Môžem ísť na oblátku v kostole, keď som 2x po sebe vynechala svätú omšu?
Môžem ísť na oblátku v kostole keď som 2x po sebe vynechala svätú omšu? Bez príčiny.
@osky prečítaj si ešte raz čo som písala. Nemyslím si že mame žiť každý ako chceme. Píšem že máme všetci konať dobro, naivne je myslieť si že keď vvykecam svoje hriechy farárovi tak mi je odpustené, za týždeň hriech spácham znova, však čo zas mi bude odpustené. Odpustené mi bude vtedy keď svoje hriechy sama v sebe olutujem a viac ich konať nebudem. Boh je predsa všade, nemusím za ním chodiť do kostola. Prihovárať sa mu môžem aj z domu, a rovnako prežívať duchovno môžem aj z domu, nemusím pre to chodiť robiť nejake orgie do kostola a cítiť sa ze vďaka tomu budem spasená. Naivne je myslieť si ze len tí ktorí chodia do kostola budú spasení a ze kostol je cesta do neba. Cirkev si vymysleli ľudia, aby profitovali na ľudskom strachu, nie Boh. A hriech nie je neísť do kostola, iba ak by podľa nejakého kresťanského zákona, ale ten tiež len vymysleli ľudia, nie Boh.
Amen.
@sickynickyobsadene paci sa mi tvoje vyjadrenie, alebo skôr... Je riadne vtipné - chvála Bohu, že som ateista. Tak som šťastná, že aj ateisti chvália Boha. 😊 Je to v nás tak hlboko zakorenené, že vyjadrenie chvála Bohu napíše automaticky aj ateista.
neísť na sv. omšu v nedeľu, alebo prikázaný sviatok je ťažký, nazývame ho tiez SMRTEĽNÝ HRIECH. Je to pomenovanie, ktoré naznačuje, že sa odlucujeme od Boha. Je pravda, že v stave smrteľneho hriechu duša po smrti ide do zatratenia, ale je tu ešte ľútosť, milosrdenstvo Božie.... .. Teda nie je to tak ze nejdem 2x na omšu a idem do pekla.
A každého hriechu sa zbavím sv. spovedou. Preto túto milosť od Boha mame, že vždy je na našom rozhodnutí, či si volím nebo, akebo večne zatratenia. Je to čisto naše rozhodnutie.
Teda tak so smrteľným hriechom.
A nejde tu o slovíčko... Tak si nespomenula. Tak je to možno v iných veciach. Ale toto je špecifický prípad. O toto ide u detí v 3.triede,aby rozpoznali Ježiša od oblátky. Preto sa sv. Prijímanie odkladá až na 3.rocnik. U dospelého je samozrejmosť, že vie, že neprijíma oblátku, ale samotného Boha.
@somtunovaa musím ti oponovať, nevravíš pravdu, iba ak chce popierať aj Bibliu.
Cirkev založil Ježiš:
Matúš 16,18-19
A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.“
Tu máš jasne napísané, kto založil Cirkev + čo zviažeš a čo rozviažeš...to je samozrejme sv.spoveď, ktorú popieraš + téma kostol - však ten stavali Izraeliti na príkaz Boha - pol Starého zákona je o tom. O Arche, ktorú najskôr len nosili so sebou, aby bol Boh s nimi vždy prítomný, potom mu postavili v Jeruzaleme chrám, do ktorého neskôr predsa chodil sám Ježiš.
Matúš 21,13 : a povedal im : Napísané je: "Môj dom sa bude volať domom modlitby." A vy z neho robíte lotrovský pelech....
Keď Ježiš vyháňal z toho pre teba nepodstatného miesta, kostola, kupcov. Nepovedal - Boh je všade, toto miesto nepotrebujete. Vyhnal odtiaľ kupcov, aby bol domom modlitby. Sám tam chodil vykladať Písmo, Panna Mária ho priniesla do chrámu obetovať Bohu atď...
Teda tvrdiť - ja nemusím do kostola, Boh je predsa všade - to je len pre tých, čo si všetko prispôsobia pre seba, aby vlastne nemuseli nič. A tiež pre tých, čo nič nepochopili, čo nechápu, že Boh sprítomňuje denne svoju obetu na oltári a dáva sa mi v Eucharistii. Áno, je všade, ale hmotne prítomný je práve v Eucharistii v kostole, kde sa ho môžem dokonca hmotne dotknúť, prijať Ho. Ak toto odmietam, lebo ja do kostola predsa nemusím, niečo s mojou vierou nie je v poriadku. Čosi som nepochopil. Veľmi odporúčam, aby každý, kto verí, prečítal Písmo Sväté. To je základ. Tam je úplne všetko.
@alami Aj na to mám odpoved, no nechcem to tu ďalej rozoberať, pretože je to na dlhu debatu a vlastne aj zbytočnú, ale máš pravdu keď v niečo veris tak proste veríš. Niekto v kostol a kňaza, niekto v Boha. Ja si stojím za svojim, to že nechodím do kostola nerobí zo mňa zlého človeka.
@lenkakravcova no akože veľmi vtipné pravidlá má ten pánbožko. Myslíte, že naozaj na takých veciach vo viere záleží??
@alazala
Poviem príklad - vychovávaš deti - dáš im úplne všetko, veď vieme, od času, námahy, lásky, peňazí, noci nespíš, v horúčkach dieťaťa - trpíš s ním, staráš sa mu o všetko, aby mal vždy všetko pohodlie, zároveň aby bol vychovaný, obetuješ svoje záujmy pre dobro detí, sebe nedopraješ oddych, koníčky...
A dieťa teda čo - nič, odíde z domu a viac sa o teba nikdy neobzrie, nikdy ti nezavolá, nikdy ťa nenavštívi... A raz bude mať po tebe dediť - všetko. A povie - no - nešiel som ich pozrieť, ale veď ja som na nich myslel. To nestačí? Smiešne pravidlá majú tí rodičia....
Asi tak, hádam je to zrozumiteľné.
@alazala mozno by si bola prekvapena, na com vsetkom Bohu "zalezi". On ma trochu iny pohlad na veci, ako my. To, co sa nam zda malicherne, Jemu sa moze zdat podstatne. Napr. to "chodenie" do kostola, ktore mnohi k zivotu nepotrebuju. Ak je to v Desatore napisane svatit sviatocne dni a potom nasleduje velky opis toho, ako ma take svatenie vyzerat, asi mu na tom dost zalezi. A tiez je dolezite, zachovavat cele Desatoro, nielen to, co mi vyhovuje. Jezis dokonca niektore casti este "dovysvetlovava". A pokial sa Boh dava v Eucharistii osobne, znizuje sa k tomu, aby nam bol k dispozicii kedykolvek, je v tom kostole naozaj pritomny a my si povieme, ze nam to je jedno, lebo vsak je vsade, tak naco pocuvat farara v kostole, moze sa Ho to dotknut. A nepovazuje to za malichernost. Lebo to je velka vec, ze sa v tom kostole spritomnuje. Ked citam tie komentare, ako sa niektore smeju, ze to by museli zhoriet v pekle, lebo do kostola nechodia, cim vlastne davaju najavo, ze oni sa do neba dostanu aj bez toho, tak sa cudujem, odkial beru tu istotu. Evanjelium je plne Jezisovych podobenstiev o nebi, aj dnes napr. je citanie o mudrych a hlupych pannach, kde len pripravene s horiacimi lampami mohli vojst a tie nepripravene "mali smolu", uz sa dnu nedobuchali... Ale sancu mali vsetky na zaciatku. Chce to od nas namahu prijimat evanjelium v jeho plnosti a chapat suvislosti, vidiet trochu viac, ako je prvotne zdanie...
@ptmt1011 moja istota prameni v skusenosti z viery. Verim v Jezisa v Eucharistii, je mojou oporou, silou, utociskom, milionkrat mi uz odpustil, opat prisiel, vypocul moje prosby, moj plac, citim Ho, milujem Ho. Neprenosna skusenost. Jedinecna. Moja. Ale podobna aj u mnohych dalsich, ktori v Neho veria a miluju Ho.
@alami prispevok o 8.19 je super.
Kto uz toto nepochopi a nevezme,
Niet o com debatovat...
Hlavne nechapem,naco sa tu zapajaju rozni ludia z inych cirkvi,prip.neveriaci...
To su iba vase nazory,zjednodusujete si pravidla.
Tu riesime ucenie rimsko-katolickej cirkvi.
Vsetko ostatne,nepodlozene faktami su len prazdne reci do vetra...
A ked niekto chodi na oplatku,nie je o com.
Dobrat katechizmus aj slovensku gramatiku!!!!
Slovo oplatka totiz v nasej reci ane neexistuje!!!😉
@ptmt1011
Nepotrebujes kostol ani farara,vies co mas robit-to sa vola PYCHA !
Jeden zo 7 hlavnych hriechov😉
To je,akoby si povedala-moje deti nemusia chodit do skoly,viem sama,co ich mam naucit...
Tak tak...niektori ludia si myslia,ze vsetko vedia lepsie...a dokonca su si tym uplne isti..
Len ci to tak aj bude.potom....
@katus226 Smrtelny hriech je ked clovek ktory sa bije do prs v kostole kradne z hrobov vence a vazicky. Takyto falosni su najvacsi veriaci ... Blee. A vsetci politici sa klanaju papezovi a konaju zlo hnus pfuj ...
@amanta5 prečítajte si pätoro cirkevných prikázaní a budete vedieť, že v nedeľu a v prikázaný sviatok sa katolík 'MUSI' zúčastniť na celej svätej omši. Samozrejme v závažnej prekážky (choroba) táto povinnosť neplatí. Dokonca bývajú sobotné omše s platnosťou na nedeľu pre tých, ktorí v nedeľu pracujú, ale v meste, kde je viac chrámov a omše ráno aj večer, výhovorka neuspeje
@ptmt1011
A kde beries ty tu svoju istotu?
Ved ok.niktoti nic nevnucuje ani ta nepresviedca.
Ved zi si tu svoju spravnu vieru.
Len prosim ta nepresviedcaj druhych.to su iba tvoje nazory.na tie mas pravo.
Tu vsak padla otazka ,a na otazku treba odpovedat danymi faktami.
A nie,co si kto mysli ...
Preto aj pisem ,ze ludia z inych cirkvi tu absolutne nemaju co pisat,v tejto teme,lebo prd o tom vedia.
To,co ucia ine nabozenstva,to sa tu predsa neriesi!
A co sa ockovania a skoly t,ka,je to tiez iba tvoja vec.
Dala som to ako priklad.
Ak aj budes mat domacu vyuku,jednako musite ist na preskusanie,aby vam oficialne bolo uznane.
Take su pravidla..ci?
Inak by sme ostali iba ako tie ovecky na pasi...
A zili by sme iba pudovo,pocitovo...
Clovek sam nezmoze nic.
Preto nam Boh dal 10 prikazov.
A potom Jezis 2 prikazania o laske
A je na kazdom,ci to vezme alebo nie.
Ale su to fakty,dane pravidla rkc.
@ptmt1011 ako rádio, v každej téme a presvedčená, že čo ona hľadá, je jedine pravda
@alazala Práveže si myslím ze je to cele blud. Boh k ničomu takému ľudí neuviazal. Viera je o skutkoch voči ľuďom v každodennom živote, nie o azteckych metaforickych obetach...
@ptmt1011 s tebou sa absolutne neda diskutovat.
Silou mocou chces svoju pravdu obhajit, aby si nemusela hladat chybu vo svojom svedomi.
Spojenie "chodit do kostola" sa mysli,chodit na svätu omsu.
Nie do nejakeho z tehal postaveneho objektu.
Ako som uz predtym pisala,to,ze si v kostole fyzicky pritomna nestaci.
Musis byt pritomna duchom,pocuvat,odpovedat,spievat ..vtedy mozes povedat,bola som v kostole,mam platnu sv.omsu.
Neverim,ze si taka hlupa ,aby si to nepochopila uz predtym,chytas sa slovicok.
Prave ty .
Nieze my sme sa do nej obuli koli jednemu slovicku.
V tomto pripade ma to slovicko obrovsky vyznam.
To je ako keby ze sa volas napr.Eva a neoslovili by ta pani Eva ale by ta oslovili fiflena.
Pretoze pomenovat sviatostneho Krista v Hostii oplatkou ,je presne asi taky isty rozdiel!!!!!
Hovori sa,ze topiaci sa aj slamky chyta
Aj ty sa chytas...
Nejakych informacii o vatikanskych knizniciach a blablabla...
Este tu vytiahni stredovek a palenie bosoriek...
Lebo vsak ti,ktori si potrebuju avoje svedomie upokojit,musia cosi zleho vytiahnut.
Ja nechodim do kostola koli fararom ci papezovi.
Co robia,to su ich hriechy.
Chodim tam koli sebe,pocuvat nauku rkc a prijimat Krista vo sviatosti.
Chodim tam svätit den Pana a dakovat mu za vsetko,co mam.
Lebo nic nemam len tak.
Nic same z neba nespadne.
@katarinka289 A tie pletkárske čarodejnice, čo sedia v kostole v prvom rade, majú tiež čisté srdce, že idú na "oblátku" každý deň ?
Ak by chodenie do kostola nebolo dolezite, tak ani cele ucenie a obeta Jezisa Krista by nebolo dolezite, ak je clovek veriaci tak nesmies ist na sv.priiimanie,je to spomienka na poslednu veceru, toto robte na moju pamiatku, predtym treba ist na spoved, olutovat a vyspovedat sa z hriechov.... Ti co tu odsudzuju ludi, ze ano do kostola chodia iba ti, co daco zle spravili a aj na spovede atd. Jednoducho, ak by sa cely tvoj zivot mal premietat verejne, nie je nic, co by si chcel zmazat? Naco nie si hrda? To nevadi, ze nie kazdy clovek neveri v Boha, ale Boh veri v teba a mas do poslednej sekudny moznost obratit sa a olutovat.... Ano vela ludi si mysli ze to uz sem nepatri k tomuto svetu konzumu...... ale pardon, proste nie sme len kopa buniek pohanajuca sa dynamom...
@osky nemyslí?..myslíš?..to je ateistické humor😂

@satanca jasné, že môžeš. Ak niekto veri v boha tak nemusí kvôli tomu chodiť do kostola. Moji rodičia nemajú konfirmaciu a dokonca ani nie sú spolu krstný rodičia nakolko otec ešte ako slobodný niesol svoje krstné deti na krst, tak boli prijmat večeru pánovu a farár povedal, že nie je prekážka nič ani to že nemajú sviatosti a ani to, že nechodia pravidelne do kostola. Dôležité je to, čo maju v srdci. Boli prekvapení všetci. A ja si myslím to isté. Ešte pravidelne navsteva nerobi z človeka niekoho lepšieho alebo horšieho. Ani ja nechodím do kostola pravidelne skôr občas a keď je vecera pánova tak idem. Prečo by som nešiel?