Mám ísť na svadbu syna, ktorého má priateľ z prvého manželstva?
Dobrý deň
Chcem poradiť, ako by ste sa zachovali, zijem s priatelom, ktoremu sa bude ženiť syn zvprveho manzelstva, doteraz sme az tak v kontakte neboli,vsetko co kedy potreboval stale mu ako otec pohohol a financoval, ale chce aby mu svadbu platil, nie som proti ale este sa ho nepytal ci si ma moze zobrat ako partnerku na svadbu, ja som mu len tolko na to povedala ze ked tu svadbu bude financovat tak si moze aj pozvať koho chce, ako sa mam zachovat mam na tu svadbu vobec ist? zobrat koho chce, ako by ste to riesili
@katulik123 a syn by mal respektovat, ze rodic prispiet nemusi, ak nechce/nemoze a napriek tomu si zachovat dobry vztah.
Ano by ma nikdy nenapadlo otcovu partnerku nezavolat na svadbu. Treba viac k tomu písať? 😉
@petatrubicka aj keď rozmýšľam ako to vlastne je s tým platením - to prišiel syn a nakázal to otcovi? či je to len tak otočené v príspevku? Lebo zase požadovať zaplatenie svadby má ďaleko od toho, že rodič chce finančne pomôcť. A dostávame sa k tomu, že aké sú tam vlastne vzťahy celkovo. Ak sú dobré, toto financovanie nasilu mi k tomu nepasuje, ak sú na figu a partner synovi platil doteraz veci lebo chcel ale o dobrých vzťahoch nemôže byť reč - tam by som sa určite nehrabala a bola rada že ma nepozvali. V prvom reakcii som vychádzala len z toho, že ak sú korektné vzťahy tak napriek tomu môže byť situácia kedy s ohľadom na druhého rodiča je jednoduchšie ak partner ostane doma. To, že sa až tak nepoznáte nemusí byť problém, normálnych dôvodov na to môže byť viac, ako problém by som videla len to, že ťa ako partnerku neberú po 7 rokoch.
Ak sa aj partner nepýtal zatiaľ /už by hádam aj mal, aby ste sa vedeli zariadiť - však je otec, nie nejaký kamoš z Aljašky/, samotný syn už vie s kým ráta a mal sa vyjadriť sám od seba. Tu by som začala, a riešenia by som nechala na potom.
A inak, nárokovať si preplatenie svadby - to už kde sme?
Určite by som nešla.Vživam sa do tejto situácie a nechcela by som na vlastnej svadbe priateľku môjho otca či priateľa matky .Vacsinou tam chcú deti vlastných rodičov a nie takmer cudzích ľudí ,ku ktorým nemajú vzťah .A partnerov svojich rodičov berú deti väčšinou s rezervou ,ak nemajú k ním vybudovaný bližší vzťah .Takže by som sa na svadbu netlačila na tvojom mieste ,hlavne keď nie si vítaná ..
@petatrubicka tak je logické že ak svadbu má platiť otec, syn by mal pozvať aj jeho partnerku....to si ale musí vydiskutovať len otec a syn - teda či mu svadbu je ochotný financovať, prípadne určiť cenový strop - od toho sa odvíja počet hostí a dohodnúť že s otcom pôjde aj jeho priateľka(hlavne ak ste spolu 7rokov) tak by sa to patrilo....
podla mna tvoj postoj je uplne mimo resp to co si povedala muzovi
to ze otec prispieva na svadbu synovi je uplne normalne (nam teda nedali ani cent ani dar ale moji svokrovci nie su normalny)
o svadobnych hostoch rozhoduju buduci manzelia (a nie otec matka a uz vobec nie nova partnerka otca)
to ci by som sla na svadbu by zaviselo od voacerych okolnosti tj vasich vztahov ci aj mama ma noveho partnera a hlavne od toho ako chcu buduci mamzelia
@nyusika - v tomto prípade to bola matka, ktorá si našla druhého a rozbila manželstvo. Otec si ďalšiu partnerku našiel neskôr. Teraz j sú už takmer tri roky od svadby mladých a svadba zrejme "prispela" k tomu, že otec pochopil, že pre dcéru bol hlavne oslík, otras sa. Začal viac inklinovať k partnerkinmu synovi z prvého manželstva, majú blízky vzťah.
Tak napríklad moja sesternica mala svadbu kde v snahe všetkým vyhovieť mala mamu s jej druhým manželom a otca s jeho druhou manželkou . A nejak to nedopadlo dobre. Rodičia sa rozviedli ,lebo mama si našla niekoho iného - terajšieho druhého manžela a s ním pokračovala vo výchove detí , teda aj sesternice. Otec sesternice neprekusol svoje ego a od 12 rokov až do 25 svoju dcéru nevidel , nechcel ,iba na ňu platil . Medzitým sa oženil . Napriek tomu ho tam sesternica chcela mať aj s jeho manželkou . Jej otec asi ani po rokoch nestrávil že ho prvá žena opustila ,čosi popil a začal rýpať do toho druhého a nádherne sa tam pobili , aj policajti tam boli .
Tak ja neviem, keby viem ze mi rodicia budu prispievat nemalou sumou na svadbu tak mi pride sebecke aby do zoznamu hosti nemohli nijako zasiahnut - vsetko je to o dohode 🤷♀️ moj brat ked sa zenil, rodicia uz boli rozvedení, mamina na svadbu isla s druhym manzelom a ocino isiel sam kedze partnerku nemal...bola to skvela svadba a nakoniec sa vsetci vyborne zabavili 😊
@petatrubicka manzel ma rozvedenych rodicov, na svadbu prispeli obaja rodicia a bolo super, ze si tam otec frajerku nedoviedol. Odporucam respektovat zelanie zenicha.
@moninah no v tom prípade ženích nech nečaká od otca že mu bude financovať svadbu....teda samozrejme ak je otec chce ísť na tú svadbu len so svojou partnerkou....ono všetko záleží od vzťahov, ja ako otcova partnerka by som alae rešpektovala na čom sa dohodnú otec so synom - je to záležitosť len ich dvoch na čom sa dohodnú....
Idealne by bolo, keby tvoj priatel povedal synovi, ze teda dufa, ze na svatbe rataju aj s tebou. Ale nie preto, ze finacne prispeje, ale preto, ze ste par. A podla synovej reakcie by si sa potom mohla zariadit.
Ja by som na svadbu nešla, aj keby ma pozvali. Určite by to bolo iba formálne pozvanie a dopriala by som priateľovmu synovi, aby si užil svadbu so svojimi rodičmi a bez stresov. Viem o prípade, keď syn pozval na svadbu otcovu priateľku a vznikla tam situácia, že exmanželka sa s priateľkou tak pochytili, že urobili theater, vraj tam bola aj vyliata polievka a odišla zo svadbu mama ženícha. Doteraz majú narušený vzťah, lebo syn nevie odpustiť mame a naopak. Priateľky sa zastal otec, ale mamy nemal kto.
@evinka3007 presne takto by to malo vyzerat. Ale na to treba zrele osobnosti schopne povzniest sa a odpustat.
@petatrubicka ahoj.Tiez mám nevlastného syna,ale máme zatiaľ dobre vzťahy.Ak chce partner financovať svadbu,nech sa páči..no mne napr.by asi trošku vadilo ak by to bola vysoká suma,keďže u nás je spoločný účet a viem, že muž nemá bokom odložené nič na takúto situáciu.A čo sa týka pozvania,určite by som sa tam nedotrepala sama od seba,lebo šak s partnerom.Treba rešpektovať čo si mladí povedia.Ak chcú len otca a vlastnú mamu,veď ani ona tam možno nepôjde s terajším partnerom.Ak ťa syn vyslovene pozve tak choď,inak nie.Ja osobne by som možno slušne odmietla,som introvert,nemám rada takéto akcie.Len u nás v rodine každý toleruje každého a nikto nepokladá za neslušné ak sa rozhodne človek podľa seba a možnosti.Tak asi veľmi záleží aj od celkového fungovania u vás
Rešpektuj rozhodnutie ženícha a otca .Nechala by som, nech si .to užijú .Načo tam chceš nasilu ist ..urob si svoj program a obaja budete spokojní .
Zaujímavá debata , súhlasím s názorom že pokial ta nepozvú , ostan radšej doma , pripadne chod na úrad alebo do kostola zagratulovať a domov . Je to predsa syn tvojho partnera.
Financovanie vnímam oddelene od toho , koho pozvú . No ale tak ako si to napísala že syn chce aby mu otec financoval svadbu , by napríklad u nás neprešlo. Ani v našom vzťahu k rodičom a ani v našom vzťahu k deťom . Rodičia zväčša na svadbu prispievajú deťom ale vôbec si nemyslím že je to bezpodmienečne . My sme si napríklad svadbu financovali sami , a od rodičov sme dostali svadobný dar vacsi obnos peniazkov . Svadbu by to ale celé nepokrylo . Moji aj manželovi rodičia sú rozvedeni a vzhľadom na situáciu v rodine bol pozvaný svokra+svokrin priateľ, moja mama sama a biologicky otec ani jeden.

@sissy27 ano, s tym suhlasim, aby ju riadne rodine predstavil a zaclenil do rodiny. Svadbu ja osobne nepovazujem za nutnost, zaclenenie partnerky do rodiny ano.