icon

Máme hosťom preplatiť ubytovanie na svadbe v zahraničí?

28. máj 2024

Ahojte, plánujeme svadbu v zahraničí cca 130 km od nás z domu. Rozmýšľala som nad tým či máme hosťom preplácať ubytovanie alebo ho majú platiť oni. Som v rozpakoch. Mali ste niekto takto svadbu a ako ste postupovali?

Strana
z4
darkswan
29. máj 2024

Fuha, ako tu pisu baby, ze by ich hanba fackovala…nuz mne by to zas bolo trapne ocakavat od nevesty

andaluzia12
29. máj 2024

@esterr_ka keď hostia nechcú, nech neprídu ….

vroni
29. máj 2024

Ak by to bola klasická modrokonikovsja svadba, kde hostia obsypaju mladomanželov stovkami ako dar (narážam na diskusie "stačí 500€ ako svadobný dar?"), tak by som to ubytko zatiahla v pohode. V prípade svadieb, ake som zazila ja, že hostia dajú dar v rozsahu 50 až 100 euro by som poprosila, aby nenosili dary a zaplatili si ubytko, darom nám bude, že strávia tento deň s nami. A nie, vôbec by ma hanba nefackovala.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
autor
29. máj 2024

@esterr_ka Nikto nepíše že na to nemá.

autor
29. máj 2024

@esterr_ka A nikto ani neočakáva dary, nepotrebujeme to

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
autor
29. máj 2024

@esterr_ka Buranstvo to môže byť pre teba ale ako čítam dosť ľudí s tým problem nemá, alebo takú svadbu mali.

carolynka
29. máj 2024

Iny kraj, iny mrav
Nebyvam na Slovensku a kopa domacich organizuje svadbu v Spanielsku, Taliansku alebo Francuzsku. Hostia si vacsinou sami platia ubytko aj letenky. Na druhej strane som bola na 3 svadbach v Polsku a ubytko nam vzdy hradili nevesta a zenich. Takze zalezi od zvyku danej krajiny, vyzera to tak,.ze na Slovensku ubytko plati svadobny par

rorino
29. máj 2024

@tiezjedna no ale ak by mali cestovať ďalej,tak by museli byť aj tak ubytovani

vlucifuk
29. máj 2024

Nečítala som celú diskusiu. My sme síce mali svadbu na Slovensku, ale manžel nie je Slovák, takže jeho strane a aj mojim "cezpoľným" sme ubytko ( 1 noc ) hradili my. Majiteľ hotela nám dal aj nejakú zľavu, lebo sme brali viac izieb. A keď sme mali ísť na svadbu do BA, tak nám bolo oznámené, že ubytko je zabezpečené. Nakoniec sme tam ale nešli. Keby sme šli a zistili by sme, že nám ho mladí uhradili, asi by sme ešte prihodili nejaké financie k daru navyše.

cervenaruza123
29. máj 2024

Vacsinou ubytovanie platia mladomanzelia hostom, ked ich pozyvaju, tak vlastne tym zabezpecuju vsetok servis okolo. Ale nie je to vyslovene pravidlo, ved vacsinou sa ludia pozvu a hotovo, niekto pride, niekto nie, nepreplacaju manzelia ani den dovolenky, ak je svadba cez tyzden, ani na benzin nedavaju peniaze, takze si myslim, ze je to na vas, ako to zabezpecite. My sme zabezpecovali dopravu hostom a aj tak to vacsina nevyuzila, chceli si tieto veci riesit vo svojej rezii. Ale vela zavisi aj od toho, co sa ocakava vo vasej rodine, co je zvykom. V nasej rodine by asi nikto nebol ochotny prijat to, ze by sme zaplatili my za ubytovanie. Takisto ako je dnes zvykom, ze sa na svadby nepozyvaju deti, tak u nas kebyze nechcem doniest na svadbu v rodine dieta, tak by asi povedali, ze nech nechodim ani ja 😀 . Kazda rodina ma jednoducho aj v tomto smere svoje zvyky a ocakavania.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dagas
29. máj 2024

A keby zajednate nejakú chatu nablízku? To by mohlo byť lacnejšie...a zase keď budete niekde ubytovať 30 ľudí podľa mňa by vám vedeli spraviť cenu

jankadanka654321
29. máj 2024

Ja by som nikomu nic neplatila. My sme boli na zahranicnej svadbe a toto by som ani neocakavala od nikoho aby nam nieco platil. Ak je to dovod na neucast (naklady) tak nech nepridu. Platila by som len mojim rodicom alebo surodencovi ak by mal financne problemy inak nikomu este to tak :D

jankadanka654321
29. máj 2024

@ms_green aj mne boli pozvani ludia ktorych nemusim len preto lebo musim a je to rodina. Bolo mi to nanutene...zial aj take veci sa deju. Hlavne ze po 2 r od svadby sa nikto s tych nanutenych s nami nebavi :D cize mala som sa viac branit a nepozvat 12 ludi zbytocne. Kazdy je po bitke mudry co uz...

majka36912
29. máj 2024

My ideme tiez teraz na svadbu do zahranicia, cca 40 ludi zo SVK a ostatne budu miestny, dokopy 250 ludi. Ubytovanie nam zariadili vsetkym, ale tak, ze tam budeme porozdelovany v domoch znamych z nevestinej strany, cize si hradime len dopravu. A bola som este na jednej zahranicnej svadbe, podstatne mensej, ale tiez nam ubytovanie zabezpecili, v podstate mladomanzelia prenajali na vikend cely penzion.
Myslim, ze vzdy zalezi od financnych moznosti, tiez teraz planujeme aj nasu svadbu a planujeme ubytovat vsetkych pozvanych.

nerko
30. máj 2024

Ak na to mas, tak zaplat. Ak nemas neplat. Ja som mala sice svadbu len 20 km z domu, ale zaplatila som ubytovanie mojim surodencom a ich detom. 130 km je dost velka vzdialenost, musia sa niekde zlozit, upravit. Aj pre hosti je svadba nakladna zalezitost. Dar, peniaze, oblecenie, kadernik, cesta… + ak by mali platit aj ubytovanie, ak ich je viac v rodine. Zamysli sa, ake maju financne pomery, ci si to mozu, nemozu dovolit…

tomcimka
30. máj 2024

Boli sme vlani v lete na svadbe v zahraničí. Mladomanželia vybavili a platili každému ubytovanie, kto potreboval. Ja s mužom a ešte aj sesternica sme sa sami rozhodli, že si ubytovanie zaplatíme.

liligreg
30. máj 2024

Boli sme na svadbe v rámci Slovenska, 300km od domu – mali sme vybavenú a zaplatenú izbu od mladomanželov.
Boli ske pozvaní na svadbu do cudziny, kam sme mali letieť + ešte doprava vlak a autobus a mali sme si hradiť aj ubytovanie. Veľmi sme chceli ísť a spojiť to aj s dovolenkou, ale cena za víkend sa šplhala na 1500€, tak sme nakoniec pozvanie odmietli. Ja by som v tomto prípade, keď sme sa mali aj letecky dopraviť, uvítala aspoň uhradenie časti ubytovania.

tini27
30. máj 2024

My sme sa brali pred 8 rokmi, polka svadobcanov to mala cca 100 km. Ubytovanie sme neriesili, zajednali sme autobus a kto chcel, mohol sa doviezt aj odviezt busom- rodina sa pozna, vsetci su v pohode, takze nie, nebolo take, ze jedni chceli ist uz o 10 domov a dalsi o druhej… ( isli vsetci o piatej nadranom v dobrej nalade :D ). V hoteli kde bola svadba sme mali zajednane 2 izby kde si mohli ulozit deticky a pod., keby nahodou. My sme si na vsetkych svadbach kde sme boli ubytko bud riesili sami, alebo sme teda raz spali u kamosov na dome… popravde ja sa s tym ubytovanim pre cezpolnych stretavam az teraz, kedysi mi to ani nenapadlo- ani ako hostovi, ani ako “organizatorovi”..

nicicka
30. máj 2024

Môj manžel s celou rodinou cestoval cca 300 km na miesto svadby. Bol zajednaný autobus ktorý ich viezol tam aj späť o cca 2:00 ráno. Kto nechcel tak išiel svojim autom, príp. ostal u nás alebo si našiel ubytko. Nikto s tým nemal problém. 130 km by som neriešila ubytovaním.

diamand2326
30. máj 2024

@anjelicek26 Pri tom odšoférovať 130 km sami som si spomenula na moju časť rodiny, ktorá mala problém ísť 20 km (slovom dvadsať) svojim autom na moju svadbu, lebo si všetci chceli vypiť a nemal kto z nich šoférovať. Tak chceli, až im zabezpečím odvoz, prípadne chceli autobus, že bez odvozu tam a späť oni nepôjdu... Bol to počet ľudí na max na dve autá, ale nenašli sa z nich dvaja takí, čo nechceli piť 🤣 Nakoniec na svadbe teda neboli...
Dnes by som sa vydávala už len o dvoch svedkoch na úrade, a ešte by som si to aj užila...

mima1608
30. máj 2024

Bola som na svadbe 100km. Nemali sme síce ubytko, ale autobus, ktorý nás doobeda pred svadbou doviezol na miesto konania a v noci nás odviezol domov (štartoval po dohode o 3 ráno, domov sme síce došli o 7 lebo roznasal všelikade ľudí, ale tak väčšina to prespala).
Sestra tiež ťahala rodinu cca 70km na svadbu, pôvodný plán bol, že ubytko zaplatí, nakoniec to zaplatil otec miesto nej, chcel im trochu pomôcť... Ale tak hostia si to neplatili sami 🤷

danusskaaa
30. máj 2024

Platili sme ubytko pre 100 hostí

nelka93
30. máj 2024

My svadbu plánujeme v okrese odkiaľ pochádza priateľ a jeho rodina, čiže moja strana bude prespavat. Hradiť im budeme jednu noc, ak budú chcieť prísť skôr alebo ostať dlhšie to si budú hradiť sami. My sme to dali naschvál do jeho mesta, lebo moja rodina je menšia a ľahšie sa presunie. Platiť ubytko budeme aj priateľom, ktorí budú pozvaní.

slavomirslavo
3. nov 2025

No my sme mali svadbu v zahraniči a rodine sme ubytovanie platili a kamarati a známi si zaplatili ubytovanie sami.. akoze je to na vasom rozpocte, ak na to nemáte nikto sa neurazí. Jedine co sme potom museli riesit po prichode na slovensko ze sme si museli sobasny list dat uradne prelozit ale to sa dalo lahko cez tuto firmu sme to riesili - https://www.specta.sk/preklady/uradne-preklady/

Strana
z4