Koľko prispieť na redový tanec na svadbe?
Svadobní rodičia,koľko ste prispeli deťom na redový tanec?
Alebo na "tanier".
Zalezi od toho blizka-neblizka rodina. U nas sa zvyklo davat rodina na Sk koruny -1000Sk, nerodina 100sk. Na eura je to 20-50e nerodina, 100+e priamy rodinny prislusnik.
zalezi podla mna od vela faktorov
ak rodicia prispievali na svadbu, pripadne nemusia mat uplne penazi na rozdavanie, tak nik nemoze ocakavat, ze budu davat 1000€ pocas redoveho
ja teda zijem na zapade, pochadzam zo zapadu a na kazdom redovom, ktory som zazila sa vhadzovali peniaze do zakrytej misky, aby nik nevedel kolko kto dava a kedze vacsina hosti uz davala do obalky dar tak ocakavat dalsich 100€ od kamaratov mi pride az zvlastne, na tych svadbach, kde som bola ako host kamarati davali tak 10-20, max. 50€
@bessie12 museli sme bohuzial,bolo mi trapne patrat po tom,kto co pil a nezaplatil.ale teda nahnevana som bola velmi,aj na obsluhu aj na rodinnych prislusnikov,ktori to poňali v style "zadarmo nech aj crevo dotrha".lebo prist na svadbu 4 clenna rodina a dat do obalky 30e,prejest a prepit ako 10clenna rodina,pobrat flase draheho alkoholu domov,nezaplatit a este aj poohovarat..to je take slovenske😏
@simona92101 nič nie je zadarmo a tobôž nie v dnešnej dobe. Ale to bola ich vizitka. Bola si pravom na nich naštvaná a ja sa ti ani nečudujem. A to ohováranie malo byt asi ako "poďakovanie " za pozvanie. No ja mam dost 🤦♀️
Autorka, tak rozdel peniaze, ktore ste chceli dat ako dar. Cast daj ako dar do obalky a zvysok na redovy tanec. Hotovo.
@bessie12
@simona92101 my sme to tiez tak mali s alkoholom. Ja som sa dopredu popytala, co piju. Lebo napr. bratranec len wiskey, svagrina a brat vodku. Podla toho som nakupila. Na bare si platili. Ani neviem, ci si niekto nieco kupoval. Casnici to dodrzali. Iba ujo bol za mnou, ci moze vziat pre babky ine, alebo ci sa plati. Tak som povedala, ze ine sa plati. Aj mi to bolo luto, ze vsak babkam sme toho 1 panaka mali zaplatit. Ale v tom svungu mi to nedoslo, ze aspon im som mala vybavit vynimku na bare. Ani mi nedoslo, ze budu chiet liker. Tak ale ujo ich pozval 🙂.
No ja keď čítam tieto diskusie, tak na MK ľudia asi tlačia bankovky 😲
Keď som sa vydávala ja, mali sme malú svadbu, tak sa nám cca vrátila investícia. Sestra mala veľkú svadbu, tiež vravela, že sa im vrátilo to, čo do svadby dali (ich investícia a počet hostí zodpovedá tomu, čo sme cca dostávali my)... A teda o tisicovych daroch sa ani zďaleka nedá hovoriť.
Kamaráti susedia dávali cca okolo 100ky, vzdialenejšia rodina okolo 200-300 a rodičia okolo 500. Takže autorka kľud určite na vás nikdy nebude ukazovať prstom. Tieto sumy čo sa tu spomínajú mi prídu prestrelené ☺️
My sme od rodičov dostali koľko mohli, a nebolo to 5000 teda a úprimne neriešila som to, každý dal čo mohol a chcel.. ja som to brala tak, že to nie je ich povinnosťou...
@matkahelka ja ten zvyk poznám, ale strašne ho neznasam😅 takže budem asi jedna z mála z východu, ktorá tento zvyk odignoruje na svojej svadbe😅
Ja mám tiež tu skúsenosť, že hlavný finančný obnos ide do obálky ako dar. A na redovy môžeš dať podľa svojho uváženia 10,20,30,50 ale aj 100. Niekto, ako tu už bolo spomenuté dá napr 10,20e a ide tancovať viac krat, niekto raz. Je to podľa každého uváženia. A presne nadoba je zatvorená plytkým tanierom, alebo niečim iným, takže nikto nevidí a nevie kto dal koľko na tanec. Nevidela som ešte z mojej skúsenosti, aby dal niekto do taniera 500/1000e. To, že niektorý rodičia dajú dieťaťu do daru 5000e na vkladnej knižke, je super, ale nie každý si to môže dovoliť a určite to nieje povinnosť.
Poviem vam,ze tieto zvyky su mi proti srsti.Uz by som to takto nikdy znova nerobila.Mladi si urobia svadbu,rodina im to splati,je mi to proti sestu.Uplne.
no ja neviem kto dal kolko, zbierali sme to do klobuka nasho starejsieho, ale ked som ratala naratala som 4nieco, uz sa nepamatam. Ale vsetci mali dost hrknute lebo rejdovy prisiel o polnoci, a vyberala som odtial prevazne zlte, zelene a par fialovych bankoviek 😄
100€ za redovy tanec 🙈🙈🙈 to su vazne realne sumy??? Za mna max 20€. Ved clovek dava v sucasnosti uz dar vo forme obalky a penazi, a teda ja by som urcite 100€ nedala nikomu ani sestre. Okrem toho sme 4 osoby, to by som za kazdeho mala dat 100€.
@vreckovka2 my sme sa pytali kto co pije,a bolo toho dost na vyber.ale ked niekto cely zivot pije borovicku z jednoty a tu zrazu Henessy zo 3 flase,tak to o niecom svedci..
@simona92101 fuuuh, tak to uz je o inom. Toto sa nam nestalo teda. U nas nakoniec celkom decentne popili na pomery mojej casti rodiny, aj vela ostalo zbytocne.
My sme napriklad tento tanec mali, lebo ludia to tak nejak cakaju, ze si zatancuju s nevestou, ale nezbierali sme pri nom peniaze. Proste sme len tancovali, iba tak “zadarmo”. Mne to prislo vrcholne trapne, aby som svojim hostom, ktori mi uz dali dary, este hrkala nejakym kosikom do tvare a cakala dalsie stovky. Aj ked som na nejakej svadbe a pride k redovemu tancu a ludia sa rozbehnu ku kabelkam a vsetci tam vytahuju a rozdeluju bankovky do ruky, no neviem, za mna fakt trapas, co sa schovava pod akoze tradiciu a vlastne len vytahuje dalsie peniaze od hosti.
@lucilaines
@vreckovka2
@haraburdova
@vevesh
@eternity24
@mima1608
@matkahelka dievčatá ešte jednu otázku,neveste sa dáva kytica od rodičov, však?
asi kazdy ako uzna za vhodne, ale v mojom okoli nie, jedna ruzicka od otca a jedna od matky. ja som tak dostala aj od svokrovcov. aktualne uz nejake velke kytice nedava nikto, ani blizka rodina, su to zbytocne vyhodene € za kvety.
za mna ano, kyticu som dostala od svokry ( potom ju aj chytila 🤣🤣)
Tak u nas dostavala nevesta kyticu od kazdeho (a ano, aj od rodicov)🙃
cele je to o dohode, u nas je to cepcenie+vykrucanka, obvykle svadobny dar vacsiu cast dame do obalky a na vykrucanku menej, nam rodicia dali co chceli pred svadbou a tiez potom na vykrucanke len menej, aby nesli na prazdno, ale proste dali ako chceli/mohli, a ozaj by som od rodicov automaticky necakala horibilne sumy aj v obalke aj pri vykrucanke
kyticu mi robila pani od vyzdoby, ale mamka mi do nej dopestovala vysnené cinie, ale inak sme od hosti kytic podostávali veľa, musela som porozdávať lebo kto má tolko vaz
Opytala by som sa od nevesty ako s kvetmi. My sme kvety nechceli. Od svokrovcov sme dostali obraz specificky. Nas sa aj hostia pytali, ze ako s kvetmi.
Aj na západnom Slovensku sa tancoval polnočný tanec, keď prišla nevesta už prezlečená zo svadobných šiat, do červených, šatka na hlave a zásterka, tradičný znak že sa z dievčaťa nevesty zmenila na manželku gazdinku.doviedol ju na parket družba aj on začal s ňou tancovať, krstná mama mala v ruke kus pridržanú pod pazuchu misu, buchala vidličkou/ zvonila sólo pre nevestu. Svadobčania sa striedali, vhodili bankovku , chvíľku sa potocili, a potom tvorili kruh. Hádzali sa menšie bankovky, 10, 20, 50 KČS, aj 100 padla. Potom v € tiež toľko. Každý hodil koľko chcel a uznal, a ani netancovali všetci. Nikto nevidel koľko kto vhodil, ale naozaj symbolické drobné.
Chalani ju chceli uniesť, tak sa robili všelijaké pokusy aj obrany, až hodil ženích peňaženku na vrch bankoviek, akoze dosť, a dokončili sólo spolu. Potom sa nakrájala veľká torta a ponúkalo sa okolo všetkých stolov.
Boli sme dávno na svadbe v Žiline, tam ženích s nevestou sedeli ako kvargle a tuším družba chodil okolo stolov a vyberal verejne. Trápne mi bolo, lebo aj keď sme sa vopred pýtali aké sú zvyky, tak toto zamlcali a my sme nemali korún navyše. Cesta nás stála, slušný dar, kvety, a keď sme videli tie stovky , tak ma stislo.
Na maďarskom juhu sa polnočný tanec
volá " meňasontánc ", píšem ako sa vyslovovalo.
Boli sme na svadbe kde vyberali do taniera pred vsetkymi aby bolo este vidiet kto kolko dal no bolo to dost trapne, este to ani nevyberali nevesta so zenichom ale svedok. my sme dali penazny dar predtym do obalky a odovzdali ked u nas boli den pred svadbou s kolacmi. Takze uz sa mi to zdalo dost mimo žobrat takto este peniaze. Myslim ze sme dali asi max 10€. To bola svadba na zapade. Raz sme boli aj na “vychodnarskej” a tam mali redovy ale to sa mi zda porovnatelne s tym tanierom, tiez sme dali len symbolicky.

@fairyy to som prekvapena. my sme boli od covidu na svadbach, kde mladi ziju roky na zapade, svadby mali tiez na zapade a redovy normalne bol, lebo su povodom vychodniari (alebo minimalne nevesta vychodniarka). pre nas je vzdy mile a vtipne zaroven, ako sa pri redovom tvaria ludia od stredu na zapad, kedze to nepoznaju a su v soku, ze co sa to deje. na vychode som osobne svadbu bez redoveho nezazila. ani s priatelmi a znamymi, ked sa bavime, tak ak na svadbach boli, redovy normalne spominaju. mne osobne sa to ako zvyk velmi paci, aj tie trefne piesne, ktore sa pri nom spievaju. dotvara to vychodniarskej svadbe taky iny smrnc.