icon

Môže ísť bábo von až po krste, alebo aj pred ním?

grace82
7. máj 2014

Ahojte, chcem sa opýtať na váš názor, lebo už si neviem sama vybrať čo je správne/nesprávne 😒 ....ide o nasledovné: starší rodinní príslušníci typu babky a pod. mi hučia stále dookola, že s bábom nemôžem ísť skôr von do mesta a pod. kým ho nepokrstíme (bo čo keď sa niečo stane). 😨 ....názor mladšej generácie v našej rodine tvrdí, že v dnešnej dobe sa na to tak striktne neprihliada ako v minulosti, že kľudne môžme bábo zobrať kde chceme a kedy chceme už pred krstom.....čo vy nato?? ku ktorej strane sa priklánate? lebo ja som už šalená z toho 😅

majkapatko
7. máj 2014

Ak Ti to pomoze v rozhodovani, ja pokrstena nie som a po vonku chodim uz 34 rokov 😉

daniela1983
7. máj 2014

@polacka baba´kam treba vysvetlit ze katolicka cirkev uz davno neuci ze nepokrstene deti idu do pekla...nech sa babky dopekla zobudia uz konecne. ale chapem. my mame na vychode tiez rodinu a maju tam nervy ze sme este nekrstili. a urcite je kopec reci typu, ze ako fararka som si deita nepokrstila hned. no veru nie. lebo som krstit oktorbri v novembri novorodenca v studenom kostole nechcela, skratka prakticke dovody

rora
7. máj 2014

Babkám nad 60rokov by som povedala ze nemozu chodit von, v ich veku je to uz nebezpecne, ved co keby sa im nieco stane...

polacka
7. máj 2014

@daniela1983 Ale ano ved vidis ze tie babky od nudy doma na dochodku nemaju inej roboty len sa starat do zivota inym. Ja takto jednym uchom dnu druhym von, predsa sa nebudem vadit so starsimi osobami a dupat si svoje. Sak nech sa vykeca ked ma potrebu. A est k tomu nevies coho je taka babka schopna ked si ju znepriatelis...Ja som este k tomu pristahovalec do dediny, takze drzim hubu. Je to kazdeho jedneho osobna vec a rozhodnutie.

edvelyn
7. máj 2014

@grace82 no ja osobne by som dieta drzala doma minimalne pol roka 😉 ufff

fra
7. máj 2014

@grace82 podla mna najlepšie je poslať ich za fararom, nech sa ho na to rovno opytaju, ak je to normalny človek tak to všetko pochopí a zároveň im vysvetlí, že ti nemajú strpčovať život a že ti v tomto ohľade majú dať pokoj a nehučať do teba ... snáď fararovi by mohli uveriť a ak ani tomu nie, tak je to s nimi márne 🙂 - no ale aspoň sa na neho môžeš potom odvolavať ked pojdeš s kočíkom von 🙂

daniela1983
7. máj 2014

@fra ja by som ich poslala do kelu nie za fararom

mimibb
7. máj 2014

jeminky mna krstili v 6tich rokoch....esteze ma dovtedy nedrzali vo vnutri... 😀

daniela1983
7. máj 2014

@mimibb ale mali ta! co ak by ta bolo zrazilo auto, padol meteorit a ty by si isla do pekla... 🙄

evina313
7. máj 2014

@silaviat ako 6 týždnov chces dieta držat doma???? 😨 to snad nie. ako na navstevy jasne, ok, tých 6 týždnov by som tolerovala, ale s babatkom sa chodi von hned,par dni po navrate z nemocnice, my sme boli hned na druhý den. /deti su maj, marec / samozrejme nie ked je tuha zima a ani asi velke horucavy. ale inak určite by som 6 týždnov doma nečakala 😉

zuska_bluzka
7. máj 2014

pred krstom len s 10 ružencami zavesenými na kočíku a svätenou vodou v kabelke... inak je to pod sankciou odobratia dieťaťa zo starostlivosti zakázané... 😀

sednaja
7. máj 2014

@satanka1 Tak ako vravíš......nemyslela som však, že je to "problém" všetkých veriacich, ale že to môže napadnúť len veriaceho..........aj keď fakt v dnešnej dobe nepoznám žiadnu mamičku (či veriaciu alebo nie), ktorá by riešila krst a pobyt dieťatka vonku 😉.........
Táto povera mi skôr príde len ako dôvod, aby človek dal čím skôr pokrstiť svoje deti. Ale to je môj názor, ja osobne neverím na žiadne povery, ani čo sa týka tých červených stužiek, počarovania a podobne. Vživote som s tým problém nemala. Je to len vsugerácia všetko a zvaľovanie vinu na niečo. Veľmi nerozumiem aký má súvis krst s vonkajším prostredím.......to keby bábo napr. ochorelo to akože preto, lebo nebolo pokrstené, či ako? (hlúposti)😀

jastemi
7. máj 2014

Ahoj! Necitala som si vsetky prispevky,ale moj nazor je ze ano moze sa, kludne ak mas s tym problem sa spytaj aj knaza,nepoznam knaza ktory by ti to zakazal,lebo toto je povera a povera nepatri k veriacemu.

kivinecka
7. máj 2014

@grace82 vy uz vazne neviete co riesit od nudy?keby si musela ist s nim k lekarovy tak nepojdes lebo neni pokrstene??

livka299
7. máj 2014

Och Bože zas žasnem nad ľudskou hlúposťou ... a to už mám svoj vek a skúsenosti a myslela som že ma už nič neprekvapí 😀 😀 😀 😀

kivinecka
7. máj 2014

@livka299 vies co nic v zlom ale aj mna ta otazka prekvapila🙂

pragmaticka
7. máj 2014

tak ja zijem v rakusku a tu mi uz na pripravnom predporodnom kurze zdoraznovali, ako je dolezite chodit s dietatkom hned od narodenia na cerstvy vzduch. Vratila som sa z porodnice a ani nie dva dni nato sme isli na prechadzku a to bol december 😝

lyzzy
7. máj 2014

Boze.....moze byt niekto az takto blby???

dejka77
7. máj 2014

A co ti hovori zdravy rozum? Su to len povery.

cayar
7. máj 2014

@grace82
Ahoj moje obe dcery boli krstene neskor ( 5. mesiaci , 10. mesiaci ) a vonku sme boli kazdy den... Cerstvy vzduch je dolezity.
Su to povery, babky vravia ...

nikus5
7. máj 2014

ja som sa toto dozvedela tiež, keď sme čakali prvé bábo - najprv nemôžeš kupovať kočík, výbavičku,postieľku ani nič pre bábo vopred, až keď sa narodí, potom nemôžeš ísť von, kým nepokrstíš.....nuž babkám treba vysvetliť, že ako veriaca /ak si/ veríš Bohu, že sa o Tvojej bábo stará nielen v dome, ale aj vonku a že tie ich názory sú len povery, ktorým by kresťan nemal veriť - toto im povie každý normálny kňaz............
pokojne choď von, bábo pekne poobliekaj a užívaj si, že si mamina so všetkým, čo k tomu patrí 🙂

silaviat
7. máj 2014

@evina313 ja? si to precitaj este raz- som pisala ze by sa nemalo (co som pocula) ale ze su to povery na ktore neverim a ze si neviem predstavit byt doma tak dlho .. su ludia co chodia hned,su taky co dodrziavaju domaci rezim aspon do ockovania.. je to kazdeho vec ale ako pisem dolezity je instinkt matky a nie co povedia babky 😉

hajajanka
7. máj 2014

@grace82 najlepsie do 18-ky nech nevychadza z domu 😀 . Co sme v stredoveku? Ja keby som mala cakat na krst, tak do mojej 30-ky nevytiahnem paty z domu. A s mojimi detmi by som sa prechadzala az po niekolkych mesiacoch. Taketo nazory su tak zastarane a primitivne, ze si o ich vyznavacoch myslim svoje (a nie je to nic pozitivne).

kivinecka
7. máj 2014

Akoze nic v zlom ale neriad sa podla toho co ti kto povie si dosplena zodpovedna osoba a riad sa vlastnym rozumom 🙂

siska53
7. máj 2014

@grace82 tak to ja by som s detmi nesmela ist von 7mesiacov. 🙂) my sme krstili az vtedy. Takze uplne v pohodicke ist von mozes,ked chces,daj cervenu snurocku na rucicku alebo cervenu stuhu na kocik proti urieknutiu.

jaris84
7. máj 2014

@grace82 určite môžeš ísť s malým von aj pred krstom. Mne to osobne potvrdil náš kňaz, keď sa bol modliť pri malej keď som došla z pôrodnice. Sám mi povedal, že na tie povery"jedna babka povedala..." nemám vôbec brať ohľad a s malou môžem ísť kľudne von. Ja som s ňou lozila všade, aj keď sme mali ešte pred krstinami a teraz ma už rok aj mesiac a je celá, zdravá a nemá chybu 🙂 Takže kľudne a bez obáv 😉

heltacek
7. máj 2014

@grace82 čítal som len tvoj príspevok a celkom som sa pousmial.... JA by som povedal takto "a ty nemáš svoju hlavu" prečo sa riadiš podľa iných?

elanor
7. máj 2014

samozrejme ze moze. to su setko len trapne keci a povery starych materi... to akoze ked je niekto neveriaci, tak s babatkom akoze nemoze chodit von, hej???

bubinka68
7. máj 2014

Ja som veriaca a moje deti boli von aj pred krstom. Sú to povery :D

danielita18
7. máj 2014

prvom rade máš svoju hlavu a riad sa svojim rozum a tie prisprosté názory by som vobec nepocuvala ved to kludne môžeš ist ked je pekne a teplo aj hned po prepustení z nemocnice na chvilocku apotom kazdy den dlhsie adlhsie aby si dieta zvykalo na vzduch ked je chladno tak jasne ze by som par dní pockala a postupne by som davala na vzduch a vobec to nie je o tom ci je pokrstené to neviem v ktorm storočí este niektorí zijú ako nič proti tebe ale ja by som rýchlo narobila poriadky doma je to moje dieta aja budem o nom rozhodovat ked rady tak rozumné a nie na hlavu