icon

Redový tanec na svadbách: Ako to dnes vyzerá?

janaspa
Včera o 09:58

Zdravim, ako to dnes chodi na svadbach? Pocas redoveho po odtancovani s nevestou sa dava kolacik a vypit? Vino? Ostre?

Strana
z2
sisska96
Včera o 10:04

Neznášam tie zvyky. Ani sme nemali

anonym_d99636
Včera o 10:08

U nás nie, hosť ide ku osobe, ktorá vyberá peniaze, vloží peniaze, zatancuje si s nevestou, odchádza ku stolu. Eventuálne varianta dva, ľudia tancujú v kruhu. Nikto nepije ani neje koláč. Pije a je sa priebežne.

nuci616
Včera o 10:11

@anonym_d99636 Takto to poznám aj ja, čo píšeš ten prvý variant.

januska12323
Včera o 10:15

Hosť si zaplatí za tanec a odchádza.

tykat
Včera o 10:18

@janaspa u nas na vychode takto, kapela hra "Redovy še začina...", hosť /rodina zaplati za tanec tomu kto vybera, odtancuje s nevestou, pricom kapela spieva s kym nevesta tancuje (stoji pri nich niekto z oboch rodin kto pozna hosti a dava im info), po redovom ponukaju dvaja mladi kusok torty a vypit. Nevesta je prezlecena v kroji alebo v cervenych satach po kolena.

sisa_s
Včera o 10:20

Ja som zazila svadby, kde som zaplatila, zatancovala, potom po tanci si ma odchytili a dava sa kolac+vypit alebo ine darceky s menami novomanzelov ako pernicky atd

euka210
Včera o 10:22

@janaspa ako si urobite, tak budete mat. Ano, niekedy sa daval kus torty a vypit palenka.
My sme napr.na 1 svadbe dostali frasticku medu s ich etiketou.

lukbe
Včera o 10:23

@janaspa ano, môže koláčik a ostré. Ale mnohí si vymyslia nejaký darček, male zdobené pernicky, alebo co len chces.

anonym_5eb71d
Včera o 10:28
@sisska96

Neznášam tie zvyky. Ani sme nemali

@sisska96 Radsej ostat slobodna, ako toto absolvovat...

sisska96
Včera o 10:37
@anonym_5eb71d

@anonym_5eb71d Ja som hovorila, len vtedy bude svadba ak nič také nebude. Nebolo nič iba večera a dovi :D

natalka13
Včera o 10:38
@anonym_5eb71d

@anonym_5eb71d mne je kolkokrat trapne aj za nevestu🙈

anonym_a61952
Včera o 10:45
@natalka13

@anonym_5eb71d mne je kolkokrat trapne aj za nevestu🙈

@natalka13 tak hádam nevesta si urobí takú akú svadbu chce buď bude aj redovy ako tu je popísané keď to chce alebo jednoducho neurobí . Takže trápne ti zanu nemusí byť keď redovy chce zo všetkým čo ktomu patrí .

natalka13
Včera o 11:07
@anonym_a61952

@natalka13 tak hádam nevesta si urobí takú akú svadbu chce buď bude aj redovy ako tu je popísané keď to chce alebo jednoducho neurobí . Takže trápne ti zanu nemusí byť keď redovy chce zo všetkým čo ktomu patrí .

@anonym_a61952 niektore redove su na uvazenie, hlavne ak su svadobcania uz pod parou. a trapne reci statejsich🙈
A na vela svadbch stale plati robi sa to, co povedia rodicia, nie nevesta.
mne by samej bolo trapne vyberat od hosti takto peniaze.

janinah
Včera o 11:41

Ešte som nebola na svadbe,kde by na redovom nedavali nič. Takze ano,poharik kvalitneho alkoholu a torta.Alebo malý darček.

sisska96
Včera o 11:43
@natalka13

@anonym_a61952 niektore redove su na uvazenie, hlavne ak su svadobcania uz pod parou. a trapne reci statejsich🙈
A na vela svadbch stale plati robi sa to, co povedia rodicia, nie nevesta.
mne by samej bolo trapne vyberat od hosti takto peniaze.

@natalka13 presne tak. Aj nás by tlačili do klasickej svadby s týmito sprostosťami

janaspa
autor
Včera o 11:49

@janaspa z nevestinej strany chcu dat vypit vino, zo zenichovej ostre...zjednotit to, ci nechat tak?

anonym_6df3f9
Včera o 12:01
@janaspa

@janaspa z nevestinej strany chcu dat vypit vino, zo zenichovej ostre...zjednotit to, ci nechat tak?

@janaspa a nie je to jedno, čo kto bude piť? Veď môže byť nachystané aj aj, nech si každý vyberie čo pije. Niekto pije víno, niekto tvrdé, po vašom ostré😎

anonym_e2be91
Včera o 12:03

To je aký ten redovy tanec?

janaspa
autor
Včera o 12:10
@janinah

Ešte som nebola na svadbe,kde by na redovom nedavali nič. Takze ano,poharik kvalitneho alkoholu a torta.Alebo malý darček.

@janinah ano, ale vino si ja osobne neviem predstavit

vroni
Včera o 12:38

Ešte som nezažila svadbu, kde by sa za peniaze vybrané za tanec (co je samo o sebe otrasný zvyk) zvlášť nalievalo či obdarovavalo. Môže byť, že to na západe krajiny nie je tak rozšírené. A to sme boli na poslednej svadbe minulý týždeň, takže si určite pamätám 😉

janaspa
autor
Včera o 12:54
@vroni

Ešte som nezažila svadbu, kde by sa za peniaze vybrané za tanec (co je samo o sebe otrasný zvyk) zvlášť nalievalo či obdarovavalo. Môže byť, že to na západe krajiny nie je tak rozšírené. A to sme boli na poslednej svadbe minulý týždeň, takže si určite pamätám 😉

@vroni pobehajte svadby na vychode🙂

anonym_dbef65
Včera o 12:58
@janaspa

@janaspa asi je to špecialita východu, lebo ja som nezažila žiadny redový tanec na svadbách ani vyberanie peňazí len mi nejde do hlavy prečo sa pri tom tanci dáva vypiť a koláč to do doby toho tanca sa nepodáva nič na pitie a ani sladké, teda koláče

anonym_7cd267
Včera o 13:07
@anonym_e2be91

@anonym_e2be91 a ty žiješ na Marse, alebo na Slovensku? Ze aký je ten radový tanec. Dovzdelavaj sa.

anonym_7cd267
Včera o 13:09
@janaspa

@janinah ano, ale vino si ja osobne neviem predstavit

@janaspa víno je blbosť. Dajte na výber tvrdé a becherovku napr.

anonym_7cd267
Včera o 13:14
@vroni

@vroni ak nepoznáš tu tradíciu, tak sa radšej nevyjadruj. Je to veľmi pekná tradícia na východe. Nikto nikoho nenúti ísť tancovať s nevestou. Hostia idú tancovať s radosťou a radi aj prispejú. Nikto žiadne peniaze nasilu nevyberá. Autorka je zrejmé s tou tradíciou stotoznena.

guudy
Včera o 13:23
@janaspa

@janaspa a co abstinenti?

vroni
Včera o 13:37
@anonym_7cd267

@vroni ak nepoznáš tu tradíciu, tak sa radšej nevyjadruj. Je to veľmi pekná tradícia na východe. Nikto nikoho nenúti ísť tancovať s nevestou. Hostia idú tancovať s radosťou a radi aj prispejú. Nikto žiadne peniaze nasilu nevyberá. Autorka je zrejmé s tou tradíciou stotoznena.

@anonym_7cd267, nauč sa čítať a potom mudruj. Tradíciu tanca s nevestou poznám, akurát sa jej niekde hovorí vyberanie do vienka a niekde redový tanec. O zvyku odmeniť za tento tanec počujem prvýkrát, u nás drvivá väčšina ľudí ostré nepije a koláče sú voľne na stoloch, ale proste mi uniká, prečo by som mala odmeňovať za tanec s nevestou.

vroni
Včera o 13:42
@janaspa

@janaspa, aj by som, ale niet komu 🤣

anonym_ff934b
Včera o 13:52
@anonym_e2be91

@anonym_e2be91 žebravy tanec. Maximalne trapny zvyk, kde okrem darov, penazi, kvetov... nevesta este raz žobre peniaze od svadobcanov. Predpokladam, ze to vymysleli na vychode. Tam za korunu aj koleno vrtaju.

janinah
Včera o 14:13
@janaspa

@janaspa u nas je redovy čiste v režii nevesty,teda konkretne sa o to pohostenie stara krstna mama nevesty..Ženich s tym nič nemá ani jeho rodina. Daj jeden druh alkoholu,víno nie,kto nechce ten nevypije,nič sa nedeje. Inak ani torta to nutne nemusi byť,my sme davali minipavlovku na zlatej papierovej tacke.Na inej svadbe dva kusky skvelej štrúdle na tacke.

Strana
z2