Mali ste na svadbe malé deti?
dostali sme pozvanie na svadbu, avsak nevesta nechce aby tam boli deti. nikoho ani ine ani moje. proste tam nechce male deti.
moje maju 3 a 5.5 roka. rozpravali sme sa mm a ja zastavam nazor, ze kde nie su vitane moje deti, nejdem ani ja. cize tam nechcem ist. plus si to ani neviem predstavit, ked min. mladsi este cez obed spi a oni maju obrad bud o 13 alebo o 14 hodine.
ak ho nedam spat, tak na obed vydrzi, ale zaspi o piatej vecer aj keby tanky padali.
este taky detail, ak cca o 22. zaspia na hotely ich samych v izbe nenecham, cize bud ja alebo manzel musi byt pri nich.
ako by ste sa zariadili vy? podotykam ze odmietam verziu, ze dat deti starym rodicom a ist bez nich. neprichadza do uvahy. nemam ich kde nechat.
no jo, niektore zeny robia zo svadby velke halo a ovacie, ja uprimne ani system velkych svadieb nechapem🙂niekedy mi to pride len ako sa ukazat pred vsetkymi, nevesty na hranici zrutenia aby bolo vsetko dokonale a straca sa to pekne
@jabadaba ja som necitala celu diskusiu ale uvodny prispevok... ale to je jedno, nemienim sa zamotavat do nejakych hadok... ja len proste uplne chapem @xlucia moja mala ma 28 mesiacov a nebola som bez nej na noc nikde... stale ju kojim a keby mi niekto povedal ze niekam ist ona nemoze tak nejdem ani ja-to je jedno ci svadba alebo ina udalost... a samozrejme ze tema sa rozvinula...kazda sa rozvinie ak je to zaradena do diskusie a nie do otazky... ved kolko ludi tolko nazorov...
@xlucia píšeš: " je to 400 km, a my nemame auto. na hostine sa s nimi nerata, ako ich tam mam asi vziat?a pisala som ze ich nemam komu dat strazit."
No a keby boli pozvané, tak ako ich tam vezmeš? Boli sme na viacerých svadbách, ale na dvoch sme riešili deti. Jedna svadba bola "deti vítané", starší mal cca 3 roky, mladší necelý rok a pol. Starší bol dokonca vybraný do skupinky s družičkami, mladšieho sme ale brať sami veľmi nechceli, pretože bol šidlo. Svadba bola asi 100km od domova. Tak sme vzali svokru, prespali na hoteli, svokra bola s mladším, a keď bol čas, vzala si i staršieho.
Ďalšia svadba bola skoro 400km ďaleko, deti (5m, 3r, a 5r) boli po kiahňach, na svadbu nemohli ísť. Ja som kojila. Všetky sme vzali tých 400km so sebou, v mieste svadby sme si našli pani, ktorá s nimi zostala na hoteli vedľa svadobnej hostiny, ja som odbiehala kojiť. Keď sa chce, tak to ide. Vy to môžte spraviť podobne, deti vziať so sebou a nájsť im niekoho miestneho, kto sa o ne zatiaľ postará.
Boli sme len na 2 svadbach.... na oboch sme mali syna so sebou. V oboch pripadoch bol zabezpeceny hotel/penzion nad salou kde bola svadba. Syn sa skvele zabavil. Zatancoval. Vobec nevystrajal ani nerobil zle. Bol fascinovany nevestou. Podla neho kazda nevesta vyzera ako princezna 😉 Na druhej svadbe bolo trosku rozruchu pred vecerou, lebo dieta z nevestinej rodiny rozbilo mojmu synovi peru...takze podavanie vecere sa odlozilo asi o 5 minut kym sme zastavili krvicku. Nikto sa nad tym nepozastavil. Nevesta to brala v pohode. Dokonca si tam jedno dievcatko odzdiblo zo svadobnej torty.... a nevesta so zenichom sa dobre zasmiali a otocili tortu. Po veceri sme si zatancovali....aj so synom. Sladak sme tancovali vsetci traja. A ked bol unaveny zobrala som ho do izby a uspala. Mala som so sebou baby monitor... a bavili sme sa az do rana bieleho. Nemyslim si, ze deti su nejaky velky problem.
Takze ak by mi niekto povedal, ze si nepraje ziadne deti na svadbe. Ani ja by som nesla. Jednoducho sme rodina a bud nas beru ako cely balik alebo vobec. A urcite nebudem cestovat 400km a deti necham same s babkou (taku moznost ani nemam).
@renab ....nepíšem konkrétne o tebe 🙂
...ale takéto situácie mi našepkávajú,že deti by sme mali trénovať a nechávať ich od malinka u starých rodičov...keď vznikne nejaká neočakávaná udalosť ,potom nie je problém aby prespali u starých rodičov či blízkych príbuzných...a nie je to odkladanie detí,že sa ich chceme zbaviť 😉
@elephant do škôlky išiel, až keď mal skoro šesť a tiež som si vypočula 😀 😀 😀 . do školy (je druhák) chodí nerád doteraz. ale napr. spať k manželovým rodičom by ho nedostal nik. keď má spať u mojej mamy, tak si tiež vypočujem svoje a to ho opatrovala od dvoch rokov, až kým nenastúpil do škôlky. ale spať u nej nespal. inak je veľmi samostatný - ako som písala, najradšej je so mnou a keď nemôže byť so mnou, tak je radšej sám.
@bodka13 ja som aj trénovala, len výsledok sa nedostavil 😀 . ako som už písala vyššie, môj syn bude radšej doma sám, aj keby sa jednalo o noc, ako s inými ľuďmi (okrem mňa, manžela a súrodencov). keď ho napr. nechám u mamy, lebo ideme preč a večer o ôsmej sa vrátim domov a on sa to dozvie, zoberie si veci a odíde od nej domov, hoci je to pol hodina cesty pešo. 😉
@renab on je jedináčik? Častokrát sa to totiž stáva pri jedináčkoch, že sú na jednu stranu veľmi naviazaní na rodičov a druhú stranu sú vyspelí a samostatní na svoj vek. Ak je to i s tvojim synom tak, nie je asi iná možnosť, než ho v tom teda asi podporiť, aby vedel byť sám a nerobil blbosti. (Ale tak to asi robíte, že? 🙂 )
@elephant má súrodencov, ale už sú vysokoškoláci. nemám žiadnu obavu nechávať syna samého doma. naozaj je veľmi zodpovedný. aj si zohreje jesť a keď sa mu nezdá, čo je v chladničke, tak ide aj do obchodu, resp. do pizzérie si objednať. je taký "nezávislý" už od malička. hlavne nie spať u "cudzích" ľudí. 😀
@xlucia, aj my ideme na svadbu v auguste (50km), starší ide s nami, mladšieho nechávam švagrine... Ale na tvojom mieste by som poďakovala za pozvanie a toť vsjo. Ja aj keby som sa trepala vlakom 400km a deti nechala doma u babky, tak by som bola celá nesvoja, lebo aj keď sú trénovaní, zvyknutí na varovku, tak keby sa náhodou niečo stalo, taká vzdialenosť a ešte bez auta, no vôbec by som si to neužila. 😒
@renab no so mnou by takto môj syn skúsil vyjednávať a ešte aj utiecť od babky... 😕
@renab a preco nepride spat tvoja mamina k vam - to by bolo riesenie na jeho nechut k stahovaniu sa na ine miesto + kedze predpokladam ze svadba je v sobotu nech mu babka urobi program - urobia si spolu pizu pozru nejaky film pre deti a hned ma vsetko inu farbu 😉
Ahoj.
My sme pred par tyzdnami boli na svadbe. Nas maly ma 3,5 roka a boli tam este tri deti (takmer 3 rocny a rocny), potom starsie dievca asi 8 rocne. Uplne v pohode, pekne sa hrali,nerobili problemy. Nas maly aj tancoval, vydrzal do po druhej v noci (poobede spal), ostatni sli o 22tej hod, lenze my sme mali byt pri odcepcovani nevesty tak preto... Mali tam aj detsky kutik, hracky, takze sa ani nenudili...(svadobcania mysleli aj na to)
Ja na Tvojom mieste ak nie su tam vitane deti, tak maximalne by som sla zablahozelat a koniec. Ak je to 400 km dalej, tak uz len poslat kartu alebo telefonicky. Dovod mas - deti. Ostatne Ti uz napisali baby vyssie...
@prasiatko30 my nejdeme na svatbu, ja som len reagovala na príspevok @elephant. ale nápad by to bol dobrý. 😉 teraz by som ho už mohla nechať aj samého v hoteli. nebol by to žiadny probém, pri najhoršom by to odniesla len moja peňaženka.
@renab no vieš, mne to ešte je divné, nechať chalana samého doma, bude mať len 5 rokov o mesiac... a aj druhák sa mi zdá ešte dosť malý, neviem to ešte posúdiť 😨 ... no je pravda, že od mojej mamy, svokry či švagriny by nemal kam utiecť, keďže je to ďaleko od domu, tak by ho to asi nenapadlo... 😅 ale toto som už mimo tému... :-P
@renab - jaj ja som len preletela posledne odkazy nejako som sa do toho nevcitala 🙂
Ja som bola na svadbe s mojim malym 9 mesacnym synom.Brala som si so sebou neter,takze ked mi maly cez obed spal,neter ho vonka kocikovala.Na hostine boli s nami a ked isiel vecer buvat....na hotelovej izbe s nim bola zase neter.my sme sa s manzelom a starsim synom bavili az do rana.Neterka nam pomohla aj rano,aby sme si trochu pospali.
Ahojte baby, tak aj my sme dostali pozvanie na svadbu a tiez, ze bez deti. Mame 3 rocnu dcerku s ktrou sme absolvovali pol roka dozadu svadbu a bolo to super. Potom sme ju zaniesli ku babke na noc. A ani som nevedela,ze tam je. Pretoze sa bavila s tetami. Bola tam najmladsou.A bolo super. Teraz sme pozvani k manzelovmu kamaratovi na svadbu. a jeho nastavajuca si povedala,ze bez deti...strasne ma to nahnevalo a sklamalo ☹ ked som im hovorila,ze mozno ani nebudeme kam mat dieta. tak nam povedali,ze mame na to dva mesiace,aby sme si to zariadili a koniec... 😠 no akoby ste sa zachovali ?Ja som im jednoducho povedala, ze teda mozno ani nepojdeme. a konec...a oni na to vobec nic... 😖 Takze takto sa zachoval kamarat.... 😕
@henas moj nazor je, ze pozvanie na svadbu je ako keby vas niekto pozval domov - tiez si vybera, koho pozve akoho nie a ma na to svoje dovody. Myslim, ze vam neostava nic ine, ako to respektovat a bud si vybavit opatrovanie alebo na svadbu neist. Ja si spominam, ako sme pozvali na navstevu manzelovho kamarata s rodinou. Maju strasne, ale strasne nevychovaneho psika, na ktoreho sa stazovali viaceri spolocni kamarati (to ocikal, roztrhal...atd.) tak sme ich slusne poprosili, aby psa nechali doma. Prisli s nim!!! Ja som im vstup so psom dnu nedovolila a museli ho nechat priviazaneho pred vstupom do nasho bytu (ocikal to tam a aj rozhryzol rohozku....). Hrali sa na strasne urazenych....este stale, po rokoch, si myslim, ze oni na to, byt urazeni, pravo nemali. To skor my...nie?
Takze, aby som sa vratila k tvojej otazke....myslim, ze ich zelanie treba respektovat, alebo sa svadby nezucastnit. Je to ich svadba, ich velky den, ich pravidla....
@simsalabim
ja si myslim, ze jde o priority.. 😉
@henas suhlasim so simsalabim. mozete bud prijat pozvanie a dcerku nechat u starkych, alebo sa ospravedlnit, ze nemozete prist a poslat blahozelanie ci ist zablahozelat ku kostolu/uradu a ist domov. 😉 ja by som z toho az taku vedu nerobila. je to ich den, s ich pravidlami, maju na to pravo. 😉
Ja om bola v sobotu na svadbe a boli tam dve detičky. Zvládali to úplne vpohode. Na svadbe mojho brata bol môj vtedy dvojročný synovec a jeho o rok mladší bratranec... Synovec tam pobehoval, tancoval, vyjedal lentilky😀 a ten mladší väčšinu času prespal v kuchyni, kuchárky dávali na neho pozor. O ôsmej šla zaniesť švagrina malého domov, strážila ho babka... Podľa mňa malé deti tú svadbu oživia.
ja som bola na svadbe v Ba na hoteli /cestovali sme 2hodiny tam/ a malá mala pol roka a syn 3roky. a uz nikdy viac. bud ich nechám u babky alebo nejdem nikam. ani sme sa nezabavili ani nič. stále malá chcela iba na ruky....a tiez manzelia chceli aby sme prišli bez detí. spravili sme si po svojom a uz tam na svadbe som lutovala. ja odporúčam radšej nechod nikam a tvoje deti nebudú tam kde nie sú vítané. 😉

@xlucia čítala som tvoj úvodný príspevok viackrát a celkom nechápem, najprv píšeš, že nepôjdeš tam kde nemôžu aj tvoje deti, v druhej časti riešiš že ako ich uložíš spať, že ich nemáš kde dať.
neber to v zlom, ale len celkom nechápem čo chceš vlastne riešiť.
ak iba to, čo si sa pýtala v úvode, tak na väčšine svadieb bývajú aj malé deti, ale ak si nevesta želá svadbu bez detí, treba to rešpektovať, je to hlavne jej deň a deň jej nastávajúceho. a majú právo ho mať taký aký chcú.
síce trochu nezvyčajná požiadavka, ale netreba to brať osobne, možno že má v rodine nejaké deti, čo sú nezvládnuteľné, rodičia ich nezvládajú a bojí sa, že im pokazia svadbu a bolo jej blbé, zakázať prísť len tým deťom, tak dala také všeobecné želanie že svadba bude bez detí. ale mal niekto z okolia neprijemnú skúsenosť a preto sa bojí. podľa mňa sú deti zlaté, mne by určite neprekážali, ale na druhej strane nie všetci rodičia sú zodpovedný a prídu si užívať svadbu a deťom sa vôbec nevenujú a tie potom môžu trochu celkový dojem zo svadby aj pokaziť. takže treba rešpektovať želanie budúcich novomanželov a nebrať to osobne. a ak nemáte pri kom nechať deti, tak nechodte, prípadne nech ide iba jeden z vás. to je už na vás, ako sa zariadíte.