icon

Môže ísť bábo von až po krste, alebo aj pred ním?

grace82
7. máj 2014

Ahojte, chcem sa opýtať na váš názor, lebo už si neviem sama vybrať čo je správne/nesprávne 😒 ....ide o nasledovné: starší rodinní príslušníci typu babky a pod. mi hučia stále dookola, že s bábom nemôžem ísť skôr von do mesta a pod. kým ho nepokrstíme (bo čo keď sa niečo stane). 😨 ....názor mladšej generácie v našej rodine tvrdí, že v dnešnej dobe sa na to tak striktne neprihliada ako v minulosti, že kľudne môžme bábo zobrať kde chceme a kedy chceme už pred krstom.....čo vy nato?? ku ktorej strane sa priklánate? lebo ja som už šalená z toho 😅

andreah25
7. máj 2014

@grace82 tak sa tých ,,starších" z rodiny spýtaj, či oni už mali posledné pomazanie keď môžu chodiť von - na stupídne poznámky stupídna odpoveď....
Neznášam tieto debiliny staršej generácie - samozrejme nie všetko od nich je zlé, ale tieto povery sú až trápne.
Naopak, rady tipu - sedieť na zemi môžeš iba v mesiacoch ktoré nemajú v názve ,,R" alebo iné podobné logické rady sú OK, ale toto o krste..... i ja som sa toho napočúvala a posielala ich kade ľahšie....

michaelamilan
7. máj 2014

tak to ja by som už bola doma v kuse 14mesiacov 😀 My sme nekrstili........a to je hlúposť, ty si mama, ty rozhoduješ....... Takže ak chcete ísť von tak šup 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mata1001
8. máj 2014

@grace82 ty nepotrebujes ziadne argumenty. TY si matka a chod so SVOJIM dietatom von kedy ty chces .my sme krstili ked mal maly pol roka. No skusil by mi niekto povedat aby som s nim bola doma. ..

lubka1983
8. máj 2014

dieta nemoze ist von az do príjmania.......

alietam
8. máj 2014

ahoj rozhodnutie je na tebe ale je to trochu cudne neist vonka lebo nie je pokrstene je povinna skolska dochadzka to by si potom ani do skoly nemohla dat 😀 .Vsak kolko ludi a deti nie je pokrstenych a su tu.A ci sa daco moze stat?stat sa moze aj doma ked s nim budes sediet.Skor by som sa pytata mozem ist s predcastniatkom von ?

tomiholjubavi
8. máj 2014

@grace82 ja sa ti nebudem posmievat...ak mas strach z toho, ze ti bude niekto na dieta napr. hnusno pozerat, alebo zavistlivo..tak chod na kompromis...chodievaj s babatkom von, ale fotky na internet (napr. fb) daj az po krste ...

amouramour
8. máj 2014

moje dieta chodi spokojne von uz vyse dvoch rokov bez krstu🙂

zita19
8. máj 2014

Moje su nekrstene a nedrzim ich doma. 36 a 32 rokov prezili bez ujmy. Inac vnukova babka z druhej strany skoro zradnik dostala, ked ho dcera zobrala von 14 dnovehi nekrsteneho vo februari a bez perinky. A zvykla si. Krst este furt nebol a maly chodi von v pohode.

lenka278
8. máj 2014

mi sme krstili az po 3 mesiacoch zivota, pretoze krsny je dlhodobo odcestovany v zahranici. a dovtedy sme v pohode chodili von. a ked sa bojis ze ho dakto uriekne alebo sa na neho zle pozrie.....ja som maleho umyvala v cisteci....ak vies co to je.....a umyvam ho doteraz ked vidim ze je divny.....

sense
8. máj 2014

no moja ma rok pokrstena nie je ani nebude resp bude ak bude chciet ona sama a von chodime od narodenia resp od prepustenia z nemocnice.....to si zrejme len farari vymysleli....

dush
8. máj 2014

@sense ja už 33rokov behám po svete nepokrstená,pohoda 🙂

kozicka
8. máj 2014

Mne svokra hovorila, ze kym nie je pokrstene, nemaju sa ani vesat plienky na balkon( teraz su uz pampersky, ale myslia sa tie bieleplienky na grckanie). To su len stare povery, ze ludia mozu dieta uhranut, je to to iste, preco sa dava na kocik cervena maslicka.

tatianka79
8. máj 2014

Ahoj,aj my sme chodili von 🙂 krstili sme v troch mesiacoch. Ved keby sme mysleli na to "co ked" ...aky by to bol zivot? Vysvetli babkam ze Viera spociva vo viere a dovere v Boha...takze aka je ich viera? Nedaj sa, si mama svojho dietatka a ty rozhodujes,podakuj za rady aj povery a povedz im,ze sa aj tak rozhodnes ty,lebo ty veris,ze vsetko dopadne dobre a nemate sa coho bat. A to ti budu do vsetkeho takto kecat? Das na nich teraz...das aj nabuduce,takze pozor !!!

yollanda
8. máj 2014

vyvedte ma z omylu.... sme v 19. storoci?

dadda
8. máj 2014

@grace82 podla mna mozes ist s babom kludne vonku, samozrejme neprehanaj to, nemusis ist hned do obchodov a do mesta, staci prechadzka v prirode, babo predsa musi byt na cerstvom vzduchu, von nechodili nase babicky a pod., bolo to skor krestanskeho povodu ako by to malo mat nejaky hlbsi vyznam pre zdravie dietatka, ja som s malou chodila na prechadzky, nemozem predsa drzat babatko stale doma a hlavne teraz ked je take krasne pocasie, urcite chod 🙂

tery29
8. máj 2014

Podla mna su to len povery a na ne ja neverim.

milota164
19. máj 2014

toto som este nepocula, no ja by som ho doma nedrzala. Von treba chodit

luciferkax
19. máj 2014

Ahoj, aj mne to babky so svokrou hučali do hlvy, ale.. nečakala som ani na skončenie šestonedelia, ani na krst :P
Síce bol februárový... .P po dvocho týždnoch sme chodili na prechádzky, ak je teplo, tak môžeš zaačť aj skôr :P zapchaj si uši a chod, prechádzka prospeje obom, aj tebe, aj bábatku 🙂 ináč ja som prvé dva dni len bábo zababušila anechala spávať pri otvorenom okne, dvakrát denne po chvíľke, nech si pomaly privyká 🙂

mima4
19. máj 2014

@grace82 kedze som krestanka, viem, ze dieta patri Bohu od pocatia a tak by som nemala problem ist s nim vonka aj pred krstom... vsak co napr. taki babtisti...neist von do nejakych 13-14 rokov je brutal 😀

mima4
19. máj 2014

@yollanda

to nie je omyl, ved kolko zien tu veri vesticiam, cervene naramky nosia, davaju babatkam...to je to iste - povery a poviazanie svojej duse... proste realita

stastenka42
19. máj 2014

@grace82 akoze prepac ale vacsiu sprostost som este nepocula..my sme boli vonku dva tyzdne po porode ,neboli sme a doteraz nie sme pokrsteni a nic sa nam nestalo.. 😲 .niekedy sa mi zastavuje rozum nad vyrokmi niektorych ludi..mali by sa presunut minulosti do reality..

sussie259
19. máj 2014

tak takuto hlupost neries ;) chod von.ak je na to babatko a ty priprabene.ja som mala malu jabuarovu a sme chodili von aj ked len na 15 min aj ked boli brutalne minusove teploty.a teraz je krasne tak co to.nevyuzit ;) dobre to padne obom ;) a krst sme mali v maji.mala mala 4 mesiace a nik to neriesil.sesternica krstila po 5tyzdnoch po narodeni v decembri a ochoreli sme v tom kostoliku komplet vsetci s druhym babom pockala na teplejsie pocasie ;) je to tvoja osobna vec ;)

standu
19. máj 2014

@grace82 neblazni.... s oboma detmi som bola na prvej prechadzke druhy den po navrate z porodnice 😀 krstene boli ako 3 a 4 mesacne.. a tu su vsetko ok 🙂 🙂 🙂

gabika_tkacikova
19. máj 2014

my sme sa vratili z porodnice v stredu a hned vo stvrtok sme uz isli von, a odvtedy takmer kazdy den, mimo dni ked sialene fucalo (a to uz muselo teda poriadne fucat aby sme nesli, lebo som sa bala aby mi neodfuklo kocik :D) a nelutujem, sme zdravi, bez alergii......

elka123
19. máj 2014

No urcite som nazoru,ze su to povery!Tiez som sa napocuvala a i tak spravila po svojom.Ked chces ist von,tak chod,co budes doma sediet.Hlavne,ked je pekne.Ani cervene snurky sme nenosili.Nic sa nestalo 🙂 Ked raz verim v Boha,tak verim a aj povery su hriech 😝

lilke
19. máj 2014

Je to poera, ktora je az od "modernych" cias, odkedy sa ludia uzatvaraju za plotmi. Este ked sa narodili nase mamy, ci babky na dedinach, cerstva rosicka nemohla doma vysedavat zavreta a venovat sa babatku. pekne babatko vzala do batozka a hop na pole. dieta by bez nej nevydrzalo pol dna ci cely... a netrap sa, nie si jedina, moja sestra byvala u svokry, ktora jej toto tiez zakazovala. tyzden po porode prisla nasa mamina, pochadzajuca z dediny na vychode, a jednoducho mile vnuca zobrala von kocikovat... knazi ti tiez povedia, ze su to povery. a prave poverami otvaras Zlemu cestu k dietatku.

erickatt
19. máj 2014

Pri dcere som ja fakt tych 6 tyzdnov nechodila, bola som rada ze som. a mali sme dvor tak tam sme boli. Pri synovi som sla v den navratu z porodnice a na ihrisko, dcera behala a ja tam aj kojila

tinach
19. máj 2014

Určite az po krste a aj to so svieckou na kociari a len do kostola!!!! 😅
Ďalšia vychádzka az po prijímaní 😠

skarediacka
20. máj 2014

ahojky..my sme s malým leteli do zahraničia keď mal 2 mesiace ..babky naše skoro odpadli ale prežili že nebol pokrstený pred cestou..po návrate zo zahraničia / s manželom sme boli pracovne 2roky mimo/ mal Samko rôčik keď bol pokrstený a tu sme ..treba použiť zdravý sedliacky rozum ..všetko dobré