Redový tanec na svadbách: Ako to dnes vyzerá?
Zdravim, ako to dnes chodi na svadbach? Pocas redoveho po odtancovani s nevestou sa dava kolacik a vypit? Vino? Ostre?
U nás nie, hosť ide ku osobe, ktorá vyberá peniaze, vloží peniaze, zatancuje si s nevestou, odchádza ku stolu. Eventuálne varianta dva, ľudia tancujú v kruhu. Nikto nepije ani neje koláč. Pije a je sa priebežne.
@janaspa u nas na vychode takto, kapela hra "Redovy še začina...", hosť /rodina zaplati za tanec tomu kto vybera, odtancuje s nevestou, pricom kapela spieva s kym nevesta tancuje (stoji pri nich niekto z oboch rodin kto pozna hosti a dava im info), po redovom ponukaju dvaja mladi kusok torty a vypit. Nevesta je prezlecena v kroji alebo v cervenych satach po kolena.
Ja som zazila svadby, kde som zaplatila, zatancovala, potom po tanci si ma odchytili a dava sa kolac+vypit alebo ine darceky s menami novomanzelov ako pernicky atd
Neznášam tie zvyky. Ani sme nemali
@sisska96 Radsej ostat slobodna, ako toto absolvovat...
@anonym_5eb71d mne je kolkokrat trapne aj za nevestu🙈
@natalka13 tak hádam nevesta si urobí takú akú svadbu chce buď bude aj redovy ako tu je popísané keď to chce alebo jednoducho neurobí . Takže trápne ti zanu nemusí byť keď redovy chce zo všetkým čo ktomu patrí .
@natalka13 tak hádam nevesta si urobí takú akú svadbu chce buď bude aj redovy ako tu je popísané keď to chce alebo jednoducho neurobí . Takže trápne ti zanu nemusí byť keď redovy chce zo všetkým čo ktomu patrí .
@anonym_a61952 niektore redove su na uvazenie, hlavne ak su svadobcania uz pod parou. a trapne reci statejsich🙈
A na vela svadbch stale plati robi sa to, co povedia rodicia, nie nevesta.
mne by samej bolo trapne vyberat od hosti takto peniaze.
Ešte som nebola na svadbe,kde by na redovom nedavali nič. Takze ano,poharik kvalitneho alkoholu a torta.Alebo malý darček.
@anonym_a61952 niektore redove su na uvazenie, hlavne ak su svadobcania uz pod parou. a trapne reci statejsich🙈
A na vela svadbch stale plati robi sa to, co povedia rodicia, nie nevesta.
mne by samej bolo trapne vyberat od hosti takto peniaze.
@natalka13 presne tak. Aj nás by tlačili do klasickej svadby s týmito sprostosťami
To je aký ten redovy tanec?
Ešte som nezažila svadbu, kde by sa za peniaze vybrané za tanec (co je samo o sebe otrasný zvyk) zvlášť nalievalo či obdarovavalo. Môže byť, že to na západe krajiny nie je tak rozšírené. A to sme boli na poslednej svadbe minulý týždeň, takže si určite pamätám 😉
Ešte som nezažila svadbu, kde by sa za peniaze vybrané za tanec (co je samo o sebe otrasný zvyk) zvlášť nalievalo či obdarovavalo. Môže byť, že to na západe krajiny nie je tak rozšírené. A to sme boli na poslednej svadbe minulý týždeň, takže si určite pamätám 😉
@vroni pobehajte svadby na vychode🙂
@vroni pobehajte svadby na vychode🙂
@janaspa asi je to špecialita východu, lebo ja som nezažila žiadny redový tanec na svadbách ani vyberanie peňazí len mi nejde do hlavy prečo sa pri tom tanci dáva vypiť a koláč to do doby toho tanca sa nepodáva nič na pitie a ani sladké, teda koláče
@anonym_e2be91 a ty žiješ na Marse, alebo na Slovensku? Ze aký je ten radový tanec. Dovzdelavaj sa.
@vroni ak nepoznáš tu tradíciu, tak sa radšej nevyjadruj. Je to veľmi pekná tradícia na východe. Nikto nikoho nenúti ísť tancovať s nevestou. Hostia idú tancovať s radosťou a radi aj prispejú. Nikto žiadne peniaze nasilu nevyberá. Autorka je zrejmé s tou tradíciou stotoznena.
@vroni ak nepoznáš tu tradíciu, tak sa radšej nevyjadruj. Je to veľmi pekná tradícia na východe. Nikto nikoho nenúti ísť tancovať s nevestou. Hostia idú tancovať s radosťou a radi aj prispejú. Nikto žiadne peniaze nasilu nevyberá. Autorka je zrejmé s tou tradíciou stotoznena.
@anonym_7cd267, nauč sa čítať a potom mudruj. Tradíciu tanca s nevestou poznám, akurát sa jej niekde hovorí vyberanie do vienka a niekde redový tanec. O zvyku odmeniť za tento tanec počujem prvýkrát, u nás drvivá väčšina ľudí ostré nepije a koláče sú voľne na stoloch, ale proste mi uniká, prečo by som mala odmeňovať za tanec s nevestou.
@anonym_e2be91 žebravy tanec. Maximalne trapny zvyk, kde okrem darov, penazi, kvetov... nevesta este raz žobre peniaze od svadobcanov. Predpokladam, ze to vymysleli na vychode. Tam za korunu aj koleno vrtaju.
@janaspa z nevestinej strany chcu dat vypit vino, zo zenichovej ostre...zjednotit to, ci nechat tak?
@janaspa u nas je redovy čiste v režii nevesty,teda konkretne sa o to pohostenie stara krstna mama nevesty..Ženich s tym nič nemá ani jeho rodina. Daj jeden druh alkoholu,víno nie,kto nechce ten nevypije,nič sa nedeje. Inak ani torta to nutne nemusi byť,my sme davali minipavlovku na zlatej papierovej tacke.Na inej svadbe dva kusky skvelej štrúdle na tacke.

Neznášam tie zvyky. Ani sme nemali