icon

Môžem ísť na svadbu v krátkych bielych šatách?

simuska910
29. máj 2016

Ahojte žienky. Robim maly prieskum. Je podla vas veľký problem ist na svadbu v kratkych bielych šatách? Nie som nevesta ani nikto nejako specialne dolezity na danej svadbe. Co sa tyka topanok a týchto veci tak bud cervene alebo cierne. Co myslite? Budú tam ukazovat na mna prstom? Davam to sem este raz lebo som to omylom dala ako otazku a neda sa mi uz odpovedat. 🙂

petulda333
30. máj 2016

@stevvvka ani nie..kazdy sme ina povaha a ver ze som na svadbach zazila aj divokejsie veci nez toto

limetka713
30. máj 2016

Bielu isto nie ,myslim, ze existuje dost inych farieb ktore si mozes zvolit..nastuduj si nieco o bontone a zakladoch etikety, hned prvy link co mi vyhodilo a mas to tam http://malinikova.blog.sme.sk/c/353181/Rady-pre...
V bielej ma byt iba nevesta, ja neviem co je na tom take takze pochopit, myslela som si ,ze v dnesnej dobe je uz jasne ,ze tak ako idem napr. na pohreb v ciernej a samozrejme sa neobleciem do farebneho, tak na svadbu nejdem ako host v bielej

reni1512
30. máj 2016

@simuska910 kludne by som si ich obliekla...... a nepocuvala vsetky tie mudre rady, otrasne nieco... ano nevesta ma byt v bielom, no to neznamena ze nikto z hosti nemoze mat taku istu farbu siat, ved nejdes v svadobnych aj ty...a po dalsie su kratke! rozum sa mi uz zastavuje niekedy a to vyjadrovanie ako na STATKU, chcela by som vidiet ci by aj zoci voci boli poniektore take mudre. Daj si farebnu kabelku a farebne lodicky a si vybavena, nemas mat co obavy

limetka713
30. máj 2016

@marinablue preco by si ciernu nemohla? je to elegantna farba..zakazana je len biela, tak smelo do ciernej a skombinuj s nejakou veselou farbou 😉

anickabasnicka
30. máj 2016

Dilema, co vytáhnout ze skříně, pokud se chystáte na něčí svatební oslavu, vám může hodně usnadnit pozvánka. Na ní by mělo být napsané, co od vás nevěsta s ženichem očekávají. Uvedený předepsaný oděv se ukrývá většinou drobným písmem na konci pozvánky v kolonce dress code. Tam můžete najít nápovědu, od casual po black tie (white tie se prakticky nevyskytuje).
Bílá je tabu

V první řadě mějte na paměti, že se jedná o den nevěsty a ženicha, a tak se nesnažte svým vzhledem být výraznější než pár stojící v centru všeho dění. Bílé šaty jsou tabu. Pouze s výjimkou, že si nevěsta přeje kompletně bílou svatbu včetně všech hostů. Je to jediná výjimka potvrzující pravidlo.
Fotogalerie
Šaty na svatbu vybírejte podle formálnosti obřadu, místa i času. Nejen v půjčovnách najdete vhodný oděv, často jej máte již v šatníku.

Bílá nepatří ani na žádnou příležitost spojenou se svatebním dnem - na zásnuby, rozlučku se svobodou, předsvatební večeři atd.
Respektujte přání nevěsty

Víte-li, že je nevěsta odvážnější, nepotrpí si na tradice a bude mít šaty jiné barvy, i tak zůstává bílá tabu a navíc se na seznam zakázaných přidává barva nevěstiných šatů. Výjimku tvoří případy, kdy se sama nevěsta přeje všechny hosty v jedné barvě. Pak poslechněte a splňte její přání, i pokud to znamená přetrpět den v nenáviděné růžové.
Do kostela zakryjte ramena i stehna

Nevymykejte se výběrem oblečení, nepodceňujte tuto společenskou událost ani se nesnažte být nejvýrazněji oblečeným hostem. Oba extrémy jsou špatně. Důležité je také respektovat místo konání svatby. Obřad v kostele si žádá zahalená ramena a paže, není tu prostor pro sexy oblečení. To si nechejte na jiné příležitosti. Také hloubka výstřihu a délka sukně by se měla pohybovat v bezpečných číslech.
Na svatbu pod širým nebem s partou kamarádů neformálně

Řada párů dává v létě přednost obřadu a následné oslavě pod širým nebem, mimo oficiální oddávající místa. Jdete-li na neformální svatbu, máte široký výběr oblečení. Pamatujte si však, že se i přes neformálnost se stále jedná o společenskou událost, která vyžaduje jistou přípravu.

Žádné džíny nebo trička s logy a nápisy. Také obepnuté minišaty s hlubokým výstřihem nejsou tím nejšťastnějším řešením. Příliš sexy oblečení se na svatbu nehodí.

Celkový styl oblečení je více uvolněný, vybírejte si z pohodlných látek, ve kterých se budete cítit pohodlně. Dobře vypadají letní šaty s potiskem v lichotivých barvách. Zapomeňte na flitry a příliš třpytivé doplňky. Boty mohou být na podpatku, pokud vám nejsou pohodlné, balerínky jsou dobrou alternativou.
Většina svateb bývá poloformální. Šaty a kostýmek vyšperkujte

Velká část letních svateb spadá do kategorie “semi formal”, což je velmi ošemetný předepsaný oděv. Velmi záleží na době konání obřadu a oslavy a prostředí. Od nás se čeká kreativita ve společenském oblékání. V případě, že na pozvánce stojí “semi formal”, “dressy casual” nebo “festive attire”, sáhněte po šatech, kostýmku nebo separátních kouscích.

Platí tu jedno základní pravidlo. Koná-li se obřad před 18. hodinou, volte šaty nebo kostýmek ve světlejších barvách. Po šesté hodině večerní si oblékněte tmavší šaty. Svatba se může konat na radnici či v kostele, v druhém případě respektujte prostředí a zahalte si paže.

Dobrou volbou jsou jednobarevné šaty bez potisku, které doplníte zajímavými doplňky v podobě barevných lodiček a malé kabelky do ruky. Psaníčko může být zcela malé i ve velikost maxi, ale rozhodně si berte svou každodenní tašku. Kabelka na svatbu musí být společenská. Nejdete přeci na nákup.

V letním období se nabízí také řešení v podobě dlouhé, elegantní sukně ze vzdušného materiálu, je-li obřad mimo kostel, pak ji lze zkombinovat s hladkým topem bez ramínek. Celkový vzhled dolaďte zajímavou bižuterií (stačí jeden nápadný kus) a nápaditou kabelkou.

Stojí-li na pozvánce u doporučeného oblečení poznámka “formal” nebo “black tie optional”, automaticky sáhněte po svých nejlepších koktejlových šatech, které máte. Čeká vás totiž významná společenská událost, na které se od hostů očekává elegantní oblečení a chování.

Velmi záleží na celkovém stylu a honosnosti obřadu. Na den rozhodně volte koktejlové šaty v přiměřené délce. Minisukně se nehodí, rukávy raději delší. Jde o vyváženost celkového vzhledu. Když ukazujete nohy, ruce a dekolt zahalte.

Na formální svatbu se hodí také dlouhé šaty. Je-li obřad a oslava večer, pak jsou tou správnou volbou. V létě máte výhodu, že mohou být s nápadnějším potiskem. Nebojte se extravagantních šperků.

Předepsaný styl oblečení “black tie” vám sám o sobě již napovídá, že půjde o velmi honosnou svatbu večer, na kterou musíte přijít v ryze společenském oblečení. U pánů platí smoking (v létě se akceptují i světlejší barvy saka než klasická černá) a dámy přijdou v dlouhé společenské róbě nebo luxusních koktejlových šatech z kvalitního materiálu. Zde již neplatí, že nejlepší volbou budou jednoduché denní šaty, byť v tmavém odstínu. Z materiálů se hodí krajka, šantungové hedvábí, samet, satén atd.

Pokud si nejste jisti, která varianta je lepší, zeptejte se nevěsty či její svatební koordinátorky. Boty volte vždy se zavřenou špičkou. Na zápěstí byste neměla mít hodinky, nejsou-li navrženy jako šperk.

White tie se prakticky v tuzemských šířkách nevyskytuje. I velké zahraniční svatby spadají ve valné většině pod “black tie”.

V čem na svatbu jako host?

Uvolněný styl svatby. Hodí se letní šaty jednoduchého střihu s potiskem nebo zavinovací šaty se světlejším vzorem s delšími rukávy, je-li obřad večer. Oblečení by mělo být pohodlné a ne příliš zdobné. Plně postačí vzorovaná látka.

Ne: džínové šortky, tílka, trička s logy nebo nápisy, sportovní boty

SEMIFORMAL

Záleží na hodině a místu svatby. Do 18. hodiny může být kostýmek, po 18. hodině již koktejlové šaty. Do kostela zahalte ramena a částečně i paže. Ideální jsou univerzální šaty bez potisku a ozdob, které můžete doladit šperky a zajímavými doplňky s kontrastním odstínu. Na den volte světlejší barvy, na večer tmavé.

FORMAL

Na klasické, formální svatbě (na radnici i v kostele) se od hostů očekává společenské oblečení. Záleží na celkovém stylu, honosnosti a hodině konání. Na den volte společenské šaty nebo kostýmek v délce ke kolenům a s rukávy a na večer dlouhé šaty.

BLACK TIE

Druhé nejformálnější předepsané oblečení, jedná se o velkou honosnou svatbu dle etikety. Jelikož si muži oblékají smoking (s motýlkem, ne kravatou!), dáma musí mít společenské šaty. Na den se hodí koktejlové šaty a ryze společenský kostým z luxusních látek nebo dlouhá róba v zajímavé barvě či potisku.

Tip: pokud si nejste jisti délkou sukně, poraďte se s nevěstou. Jsou-li i drůžičky v dlouhých šatech, jděte tak též.

WHITE TIE

Nejformálnější společenská událost, v běžném životě se prakticky nevyskytuje. Pro dámy platí pouze dlouhá večerní toaleta s honosnými šperky a ryze společenských účesem.

nasta55
30. máj 2016

@simuska910 ja som biele nechcela lebo nevesta ma mat iba biele, nakoniec som si vybrala kratke cierne, kedze ine mi nesekli.

majusik236
30. máj 2016

ahoj, ako Ti tu radili už kočky, spýtaj sa na názor nevesty, jedna vec je etiketa podľa ktorej by naozaj nemala mať iná žena biele šaty, druhá vec je akú svadbu si človek zvolí, ak si budúci mladomanželia nepotrpia na formálnosť tak Ti ich kľudne môže odobriť, veď koľko vecí by sa podľa etikety malo resp. nemalo a dodržiava sa mizivé %, preto by som to skúsila 🙂 ja mám svadbu v septembri a keby niekto príde v takých šatách ako by si chcela nemám s tým problém 🙂

6mia6
30. máj 2016

@petulda333 nikto sa na nic nehrá. Slusne som sa opytala neviem co sa chytas...vzdy sa najde niekto kto to riesi a v ten den to riesit nikto nebude. Bola som na svadbe kde to vadilo samotnej neveste ale co ju mala poslat domov, to uz nikto nespravi taky incident by zatienil celu svadbu.

jana_eyre
30. máj 2016

@stevvvka no stavaju sa take vtipne veci.. moj muz napr. zabudol doma obrucky.. skoro som skolabovala, lebo sme to zistili pred vstupom do obradnej siene.. muz vraj vzivote autom nesiel tak rychlo ako vtedy /nastastie sme sa brali v obci, kde byvame/ a hostia cakali iba chvilu.. bola to najstresujucejsia cast nasej svadby, ale teraz sa na nej najviac bavim 😀 😀

xevulax
30. máj 2016

Ja som mozno divna,ale mne bolo upne jedno kto v com pride. Keby niekto prisiel aj v teplakoch je mi to uplne jedno- a ano bolo by mi to jedno nepisem to len akoze. Ja som sa na moju svadbu tesila,koli tomu,ze si ju ja chcem uzit,spojit svoj zivot s muzom,ktoreho milujem a riadne sa zabavit. Bolo mi suma fuk kto v akom obleceni prisiel. Len prr zaujimavost pozrela som si kkusok z nasho svadobneho videa a veru boli tam aj biele saty aj smotanove. Nic take som nerisiesila. Ja sama osobne by som si nikdy nedovolila pisat na pozvanku dress code- aby si niekto koli mojej svadbe kupoval neviem aku robu nebodaj poziciaval smoking.... nie kazdy ma financne moznosti kupovat nove veci- ktore casto krat ani nema kde potom nosit.... ja som si svoju svadbu uzila najviac ako sa len dalo,zabava bola uzasna,hostia nadseni. Pretancovali sme celucicku noc az do rana. Bolo kopec smiechu a zabavy... za mna na svadbu slusne a v cistom ostatne by som nechala fakt na hosti.... a tie tvoje saty kludne by som si dala. Nevidim.v nich nejaky problem. Ja som na sesterkinej svadbe mala cierne saty jednoduche dlhe cakala som.dvojicky a bola som ako valon a na kamoskinej som mala tie iste sice uz dvojicky boli na svete ale ajo balon som bola (aj som) stale. A teraz som sa dozvedela ze cierna nevhodna... no nastastie my co sme boli na svadbach nikto si na taketo veci nepotrpel.

jajka257
30. máj 2016

@stevvvka aj teba sprdli? Aj mna😂😂😂 stalo sa mi to, co tebe😂😂😂 nuz co uz , podme pracovat na sebavedomi a nadhlade na vec😃

xevulax
30. máj 2016

@jana_eyre my mame tiez super zazitky,najskor sa pokazila klima v aute ked sme sli na fotenie- v lete vonku 37 stupnov,pocas fotenia sa mi zlomila svadobna kytica,takze som volala kvetinarke ktora po foteni musela prist a dat ju doporiadku. A pocas fotenia nam volali svadobcania z muzovej strany (vsetci sli jendym busom.kedze muzova rodina byva 400km od nas), ze je na ceste nejaky problem a je obchadzka ze nevedia ci stihnu sobas. ( nastastie stihli len tak tak).

mircalla
30. máj 2016

@ervenka no ja som objednala z bonprix 4 veci a vsetky 4 veci som aj vratila - otrasne

mircalla
30. máj 2016

@simuska910 za ten cas, co to tu riesis, si ich uz mohla mat mozno aj kupene🙂 online mam tiez hrozne skusenosti. inak mne by to na mieste nevesty bolo suma fuk, ci mas biele saty

winnerka
30. máj 2016

@koniarova no žily mi to trhá 😝 😝 inak tie šaty boli skôr ako krémove a so zlatou tou obrubou....
@6mia6 mne sa tie šaty páčili , bolo to v lete , horúco, chcela som niečo vzdušné, ľahké a tým , ze su krátke a nie celkom biele mi neprišli ako niečo zle voči neveste

marinablue
30. máj 2016

@limetka713 Áno, čierna je veľmi elegantná farba, ale tiež tu bola označená za nie vhodnú na svadbu. Inak doteraz som to nevedela a ani neriešila, ale teraz mám chrobáka v hlave. Mám rada pravidlá a dokonca aj na firemné recepcie, kde väčšina manželových kolegov privedie manželky s holými nohami ja zásadne chodievam v silonkách keďže sa jedná o večerno-nočné aktivity. Až po prečítaní tejto diskusie, som zostala zaskočená čo všetko nie je na svadbe vhodné. Ale podľa mňa dosť záleží aj od druhu svadby a zloženia svadobčanov.

natalym
30. máj 2016

@marinablue No moja ja som už aj na pohrebe videla holé nohy. A podľa mňa majú byť čierne silonky. 😉

mircalla
30. máj 2016

@marinablue ja som mala na segrinej svadbe cierne a dala som si cez ne taku tyrkysovu stolu akoze na oklamenie okolia. den predtym som prisla z trojtyzdnovej dovolenky z talianska, saty som objednala z netu, bola som v 7. mesiaci a vypadala jak vorvan. saty boli z Asosu a boli katastorfalne skarede (ciernu mam inak rada), ale mne to bolo v tom stave dost jedno - isli sme tam hned rano dalsich 220 km po navrate z dovolenky
Viem, ze sestre vobec nezalezalo na tom, v com pridem

6mia6
30. máj 2016

@winnerka ok pytala som sa len tak, ďakujem za odpoveď

sardinka335
30. máj 2016

Tzv. ,,malé čierne,, nič nepokazia - to sa tiez hovorí....a ked vidim tie ,,plažové biele,, tak tým naozaj nikto nič nepokazil 😀 😀 😀

stevvvka
30. máj 2016

@jajka257 no najviac sa mi paci posudenie, ze som ziarliva, ci sa bojim konkurencie 🙂

Viem, ze na koniku je bezne urazat ostatnych, ale je SMUTNE, ze ked svoj nazor niekto slusne vyjadri, vysmeju ho.

sono2
30. máj 2016

@stevvvka Áno som 8 rokov.

maja367
30. máj 2016

ja som mala toho roku svadbu a jedinu osobu ktoru som akceptovala v bielych satach bola moja mamina. Inak som si to vyslovne nepriala. Je vela krasnych farieb. Asi tolko ale to som ja .. mozno niekomu to nevadi. 🙂

sono2
30. máj 2016

@stevvvka a sa stavim, že si z tej mexickej vlny preto tak mimo, že si ju v kútiku duše chcela urobiť tiež😁😁 nechapem. Veď na každej svadbe je nejaký trapas a nikto to nerieši

stevvvka
30. máj 2016

@sono2 ver mi ze stavku by si prehrala, mysli si co chces 🙂

mircalla
30. máj 2016

Boze vy z tej svadby niektore robite vedu - vyslovene nepriala, to su vyrazy. Mne to je smiesne, ze je niekto taky malicherny, ale budiz.

majaxy
30. máj 2016

Tie šaty sú pekné....Ja by som to neriešila, a už vôbec nie do takejto hlbky...Nevesta je nevesta, bude jedinečná, a ty len hosť v bielych šatách...no a čo???

sardinka335
30. máj 2016

@majaxy tak s hentými šatami naozaj nikoho nezatieni, takze za mna kludne....jednoduché, nevyrazne, nenapadne.

lauricka
30. máj 2016

@stevvvka biele honosne sa nehodia, to suhlasim, ved to uz vyzera ako nevesta.

mikema
30. máj 2016

Opýtaj sa nevesty, keď som sa vydávala, pýtala sa ma známa či mi vadí keď si dá biele kvetovane šaty. Mne to nevadilo ale aj tak by sa biele nemali a radšej by som volila inú farbu. Už z principu. Určite sa nájdu ľudia čo na teba budú krivo pozerať, keď pôjdeš v bielych šatách.