icon

Malá svadba

7. okt 2022

Ahojte
V decembri by sme chceli svadbu
Ale.... /€€€€ nie je až tak veľa a ako rátam je to drahé už len na mňa ... Kozmetika kaderníčka šaty topánky 600€
Muž oblek 300€
Dcéra šaty 40€
To sme ešte nejedli 😄 ale ok tieto veci vyššie nerátam na to € mám odložené ...
No k podstate... Chceli sme obed u nás doma ale 28ludi sa mi do domu nezmestí ...tak že teda v malom kultúraku... No taniere a také veci si viem zobrať s práve
Výzdobu spraví známa zdarma
A jedlo ? Je niečo do čoho by sme vedeli dať rezne šalát a vývar tak aby 2veci s toho neboli studené ? Spravila by som si to sama všetko deň v pred okrem reznou ...(alebo iná alternatíva pre 28ludi jedlo ? Jednoduché?
Nebude DJ ani fotograf ani starejsi proste len naša malá rodina
Ďakujem 🙏

tandariatko
9. okt 2022

Ahoj, kozmetika, vlasy, šaty, topanky 600e? Muž oblek 300e? Ja som sa teda vydávala v 2018 ale šaty 200e (kúpene od jednej kočky) + úprava šiat a čistenie 50e, kaderníčka cca 50e a to už s farbením, kozmetika (make up, nechty, mihalnice) cca 50e, topánky deichman + tenisky satenové s mašlou asi 50e. Manželov oblek nohavice + sako + kravata + vreckovka všetko šite na mieru 200e. Neviem či tie ceny tak narástli alebo si len náročná...

zuzap33
9. okt 2022

@tandariatko, mne to po precitani celej diskusie vyznieva ako bohata romska svadba, na ktoru nemame. Nic proti nikoho zvykom.... Bohato odeta nevesta, cacky -macky na nej za kopu penazi, rezne, salat...

simona99687
9. okt 2022

Tomto pripade by som mala radšej svadbu na urade s dvoma svedkami a hotovo.... Pretože dat pomaly 1000€ za saty, oblek a saty pre dceru to vam nie je luto ale pohostit ludi tam uz hladate alternatívu... Neviem no ked chcem pozvať niekoho na svadbu tak uz nehladam kde usetrim hlavne na jedle.... A ked nemam nato peniaze radšej nebudem robit svadbu pre toľko ludi...

laila22
9. okt 2022

Autorka ja navrhujem obed navariť týždeň pred svadbou vrátane vývaru.l ( zamraziť)..Ráno odnesies do kultluraku + dve mikrovlnky a rovno servírujes, rozmrazujs a zohrievas.. Eliminujes stres v deň svadby.. Miesto šalátu uvar ryžu.. je to rýchlejšie a jednoduchšie... 🙂. Prepáč týždňové zákusky a torty som nejedla na žiadnej svadbe.

stevvvka
9. okt 2022

No, dievcata, ja sa autorky nezastavam a naozaj sa patrí hosti uctit cerstvym jedlom.
Autorka, az sa ti saty zamastia, mas po parade.

Ale Len taku poznamku na okraj, ak aj hostia nebudu spokojni, bude trapas, ale trapas prehrmi. Aj po rokoch sa kde tu utrusi poznámka, ze to "nebolo tip top". Ale saty si nevesta oblecie len raz, len raz bude za "princeznu", len raz sa odfoti v svadobnom (no dobre, niekto možno aj dvakrat a mozno to bude fotka len mobilom). Ale poprve, saty uz ma doma. Po druhe, ak su vysnivane... Inu prilezitost mat nebude. Takze zbytocne radit ze treba setrit na šatách.

Po druhe, su take hostiny, kde clenovia rodiny sa obsluhuju sami, jeden vodu, jeden podava zakusky, ved kazdy je schopny si zo svedskych stolov naložiť jedlo a pod.
Kde je napriklad 5 surodencov, kazdy s partnerom detmi... A teraz ktoreho surodenca nemaju zavolar? Na ukor koho to bude hostin apodla etikety? Niekedy ide "bonton" bokom. Nehovprim, ze je to tento pripad, do tohto by som nesla, ale nechapem tie zhrozene komentare, su oslavy, ktore nie su nóbl, ale ludia sa stretnú, "dostanu najest", daju kavu a su radi.

stanulienkat
9. okt 2022

Ked raz na to nemam, tak si spravim svadbu s rodicmi a svedkami. Toto, co opisujes je hruza. Ani za sociku sa to nerobilo.

autor
9. okt 2022

@tandariatko šaty 350€ účes 50€ kozmetika 50€ účes pre dcéru 30€ nechty 25€ šaty pre malu 40€

evkamotka
9. okt 2022

Kamoska bola na obdobnej svadbe. Kulturak, rezen salat kofola. Vsetko co najlacnejsie. Nadavala ako chora vrana. Zly napad

cacianka
9. okt 2022

@stevvvka to čo píšeš po druhé, s tým súhlasím, to je ok, pomôžeme si navzajom, aj my tak robíme oslavy.
Ale autorka píše že si chce sama urobiť vývar a šalát už v piatok, štvrtok -piatok naprieč a hlavne že v sobotu narobiť a vysmazit rezne, obsluhovať , aj sa dať načančať. To je stres a naháňania ako sviňa, veď 2 dni ju bude cítiť, aj tie svadobné šaty,vlasy rezňami. To len tak nevyvetra

stevvvka
9. okt 2022

@cacianka ano, s tym suhlasim aj ja. Co moze, nech si nachysta vopred, salat robit v piatok nie je az taky zly napad. Ale chcelo by to niekoho, kto rezne vysmazi v den svadby a poroznada co treba.

Autorka, Dvaja ludia na varenie/vysmazanie/obsluhu/upratanie v den svadby nie je az tolko penazi. Uz ked teda tolko investujes do seba a do parady, bolo by skoda navonat si vlasy olejom a rotmazat mrjkap od horucej fritezy.

annamivo
9. okt 2022

Tak neviem ako u vás ale u nás sú na svadbe koláče Max 2 dnove. Cukrárka ich vo štvrtok dopeká, v piatok sa ide pre ne, roznesu sa vyslužky a v sobotu svadba. By mi skúsila dať cukrárka koláče dopečene v utorok tak jej ich nezaplatim. Vývar určite čerstvý, o rezňoch ani nehovorím. Keď sú problém financie tak urobiť svadbu o sedkoch a hotovo. Inak u nás je niekoľko firiem na cathering a anibjedna nemá problém urobiť jedlo aj pre 20 ľudí.

tandariatko
9. okt 2022

Možno popozerať lacnejšie šaty 🤔 treba skúsiť popozerať bazáriky ... Baby tam koľkokrát predávaju krásne šaty sa smiešne peniaze ... ☺️ Ja som mala svoje vysnívané ... v salóne chceli za požičanie 600e a ja som ich našla na Svadobnom bazáriku úplne totožné za zlomok ... A potom som ich ešte aj predala ... a následne aj tá kočka ich potom ešte predala ...

cacianka
9. okt 2022

@tandariatko načo, veď ich už má

monymony1
9. okt 2022

To si radsej spravte svadbu iba obrad a obed v uzkom krihu rodiny. Tonako si uzijes vlastnu svadbu ked budes den predtym tolko reznov klepat? Radsej by som Si zvysne € nechala na nejaku minisvadobmu cestu a to si uzila…

lauriinkaa
9. okt 2022

Mne je už autorky fakt ľúto. Ženy, veď ona si ty pýtala radu, vy ju tu niektoré idete zo sveta zniesť. Ži a nechaj žiť, veď možno jej rodina je zvyknutá a naozaj veľmi skromná, že budú vďační aj za rezne z predošlého dňa. Autorka to možno berie ako inokedy, ak robia aj doma oslavy. Posedia, porozprávajú sa.. naozaj nerozumiem, prečo niektoré máte potrebu presadzovať svoj názor a mať ho za správny a najsprávnejší. Ja by som si tiež svoju svadbu nevedela takto predstaviť, ale ona to tak má naplánované, premyslené, takže aj keď si to možno neužije tak, ako ozajstná nevesta, bude pre ňu veľmi vzácne stráviť tie chvíle s rodinou v pekných šatách.

babulkomale
9. okt 2022

@miadi myslela som tym, ze vacsina ludi nezije ako v serialoch, pripadne v Beverly Hills.
Mam tam pol rodiny 🙂
Vyssie naklady ano, ale nie z 500 dolarovych platov, ze.

tandariatko
9. okt 2022

@cacianka aha ... No už som si to prečítala ... Ale! Má šaty podľa predstáv a to je dôležite ☺️

miadi
10. okt 2022

@babulkomale 500 dolarove platy? To robia len tyzden v mesiaci? Tak Asi poznas len tie socialne slabsie pripady..

85miska
10. okt 2022

@annamivo neviem či poznáš nejakú pekarku ale ja asi 4 ktoré robia presne takto. Pondelok sa napecu piškóty, utorok suché koláče. Stredu sa naplnia plnkami a cez noc musia byť v chladničke zaťažené. Štvrtok ráno sa poleju čokoládovými polevami večer sa režu. Piatok si po nich ides. Takže je to proces 4 dní. Žiadna pekárka ti nenapecie nenaplní nenareze za 2 dni.

ropucha6
10. okt 2022

Jedna vec je setrenie, druha - naozaj chces na svojej svadbe riesit pecenie a rezne? Ved ked na to nemate a ani hostia na dary, tak naco musia nutne jest? Ja som tiez nechcela investovat plus ine dovody, tak sme mali len veceru v drahej restike pre 8 ludi, rodina aj ostatni pochopili, ze boli len svedkovia. Keby nemam ani na tu veceru, tak by nebolo ani to. Kto chcel, normalne prisiel zagratulovat aj pred kostol (a doslo dost ludi), pofotili sme sa, nikto sa neurazal.

babulkomale
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
11. okt 2022

@miadi nie, nepochopila si ma. Myslim to tak ze tie 500$/€ platy su u nas. Takze v USA maju vyssie naklady ale platia ich aj z vyssich platov v radoch tisicov, nie stovak ako ma vacsina ludi tu.

19mmm71
11. okt 2022

Tak ked na to nemam,by som len obrad spravila a hotovo-iné by som neriešila ,alebo proste si našetrila rok dva a potom poriadnu svadbu spravila

jaskolka
11. okt 2022

@lauriinkaa tak možno to tak skutočne je, ale keď čítaš všetky príspevky od autorky, tak skôr to je o tom, že ona ani veľmi nechce taky štýl svadby, že radšej by možno bola len malej o dvoch svedkoch, ale "rodina jej to nedovolí"
A preto proste chce to zbúchať a len im "dat jesť a nie vyhadzovať peniaze" . Nie je to o tom ze extra tuzi byť s nimi, len akoby"ved keď silou mocou chcete takto, tak ok".
Aspoň ja mam z toho celého taky dojem

lucyt11
14. okt 2022

@marca12 no v kulturnych domoch sa jedlo podava, bud maku kuchynku alebo prihrievaju alebo to proste navarene prinesu priamo na konzumovanie a po pol noci vyuzivaju horak alebo ako sa to nazyva a udrzuju to teple💁🏻‍♀️

lucyt11
14. okt 2022

@evkamotka vela svadieb sa robi v kulturakoch a nic na tom nie je zle…nasi mali tiez taku svadbu, vyzdobu krasnu ludovu jedlo mnamka zabava super vsetci spokojny…proste kulturak je sala ako kazda ina na oslavy ci svadby, ano aj na to sa vyuziva 💁🏻‍♀️
Nie kazdy potrebuje honosne restauracie za tisices neviem akym priestorom…

gertrudaosem
14. okt 2022

@85miska nemusí byť svadba len o tom že šetrím šetrím šetrím, aby som mohla čo najviac peňazí minút....

animus
15. okt 2022

Byť tvoj "hosť" a toto čítať tak tam ani nejdem... Si lakomá dať im slušne najesť ale určite očakávaš € v obálke... Aspoň objednaj pečené prasa, ktoré ti na konkrétny čas prinesú teplé a nie im dávať studené rezne...

laila22
15. okt 2022

@lucyt11 je rozdiel kultúrami a kulturak. Tam kde chce svadbu ona, nie je kuchyňa...

nene_mamina
15. okt 2022

Ahoj. Ešte to pohostenie môžeš spraviť i v iný deň, nie v deň sobáša. Nieje to to pravé orechové ale aj tak to robie. A vtedy budeš mať čas venovať sa aj hosťom.
Len nápad.