Krst dieťaťa narodeného v Čechách

gabriela198
6. jún 2016

Ahojte ja by som sa chcela spytat sestra by chcela dat pokrstit malu ona je slovenka dieta sa jej narodilo v cesku a chcela by ho dat pokrstit na slovensku ale tam kde ona ma trvaly pobyt jej dieta odmietli pokrstit co by ste mi poradili vy z ineho okresu moze ist pokrstit dat do druheho okresu a ci je potrebne aj povolenie z ciech na krst na slovensku vopred dakujem

tobnuf
6. jún 2016

Pochybujem ze treba povolenie.. skor zalezi od knaza. Vraj evanjelici maju mensi problem .. a aj ci si vydata.. ci mas birmovku.. prijimanie .. ako vravim kazdy knaz inak treba pobehat viac kostolou

gir
6. jún 2016

Je to tak, že podľa trvalého pobytu patrí pod nejakú farnosť. Zaujímal by ma dôvod odmietnutia krstu. To sa nestáva aby odmietli krst. Krstiť môže hoci kde so súhlasom kňaza len potom sa v tej farnosti vedie krstná matrika, kde nahlásite kde bola krstená, rodičia, krstný rodičia, meno kňaza ktorý krstil a miesto krstu.

sardinka335
6. jún 2016

@gir a to je chyba, ze sa to častejšie nestáva, ze odmietnu krstit...lebo často rodičia nemaju v poradku manzelstvo - bud nie su sobašeny vobec a ziju na psiu knížku alebo nechcu chodit na pripravy a podobne...len ,,chcu krstit,, mat ,,čárečku,, ze dieta je pokrstene ale o zivot viery nemaju zaujem, ako nehovorim, ze to je pripad tejtko kočky, ale je to pomerné časté. Potom to v cirkvi aj tak vyzerá...kvantita, ale nie kvalita. Aj u nás v kostole skončilo PSP (prvé sväté prijimanie) kde chodilo asi 60 deti na pripravu a na dalšiu nedelu sa knaz pyta detí, ktoré boli no ledva 10 ich tam nazbieral.....všetci zmizli ako prd v gatiach a objavia sa az na birmovke.
Kazda farnost ma ,,svoje podmienky,, treba sa pýtať tam kde chcu dat dieta krstit. Ak sa dieta len narodilo v Čechách tak ake povolenie je prosím vas potrebne? NIjake, rodny list mate ....informujte sa vo farnosti kde idete krstiť.

gabriela198
autor
6. jún 2016

Ano ale v jednom meste su tri farnosti a kazda jedna to odmietla tak potom neviem kde akoho sa treba pytat aj ked matka je slovenka a dieta sa narodi v cesku tak to teda nemam slova co to su za knazi

katarinapekna
6. jún 2016

otázka je, prečo jej dieťa odmietli pokrstiť? zrejme je na to vážny dovod podľa cirkevných regulí a to potom nepokrsti asi nikde. bydlisko ani miesto narodenia s tým nijako nesuvisí.

janinah
6. jún 2016

@gabriela198 čo za kňazi? no asi dodržiavajú pravidlá.....nejaký dôvod tam bude,zas nie sme padnuté na hlavu.....u lekára,právnika,predajcu niečoho dodržiavame ich podmienky bez mihnutia oka a u kňazov /cirkvi/ netreba? ....kňaz zrejme povedal,pokrstíme,ale treba ešte splniť to a to...takže kde je chyba?

gabriela198
autor
6. jún 2016

Ano pytaju od nej povolenie na krst z ciech aby ju mohla tu pokrstit ale kamaratka prisla z anglicka a bez problemou jej dieta pokrstili a vobec na slovensku nebyva ci to treba pre kazdeho knaza povolenie na krst

lesanka845
6. jún 2016

@gabriela198 ano je treba to povolenie. Ved v CR,kde zije zajde na farsky urad a bez problemov jejto knaz vystavi. My sme to tak riesili. Je to minutova zalezitost.