icon

Mali ste na svadbe malé deti?

xlucia
23. máj 2012

dostali sme pozvanie na svadbu, avsak nevesta nechce aby tam boli deti. nikoho ani ine ani moje. proste tam nechce male deti.
moje maju 3 a 5.5 roka. rozpravali sme sa mm a ja zastavam nazor, ze kde nie su vitane moje deti, nejdem ani ja. cize tam nechcem ist. plus si to ani neviem predstavit, ked min. mladsi este cez obed spi a oni maju obrad bud o 13 alebo o 14 hodine.
ak ho nedam spat, tak na obed vydrzi, ale zaspi o piatej vecer aj keby tanky padali.
este taky detail, ak cca o 22. zaspia na hotely ich samych v izbe nenecham, cize bud ja alebo manzel musi byt pri nich.
ako by ste sa zariadili vy? podotykam ze odmietam verziu, ze dat deti starym rodicom a ist bez nich. neprichadza do uvahy. nemam ich kde nechat.

marecek1
24. máj 2012

@xlucia na našej svadbe sme malé deti mali, a bolo ich teda dosť 🙂 a nikomu neprekážali, mne teda vôbec nie. boli zlatučké - či už dievčatká v tých ich princeznovských šatočkách, alebo vyfešákovaní chlapci. viem, že sa ich rodičia a samotné deti na tú svadbu tešili, ani mi neprišlo na um, žeby som účasť detí na svadbe zakazovala.

pokiaľ má nevesta na to nejaké dôvody, ako tu píšu aj kočky predo mnou - je to jej deň, ona sa môže rozhodnúť, či áno, či nie, len ja by som to jednucho neurobila, pokiaľ niekoho pozvem - nejakú rodinu - tak celú.

lucyfuk77
24. máj 2012

@xlucia podla mna zalezi od toho komu na tu svadbu idete, ci to je sestra, svagrina, alebo ovela vzdialenejsia rodina... Ja by som na svadbu bez deti nesla, su mojou sucastou a nebudem ich vynechavat z takejto udalosti. Na mojej bolo cca 12 deti a ani sme nevedeli, ze ich mame. Neviem aky dovod moze mat nevesta, ze tam nechce deti, ani o tom nejdem polemizovat.

xenicka13
24. máj 2012

ako uzasne bez deti 😝 mna by tam nikto nedostal inak boli sme s detmi ale este si ani vsetci neposadali a uz museli vymienat dvojmetrovy obrus lebo deti vylievali co sa dalo 😀

fantagiro31
24. máj 2012

Nešla by som a už vôbec si neviem predstaviť, že niekto povie bez detí 😠 A babky a dedkovia môžu ísť? Nechápem,absolutne. Budem mať rodinnú oslavu a poviem nech nejdu deti? To čo su za moresy a taku svadbu by som kašlala. NIe som žiadna fanatiča rada sa zabavím aj bez detí, ale to je moje rozhodnutie, nie že niekto mi to povie.

katka1981
24. máj 2012

Nedavno sme boli na svadbe bratrancovi, nastastie dcerka mala vtedy 2 roky 9 mesiacov, konecne mala obdobie, ze som nemala nervy co bude. Cestou tam v aute mala denny spanok a okolo 20. sme isli domov. Vsetko prebehlo najlepsie ako sa len dalo. V kostole ju to nebavilo, tak isla von, lebo bola hladna, najedla sa v aute a bolo fajn. Na svadbe bolo vela malych deti od cca 1,5 roka, mozno aj menej, deti sa tam blaznili, tancovali, no mozno aj 10 takych deticiek tam bolo a musim povedat, ze nebyt tych deti, bolo by to onicom, ajked sa tam stretla super partia, skveli ludia, dobra zabava, super jedlo, skvele rodiny, ale tie deti to ozivili. Mne pripada svadba bez deti ako svadba bez torty. Bolo to super. Ja by som tiez nemala kde nechat malu.

peluskovo
24. máj 2012

@xlucia
1. ak by nechceli aby sli deti, nesla by som ani ja. nie ze z principu a pod, ale mne to pride akoby nezavolali na svadbu cast mna.
2. ak by ste sli, u nas to bolo tak, ze maly spal v kociku , ale bol fakt maly / teraz bude mat rok, ked pojdeme zase na svadbu / a starsia, mala rok a pol ked sme boli, tak ked uz chcela spat, dali sme ju do izby novomanzelov a na striedacku ju srazili babky, krsni .... a o pol noci sme sli domov. na dalsej svadbe vydrzala do jedenastej a vtedy sme sli domov.

u vas asi spanie v kociari nehrozi, mozno by mladsi mohol pospat podvecer v kociari / ale asi uz kociar nepouzivate / a mozno deti vydrzia dlhsie, kedze to pre nch bude zazitok a asi ich nebude tahat spat.
znami, ktori boli nam na svadbe tak jedni mali vysielacky v izbe k dietatku a druhi / mali deti okolo 2-4 rokov / boli dovtedy, kym potiahli deti / najprv chceli ist okolo 8mej domov, ale deti vydrzali o dost dlhsie /

luciana157
24. máj 2012

ahoj,je to take zvlastne,lebo podla mna sa neopijete vsetci hned na obed🙂my ideme v auguste na svadbu,moja malinka bude mat 2 roky aj mesiac vtedy,ale neberiem ju.svadba zacina o 4 a nevydrzala by mi hodinu v kostole.bude ju varovat zrejme babka a mozno ju len na spanie prideme ulozit,mame to 20 min autom domov.idu tam deti,ale ja idem za svedka a viem ze moj muz by bol nervozny keby ju tam musel nahanat a malinka je dost na mna naviazana,takze by chcela utekat za mnou.chceme sa aj zabavit,tak sme sa takto rozhodli.je to kazdeho osobny postoj k veci.ked ani ini neberu deti,nerobila by som z toho drama,ak ma kto povarovat,je to dobra prilezitost aby ste sa zabavili.sme sice rodicia svojich deti a chceme im stale davat najavo ako ich nikdy neopustime a budeme vzdy pri nich,ale sme aj mladi ludia ktori by si mali sem tam oddychnut a zabavit sa 🙂

mima595
24. máj 2012

my sme boli na svadbe aj s detmi, aj bez deti...a pochvalujeme si vsetky..teda okrem jednej..ked sa vydavala moja sestra a dvojicky mali 2 mesiace.....to bol strasny horor....osobne sme zo svadby absolutne nic nemali, sice mali dvojky vedla miestnost, ale aj tak este neboli zarezimovani, kazdi sa budil inokedy....

ale k svadbam vseobecne....my to rozlisujeme..ak je to niekto z rodiny a svadba je blizko, berieme aj deti, zozenieme niekoho, kto ich od tej desiatej vecera postrazi pri spani, my ich uspime a vratime sa a zabavame sa....tym, že tam aj oni poznaju ludi, tak sa bavia, pristavia sa raz pri babke, raz pri takom ujovi, je to nenasilne, mile

ked mali svadbu kamarati a to cca 200-300km od nas, vtedy deti nechavame u nasich...ano, sme rodina, ale my sa detom venujeme cely cas, tak jeden vikend za rok mame aj my narok na oddych a im u babky a dedka nie je zle....

nasu rodinu /sme 4 surodenci/ tiež raz zavolala mamina sesternica bez deti / vyslovene bolo na pozvanke napisane len /rodne mena mojich rodicov/..a hoci my sme malokedy chodili s nasimi na svadby, tak na takuto mama just nesla, lebo jej nikto nebude rozkazovat, ci deti vezme alebo nie 😀 😀 😀 ...aj tak nas sice nemala v plane vziat /lebo vedela, aki su lakomi/, ale toto ju mimoriadne rozculilo 😀 😀 😀

ale zase keby mne zavolala nevesta a vysvetlila mi dovody /rozumne/ že preco nechce tam mat deti /napr. aj malo miesta/ tak by som to tragicky nebrala...je to jej svadba, kazdy ma nejake financne možnosti a chapem, že ona namiesto mojich 3 deti si može zavolat inych sebe blizkych ludi

michaela18
24. máj 2012

je to rozhodnutie nevesty a treba respektovat ale tak ja by som sa asi urazila a neisla som.nechapem preco jej vadia deti.my sme mali na svatbe vela deti a velmi som sa z toho tesila.a neznicili absolutne nic skor naopak,dospeli sa popili ako prasce a teda boli tam aj skody na wc,vazy a tak.svatbu bez deti si v mojom pripade neviem ani predstavit.je to cudne.to ako keby nabuduce niekto pozval ju a povedal ,ze jej manzel ma vstup zakazany lebo je napriklad chlap a nevesta si praje na svatbe iba zeny.pripada mi to rovnako nezmyselne ako zakaz vstupu detom.je to naozaj diskriminacia

horseshoe
24. máj 2012

My sme male deti na svadbe mali. Mali sme zabezpecene aj izby, kde mohli deticky, ktore uz boli unavene spat. Ako neviem si predstavit svadbu bez deticiek - nejako mi to k nej patri. Dnes ale vela neviest nechce na svadbe deticky kvoli tomu, ze tam robia neplechu. Ale to si musi kazdy zvazit podla seba. I ked mne sa zakaz deti na svadbu zda taky divny. Ved predsa ked niekto nema komu dat povarovat deti, tak co ma robit?

Moje skusenosti s detmi na svadbe: je to tazke hlavne pre rodicov, ktori namiesto zabavy sa musia tocit kolo deticiek, musia mat oci vsade, co dieta robi, ci dakde nezabehlo a pod. Deti tiez dlho nevydrzia a musia si ist skoro lazkat - takze sa pri nich musi striedat raz jeden, raz druhy rodic. Ale tak pravdou je, ze mat deti je celozivotna obeta a toto k tomu tiez patri....

mirka_mt
24. máj 2012

@xlucia takže napíšem ti moju skúsenosť s vlastnou dcérou zo sesternicinej svadby, ktorá sa konala v júli pred rokom: Linda mala v tom čase 2 roky a 3 mesiace. Sesternica s rodičmi bývala v rodinnom dome, prišli sme tam ešte pred obedom (vopred sme sa dohodli, či je to možné), Linda dostala obed a šla si oddýchnuť, aby bola na svadbe ok (obrad bol vari o 16,00 hod). Stihla sa vyspať, na obrade som ju musela trošku krotiť, bo chcela všetko komentovať, ale inak sa správala slušne, aj na hostine. Vydržala do 23.hod a potom nás bratranec odviezol autom domov, nakoľko hostina nebola daleko od nášho bydliska, tak nebolo treba izbu. Kedže ako píše @horseshoe , mať deti je celoživotná obeta, ostali sme s dcérou doma obaja rodičia a zvyšok svadby som si pozrela neskôr na DVD. Takže myslím, že by ste to na svadbe zvládli aj vy, teda keby tam nevesta chcela deti, akurát to treba domyslieť s obedným spánkom mladšieho syna. Ak nie je svadba daleko od vášho bydliska, možno by sa mohol vyspať aj doma 😉
Tiež nerozumiem, aké môžu byť pohnútky nemať na svadbe deti: ved je to vždy milé a zábavné. Deti na mojej svadbe boli úžasné a mali sme z nich zábavu, niekedy si to užívali viac ako dospelí, viac sa zapájali do súťaží. 🙂

hajanka
24. máj 2012

@xlucia ahoj, citala som len tvoj uvodny prispevok a tusim viac ani nemusim, moja opoved na tvoju otazku ako by som sa zariadila je velmi jednochuda 🙂 ja by som urcite nesla, na 100% 😉
by som pekne povedala "dakujem za pozvanie, ale ak nie su pozvane nase deti, tak nejdeme ani my" 🙂

ja som sa tymto este nestretla, kazdy sa detom na svadbe tesi, aj samotne deti sa tesia, takze pre mna niet o com 😉
ja som svadbe tusim mojej deti nemala (lebo neboli v rodine), ale ja sama ked som sla na svadbu kamoskam, tak deti boli a bol aj moj syn 😉 a bolo vela deti 🙂

oskvarka
24. máj 2012

mi sme tiez pozyvali rodiny cele takze nieco take ako ze deti nie to mi pride ozaj divne... je pravda ze niektory nechali deti doma ze bez nich si to uziju viac (ich vec) ale nepozvat deti... 😕 divnée.. mi sme mali na svadbe malo deti ale jedno bolo 3 mesacne babo, ktore vela plakalo a rodica museli odist skorej ale som rada ze boli aspon takto... a este 3 rocne a to bolo tiez v pohode... rodicia sa zariadia ako potrebuju ved je to ich dieta jasne ze necakaju ze sa tam bude este o nich starat nejaka svadobna sluzba alebo co.... .. ja by som nesla...

mirka_mt
24. máj 2012

@xlucia a nevesta je tvoja rodina či kamarátka? Lebo pri rodine je to horšie aj s opatrovaním detí, kedže aj ostatní členovia rodiny sú na svadbe a nemá kto strážiť deti. A povedala ti nevesta, prečo nechce deti na svojej svadbe? 😨

kvaca
24. máj 2012

@xlucia Nešla by som. Na adresu organizácie svadby si myslím: DIVNÉ.... Tiež som raz ostala takto zaskočená (ešte bezdetná) keď dva dni pred istou svadbou volala mama, že jej bolo nejako okľukou povedané, že mám prísť bez svojho partnera (s ktorým som vtedy bola 5 rokov) . To ma dosť naštvalo, lebo ak raz niekto tvorí pár, tak s ním hádam rátam. Nešiel partner, nešla som ani ja. Bratranec to pojal opačne a povedal že jeho partnerka patrí k nemu a teda ju tam vzal s tým, že sa bude teatrálne čudovať, ako to mysleli, však oni sú už spolu roky rokúce, a on si myslel, že to platí len pre tých čo sa poznajú krátko. Každopádne išlo tam o prachy a takto sa to vyrovnalo, bratrancova parnerka mohla sedieť na mojej stoličke. Chápem obmedzenie "len blízky príbuzní", chápem dokonca keď nevesta zahlási, že majú prísť všetky ženy v zelenom, či že sa jedná o bezalkoholovú svadbu. Nechápem," bez detí", nechápem "bez partnerov". Argument, že aby sa rodičia zabavili neobstojí - rodičia sú (väčšinou) svojprávne bytosti, poznajú svoje deti, vedia čo zvládnu a čo nie. Sú schopní sami sa rozhodnúť či ich vezmú so sebou alebo ich nechajú niekomu na krku. Svadba je rodinný obrad a ak tam niekto rodiny nechce, tak netreba predstierať. Nech sa vezmú na úrade vo štvrtok s dvoma svedkami. Zvlášť ak nemajú prachy, lebo toto "bez detí" je pravdepodobne iba taká podivná hra - však ja som ťa pozvala, len ty si nedošla - HUPS! nemusím platiť večeru týmto hosťom. Pretože "bez detí" je pre veľa rodičov problém. Či už finančný - babysitterku si nemôžu dovoliť, či logistický - koja, či personálny - niet komu deti zveriť, či emocionálny - deti by im chýbali (alebo kopec iných osobných dôvodov).

fotoarch
24. máj 2012

nevesta sa este nevidala a uz dava podmienky 😀 myslim ze bude aj horsie ☹

bodka13
24. máj 2012

v septembri sme pozvaní na oslavu 50tky - tiež bez detí ....takže podľa mnohých názorov tu,by sme nemali ísť 😕 ...ale môj muž to vyriešil: ja mám zostať so svojimi deťmi doma,keďže nechcem ísť bez nich a on,že pôjde a svoje deti nechá doma 😉 😀
...je to nevestin deň a nech má dôvod akýkoľvek ,treba to rešpektovať hoci to nechápeme a ide nás od hnevu poraziť 😉

michaela.g
24. máj 2012

@xlucia mne sa teraz zaciatkom septembra vydava sestra, mala bude mat 16 mesiacov... no tiez to riesim,ale je to sestra. Takze mame v hoteli zajednanu izbu, plus berem svagrinu s priatelom ako babysitting. A nejak sa budeme striedat a snad sa nejak aj zabavime ... 😉
Ale je mi jasne ze vecer ked sa zacne ukladat, tak pre mna svadba skoncila a pojdeme spinkat 😀

andreah25
24. máj 2012

@xlucia presne ako si napísala, tam, kde nie sú vítané moje deti, tam nie som vítaná ani ja. Ja som bola na dvoch svadbách - na svadbe kamarátky, kde mal malý pol roka, bol s nami do siedmej, potom sme ho odviezli spať k mojim rodičom a my sme sa bavili ďalej - teda ja len do pol noci, lebo druhý deň ráno som mala skúšky v škole ☹ . Na druhej svadbe sme boli práve tento víkend čo bol - ženil sa mi švagor, malý bol tiež s nami, o pol ôsmej sme ho viezli zase k našim spať, no bohužiaľ som išla zase domov i ja - bolo mi neskutočne zle.
Ak by som však nemala tieto problémy, bola by som na oboch svadbách do rána, aj keď sme malého potom dali spať k mojim rodičom.
No podstata je v tom, že nikto nám nezakázal si ho brať so sebou. I keď švagor mal spočiatku takú tendenciu, že bez detí (teda mimo nášho, je jeho krstný) ale keď som mu vysvetlila, čo tým spôsobí, že keby to povedal mne, tak nikam nejdem, tak si to potom rozmyslel a boli aj ostatné deti sesterníc a bratrancov 😀 . A môj názor je, že aj deti robia svadbu svadbou

macka23
24. máj 2012

@xlucia jeeej vselijake nazory.
Netreba odsuzdovat nevestu a jej zelanie. Kazdy prechadzame etapami, urcite okruhy priatelov, ktore sa menia v zavislosti od toho ci sme uz zobrati, ci uz mame deti. Tiez sme boli pozvani na svadbu /kamaratka este z UK, zijuca v cechach,ktora bola na nasej svadbe 🙂/ a tiez mali podmienku, bez deti 🙂 Po dlhom zvazovani sme odmietli, jednak dialka /500km/ a jednak 3 dni bez maleho si neviem predstavit 🙂
V rodine sme mali tiez vselijake svadby, a ked chcu svdbu bez deti treba to respektovat, ale urazat sa preto mi pride detinske 😔 Je to na Vas, zalezi ako velmi ste si blizki, ale asi by som pozvanie odmietla 🙂 Radsej by som poriesila pekny vikend s detmi 😀 😀 😀

m.i.r.i
24. máj 2012

@jabadaba ty mi pises z duse..nas maly je presne taky isty..my sme si tiez zakladali stale na tom, nech ma svoj rezim, vdaka tomu krasne vzdy spal, jedol...malemu dietatu minimalne do 2 rokov k stastnemu zivotu netreba ziadne dovolenky, svadby, navstevy, humbuk, program...to dieta potrebuje svoje ritualy, zname prostredie, znamych ludi, opakujuce sa cinnosti...nam stacilo tiez ze sme isli raz za 3 mesiace s nim k nasim 200 km, 3 hodiny cesty na 3-4 dni, to vzdy bolo presne to co pises ty....este u nasich sa to celkom dalo, nejako sa mozno spamataval zo zmeny, ale ked sme dosli po 3 dnoch domov, to sme tyzden ho davali dokopy...teraz sa to uz lepsi..uz vie, kde je, chape, ked sadame do auta, ze ide k babke a dedkovi, strasne sa tesi..uz vie, ze tam spinka v inej postielke atd..uz od 2 roka zacina vyhladavat spolocnost, deti, potrebuje podnety...ja si neviem pomoct, ale my sme maleho netahavali ani po nejakych extra vyletoch kym bol malinky...byvame na dedine, tak cerstveho vzduchu a prirody mal dost, zvieratiek v kazdom susednom dvore..a to stacilo..isli sme vlani na jeden predlzeny vikend a mali sme viac stresov ako uzitku..tiez sa tyzden spamataval..naco tahat take male deti do stanu, po hoteloch, dlhe cesty autom, svadby, veselice...trapit ich ze sa nevyspia, ako ich krmit, ze kazdy tutu mutu...ja sa uz tesim, ze maly uz rozumie co robi, uz zacina tuzit po veciach, uz sa ideme pozriet na vystavu vlakov, pojdeme do ZOO, kam sa strasne tesi..este vlani by tam len tak cumakoval, rodicia si spravia vylet, usmeju na fotkach ako maly krasne pozuje pri slonovi...
na svadbu uz vobec nie..to ani teraz ho nevezmem...naozaj sa necitim na to, aby som ho cely cas upozornovala, ze ma sediet, byt ticho, spravat sa slusne, nebehat a on by uz o 19:00 zacal byt unaveny, z toho podrazdeny...
No urcite by mu bolo lepsie byt doma s babkou, pekne sa zahrat, najest a ist spinkat..ako byt s maminou, kedze je "mojou sucastou" ale byt ticho, nezamazat sa v krasnom obleku co si ho vsetci fotia a neznervoznovat okolie. 🙂

kvaca
24. máj 2012

Ešte ma napadlo, že možno by sa mohli robiť svadby, že od 18 do max 55 rokov, mladí, starí vstup zakázaný. Ja to vnímam v tomto kontexte.

lucka1987
24. máj 2012

@xlucia ja som si svoju svadbu bez deti nevedela predstavit.. kedze sme sa uz v tom case par mesiacov neuspesne snazilkovaliu.. mala som na svadbe 14 dnove krsniatko 4 a 5 rocnych bratrancov , a dalej tam boli veky ako 7 a 9 rokov a potom 15 a viac ... no parada to bola. ked ta ziada aby ste dosli bez deti a ty ich nemas, kde nechat, je zaver jednoduchy, nechod . 😉 posli jej len blahoprianie na dialku

m.i.r.i
24. máj 2012

@kvaca ja len na tvoj prispevok zareagujem aj ked ich je tu vela v tomto duchu - ja si myslim, ze kazda nevesta/par iste vedia, ze nie kazdy kto je pozvany aj na svadbu pride...urcite ci je uz svadba mala ci velka, tak maju asi predstavu ze pozvem x ludi, ale y ludi nepride..dovody su rozne..choroba, vzdialenost, financie, ci nemoznost vziat deti...mnohi ludia slusne odmietnu, lebo maju prave iny program, zena nema saty a nie su financne na to tak dobre, ze si ma kupit/pozicat nove, plus davat snubencom dary/peniaze na redovu...ja som uz napriklad cielene z dovodu financneho niektorych ludi ani nepozyvala, aby nemali zbytocne vydavky..vysvetlila som im to potom v tomto duchu..
Teda sa mi to zda uplne normalne, ze nevesta ma istu predstavu o svadbe, iste ju prisposobi tym ludom na ktorych jej najviac zalezi aby tam urcite boli a ostatni bud pridu alebo nie...
Nam tiez par ludi neprislo a vobec som neriesila ich dovody...nemozem a hotovo...vedela som, ze mi zalezi aby tam boli rodicia a sestra ostatni bude super ak pridu, su pozvani, ak nie, tak pohoda..
Takze vobec by som tu nevestu neriesila..ma pravo si dat podmienky a ratat s "nasledkami".

kvaca
24. máj 2012

@m.i.r.i Presne tak. Musí rátať s následkami. Ofučané mamičky kamošky (teraz už pravdepodobne bývalé) , či príbuzné. Je to úplne logický záver. Je to ako keď ignorujete nejakého člena rodiny, ako keď svokra pozve na svoju 50-tku iba svojho syna a nevestu tú pľuhu už nie, lebo by kazila oslávenkyni zábavu. Ja to chápem tak, že ak už pri samotnom začiatku rodinného života (lebo predpokladám, že o to pri svadbe ide) sa a priori staviam proti kompletným rodinám a oháňam sa programom nudným pre deti (dajte vedieť rodičom, sami sa rozhodnú) či sa bojím o vitrínky v múzeu (sorry!) , či zaobaliť to do rádoby altruistického zámeru odbremeniť rodičov od detí aspon na jeden deň (alibizmus jak sviňa). Alebo niekto chce mať nóbl svadbu? Tak pardon, tam nejdem ani s deťmi ani bez deti, uhrýzla by som sa nudou. Svadba je veselý dôvod, kedy sa stretne celá rodina (druhý sú pohreby) a ako hosť chcem, fakt CHCEM vidieť deti. Ako medzi časom vyrástli, ako vyzerajú, však v dnešnom svete sa ľudia už tak často nestretávajú. Čo nevesta sa bojí, že tetky nebudú hovoriť aká je krásna a že tá vlečka super, ale namiesto toho sa budú baviť o Jankových a Majkiných okakaných plienkach? A? Ale áno, nevesta má na to právo, len musí počítať s tým, že sa ňu kopec ľudí naštve.

jabadaba
24. máj 2012

viete co ma dost zaraza? Ze ludia maju potrebu hodnotit a posudzovat nieciu svadbu. Preco hento, preco tamto, preco one alebo ize. Nie je to tak nahodou vecou kazdeho paru ako si to organizuje? Uvediem priklad - moja svokra. Ta tiez mala plnu hubu nevyziadanych komentarov co sa nasej svadby tykalo. Nestala ju ani cent, nicim neprispela, ani financne ani organizacne, prisla ako host, najedla sa do sytosti ale pindala a podla mna zbytocne az nemiestne. Riesila, ze moja mama pije malo vina, lebo ved sme na svadbe tak hadam si ma vypit nie? Ja vravim, co ju bolo do toho! Pindala do svokra, ze pije vela! Pindala do toho, ze sme potrebovali odbehnut ku stenatu, ktore zostalo doma cele hodiny a bolo treba ho vyvencit. Namiesto pomoci, otazky ci mame moznost zverit niekomu psa alebo nie zacala vyrabat dusno ako si to dovolujeme odchadzat zo svadby kvoli psovi. Netancovalo sa na nasej svadbe, taka bola nasa predstava - dovod? Ani ja ani moj muz nie sme na taketo coro moro stavani. Svadbu sme ponali elegantne, decentne, bez kapely a hepajucich pribuznych. Musela to samozrejme komentovat. Poviem vam uprimne - ako neveste mi to padlo veeeeelmi zle a toto u mna nema prepacene a ani nebude mat. Skazila mi naladu v moj den. A nemala na to pravo. Ja som bola organizatorka, bola to moja svadba, bola podla nasich predstav, i ked ja som spravila jeden obrovsky ustupok a privolila, ze tam budu pozvani viaceri muzovi pribuzni. A viem si predstavit svadbu bez nich.

Preto som toho nazoru, ze pokial neorganizujete svadbu vy, pokial na nu neprispejete, pokial sa vas priamo netyka, ale ste len host, pozvany v dobrej viere, tak je nepatricne akokolvek komentovat ci si este aj klast podmienky. Mozte sa podakovat za pozvanie ale nemusite ho prijat. Pokial vam forma udalosti z nejakeho dovodu nevyhovuje. Dolezite je, ze bude vyhovovat tomu koho sa tyka. Niecia svadba nie je ani o vasich detickach v naskrobenych satkach, ani o vasich predstavach ako by ste s vy radi zabavili. Oduvanim akurat preukazujete vlastnu malichernost a sebestrednost. 😉

mirkakab
24. máj 2012

@xlucia ahoj, my sme tak boli na svadbe ked mali dievčatá 1rok a 4 roky a potom za rok znova, čiže 2 a 5 rokov a riešila som to tak, prvý krát sa babka "obetovala" a išla s nimi spať a druhý krát prišla pre ne svokra, čo asi v tvojom prípade nie je možné. S tým som sa ešte nestratla aby niekto nechcel deti na svadbe a keby sa to týkalo mna tak tam nejdem.

azarijka
24. máj 2012

@jabadaba pekne si to napisala 😉

sirinka
24. máj 2012

@jabadaba jaaaaj, krasny prispevok 🙂

azarijka
24. máj 2012

inak na vysvetlenie co moze byt jeden z dovodov preco nie su pozvane deti:

1) ked sme so sestrou mali 6 a 8 rokov tiez boli pozvani len nasi rodicia a isli - dovod: bola to mala svadba

2) moja svadba: mame velku rodinu, zohnala som len salu ktora bola dost mala, takze som mala dve moznosti bud pozvem aj deti ale nebude miesto na tancovanie a 70 ludi bude len sediet, alebo deti nepozvem a 60 ludi bude mat parket a zabavi sa do rana. deti som mala na mysli starsie 6 a viac rokov. nastastie sesternice ktore mali taketo deti z inych dovod neprisli takze som to nemusela nejak striktne ziadat aby prisli bez deti. a ina sesternica ktora mala 1,5r dietatko prisla aj s nim a o 20tej ho odviezla k svokre a potom sa vratila.

3) moja teta s ujom zobrali na nasu svadbu 12rocneho syna, ktory mal kde ostat, ale proste zobrali ho bez toho ze by nam to nejak vopred oznamili, potom v sale sme dorychla riesili kde ho usadime kedze sme mali vsetko do posledneho miesta plne 😠