icon

Mám na Vianoce pozvať problematickú sestru?

5. nov 2025

Začali sme s priateľom riešiť Vianoce a to, či pozveme aj moju sestru. V skratke minulý rok sa rozviedla a skončila sama s tromi deťmi... dvoma tínedžermi a škôlkarom. Veľmi ju obdivujem za to, ako to všetko zvláda, ale zároveň si uvedomujem, že je dosť ťažká povaha. Je mi jasné, že ak ju pozveme, skončí to úplne rovnako ako minulý rok. (Vtedy bola krátko po rozvode a ani ma nenapadlo ju nepozvať.)
Neznáša filé, a keďže jej nestačil vyprážaný syr, tesne pred večerou si ešte klepala rezne. Vianoce sú pre ňu iba o darčekoch, žiadne tradície ani atmosféra. Dala deťom darčeky, spravila fotky na Facebook a išla spať. My s priateľom sme teda presedeli celý Štedrý večer pri pozeraní kreslených rozprávok. Skritizovala ma za všetko od výzdoby až po večeru. Jednoducho všetko musí byť tak, ako ona povie. Toto mali byť s priateľom naše prvé spoločné Vianoce, ktoré sme chceli stráviť LEN my dvaja. Asi to však nevyjde, pretože sestra očakáva, že ju privítame aj tento rok. K rodičom ísť nechce, nemajú dobrý vzťah, a ak by som ju nechala samu na Vianoce, asi by so mnou tak skoro neprehovorila. Priateľ ju mimochodom toleruje, ale aj on by bol radšej, keby sme boli sami. Nechcem byť sebecká, viem, že to má ťažké a že Vianoce sa majú tráviť s rodinou... Aký máte na to názor?

gribka1
5. nov 2025
@enmery

Sranda. Raz tu písala žena, ci ma zavolať strýka svojho muža, ťažkého alkoholika, od ktorého odišla žena, deti sa s nim nebavia za posrate detstvo a alkoholicke Vianoce, pije jak dúha, im iž pokazil pár vianoc ozraty a reklamoval všetkoa tak 2/3 ze áno,pozvi ho, dopredu mu povedz co nie co hej a tu sestra nieee. 😄

@enmery Tak toto si neviem predstaviť, že niekto by ho fakt pozval😂😂.

olimuc
5. nov 2025

Veceru si urobte sami, chodte ju na 1-2h pozriet, dajte darceky odfodte sa a zvysok vecera ako budete vy chciet, ci doma pred TV alebo po vonku v snehu - ak nejaky budete mat. Nie je sama, ma deti. Minuly rok sa rozviedla tak ok pozvali ste ju … ale tento rok moze byt kazdy doma. My sme vzdy pozvani, lebo byvame mimo … to jedlo by som nehrotila… nie kazdy ma rad ryby alebo syr. Skor by mi vadili komentare ohladne vyzdoby atd … nie je doma

enmery
5. nov 2025
@gribka1

@enmery Tak toto si neviem predstaviť, že niekto by ho fakt pozval😂😂.

@gribka1 Predstav si, že áno..
Väčšina žien ze áno, ved sú Vianoce a pije a je zlý, lebo je nestastný a autorka ho s mužom nakoniec pozvala.

anonym_84750b
5. nov 2025

povedat,ze su to rve spolocne vianoce a chcete ich stravit osamote ,ale na druhy den je vitana ... nebude sama-ma predsa deti

gribka1
5. nov 2025
@enmery

@gribka1 Predstav si, že áno..
Väčšina žien ze áno, ved sú Vianoce a pije a je zlý, lebo je nestastný a autorka ho s mužom nakoniec pozvala.

@enmery A nenapísala ako to dopadlo? Ja by som toto nedala😃.

biba_18
5. nov 2025

@enmery môj otec pil. nebol síce opitý vždy, ale vedel veci pekne dobabrať. na vianoce a vlastne kedykoľvek som ho pozývala - ale s podmienkou že príde triezvy. že ak budem z neho cítiť alkohol, že cez prah neprejde. a tak aj bolo - ku mne opitý domov nechodil...

enmery
5. nov 2025
@biba_18

@enmery môj otec pil. nebol síce opitý vždy, ale vedel veci pekne dobabrať. na vianoce a vlastne kedykoľvek som ho pozývala - ale s podmienkou že príde triezvy. že ak budem z neho cítiť alkohol, že cez prah neprejde. a tak aj bolo - ku mne opitý domov nechodil...

@biba_18 Dobre si urobila.

enmery
5. nov 2025
@gribka1

@enmery A nenapísala ako to dopadlo? Ja by som toto nedala😃.

@gribka1 Neviem presne,jej muž bol uňho predtým a povedal,ze nula alkohol, keď z neho bude cítiť, keď ho príde vyzdvihnúť,odchádza a ma navždy aj u nich zavreté dvere. Žiadne urázanie manželky, jedlá, výzdoby, darčekov, inak ho okamžite berie domov a skončil u nich navždy.

simca06022011
5. nov 2025

@anonym_autor nevidim dovod, preco by si mala s kymkolvek okrem priatela mat vianoce.. sestra si moze kludne uzit sviatky aj sama a atak ako si ona praje... ak by si predsa len chcela, tak nemusis ju hned pozvat, mozes sa jej opytat ci chce prist alebo jej bude lepsie doma, ak chce prist ci ide aj varit nieco co jej bude chutit, alebo si donesie alebo co a nebudete riesit.

janinah
5. nov 2025
@anonym_192c23

Nepozvala by som, ja mám takú svokru. Všetko ofrflala , koláče zle, mala som od inej cukrárky kúpiť, výzdoba zle, polievka zle uvarená, stromček mal byť živý a nie umelý, ešte pred deťmi povedala keď si darčeky otvárali " to načo si im takú sprostosť kúpila" tiež sme ju už viac nepozvali... Inak mala som tu vtedy o tom aj príspevok a celkom ma pobavilo, že od jednej komentujúcej som dostala taký náklad, že čo som to za človeka, že už viac nechcem pozvať svokru s priateľom . Je to rodina a jeden deň predsa vydržím ... A teraz ty máš byť podľa tej komentujúcej byť asertívna , každá rodina vo svojom domove 😃🙄

@anonym_192c23 esteze si anonym,ja nie a môzes mi naloziť..asi sa idem odstreliť...nie su okolnosti ako okolnosti,sestra nie je svokra,ktora ti vychovala muža...sestra bude so svojimi deťmi,svokra so svojim dieťaťom hoc zadaným jeden den byť nemôže?...ale nemam ziadnu potrebu sa obhajovať..kto chce,ten pochopí rozdiel

lindous
5. nov 2025

Pozvala by som ju na 26.12. na obed a kávu…

gribka1
5. nov 2025
@janinah

@anonym_192c23 esteze si anonym,ja nie a môzes mi naloziť..asi sa idem odstreliť...nie su okolnosti ako okolnosti,sestra nie je svokra,ktora ti vychovala muža...sestra bude so svojimi deťmi,svokra so svojim dieťaťom hoc zadaným jeden den byť nemôže?...ale nemam ziadnu potrebu sa obhajovať..kto chce,ten pochopí rozdiel

@janinah Je to jedno o koho ide. Vianoce nech trávi každý ako chce. Ak je niekto pozvaný, super, asi ho tam chcú mať. Ak sa niekto pozýva sám alebo to berie ako samozrejmosť, to už v poriadku nie je. Či svokra, sestra, hocikto.

mamina7070
5. nov 2025

ved ma tri deti to ako preco doma nerobi stromcek a stedru veceru?
nech pridu na druhy den na navstevu poobede pozriet stromcek a darceky

mane01
5. nov 2025

@anonym_autor nerozumiem, prečo by si ju mala pozvať? Len preto, lebo to očakáva? A nebude sama, ma deti predsa, môžu byt spolu ako rodina.

viestta
5. nov 2025

@anonym_autor pozvanie ocakavat moze, ale to je tak vsetko co moze. Nepozyvaj junani jej nic nehovor a ked sa bude pytat, tak jej na rovinu povedz, ze Vianoce stravite vo dvojici. Ona nech sa "pozve" k niekomu inemu alebo nech si ich zariadi sama. Je velka, mala by to zvladnut. A ked sa oduje, tak to je tiez vsetko co moze. Zas dobre vztahy to ano, ale ako sa na Zahori hovori "Otál - potál"

bystrozraky
5. nov 2025

@anonym_autor A čo tak nenápadne naznačiť, že tento rok by mohla pozvať ona pre zmenu a môžete odísť po rozbalení darčekov, ak sa vám nebude páčiť a pokracovat doma. Alebo ju pozvite na jeden deň po Vianociach a máte to vybavené. Vždy ma pri takomto niečom napadne starý slovenský pozdrav, ktorý treba povedať s veľkým úsmevom a entuziazmom: A príďte aj nabudúce, ani my k vám nechodíme 😉

mimikarol
5. nov 2025

Nie. Ty nie si za ňu zodpovedná. Nemusela by si ju pozývať ani keby bola sama. Uži si sviatky podľa seba

alickapusinka
5. nov 2025

nepozvala by som ančo nech bude s detmi.Nie je sama.

anonym_192c23
5. nov 2025
@janinah

@janinah áno áno, svokra zákonom chránený druh , ktorý si môže dovoliť všetko 😃 pretože, niekomu vychovala muža ! Tvoje názory poznáme.. neútočím na teba, nemusíš sa strieľať, len mi to prišlo komické. Lebo si to neurobila prvý krát. Už keď tu bola diskusia o tom, že nejaká svokra je prasa neporiadne, čo robí bordel a fajčí v dome na návšteve tak si autorke nadávala, že je to predsa mužova mama a musí to strpieť, má jej robiť ústupky a kúpiť vlastnú skriňu nech sa cíti pohodlne. A keď pridala diskusiu o pár týždňov neskôr s tým, že už neuviedla , že sa jedná o svokru , ale len o návštevu už to v poriadku nebolo a takých ľudí si do domu netreba pustiť...

ivana11155
5. nov 2025

@anonym_autor nazor: ze ostante sami

thereisabear
5. nov 2025
@enmery

Sranda. Raz tu písala žena, ci ma zavolať strýka svojho muža, ťažkého alkoholika, od ktorého odišla žena, deti sa s nim nebavia za posrate detstvo a alkoholicke Vianoce, pije jak dúha, im iž pokazil pár vianoc ozraty a reklamoval všetkoa tak 2/3 ze áno,pozvi ho, dopredu mu povedz co nie co hej a tu sestra nieee. 😄

@enmery podľa mňa je rozdiel, či je človek úplne sám alebo nie. Jej sestra má 3 deti, sama nebude.

nyusika
5. nov 2025

Pozvala by som ju na obed na druhý sviatok vianočný

anonym_b9ee6b
5. nov 2025

Nepozvala by som ju. Vianoce pre ňu aj tak nič neznamenajú a to, čo urobila u teba, môže urobiť aj u seba. Vás k tomu nepotrebuje.

anonym_8ed57b
5. nov 2025

A nemôžete ist s priateľom niekam preč? Pripadne si vymysli chorobu- aj vlk sýty, aj ovca cela

anonym_4a8afb
5. nov 2025

Presne tak,povedz jej,ze ste si na cele sviatky zajednali hotel s wellnesom,a stedrovecernou vecerou,vinkom a urobite si konecne romanticke vianoce len vy dvaja.A hotovo.

anonym_1837c0
6. nov 2025

Ty netráviš Vianoce s rodičmi, alebo svokrovcami? Si neviem predstavit len vo dvojici, aj keby ze som akokolvek zalubena.

ednova
6. nov 2025

@anonym_autor však má tri deti, to je dosť veľká rodina. Ak píšeš, že Ti všetko kritizovala a ani nevie príjemné stráviť a užiť si Vianoce ja by som ju nevolala. Užite si to sami.

anonym_ece7b5
6. nov 2025

@anonym_autor uprimne, raz som odisla od babky na Prvy sviatok vianocny rano. lebo ma neustale kritizovala, uz som plakala, bolo to hrozne. a odvtedy som uz na vianoce nebola u nej inak,ako s dalsim clenom rodiny iba na 1 den bez prenocovania. pritom ju mam velmi rada a mali sme vzdy skor velmi srdecny vztah. ale proste,
asi na tvojom mieste by som sestru nepozvala a keby sa pytala na dovod tak

"naozaj mi ublizilo ako si ma minule Vianoce za vsetko kritizovala".

anonym_ece7b5
6. nov 2025
@anonym_1837c0

Ty netráviš Vianoce s rodičmi, alebo svokrovcami? Si neviem predstavit len vo dvojici, aj keby ze som akokolvek zalubena.

@anonym_1837c0 asi mas velke stastie. cim som starsia, tym mensi pocet ludi mam okolo seba na Vianoce a je mi fajn, ale ciastocne aj preto lebo bolo coraz tazsie s nimi vydrzat. Ako male dieta som nechapala, o com sa bavia a ake je to neprijemne, sustredila som sa na ine deti a na hracky.

renatka84
7. nov 2025

@anonym_autor och tak to určite by ste si skaziť Stedry den rozhodne nemali...
Skuste to naopak chodte vy k nej nech si vsetko pripraví...
Tak to bude pre Vás všetko jednoduchsie prudete tesne pred večerou prípadne kúštik skôr obslúži Vás urobí Vám kávičku noa potom tá chutná večera...Potom jednoduho taktne vstat a ísť so svojím priateľom pekne do svojho pokojného domu otvoriť si vínko a byť sami dvaja.
Sestra nesetra hranice " znášanlivosti" musia niekde byť.
AK ODMIETNETE CELKOM a ona sa prestane ozývať snáď jej to dojde že môze stratit aj vás.Nedajte so sebou zametat pre jej " zničený" život a už vobec nie na Vianoce ❣️
Ps. Rozhodnite sa správne
Ps1. Obdivujem priateľa
Ps2. Držim palce snáď sa dočitam ako to dopadlo 🫣