Môže sa odmietnuť žiadosť byť krstný rodič?
Sme katolíci. Môjho muža požiadal kamarát, nedá sa povedať ze najlepší, aby bol krstny otec jeho dieťaťu.
My spolu žijeme bez sobáša, ja som rozvedená katolíčka a máme spolu dieťa. Cize sobáš v kostole medzi nami ani nikdy nebude.
Podľa mňa ani nemôže byť môj muž krstný otec podľa pravidiel.
Hovorím mužovi aby slušne bez urážky vysvetlil ze to nejde. On zas ze sa nedá odmietnuť. Vraj u farára za to vybaví.
Muž je dobracisko ktorý by sa aj rozdal, a preto sa mi vidí žiadosť od kamoša príliš vypocitava. Môžu požiadať niekoho z rodiny predsa
Tak ako je to vlastne? Celé sa mi to nepáči, ani to so mnou nerozoberal
@simona20201309 pokiaľ majú spolu dieťa, tak nemôže byť krstný, lebo ako už písala in
@mamamasama žijú v hriechu
@simona20201309 my sme tento problém riešili pri najmladšej dcere
🤦
U nás to neskúmajú na farskom urade, ale odmietnut moze samozrejme, ak je kamarat naozaj tak sa nenahnevá
U nas neskumali, vtedajsi dekan povedal, ze je to na svedomi kazdeho. Ja by som si v tomto ani nikdy nedovolila klamat.
Preco sa veriaci staraju do krstu inych? No preto, ze cirkev je spolocenstvo a sviatosti su poklady cirkvi. A o poklad sa delis s tymi, ktori on stoja. A nie s tymi, ktori si ho chcu najprv strasne vydupat a potom ho pohodia na smetisko.
@zmrzlinka2021 presne, ved krstiny su pre niektorych hlavne o tom ist pekne obleceni do kostola, potom sa napapat a urobit ciarku v zozname krst, 1.sv.prijimanie, birmovka...
Ale to je aj preto, ze vela fararov sa sprava ako v tom vtipe
"...Príde pán s mŕtvym psom v náručí za farárom a spýta sa ho, či by mu ho nepochoval.
”To predsa nejde, my robíme obrady iba pre ľudí.”
”Ale pán farár, to bol môj najlepší priateľ, rodinný príslušník, nedalo by sa to nejako urobiť?”
Farár hovorí: ”Nie, ale na druhom konci dediny, v tom statku žije taká sekta, tí vám ho určite pochovajú.”
Pán sa spýta: ”A myslíte, že im bude stačiť 10.000?”
”Ale prečo ste to nepovedal hneď, že psíček bol katolík?”
Ale môže byť krstným. Ja som krstná a som rozvedená a žijem v druhom civilnom manželstve.
@tykat hahahá výborný vtip, veľmi trefný, miestami až na zaplakanie, ale je to tak
Zbytočne sa tu dotahujete. Všetko záleží od farára. Aký farár, také pravidlá.
Jasné, že sa to dá vybaviť. My sme akurát boli včera za farárom, krstní našej dcérky sú zobratí na úrade, on je ateista, ona má krstiny + prijímanie (birmovku nie). Farár síce krútil hlavou, že by nemal, ale že dobre teda, keď na tom trváme (ona krstná a on svedok krstu).
Všetko vždy závisí od farára. Môj syn má krstných rodičov švagrinú s manželom, oni majú len civilný sobáš, lebo švagor je rozvedený (predtým sobášený s bývalou manželkou v kostole). Nikoho sme nepodplácali, ani tieto fakty nezamlčovali. To, s čím jeden farár má problém, u iného prejde v pohode.
A ešte mi to nedá: to, že sa niekomu život vyvinie tak, že nie vlastnou vinou nežije celkom v súlade s pravidlami cirkvi, z neho ešte nerobí horšieho človeka. Dokonca ani horšieho kresťana.
@janetinka27 prepáč, ale toto je také pokrytectvo. Kedy ti ,,pravi" poctiví kresťania prestanú konečne súdiť a odsudzovať? A po ďalšie, vieš kvôli komu väčšina mladých krsti? Kvôli svojim rodičom a starým rodičom ktorí by to nerozdychali, že ich vnúča nie je pokrstene. Vybavia všetko okolo toho len nech je ovečka. Myslíš, že ktorí? Ti, co sú v kostole 5x za život, alebo ti, co sedia v prvej lavici 3x v týždni?
Neviem koľko máš rokov, ale podľa toho čo píšeš si pravidelný návštevník kostola. Ak by tvoje dieta malo (mozno už ma) dieta a nechodili by do kostola, úprimne si odpovedz, (nemusíš napísať, odpovedz si pre seba), bolo by ti fakt jed o, aby tvoje vnúča nedali pokrstiť, nedajbože by si stala pred kostolom a protestovala, že tento , POKLAD" si nezaslúžia???
Joj ženy pekne mi tu píšete. Ja cítim strašný hnev na toto celé, dusíme v sebe zlosť, musím písať tu na koňa lebo ma rozpuči asi. Nemôžem sa vyjadrovať k rozhodnutiu rodičov, ani čo ich presvedčilo osloviť za krstného môjho muža. Ale keďže ich poznám, aj naše vzťahy, nebude to všetko kóšer. Naše rodiny sa nestretavame, niesme rovnaká krvná skupina. Raz ročne v lete na mužove narodky príde jeho kamoš poriadne sa opiť a pohostit, inak cely rok nič. Mozno ešte na vianoce do krčmy, aj to nie kazdy rok. Môj muž je pracovitý, štedrý, neodmietne nikoho keď treba pomôcť. Oni zase chamtivy lakomci, keď nemajú prospech ani sa s tebou baviť nebudú. Ich názor je ten najlepší, manuálna práca im smrdí, do kostola nechodia. No úplne opačne ako my.
Preto sa zlostim ze chcú mať za krstného môjho muža. Môžu požiadať švagra predsa!
A môj muž hlupacik dobrák, lichoti mu to ze ma byt krstný, a neuvedomuje si asi to pozadie, že to je na celý život, že to nieje žiadosť preto lebo mame najvzácnejšie vzťahy. Len ho využijú, a budú vyciciavat celý život. Lebo u nich je krstný len o darcekoch,.zlatých nausniciach, peniazoch. O ničom inom
Ženy, veľmi som nahnevaná, veľmi 😭
@mima1608 Tak teda ak je toto pravda čo píšeš, tak to už je iný cirkus. 😂 Aby ateista bol krstným otcom. Nechce sa mi veriť, aby niekto toto povolil.
Krstný rodič má nejakú funkciu v kresťanskom živote toho dieťaťa. Nemalo by to byť o tom prísť nafintený do kostola a šup fotku na FB, aby každý videl a dovi dopo.
Mal by byť dieťaťu príkladom vo viere a to asi ateista ťažko bude že? 🙄
A ešte jednému nerozumiem.....načo takí čo neveria a majú celú vieru na háku vôbec dávajú krstiť deti a už vobec nie, keď krstných vyberú len tak leda bolo.
@marryen precitaj si moj príspevok nad tebou, tak hlavne preto. A po ďalšie... teba to niečo stojí?
Keď mi je bližši brat, o ktorom viem, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť a viem ze je to skvelý človek, tak nedám ho za krstného, lebo je rozvedený? Radšej Jožka ktorý príkladne žije so ženou, ale moje dieťa ho uvidí 3x za život však? Ale tak vzorný kresťan no
Krst toho dietata sa Teba netyka. No to, ze s Tebou priatel nekomunikuje o dolezitych veciach je vaznejsi problem, ktory mas. Tu nejde o to, ci moze al nemoze. K tomu Ti tu uz napisali. No to, ako sa zachoval "dnes" by Ti malo byt velkym vykricnikom, co Ta caka v buducnosti...
@simona20201309 Nehnevaj sa, ale keď raz má cirkev nejaké pravidlá, tak by sa mali dodržať či? Rozvedený jednoducho nemá byť krstným otcom. Ak s tým máš problém, tak potom dieťa krstiť nedávaj.Keď je tá cirkev taká otrasná. Dieťa sa pri krste stáva členom cirkvi, ak o tom náhodou nevieš. Z Tvojich príspevkov je vidno že na viere a pod. ti vobec nezáleží a na cirkev máš názor aký máš, tak potom nechápem aký zmysle ten krst v Tvojom prípade má.
Ahoj, nedávno sme riešili krst. Ja s partnerom nie sme zosobášení a švagriná nas chcela za krstných rodičov. S kňazom sa nedohodneš, nedá sa to asi. Nám rovno povedal, že nežijeme kresťanským spôsobom života a čo teda chceme odovzdať tomu dieťaťu?
Môj partner chcel švagrinú (svoju sestru) za krstnú našej dcére a to isté. Nejde to. Ani ako svedok krstu, pretože svedok krstu môže byť len osoba iného vyznania (greko, evanjelik)
@marryen a tu sa dostávame na začiatok. Prečo máš pocit ze máš právo má súdiť a odsudzovať? Typické....
Autorka, keď to tak pociťuješ, tak to tak povedz aj mužovi. Že jeho kamarát žiada, aby mu išiel za krstného, ale ty ho zase žiadaš, aby to odmietol. Hádam mu je tvoje želanie prednejšie. Keď mu to je blbé, má dôvod, pre čo odmietnuť: nežije príkladným kresťanským životom.
Ale môže sa všetko..... mam dieťa a s chlapom nieste svoji aj pred kňazom sa to povedalo že nemáme v plane mat sobáš.... malú pokrstili
Po čase sa partnerov ej sestre narodilo dieťa...... verejné známe je v dedine že nemá partnera a asi ju duch Svätý nezastavil.... tým pádom dieťa splodene v hriechu. Krásny bol partner (a teda vie sa že spolu niesme zobrati ani po 3rokoch co ubehli od krstu)
Ako po pravde ani jeden nás KRST nemal byt povolený. Ale teraz už nik nič nerieši.... stačí ze ma človek/krsny sviatosti a viac neriesia.
A krsny nič nezmenená už sme v 21s už je to len podpis na papieri jich viac (a to keď povedia babky na krste že to nieje už nič v tejto dobe tak to už je čo povedat) krsna týmto aktom nič nezíska žiadne práva. Len namiesto mena jej dieťa povie : " Ahoj krsna"
@marryen krstnych sme nevybrali ledabolo, ale podľa toho, komu by sme dcérku v prípade potreby zverili do starostlivosti. A lepších ľudí v našom okolí ako sú oni dvaja nemáme. Ich deti sú pokrstené, majú prijímanie aj birmovku, napriek tomu, že on je ateista, nikdy im nebránil vo viere. A napísala som jasne, že on bude zapísaný ako svedok krstu, nie krstný rodič. Treba čítať s porozumením ☺️
Moze byt pokojne krstny aj ked nezije v manzelskom zvazku. Preco by to mal s tebou rozoberat? Nie si jeho manzelka, nebudes ty krstna mama, ale on krstny otec. Skor mam pocit ze je tu urazene tvoje ego, je snad dospely clovek aby sa vedel rozhodnut sam.
Najviac povier je bohuzial prave medzi katolikmi
Čo sa týka odmietnutia, muž má pravdu. Nepatrí sa odmietnuť ísť za krstného dieťaťu. Nerobí sa to.
Ďalšia vec, to, či môže byť krstný záleží len od farára. Ja som sa už stretla aj s tým, že v katolíckom kostole krstili dieťa a krstní rodičia sú obaja evanjelici. Všetko je možné, keď ho zapíšu ako svedka krstu. Takže určite sa to dá.
@simona20201309 nie vsetci su pokrytci, ale vsetci mame chyby. Ak chcem krst a chcem byt v Cirkvi, tak je normalne akceptovat urcite podmienky. Krst bol vzdy velka vec, velka oslava. A verime, ze je to oslava najma v nebi. Je vecou svedomia kazdeho cloveka, ci sa k niecomu dostane klamstvom alebo sa necha v laske obdarovat. Vela veci by sme dostali zadarmo, keby sme o ne stali a tuzili po nich. Krst je zadarmo, no napriek tomu ma neskutocnu hodnotu, pretoze nim dostavame vstupenku k vecnemu zivotu a zivotny sprievod Duchom Svatym. Kazdy, kto kradne, trebars aj sviatosti, okrada sam seba o cistotu svedomia a o milosti, ktore mohol dostat za svoju vernost. A ovela horsie, sliape po Bozich daroch a este sa z nich verejne vysmieva, chce ich nie z tuzby, ale paradoxne preto, aby nimi mohol po prijati este viac opovrhovat a znevazovat ich.Je mi jedno. pozri, mne je jedno s nejakym hokejom ci star wars klubom, nebudem sa tam tlacit ked ma to nezaujima, nebudem prenikat dnu do klubu aby som verejne vyhlasovala, aky je to nezmysel a podvod, nebudem to rozvracat zvnutra.
K tvojej otazke: verim, ze az raz budem mat deti a ak sa dozijem vnucat, moje deti verim, ze budu vedene k laske k Bohu a budu tuzit po krste pre svoje deti a pre Bozie milosti pre vsetkych ludi. Ci to tak bude, neviem, ale verim a modlim sa za to.
@liv1 aha. Cize keď sme ešte nemali svadbu, nemal by so mnou rozoberať nič. A v okamihu svadby sa to zmení? Ako manželka mam iné práva ako jeho partnerka? Som niečo menej? Zaujímavý názor 🤦♀️
Vieš, my sme rodina už teraz. A po svadbe to bude rovnaké. Moje ego nieje urazene, lebo nieje ani prítomné
Krstný rodičia nemusia byť manželia,a takáto žiadosť sa neodmieta
Pekne od teba že sa zaujímas ako slušne to odmietnuť. My sme chceli švagra aby bol krstný a odmietol nás tak povedať slušne- Ja a krstný ? Ja do tvojho dieťaťa peniaze vrážať nebudem. Sme sa otočil a išli domov a nechali všetko tak..

No nebudem sa k tomu vyjadrovať, ale som si istá, že známi kňaza nepodplacali a ani ich rodinné pomery neskumal. Zrejme veľa závisí od toho, či ide o dedinu, alebo veľké mesto.
Inak niektoré z vás je nič do toho, prečo dávajú rodicia krstiť svoje deti. Zaujímavé je, že to riešia hlavne tie veeelmi silno veriace. Akoby mali patent na to rozhodovať o tom, kto je dostatočne veriaci a kto nie a nemá právo do kostola ani len vstúpiť. Čím ďalej tým viac sa mi protivi celá cirkev aj s tým celým divadlom okolo.