Krst nemanželského dieťatka
Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie...
@macamac tak ako knaz, aj biskup po ludskej stranke moze zatvrdnut, teraz mate v Trnave ale myslim velmi sympatickeho biskupa 🙂
dobry, empaticky, osobnostne zrely knaz je skutocnym pozehnanim pre farnost...ja mam stastie vo farnostiach kde som sa pohybovala na vybornych knazov - su mi povzbudenim vo viere a niektori da sa povedat su uz aj rodinnymi priatelmi (jeden nas takyto "rodinny" knaz nam uz zastresil taktiez sobas, krst dietata)....a aj ked su tie chvile velmi zriedkave a vzacne, sme velmi radi, ked nas moze napr. navstivit ....
z niektorých odpovedí je mi poriadne nanič 😠 😠 😝 ,najmä ty etuska,prosím ťa zamysli sa nad sebou...mám ešte v živej pamäti,ked som zadala podobnú tému..ako ma tu niektoré skoro ukameňovali 😖 ...a len preto že môj názor na krst,kňaza a cirkev samotnú bol odlišný...máme 21.storočie a nie temný stredovek...ked máte tak jasno vo všetkom,prečo teda nedokážete akceptovať ludí aj opačného názoru...nelúbi sa mi to...a som sklamaná....ale to je zas môj problém...prepáčte mi,ale musela som sa zapojiť...
@veve39 veď aj ten náš sobášiaci bol taký.chodil na zábavy u nás, bol plačka na pochovávaní basy 😀 chodili sme do kina, na večeru-obed, na prechádzky,chodil k nám-my za ním na faru,upiekla som čosi-a rozprávali sme sa o živote, o Bohu,...on bol otvorený pre všetkých. boli to krásne roky 🙂
@janinah ďakujem-určite vyhľadám 😵
@veve39 myslim že každa hovorime trošku o niečom inom, ja nevravim že svaty su v opozicii voči Bohu, mne ide len o to že je zle ked neverime tomu že nam kristus uplne stači na spasu a nepotrebujeme nič ine. Vieš to je už o niečom uplne inom, akože nerobiť veci pre istotu. Ale veriť vyhradne len jemu že len on je cesta. A že nam netreba pre istotu vykonavať ukony ktoré nam zaručia spasu ako tvrdí cirkev a ziskavať odpustky v určite dni a modliť sa presne niektore modlitby. To su take rituali, neviem, zda sa mi že kristus žil uplne inak nekladol vôbec ludom podmienky čo sa modliť čo vykonavať presne v ktore dni. PRoste učil ich len veriť jeho otcovi a teda aj jemu lebo on je od otca.
Mám kámošku-ona bola rozvedená,on slobodný a mali spolu syna. Neboli ani zosobášení. Malinkého im pokrstili v kostole,ale podmienkou bolo,že krstní rodičia boli sobášení v kostole a mali prijímanie a birmovku. Po splnení tejto podmienky malinkého pokrstili,lebo krstní rodičia sú zárukou,že dieťa bude vychovávané vo viere. Takto mi to povedala kámoška,keď som sa jej na to spýtala,že ako je možné,že jej malinkého pokrstili.Snáď ti to aspoň trošku pomôže. Daj vedieť,či sa vám to podarilo vybaviť. Prajem veľa šťastia.
@vejula neviem precitit ako to myslis, ale ked to takto citis, urcite ti nebudem oponovat...necitim sa ani dostatocne kompetentna na diskusiu tymto smerom....ja verim v ucitelsky urad Cirkvy, vo sv.Magisterium, v apoštolsku postupnost a v neomylnost papeza vo veciach VIERY.....verim v slobode, srdcom - a to som sa obratila k skutocnej viere vo veeelmi vysokom dospelom veku, ked som predtym dlho hladala...a nasla 😉
je pre mna darom, ze som na mojej ceste hladania stretla uzasnych knazov, ktori mi vela veci vysvetlili...na ceste mojich pochybnosti ma taktiez velmi "osvietili" knihy Scotta Hahna - zname meno, asi ho poznas, byvaly protestantsky duchovny a vysokoskolsky teolog, konvertita na katolicku vieru..alebo argumentacne silna je pre mna aj kniha "Prekvapila ich pravda" - skutocne pribehy o duchovnej ceste ludi roznych vierovyznani - evanjelici, zidia, do Katolickej cirkvy
vidim ze hladas a pytas sa...prajem ti zo srdca aby si to co hladas nasla 🙂
@veve39 dakujem myslim že všetci cely život hladame. 🙂 ňA hej asi sme každa možno na trošku inej vlne 🙂 _Ja zas naopak od malička som bola vychovavana silno v katolickej viere, a teraz tak viac hladam, vtedy som len prijimala vysvetlenia. A teraz v kutiku duše dufam že Boh sa mi da spoznať a že nebudem hladieť ale nevidieť, počuvať ale nechapať.
ja som rozvedena, a som druhykrat vydata a pokrstili nam dieta bez problemov, dokonca krsna mama ani birmovku nemala, krstili sme v rimskokatolickom..
Ahoj, my s partnerom nie sme zosobášený a teraz ideme v marci dať malú krstiť. Ja som katolíčka a on evanielik a ešte je aj rozvedený a ani jedna z týchto vecí kňazovi nevadila a v pohode malú pokrstí. Natrafili sme na normálneho kňaza, ktorému ide o krst dietata a nie či je niekto katolík, rozvedený alebo len žijúci vo vzťahu s partnerom 🙂
Ahoj, ja nie som krstena, partner je po rozvode a pravoslavny, zosobaseni nie sme, krstni su zosobaseni katolici a malu nam pokrstili bez problemov - nie vsak ako katolicku, ale pravoslavnu...ako uz pisali viacere - zalezi od farara.... 😉
@cholitko sesternica otca v rodnom liste uvedeného nemala keďže on otcovstvo poprel - aj tak malého pokrstili. Potom po súde tam bol dodatočne dopísaný. Jediné čo farára zaujímalo bolo, či krstná mama je veriaca - pokrstená s prijímaní a birmovkou. Ani neviem - pri krste sme rodný list nepredkladali, na meno otca sa opýtal keď vypisoval žiadosť, ale to je všetko 😉 😉 babuľku by ti mali v pohode pokrstiť, neviem odkiaľ si, u nás v okolí s tým problém nie je.
@marthinna7
Dieta moze byt pokrstene, ak s tym aspon jeden z rodicov suhlasi a ak sa niekto zaruci, ze dieta bude vychovavat k viere. Moze to byt krstny rodic, staci aj jeden, ktory musi mat ale vsetky sviatosti splnene. Ci su rodicia veriaci, nie, rozvedeni, atd. nie je v tomto pripade podstatne,dieta za rodicov nemoze predsa.Ak to vas knaz tvrdi, je to nieco, co si vymyslel sam.
Ahojte maminy, moja otázka sa týka krstu, ale...
z prvého manželstva mám syna, ktorý má už 9 rokov a chcel by sa dať pokrstiť. No jeho biologický otec s tým nesúhlasí. Je právne napadnuteľné zo strany môjho ex, keď dám syna pokrstiť bez jeho súhlasu? Ďakujem
@nikoleta2011 a co by pravne napadol? ked uz bude dieta pokrstene sud mu zoberie sviatost krstu? Nie, neboj, staci, ze s tym suhlasis ty 😉
ahoj poprosila by som o radu..pred dvomi tyzdnami sa nam s priatelom narodil syncek ktoreho by sme chceli dat pokrstit len krstna mama by bola moja 13rocna sestra ktora ma krst aj prve sv.prijmanie vsetko okrem birmovky podla vas by sa to dalo?
@nikoleta2011 na pokrstenie dietatka staci, ak aspon jeden z rodicov suhlasi s krstom, tuto podmienku mas splnenu a tvoj ex ma proste smolu 😉
baby chcem sa spytat ze ci moze byt krstna mama pri krste rozvedena.dakujem
@zuzka444 nie, nemoze
@tortelinka dakujem

@janinah jasné 😵 to je krásne-toto mám najradšej 🙂 😉
to sú slová,ktoré mám vryté hlboko v srdci 🙂
také niečo krásne napísané-málokedy nájdem 🙂
Ďakujem za oživenie, si milá-kopírujem si to 😉