urade a potom kratke posedenie v restike. Ja som mala klasicku svadbu, hostinu, aj ubytko som mu so zenou zaplatila a dostali sme od nich 100e. Vobec som to neriesila. Dal nam kolko mohol a bola som rada ze sme spolu oslavili nas velky den 🙂
určite by som jej dala taku sumu ako ona mne
Ak na to máte tak by ste im tiež mali dať toľko čo oni vám, tak sa to patrí. Pokiaľ ale nie ste v takej finančnej situácii, že si to môžete dovoliť, plus teda ešte budete mať na to výdavky iné tak dajte toľko koľko môžete 🙂
Máte také zvláštne vzťahy ale zase keď vám oni dali 500 tak aj vy by ste mali dať ak vám to nejako nenaruší rozpočet, že by ste museli do konca mesiaca jesť suché rožky alebo čo. Lebo nie každý si to môže dovoliť
100 ľudí - 100 názorov, ale to, aké vzťahy máte v rodine, viete len Vy a podľa toho by ste sa mali zariadiť.
Ste vo vyššom štádiu tehotenstva, takže cestovať pre jednu večeru hore-dolu 600 km by mňa osobne ani nehlo, tobôž, keď máte ešte malé dieťa. Ak by som mala voľné peniaze, ktoré mi naozaj nebudú chýbať a tú osobu mám rada a dobre si spolu rozumieme, tak by som tých 100€ dala. Ale s tým, že bude zrejmé, že ste sa na dar zložili aj Vy. Lebo ak nepôjdete na oslavu, tá pani o tom, že ste prispeli, ani nemusí vedieť. Ak to tak nie je a beriete ju len ako milú osobu, s ktorou sa stretnete raz do roka, tak by som asi len kúpila kyticu a nejakú luxusnú bonboniéru alebo knihu (aj na Martinuse sa dajú kúpiť knihy v nemčine alebo v češtine - predpokladám, že tá pani je Rakúšanka alebo Češka), pribalila by som peknú pohľadicu s venovaním a poslala to po sestre.
Čo sa týka sestry, tá vás ako rodinu na svadbu nepozvala a z uvedeného vyplýva, že by nerobila ani ten obed, ak by ho nezorganizovala jej svokra v spojení s narodeninami. Po etickej stránke, ak ste neboli na svadbu pozvaní, nie ste povinní "vracať" peniaze alebo kupovať dar. V tomto prípade je to len na vašom osobnom rozhodnutí a cítení, či niečo dať chcete. Sestra vás z tejto udalosti vylúčila. A to, že Vám nechce ukázať ani fotky, je trápne. Veď ste jej sestra, nie cudzí človek. Určite by som nevracala celú sumu, ktorú vám dala ona. Ale aby som sa necítila, že som niečo dlžná a mala by som ju naozaj rada, tak by som jej dala polovičku a asi by som kúpila ešte niečo malé, čo jej spraví radosť a bude jej to Vás, ako sestru pripomínať v spojení s touto udalosťou (napr. šálky Wife - Husband alebo Mrs. - Mr.).
@lila1988 ja som celkom nepochopila, pozvala vás na obed, ktorý je akože náhradou svadby? Alebo ho organizuje švagriná. Lebo tak vlastne idete na oslavu jej švagrinej (čo je divné) a budete dávať peniaze sestre? Alebo sa sestra dala dokopy so švagrinou, aby ušetrila a vy budete cvakať sestre aj švagrinej 🤦♀️ sestra vás na svadbu nepozvala, vy ju áno, takze 500€ by som jej určite nadávala už z princípu aj keby som sa v nich váľala. Ako sa hovorí, kto ťa vie najlepšie ogabať, ak nie rodina 🤦♀️
@lila1988 jaaaj, až teraz čítam detaily! Tak za mňa:
1. sestre nič.
2. švagrinej ak chceš prospeje podľa toho aké ste kamošky
3. V tvojom stave situácii máš plné právo sa ospravedlniť, vyzuť sa z toho a poslať akurát tak pekný telegram 🤷♀️
@montemotherone ako som to ja pochopila, tak to organizuje sestrina svokra a v podstate organizuje obed pri prilezitosti okruhlych narodenin sestrinej svagrovej a kedze sa vyberaju na kupele pre sestrinu svagrovu tak z toho spravili aj "oslavu svadby" lebo potrebuju asi viac penazi vyzbierat na tie kupele. a predsa len tie dve porcie navyse nevydu az tak draho ak si zratame zisk, ktory z toho moze byt.....
@montemotherone To ale nie je jej švagrina, ale sestrina švagrina😉
@sovica áno viem, ale vzťah s ňou môže mať. To už vie len ona
@simonah73 ty kokso, ale sú niektorí ľudia bez chrbtovej kosti 🙈 že tú sestru hanba nefackuje
@lila1988 ak sa na oslavu necitis tak tam nechod je to normálne že 2 mesiace pred pôrodom sa ti nechce cestovať 600km. Každý to pochopí a nikto sa neurazí. Na darček by som sa poskladala aj napriek neúčasti. A čo sa týka darčeky pre tvoju sestru keďže tam nepôjdeš neriešila by som obálku ale vymyslela jej daky darček v tej hodnote napr. lyžovačka v Alpách ak rada lyžuje a cestuje. Prišlo mi to dosť od veci dať jej len tak obálku s 500€ že na tu máš svadobný dar 😂.
Blbá kombinácia, fakt. Daj koľko môžeš a máš. Azda nevezmeš úver. Skôr by som oseekala dar pre svagrinu. A dala mladým.
nešla by som tam...a a sestre by som dala 500 e..netuším aký máš ty vzťah s jej švagrinou...príde mi to celé divné
Baby Dakujem za nazory. Za chvíľu tému vymazem, lebo sestrina švagriná má deti, tak neviem, či sem nechodi, aby to nenasla a nahodou sa jej to nedotklo.. pomohli ste mi utriediť si myšlienky. Že dar sestre vratim, sestrinej švagrinej na tie kúpele prispejem, ale nikam nepojdem(síce to bude dalsikrat, čo sa vyhováram tam neist). Pre mna by to nebol vylet, ale len nervy, lebo dieťa mi v aute spat nebude, keď vyrazime po jeho zobudeni, aby sme stihli obed a mne sa s bruchom tiež krcit vyse tri hodiny nechce..
fúúú, tak to ste si celkom začali dávať aj veľké dary. ale patrilo by sa toľko isto dať, keď oni vám toľko dajú.
Ja fakt nechápem toto vracanie veľkých darov - oni mne dali na svadbu toľko, ja jej ich musím vrátiť.. To je u mňa úplná blbosť. My sme manželov m sestrám na svadbe dali peniaze, oni na našej dali nám menej, nikto sa neurazil a nikto sa nemusel cítiť nepatrične za to že má niečo vracať. Ale zase my si vzťahy nemeriame peniazmi. Čo keby sa sestra nikdy nevydala, dala by si jej 500 len tak? Asi nie čo.
@dopolbokaodrata ono sa vraví...požičané vrať..nikdy nevieš, kedy ti kto vyhodí na oči...
@irusa a ja som myslela, že sa to volá svadobný dar a nie pôžička. Ale ako vidím väčšina si to vysvetľuje po svojom. Našťastie ja nie som z tých čo by niekomu niečo vykrikoval, keďže my sme boli tí čo dali viac ako dostali.
ak by som mohla, dám tiež 500, pokiaľ nemáš, tak daj toľko koľko sa ti dá. Ostatné neriešim, lebo to s tým nesúvisí, keďže sa pýtaš iba koľko dať
@lila1988 v pohode by som nešla, veď nejde o svadbu - ide o obed a aj to v kombinácii
s narodeninami švagrinej....ona s mužom bola predsa tebe aj na obrade aj na svadbe a určite to vyšlo dosť...takže by som nešla ona tvoju rodinu nepozvala ani na svadbu....ak by obed po svadbe urobila na Slovensku tak ok, ale urobí ho v zahraničí kvôli švagrine(??), (čo tam po tom že ty si tehotná a máš dieťa) a ešte aj obed spojí so švagrininou oslavou(počítam že sa aj o účet podelia)....kvôli obedu sa vám tam naozaj neoplatí ísť aj vzhľadom na tvoj stav a aj na cestu s dieťaťom....poviem ti pravdu, keby bola tvoja sestra čo k čomu - pozve blízku rodinu a obed urobí na Slovensku- ved len rodičia a súrodenci , ak by vás bolo aj cca 15- celý obed má vybavený za cca do 600eur...na svadbe si jej nebola a na obed sa máš trepať 300km? no kašlať na taký obed ak si tam máš platiť cestu a aj ubytko....
Ak mas nadstandardne vztahy s oboma , urobila by som si predlzeny rodinny vikend, zaplatila ubytko + program navyse a pomedzi to sla na obed, zagratulovala a dala tolko, kolko by som mala. Nechapem toto meranie , vracanie - su to dary, ci uz svadobny alebo narodeninovy a bud dam alebo nie a dam tolko, kolko uvazim za vhodne a nebudem sa pozastavovat nad tym, kto kolko dal mne.....🙄🙄🙄🙄
Ja by som nedala 500,z princípu. Svadobný dar sa väčšinou dáva ako náhrada výdavkov spojených s hostinou, aby mladí neboli skodny+jasne niečo navyše, ako na nový začiatok mladej rodiny. Ale keďže sestra s vami nemala žiaden výdavok, nemala ani potrebu vám oznámiť nejakú svadbu, a nechce ukázať ani fotky, proste totálne ignoracia, tak by som jej dala možno 200 eur, ale za mňa aj to veľa, a to nie som lakoma, pre teba žiadna svadba nebola, tak prečo máš dávať svadobný dar???

@0silvia0 ty si to presne vystihla 🙂 keby jej sestre záležalo na autorke a rodine určite by nejaký malý obed s manželom spravila aj v ich blízkosti čo by sa aj patrilo keďže dostanú aj dar. By som sa od hanby prepadla keby mi dal niekto obálku a ja ho ani na obed nepozvem. Ja by som jej vrátila tých 500eur, pre svoj vnútorný pocit, že som jej nič neni dlžná a dovidenia. A skladať sa jej švagrinej po 100eur na dar tak to mi príde troška veľa ale teda ak ste dobrý kamošky s jej švagrinou tak asi je to pre teba adekvátna suma.