icon

Krst nemanželského dieťatka

marthinna7
4. jan 2012

Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie...

janadl
4. jan 2012

@irriss pokial bolo rozvedené manželstvo uzavreté na urade, tak to nevadí, lebo vlastne ani cirkevne neexistovalo, ale pokial bolo manželstvo uzavrete v kostole, a rozvedené, tak taký človek už nemože byt krstným rodičom

lenka311
4. jan 2012

@alenah31 preto závisí od toho ako sa k tomu postaví farár, dievčatá z dediny by o tom mohli porozprávať....

janadl
4. jan 2012

@irriss ale ja stále píšem o krstných rodičoch nie o rodičoch

lenka311
4. jan 2012

@irriss znova opakujem, že to závisí od farára...

irriss
4. jan 2012

@janadl @lenka311

v rodine mame pripad, kdy sel rozvedeny muz za kmotra... 😉

p.s. diky za vysvetlovani a trpelivost 😉
Ja jsem tu totiz z mistnich kostelnich tradic "blazen" vcetne cirkevnictvi - skolni predmet ve skole mych deti...kde se promita Jesus s myty jako jsou blato, vejce, slunce... 😖

p.s. ja mam pocit, ze nejde jen o farare..ale jako v nasem pripade...i o vysce "daru"

jabadaba
4. jan 2012

@irriss 😀 tusim by som radsej bola za ciernu vranu len nech si decko neotrundzim. Ja rada vytrcam z davu. 😀

irriss
4. jan 2012

@jabadaba 😉 Vsak ja Te znam 😀 😀 😀 😀 😀 😝 😝 😝

janadl
4. jan 2012

@irriss teraz dom nerozumela tomuto..kde se promita Jesus s myty jako jsou blato, vejce, slunce...

jabadaba
4. jan 2012

@irriss 😀 vravis, ze uz ma mas precitanu? 😀 😀

Ale tak nejdem uz viac kazit temu, ku krstu nemanzelskeho dietatka veru neviem vela, dufam, ze sa najde knaz, ktory nebude riesit sam seba a robit zbytocne caviky.

janadl
4. jan 2012

@irriss my sme tiež prispeli , ale išlo to na kostol..... v tej dobe ked som krstila mojich dala som 100sk ale na kostol, nie fararovi. proste milodar a nik mi nehovoril kolko mam dat

irriss
4. jan 2012

@janadl
Vysvetleni puvodu Boha s pouzitim a prirovnanim k jinym Bohum jinych zemi..
- jedna cesta je Jesus
a v dalsich cestach jim ukazuji jiny zrod nekolika Bohu -tvrdi, ze Buh-clovek je udelan z blata, z vejce...
a pak prijde pani ucitelka na prirodovedu a dejepis a clovek je "z opice" 😉

irriss
4. jan 2012

@janadl
nam take nikdo nerikal, kolik mame dat..brali jsme to jako vazne "anonymni dar"..velkym prekvapenim pro nas bylo, kdyz pred bohosluzbou jsme stali vsichni v zastupu s obalkou a v naruci dite...
otevrela se velka "zlata Bozi kniha" a jednotlive se zapisovali nejen castky, datum, ale i jmeno DITETE 😠 😠 😠 😠 😠
a pak nas rozdelili na dve cesty..ta s mene darem trvala kratsi dobu a ta s vetsim prispevkem delsi dobu 😠 😠 😠

molka
4. jan 2012

Baby, ale prečo teda dávate krstiť deti ku katolíkom, keď s ich vierou nesúhlasíte? Ja to neviem pochopiť, veď v dnešnej dobe máte toľko možností, prečo ich teda nepokrstíte napr. u evanjelikov a bude po probléme? Za seba možem povedať, že by som nikdy nedala dieťa pokrstiť do takej cirkvi, s ktorou nesúhlasím. Každý človek je iný, každý má iné predstavy a názory, tak si treba vybrať podľa vlastného uváženia. To teraz nepíšem v zlom, len to fakt neviem pochopiť. Veď je to vaše dieťa a to, že sa do toho stará rodina, babky, tetky...ale oni vaše dieťa nevychovávajú, vychovávate si ho vy, tak snáď máte právo urobiť tak dôležité rozhodnutie, ako je krst.

janadl
4. jan 2012

@irriss ale teraz som na pochybách či riešime to čo tu riešime v rovine jednej rovnakej viery

janadl
4. jan 2012

@irriss myslím, že v tej chvíli by soím hodila reč z fararom...

irriss
4. jan 2012

@molka
Souhlasim..ale jsou v zivote situace, rodiny ..kam Te osud zavane a Ty nemas na vybranou...

(nepokladam se za slabocha...ale ver tomu, ze neni nic silnejsiho nez krajina(rodina)s presne stanovenymi pravidly, ktere musis splnit - abys byla ve spolecnosti prijimana)
Odehrava se od toho vse, dokonce i skolni zarazeni 😉

22danka1
4. jan 2012

HLAVNI SU KRSNI RODICIA DIETATA

chelonka
4. jan 2012

@lenka311 jasné ja tiež rozumiem tvojmu postoju len nechápem niektorým postojim niektorých farárov, vieš keď jeden je ľudský a chápe aká je situácia a že aj v takej dokáže a môže vyrásť normálny a slušný človek - veriaci (aj ked ná len jedného rodiča, alebo oboch rozvedených), proste niektorí farári by si mali uvedomiť, že udržať manželstvo na silu je niekedy pre výchovu dieťaťa mnohokrát horšie ako byť rozvedený alebo žiť s niekým v nemanželskom vzťahu poznám takých x pripadov. Keby bola žena taka ako jej viera kaže a hlavne farar z dediny ktorý je strasne za total dodržiavanie tak nemá ďalšie krásne dieta síce s iným mužom ktorým už nežije v manželstve, ale žila by si mužom ktorý ju denno denne byl a týral rodinu.

Proste mi hrozne nepáči postoj týchto zarytých farárov, mali by dať podla mna každému šancu kto chce aj ked je to dieťa male a nevie za seba rozhodovať, ved predsa jeho matka a celkovo rodičia to nerobia z nejakej vypočítavosti ale v najlepšie viere! nie?

macamac
4. jan 2012

moja skúsenosť:
krstní rodičia mojich detí sú sobášení v kostole. kmotor je neveriaci-má len krst,kmotra je "komplet katolík" 😉
my s mm sme tiež "kompletní" 😀 😉
krst-bez problémov 😉

napriek tomu,že som veriaca-verím Bohu, ale bohužiaľ-už nie tak vo všetkom Cirkvi 😒
lebo v Cirkvi sa točia ohromné prachy....a je prepletená s politikou....a to neveští nič dobré
to ako s tými farármi-jeden v pohode, druhý robí problémy
už dávno platí predpoveď- "diabol bude medzi najvyššími"
proste-pre mňa Cirkev 100% slepú dôveru nemá, ale Boh áno
stačí mi žiť podľa desatoro-a v tom je pravé šťastie 🙂
i keď teda dodržať ho nie je ľahké-a netvrdím,že som hotová svätica 😅
ale moje deti chcem vychovávať v tejto viere 🙂

lenka311
4. jan 2012

@chelonka súhlasím s Tvojím názorom - ale keby sa chcelo pokrstiť samo dieťa čo ja viem - 7-8 ročné a prišlo by samo za farárom, nebol by problém. No jeho matka ako píšeš ktorá sa má za neho zaručiť žije v hriechu, podľa pravidiel cirvi a miestnych farárov by sa vlastne mala s tým mužom rozísť a žiť s dieťaťom sama, prípadne sa vydať za muža, ktorý predtým nebol sobášený v kostole.. Najskôr svadba, v kostole, potom dieťa, tak nám káže cirkev... len my to akosi nedodržujeme... 😉
a tak ako sú rozdielny ľudia, sú rozdielny aj farári, takže ak nájde ľudského farára, ktorý sa k tomu postaví z tej strany, že dieťa za to nemôže, tak jej ho pokrstia...
Aj sestrinu svoku býjal bývalý muž, rozviedla sa, našla si životnú lásku a odvtedy nedostane rozhrešenie, čo ju dosť trápi, ale čo sa mala dať od ex biť tcelý život a aj decká... ja to tiež nepochopím...
Ale v Boha verím, aj farári sú niektorí OK, len aj medzi nimi sa nájdu určité čierne ovečky... tak je to aj s ľuďmi, aj oni sú len ľudia...

chelonka
4. jan 2012

@macamac pekne si to napísala, ani mne sa cirkev nepáči, a vychovávať deti v desatoro prikázaní hlavne tie od 4 po 10 by mali všetci ludia aj neveriaci pretože sú to podľa mňa základné piliere spoločnosti!!!

lali78
4. jan 2012

ja sa uz dva roky snazim pokrstit dcerku a to sme zosobaseni, ale mali sme len civilny sobas na ambasade a mm nema ziadne sviatnosti. takze skusame dalej ☹ vsetci farari nas tlacili pred dcerkynim krstom do cirkevneho sobasa, spojeneho s krstom mm a vsetkym, ale co ho mam tam dokopat 😠 ☹ vychovavat dcerku v katolickej viere mi branit nechce, dokonca chce, aby chodila do katolickej skolky ale viac neurobi 😒 😢 ale ako pisu baby, v tvojom pripade asi naozaj zalezi na fararovi...

chelonka
4. jan 2012

@lenka311 no a tu sa mi zas ten princíp nepáči, už som sa stretla s veľa ľudmi ktorí presne kôli tomuto zanevreli na vieru ako takú úplne, alebo konvertovali na inú vieru!!

A nepáči sa mi to preto že to dieta povedzme že bude mať 15 rokov je už osobnosť sama o sebe a vie samé do veľkej miery posudiť čo je spravne a čo nie a vie sa rozhodnúť ktorým smerom chce ist a že ked chce sa pridať k tej viere tak by on sám mal sa snažiť naplnať tie veci a nemalo by v tom jeho naplnení - krte, príjmaní a birkovke prekazať matka, rodinne a iné veci preto sa mi ten princíp nepáci

a potom sa cirkev čuduje prečo mnohí ludia prestali chodiť do kostola a pod.

mandragora22
4. jan 2012

@marthinna7 my sme mali tu istu situaciu a bolo nam povedane, ze bud musia byt krstni rodicia zosobaseni v kostole, alebo ak je iba jeden, cize krstna matka alebo krstny otec, tak musi mat svate prijimanie a birmovku 😉 tak sme zvolili krstnu mat, ktora ma prijimanie aj birmovku a bolo vybavene 😉 faktom je, ze mi to pripada cele take divne, lebo presne toto som si zistovala tesne pred porodom a co farnost, to ine podmienky, takze to nie je o cirkvi, to je o ludoch a samotnom fararovi, ake podmienky si kladie 😉

macamac
4. jan 2012

@mandragora22 veď to....cirkev má v tom riadny "chaos"
veď buď platí pre všetkých a všade rovnako-alebo potom to ako kde sme?
to ako keď si niekto začne prispôsobovať hriech /desatoro/ na svoje podmienky-až nakoniec nebude hriešnik 😀
buď je niečo dané, záväzné a toho sa držím...alebo to celé stráca zmysel 😝
Ježiš tu bol pre všetkých rovnako,bez rozdielu
tak potom akým právom ho robia farári,...?
"Nechajte maličkých prísť ku mne a nebráňte im,lebo ich je nebeské kráľovstvo"

mandragora22
4. jan 2012

@macamac ved to, to... 😀 😀 😀 ale to uz je vsetko na inu temu a tazka filozofia.. mam na mysli odpoved na otazku: "co je cirkev"? ale pssssssssssssst, lebo sa tu do nas obuju! 😀 😀 😀 😀 😀 😀

macamac
4. jan 2012

@mandragora22 😉 jasné, sme odbočili 😉
tak ja radšej odbočím inde-do postele 😀

bobocka
4. jan 2012

@marthinna7 kamaratka tak krstila malu.s partnerom neboli zobrati.on bol evanjelik.ona konvertovala tesne pred krstom a v pohode im malu pokrstili 😉 evanjelicka cirkev nie je taka striktna ako katolicka 🙂 aspon aj to tak vnimam 🙂
mimochodom ten isty farar, v tom istom kostele, ich rok po krste malej aj sobasil 🙂

kuriatko7
5. jan 2012

ja nerozumiem tomu, naco sa davaju deti krstit, ked potom k viere nie su vedene... akoze dat dieta pokrstit za kazdu cenu a potom nic... az do prveho svateho prijimania... to je riadny folklor... Ono jedna sa o to, ze ak su rodicia (rodic- matka) - veriaci- katolici, tak ucenie Cirkvi su im prirodzene a respektuju ich ... a nieje to len o "protivnych" a "premudrelych" fararoch....

eri28
5. jan 2012

@marthinna7 zavisi od knaza, ked chodite na sv, omse a pozna Vas z kostola nemal by byt problem, ale ked je to len raz, nie kazdy knaz v tejto dobe je za, tvrdia, ze dieta ked bude velke a bude chciet najde si samo cestu k Bohu, a vtedy nepokrstia ☹