Mali by starí rodičia nosiť darčeky pri každej návšteve?
Ahojte, len ma zaujíma, ako to funguje u vás. Moji rodičia kupujú deťom drobnosti len občas, ale svokra príde skoro pri každej návšteve s novou hračkou alebo sladkosťou, alebo dáva deťom peniaze. Deti sa už normálne pýtajú, čo im babka priniesla. Mne sa to nepáči, ale nechcem robiť konflikty. Nechali by ste to tak alebo by ste to riešili?
Absolutne by som to neriesila. Ak babka chce, chapem ze jej to robi radost, deckam vzdy nieco priniest. Rovnako ako keby za cely rok nic neprinesie ale chodi, nevidim na tom nic zle. Je tu vitana ako doma a nie ako navsteva s bonbonierou.
Ale mozno budu aj nazory ludi, pre ktorych je zle ked nosi kazdy raz... Rovnako ako je zle ked nikdy nic nedonesie 😅 Pre mna toto absolutne nie su otazky k spokojnemu zivotu ani vztahom, ani by mi nenapadlo sa tym zapodievat.
Hej moja mama im furt nosi sladkosti. Uzs om.jej stokrar vravela, ze nie, ale aj tak :D nastastie to deti hned odkladaju a ani to nezjedia.
@anonym_autor riešila. Je to zásah do výchovy. U svokry nech majú pokojne kráľovstvo hraciek, ale u teba doma tvoja výchova, tvoje pravidlá. Ak to nie je v súlade s výchovou, poprosila by som ju,aby to obmedzila a vysvetlila dôvody? Je ochotná počúvať?
Hej moja mama im furt nosi sladkosti. Uzs om.jej stokrar vravela, ze nie, ale aj tak :D nastastie to deti hned odkladaju a ani to nezjedia.
@x_mery_x Tiež mám plnú tašku sladkostí :-/ Vždy to potom darujem, len zbytočne aj ona vyhadzuje peniaze.
Moja mama kupuje pre syna dosť veci , vždy ked k nej ideme má 3-4x nové hračky a to vždy - chodime každy mesiac
nepomáha rozhovor tak sme to nechali tak
u svokry tak isto ale tá mu dáva len drobnosti 1-2x pri každej navšteve
syn má len 4r ale doma ho k materializmu nevedie ale keby sa pýtal že čo mu donesie hned by som ho uzemnila že babka nieje nato aby niečo nosila
očividne treba rozhovor s detmi čo sa patrí a že nemajú očakávať niečo od babky že prinesie
babky chcú robiť radosť vnučatám proste tak to je a zakazovať im to je dosť od veci akože prečo
@anonym_autor vôbec nenosia darčeky, asi 1x priniesli pod stromček. K sviatku nosia €, inokedy nič.
Chodia k nám malo ale keď prídu tak vždy jej donesú ovocie, jogurty, ovocné kapsičky. Sladkosti ako také nie lebo vedia ze ma z čokolády ekzém max gumene cukriky. Svokre minule dcéra povedala ze jej nosi samé blbosti (lízatka ktoré nikdy nezje, sladkosti ktoré nemá rada a pod , ale teda sa tu objaví 2x do roka a kraviny z Temu) Moja mama jej zase často kupuje šaty, sukne a pod lebo vie ze ju to poteší. Hračky jej nekupujú vôbec, vlastne len na Vianoce nejakú drobnosť, v tomto sú fakt super ze sa spýtaju co potrebuje a kúpia to
vyhadzuj peniaze lebo chce- robi jej to radost tak ju nechaj a netrap sa...
Neriesim, chodime vacsinou my tam a hracky tam nechavam. Dieta vie, ze to su hracky ktore ma u starkych a potom sa az tolko nekupuje, lebo casom pochopia, ze to nieje kde davat. Sladkosti normalne odlozim a vyberie si 1 co zje. Peniaze mu dam na ucet.
Mne sa to tiež nepáči, kadejaké haraburdy, len sa tým zapratávame. Mojich rodičov som o to požiadala a rešpektovali to. Svokra to pochopila, keď dieťa pri neplánovanej navšteve odmietlo vystúpiť z auta, lebo starká nemá hračku. Ako ani nie trojročná urobila takú scénu, že sme museli odísť. Teda, ak sa bavíme o hračkách. Čo sa týka sladkostí, to neriešim. Dievčatá si často aj tak vypýtajú ako sladkosť ovocie.
@anonym_autor ja by som ti priala mať za svokru tú moju, ktorá nikdy nič nedoniesla, ani k sviatku ani na Vianoce. Na každej oslave si nabrala jedlo za troch a nechala väčšinu na tanieri, zákusky tiež len ochutnala a všetko ofrflala.
@anonym_autor
Za mňa je to obrovská chyba, lebo dieťa sa teší na to čo dostane a nie na stretnutie s návštevou, Maximum čo som ochotná tolerovať je kúsok domáceho koláča, alebo málinko ovocia. Zažila som u sestry čo dokáže urobiť opačný prístup s dieťaťom.Synovec si tak zvykol na to, že niečo dostane, že si dovolil vziať návšteve tašku a skontrolovať ju či tam ešte niečo preňho nie je. Myslím to vážne a najsmutnejšie na tom je, že sestra ho ešte obhajovala, že on sa takto hraje. Presne túto problematiku a jej následky veľmi dobre vysvetľuje na YouTube český psychológ pan Studnička. Odporúčam pozrieť, a zamyslieť sa, možno vám to otvorí oči.
Moja mama zvykne doniest male auticko, dohovor nepomaha a kedze nechodi az tak casto,.prestali.som.riesit. svokra nosit za sacok sladkosti,.xkrat som je povedala, ze SA to u Nas v lepsom pripade rozda, v horsom vyhodi, pretoze drobec to nezje, nepomaha. Muz.velakrat hovoril, ze radsej keby ovocie doniesla , AJ sme povedali ktore syn ma rad, ale nepomaha. Prestala som riesit, a pravidelne triedim a vyhadzuje. Je mi luto penazi, ale tak nebudem drobca nutit jest keksiky a lizatka.
Riesila som to s exsvokrou, sice nenosila, ale posielala. U vas je problem vacsi o fakt, ze to speje k tomu, ze deti sa nebudu tesit na babku samotnu, ale darcek, ktory prinesie.
Ako často je navšteva? 2x v tyzdni ci 3x v roku? Malokedy nieco neprinesiem,ale nosim to čo privitaju,často ovocie alebo kolač.Urcite by som nechcela,aby nieco skoncilo v koši,hlavne ak to babka kupuje z dôchodku.
Ako často je navšteva? 2x v tyzdni ci 3x v roku? Malokedy nieco neprinesiem,ale nosim to čo privitaju,často ovocie alebo kolač.Urcite by som nechcela,aby nieco skoncilo v koši,hlavne ak to babka kupuje z dôchodku.
@janinah U nas to veru koncilo v kosi, lebo jest sa to nedalo, hracky sa rozpadli po rozbaleni a oblecenie bolo take umele, ze by som to dietatu neobliekla.
@janinah U nas to veru koncilo v kosi, lebo jest sa to nedalo, hracky sa rozpadli po rozbaleni a oblecenie bolo take umele, ze by som to dietatu neobliekla.
@mandzula tak ja zasadne plasty nekupujem,moje dcery a aj ja preferujeme hracky drevene,knihy a pod.Mozno by stacili babke povedat čo presne moze kupit trebars na narodeniny,aby akoze nekupila nieco čo deti už maju.
kamarátka je svokra 3 nevestám. Jeden syn ešte nemá deti. Druhý býva cez ulicu ten ma 2 deti tam je často tak nekupuje stále. Ale k tretiemu chodí raz za 2-3 týždne a vždy prinesie, buď body, plienky, detskú výživu čo vie, že malá zje.
@mandzula tak ja zasadne plasty nekupujem,moje dcery a aj ja preferujeme hracky drevene,knihy a pod.Mozno by stacili babke povedat čo presne moze kupit trebars na narodeniny,aby akoze nekupila nieco čo deti už maju.
@janinah Nestacilo, tvrdohlavejsieho cloveka som v zivote nevidela. Nadalej posielala sunty, dolezite bolo len to, ze toho bolo vela. Takze balik sa otvoril a 3/4 veci letela do kosa.
Aj moja mama takto nosila plne tašky sladkostí a hračiek od výmyslu sveta keď boli deti malé. Som jej x krát povedala že často to musím rozdať kamoškam alebo niečo aj vyhodiť.
Nepochopila, ona proste chce niečo kúpiť deťom aby sa potešili. Koľkokrát už deti boli z toho také smutné že zase babka kúpila kopa blbosti.
Toľko som jej dohovárala a nakoniec sme sa dohodli že keď bude chcieť niečo kúpiť nech mi zavolá a ja poviem či môže byť alebo nie. Najstaršia dcéra je už v puberte tak ju zvykne babka zobrať na nákupy a kúpi jej oblečenie čo si dcéra vyberie sama. Strednému kúpi lego alebo knižky a najmenší čo je ešte škôlkar tak pracovné zošity a fixky ceruzky.
Takto majú aj deti radosť že tie veci využijú aj babka že im niečo kúpila. Ale bolo to na dlhé trate.
Svokra nekupuje nič, jedine na narodeniny a na Vianoce.
Su to jej peniaze. Ak to nevadi ze ich investuje takto.... zbytocne budes dohovarat.
Ja uz som si tiez povedala ze nie som sklad.
Ešte moji rodičia to pri nás s bratom vyriešili tak, že to pred nimi hodili do koša po tom, čo nespočetne veľa krát vysvetlili, že nemajú nosiť sladkosti (haraburdy naštastie nenosili). A teda to konečne zabralo a nosili ovocie, lyofilizované ovocie alebo zdravšie sladkosti. Teraz už som mama ja a keď prídu na návštevu tak donesú plnú tašku čučoriedok, hrozna, banánov a prípadne kapsičiek. Chvalabohu. Keby nosia blbosti tak to rázne stopnem. Asi by som to nevyhodila do koša, ale vrátila ich s tým domov.
Moja mama tak chodila zakazdym nejaku malu hracku doniesla. Povadili sme sa, ze nech mu radseh jablko donesie, alebo kolac upecie. Viac osohu z toho bude.
Chvilu to trvalo, ale uvedomila si, ze to nie je spravne.
Áno, moja svokra so svokrom zakaždým hračky, oblečenie, kinder vajíčka aj 8ks naraz. My dieťa nevedieme k materializmu, ja som proti tomu, mám s tým skúsenosť z detstva. Svokor vždy tie lacné blbosti z pepca a pod. obchodov nosí, všetko vyhadzujeme po 3 dňoch. Najviac ma vytočili keď na meniny zobrali dieťa do hračkárstva a nakúpili jej lego za 200€ a úplne nevhodné, nakoľko sú pre 8+ ročné deti a dieťa malo 3roky. Vtedy sme sa s mužom zhodli, že to bolo prvý a poslednýkrát. Trošku sa to znormalizovalo, keď sa s nimi muž porozprával. Ale naďalej jedna umelá blbosť musí byť. A potom sú tie reči, ,,dedo ti kúpil hračku a ty mu nechceš dať pusinku, no počkaj nabudúce ti už nič nedonesie". Už som povedala, že ešte raz to budem počuť a už nie manžel ale ja poviem svoje.

Nechala tak. Sladkosti rozdeľ na dlhšie obdobie a hračky ktoré už deri nepožívajú posun ďalej