Môže ísť bábo von až po krste, alebo aj pred ním?
Ahojte, chcem sa opýtať na váš názor, lebo už si neviem sama vybrať čo je správne/nesprávne 😒 ....ide o nasledovné: starší rodinní príslušníci typu babky a pod. mi hučia stále dookola, že s bábom nemôžem ísť skôr von do mesta a pod. kým ho nepokrstíme (bo čo keď sa niečo stane). 😨 ....názor mladšej generácie v našej rodine tvrdí, že v dnešnej dobe sa na to tak striktne neprihliada ako v minulosti, že kľudne môžme bábo zobrať kde chceme a kedy chceme už pred krstom.....čo vy nato?? ku ktorej strane sa priklánate? lebo ja som už šalená z toho 😅
@grace82 prosim Ta, dieta potrebuje cerstvy vzduch 🙂 ... taketo pletky starych tetiek ani nepocuvaj 😝
@grace82 a aký v tom vidíš rozdiel, či pôjde von bábo keď neni pokrstené alebo 12 ročné dieťa??? Lebo ja žiadny 😀 A sorry, ale takýto typ otázok je teda fakt smiešny v dnešnej dobe 🙂
A ak ti niečo vadí, že sem niekto napíše aj smiešne odpovede, tak sa nepýtaj takto verejne na webe, kde môže hocikto zkomentovať tak ako chce
@grace82 to urcite nie si sama 🙂 myslim si ze takych je vela 🙂)
Argumenty??? Naco argumenty? 🙂 jednoducho povedz ze to je tvoja vec, tvoje dieta, ty si urobis ako chces a oni nech to neriesia. Bodka. Je uplne normalne ist s dietatom. Maj zdravy rozum a "vykasli" sa na babky (pisem v uvodzovkach! nie naozaj, babky si super ale vsetky vieme ze kde je hranica)
Zrovna vcera som mala tiez rozhovor s babkami v dedine. Ked sa dozvedeli ze marko neni pokrsteny boli hotove. Ze to ho mam hned dat. Ze oni ani von nesmeli chodit s dietatom dokym ho nepokrstili. Neviem ci ti aj tvoje rod.prislusnicky vysvetlili ze preco. Mne povedali ze ked sa dita narodi, tak sa narodi s dedicnym hriechom. Krstom sa z neho tieto hriechy zmyju a stava sa z pohana katolik. Ked ale nieje pokrstene a zomrelo by, pykalo by za tvoje hriechy lebo ich zdedilo a islo by do pekla. Preto nechodili von aby sa mu cosi nestalo. Preto davali okamzite krstit aby ho mama neprilahla alebo tak...Ja som ostala z toho vyvalena a neprijemne prekvapena. Verim v boha mam ho rada, ale taketo dristy mi proste nejdu prijat. Ako moze dieta zdedit hriechy? Co ti sibe? Dieta je nevinne. A ja napriek tomuto vsetkemu nedam marka krstit. Az ked bude mat svoj rozum a rozhodne sa...Babky v dedine ma sice ukamenuju, ale ja som matka. Takze aj ty si a mala by si konat podla svojho vedomia. Ak si silno veriaca tak asi by si von ist nemala, ale ak nie tak je len tvoja vec co s dietatkom urobis...
@grace82 .... My mame doma mesacne babo a aj u nas doma sa riesil ten isty problem nedavno. Nam to bolo uplne jedno,ci pojde von pred krstom , ale starym rodicom nie ... az kym som nesla za fararom dohodnut krst. Farar povedal, ze treba starym rodicom vysvetlit, ze su to len babske povery a uz davno to tak nefunguje a zobrat dieta von na vzduch. Tak som to povedala aj starym rodicom a kedze to povedal farar, hned to zabralo 🙂 a uz bezali kocikovat 🙂
@grace82 ooooooommmmmmmggggggg!!!!
odpadávam, čoho všetkého sú ľudia schopní.... čomu dokážu veriť a o čom dokážu presviedčať iných 😠
milá moja, Ty sa vyprdi na starších rodinných príslušníkov a pekne sa staraj o seba a svoje bábätko podľa vlastného uváženia ;)
a babkám kúp kalendár a nech sa šup šup idú vyspovedať, takéto povery a pod. to je hriech 😎
@grace82 nasu starsiu sme krstili teraz spolu s mladsou, takze mala 8,5 roka. to dovtedy nemala vychadzat von? 😀 😀 😀 ty si mama, tak sa pekne oblecte a sup von 😉
a ešte mi tak napadlo, Ty bývaš s celou rodinou v jednom dome, alebo prečo si potrebuješ vlastne vyargumetovať chodenie von?
veď sa oblečiem a idem, či?
baby, trošku asertivity do toho života :-P
no poviem ti tak ... moja sestra nieje s partnerom zosobášená a majú dve deti. Náš pán farár odmietol deti pokrstit. Dievčatko má 6 a chlapec už 9..... nezdá sa ti to na hlavu padlé, že by tieto deti ešte ani za túto dobu nemohli vstrčiť nos ? 🙂)))))))))))))))))))))))))
jasne, ze s nim mozes ist von. nas maly sa narodil na konci oktobra, krst bol az na vianoce, tiez som pocuvala, ci uz je pokrsteny, ked sa s nim premavam po meste... je to blbost... som krestanka, ale toto som nikdy nechapala... a co take deti, co nie su vobec pokrstene? napriklad moja rocna neter, to by nemala byt von vobec...
@brumka Tiež som o tom nikdy ani len nepočula... Nuž, čo sa človek nedozvie na staré kolená 😉.
Voľakedy som videla kultový horor Vyháňač diabla. A na ten som si spomenula pri tomto obrade.
Ale nechcem kritizovať alebo znevažovať iné náboženstvá, a už vôbec nie ich príslušníkov.
Len to bol pre mňa naozaj nezabudnuteľný zážitok.
@grace82 čo? 😀 sama som veriaca ale toto som v živote nepočula... jasne že ho môžeš vziať kedy chceš... stať sa mu niečo bez toho aby bolo pokrstené môže aj doma... hlúposť totálna
Je to tvoje dieta.co by si nemohla ist von....
@grace82 kľudne choď von, argumenty si nevymýšľam, daj im rovno najavo tvoje dieťa, tvoje rozhodnutie, tvoja výchova, lebo ti furt budú do niečoho kafrat a kecať a zneistovať ťa 😉 my sme boli s malou prvý krát von keď mala 2 týždne, bol január a -6, ale svietilo slnko a nefúkalo, nie je doteraz pokrstená a v tom čase sme neboli ani zosobášený 😉
No presne ako aj u nás.S bábom von do krstu zakátané-to mi tvrdili babky,tetky a pobožné duše.Ale čo s dieťaťom,keď muž v práci na týždňovke?Krst sme mali až 3 mesiace po pôrode,to s ním mám sedieť doma,len aby som im ulahodila?Trebalo na poradne,obchodu...Kdeže,pekne sme von chodili,poohovárali,ale už to tak robí viac mamičiek a upúšťa sa od takéhoto názoru.
Ale kazdy nekrsti
Normálne žasnem, že je tu vôbec založená takáto téma. Toto môže trápiť jedine veriacich ľudí a tým asi človek nevysvetlí, že sú to len babské reči a povery. A čo potom s ľuďmi, ktorí neboli nikdy pokrstení? Všetci sú zavretí až do smrti v dome? Okrem toho, ak sa niečo má stať, môže sa aj doma..........
@sednaja @grace82 ja som veriaca a obe moje deti boli vonku tak o 2-3 dni ako sme prišli z pôrodnice...sú to len babské kecy
prečo by si vôbec mala niekomu vysvetľovať ,prečo ideš von a či je bábo pokrstené...choď si za svojím,ako to cítiš ty...uvidíš ako bude bábätku na vzduchu dobre a ako sa super vyspinká a aj tebe to super pomôže...
Normálne choď s bábom vonku a nerieš či už ste krstili či nie. 😉
@grace82 Pre pokoj na duši sa spýtaj kňaza ako to vysvetliť staršej, vojnou poznačenej generácii. Pretože aj vtedy, aj dnes, je to naozaj blud. Vtedy to možno bolo také, neboli lieky, bola vojna a pre pokoj v duši sa so smrťou dieťaťa zmierovali ľahšie, ak bolo pokrstené.
Ja som zástanca rozumného vysvetľovania, prečo upustiť od takýchto zvykov a nie nasilu, že už nežijeme v stodole, babko spametajce še. Takže aj kňaz Ti určite povie, že môžeš a nech aj poradí ako to rozumne vysvetliť starším ženám. Ak ani po tomto cetky neústupia, dievča, Ty si matka, Ty určuješ pravidlá, kedysi sa novorodenec vítal s cumľom namočeným v mede, takže dieťa budeš musieť strážiť neustále 😉
ako fararka ti vravim: preco by nemohlo? moj syn ma 7 mesiacov este sme ho nekrstili , budeme az v lete, chcela som pri tom pekne pocasie. a von samozrejme chodime :D

@grace82 blíži sa deň matiek, tak im kúp kalendár, aby vedeli aký je rok !!!