icon

Mužov brat dal deťom malý dar na krst

lucia_089
18. okt 2025

Chcela by som sa opýtať, ako by ste to videli vy? Mužov brat robí 10 rokov v Nemecku, stále sa chváli koľko tam zarobí, a že za tieto platy tu sa na SK nevráti. Krstili sme dvojčatá, urobili sme pre rodinu oslavu v reštaurácii. Pritom s deťmi a ja na rodičáku si tiež nemôžeme moc vyskakovať ale mama povedala, že oslava sa patrí. Mužov brat dal deťom 50 eur dokopy dar. 25 na dieťa a nič navyše, žiadnu hračku ani pod. Ešte sa manželovi chválil, že dostal nejaké odmeny a ostal mu liter voľný tento mesiac. Na oslave spotreboval doslova najviac. Stále si objednával poldecáky pomedzi to pivá. Veď ja som ho nijak neobmedzobala ale dotklo sa ma to. Keď mal v apríli sviatok tak oslavu zaplatila ich mama (bola to väčšia oslava ako náš krst)a dali sme mu do obálky dar 250 euro. Manžel vravel, že stačí aj 100 ale mal jubileum tak som mala pocit, že sa patrí viac. Teraz som prekvapená , že sa dá dať vlastný ujo deťom ani 30 euro ku krstu. Švagor nemá žiadnu nehnuteľnosť ani deti. Ešte aj na auto mu požičali rodičia. Asi mi napíšete, že je to moja chyba, že som veľa dala a veľa čakala. Lenže sa tvári ako veľa zarába a v ich rodine dávali na svadbe väčšie dary ale to asi len tety a ujovia od svokry.

kitycat
18. okt 2025
@stellarstar

@lucia_089 tak si sa mala presadiť a basta. Neviem koľko máš rokov? 15r? Ze nevieš otvárať ústa?

@stellarstar toto je zase raz zakladatelka - zn. podrz taska

Na sviatky kazdemu mesiac dopredu vybera vhodny dar, baliaci papier a sposob vinsu. Urobi oslavu, ved mama povedali. Pozve svagra, ved svokrovci povedali. Alkohol sa pije, svokor povedali. A hnevat sa bude, ale vsetkym povoli. Susedom cukor, muku ba aj hrable. Nie neexistuje a zozierat sa tym bude. Obcas sa vyventiluje tu .. kde sa tieto zeny beru?

Soravili unak by sa s nimi uz jej mama nebavila, cooooo?

anonym_579b36
18. okt 2025

Nic by ma nedonutilo dat svagrovi na narodeniny 250e,to je vasa chyba,ze sa ukazujete,ze na to mate a nemate🤷‍♀️ My sme dali svagrovi k okruhlinam len dar v hodnote cca 60e, viac sme nechceli a ani si nemohli dovolit. Je mi jedno,co si o tom myslel. Bol to nas strop. A necakam,ze mi to vrati,aj keby dal detom po 10e,je to jeho rozhodnutie.

lucia_089
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_52ccbc
18. okt 2025
@lucia_089
Odpoveď bola zmazaná

@lucia_089 ty máš očividne aj iný problém

anonym_52ccbc
18. okt 2025

Citujem: ako pomyslím si ale neriešim...

Čo teraz robíš? 🤣🤣🙈

kremlicka250
18. okt 2025
@anonym_52ccbc

@anonym_52ccbc tak tu uz sa pribeh zacina a trosku otacat. To bude zaujimave citanie....

lucia147852
18. okt 2025

Ked niekoho pozývam na oslavu neočakávam nič. Ak ho pozvať nechcem, tak ho nepozvem. Keď dávam dar, dám toľko, koľko chcem a môžem si dovoliť. Boli Vianoce, kedy sme dali svokrovcom dar za 10€, lebo nám vtedy väčší nevychádzal a bol rok keď sme dali za 200 lebo to bolo ok a chceli sme im to dať. Nauč sa fungovať sama za seba konečne a neukazuj sa pred inými na čo ty mas s tým, že očakávaš rovnako drahé dary spať. Život bude hneď krajší.

anonym_61b5e7
18. okt 2025
@anonym_52ccbc

@anonym_52ccbc za chvilku bude zmazana tema a hadam aj profil 😂

anonym_106970
18. okt 2025

Tu nie je problém švagor. Tu je úplne iný problém. Že sa správaš ako nesvojprávna. A hnev za vlastnú neschopnosť treba na niekoho obrátiť. No a potom typické slovenské - treba hostiny, oslavy, veď nech všetci vidia, že na to máme. A potom sedlácky poohovárať celú rodinu, kto koľko dal, zjedol, vypil. Aj keby ti dal švagor 1000 eur, tebe sa nič z toho nemá vracať. Ten dar patrí tvojim deťom. Nie tebe, mužovi, mame ani neslúži na náklady za hostinu.

sense
18. okt 2025

A prečo si robila oslavu na ktorú nemáš? Prečo si mala otvorený účet že môže každý kto chce čo chce. Ako sorry tiež robím v zahraničí , môžem si materiálne dovoliť viac ako moji súrodenci, to ale neznamená že som povinná dávať veľké dary a už vôbec nie preto že ich niekto očakáva. A rovnako keď robím oslavu ja pozveme tam ľudí ktorých tam chcem mať, a nie pretoze sa to patrí. A od tých ktorých tam chcem mať neočakávam nič.

anonym_52ccbc
18. okt 2025
@anonym_61b5e7

@anonym_52ccbc za chvilku bude zmazana tema a hadam aj profil 😂

@anonym_61b5e7 na toto čakám aj ja 😬😄

anonym_52ccbc
18. okt 2025
@kremlicka250

@anonym_52ccbc tak tu uz sa pribeh zacina a trosku otacat. To bude zaujimave citanie....

@kremlicka250 som aj ja zvedavá čo bude ešte 😁

katarinka963
18. okt 2025
@anonym_d0a9db

@katarinka963 to je slovo pre zrglosa ako si ty co obhajuje ist na oslavu bez darceka a vyjest a vypit za troch

@anonym_d0a9db ako pre mňa? Vieš asi ťažko, keďže ja nepijem a stravujem sa striedmo...skúšajú inde

katarinka963
18. okt 2025
@lucia_089
Odpoveď bola zmazaná

@lucia_089 tak načo sa stazujes? Máte nadštandardný príjem... A čo teraz? Tak vypil, prejedol. Bol pozvaný? Bol. Tvoja chyba,že ste nedali stopku na bare.

minenkaa
18. okt 2025

Takze tebe vadia všetci ľudia ,čo ti nedajú taký darček ako ty čakáš

katarinka963
18. okt 2025
@sense

A prečo si robila oslavu na ktorú nemáš? Prečo si mala otvorený účet že môže každý kto chce čo chce. Ako sorry tiež robím v zahraničí , môžem si materiálne dovoliť viac ako moji súrodenci, to ale neznamená že som povinná dávať veľké dary a už vôbec nie preto že ich niekto očakáva. A rovnako keď robím oslavu ja pozveme tam ľudí ktorých tam chcem mať, a nie pretoze sa to patrí. A od tých ktorých tam chcem mať neočakávam nič.

@sense predchvilou písala, že dokážu uživiť aj 6tich a chlap nadštandardne zarába.. tak zbytočne vyplakava

mimirka32
18. okt 2025

@lucia_089 chapem, ze ta to nahnevalo, aj ja by som si zafrflala. Ale zakladat o tom temu na internete a riesit to na niekolkych stranach...

anonym_25958c
18. okt 2025

@lucia_089 to tvoje people pleaserstvo ťa ničí a hľadáš vinu všade len nie v sebe. Mama by urobila, švagor by sa hneval, svokor by povedal... a ty sa prispôsobuješ a čakáš, že ostatní sa budú tebe. Nebudú. A co sa týka mamy - zažila som to, aj moja mala takýto podobný štýl, lebo sa patrí, lebo to tak treba a hnevala sa na všetkých a všetko, lebo to chceli a robili inak. Bola velmi vazne chora. V istom bode som jej nastavila hranice, do ktorých záležitostí ju nepustím. Mamka už nežije, a jedine co ľutujem je, že som jej tie hranice nezastavila skôr. Pretože po počiatočnom hneve a urazení sa sa náš vzťah podstatne zlepšil a jej posledné roky sme mali ten vzťah úplne niekde inde. Ty mi prídeš že nie si schopná tolerovať akýkoľvek krátkodobý diskomfort a neistotu, aj keď to, čo by si tým získala by bola dlhodobá zmena k lepšiemu.

janka12335
18. okt 2025

@lucia_089 Aaale všetky sú tu husté, že oslavu by nerobili, že by im bolo jedno, ak sa mama nahnevá a nešokol by ich ani obsah daru pri spotrebe švagra. To sú také rečičky na internete. A reálny život je reálny život. Ja ti rozumiem, že nešlo ti o dar ako taký, ale o chlapa vyžirku bez slušnosti. Už sa stalo, hoď to za hlavu. Budeš sa vedieť zariadiť do budúcna.

anonym_106970
18. okt 2025
@janka12335

@lucia_089 Aaale všetky sú tu husté, že oslavu by nerobili, že by im bolo jedno, ak sa mama nahnevá a nešokol by ich ani obsah daru pri spotrebe švagra. To sú také rečičky na internete. A reálny život je reálny život. Ja ti rozumiem, že nešlo ti o dar ako taký, ale o chlapa vyžirku bez slušnosti. Už sa stalo, hoď to za hlavu. Budeš sa vedieť zariadiť do budúcna.

@janka12335 hustá je hlavne autorka. Tu nenechá na švagrovi nitku suchú, ale reálne mu nepovie ani mäkké f. Svojej mame rovnako. Keď sa im raz nevytískajú peniaze, tak asi viem povedať, mama nehnevaj sa, hostina nebude. Posedíme len u nás doma. Nemáme momentálne financie nazvyš.

sissy27
18. okt 2025

@lucia_089 ked muz povedal “dajme stovku”, tak si mala posluchnut. Ked mama povedala, ze mas vystruhat oslavu, tak si mala povedat “mami prepac, ale nemam na to, oslavu robit nebudeme, treba nam peniaze na ine”. Hovori sa tomu financna gramotnost. Ked uz oslava, tak mohla byt bez alkoholu, ved to bola v podstate detska oslava, co tam ma co robit chlast?

vler
18. okt 2025
@sissy27

@lucia_089 ked muz povedal “dajme stovku”, tak si mala posluchnut. Ked mama povedala, ze mas vystruhat oslavu, tak si mala povedat “mami prepac, ale nemam na to, oslavu robit nebudeme, treba nam peniaze na ine”. Hovori sa tomu financna gramotnost. Ked uz oslava, tak mohla byt bez alkoholu, ved to bola v podstate detska oslava, co tam ma co robit chlast?

@sissy27 presne a oslava bola nielen detska ale navyse cirkevna, duchovna. Alkohol tam vobec nemal byt

really8
18. okt 2025

@lucia_089 autorka ty mas jeden problem. Ocakavas od druhych ze by urobili pre teba to co ty pre nich. To je tvoja sprostost (mam to rovnako) a potom ti hlava neberie preco sa niekto chova ako spominany trapak.

anonym_0f80d4
18. okt 2025

@vler Ježiš Kristus nebol absinent, veď Ježišov prvý zázrak bol, že premenil vodu na víno na svadbe v Káne galilejskej.

Ale čo kresťanský boh odsudzuje je opilstvo, takých ľudí zavrhol, dať si 10 pohárikov a 10 pív je jasný opilec, to nemá nič spoločné s kresťanstvom.
List Galaťanom 5:21; Príslovia 23:20; List Rimanom 13.13; 1. list Korinťanom 10:31-32; 1. list Korinťanom 6:10

A kresťania sa nemajú s opilcom stýkať, ani spolu s ním jesť ak sa opilec tvári že je kresťan. 1. list Korinťanom 5:11
Kresťan nesmie byť opilec, inak robí hanbu bohu a je u boha odpísaný.

alica110
18. okt 2025
@lucia_089
Odpoveď bola zmazaná

@lucia_089 Ty sa prispôsobovať ale nikomu nemusíš. Sama si to robíš. Pošli ich všetkých tam, kde slnko nesvieti a hotovo. A žiadne že “pre dobro, aby bol pokoj”. A kto sa stará o tvoj pokoj? Veď s tebou jednajú ako s nesvojprávnou.

alica110
18. okt 2025
@anonym_52ccbc

Citujem: ako pomyslím si ale neriešim...

Čo teraz robíš? 🤣🤣🙈

@anonym_52ccbc A to je problem? Ved neriesi to s nimi, ale moze sa zdielat s nami. Vy uz fakt neviete co na autorku najst. A prehladavat stare komentare, to je uz strop 😅

katkaseiner
18. okt 2025
@322sima123

@katkaseiner citila by som za trapne aj za vas, kokos keby ja zarobim vela a idem k rodine co sa im narodili decka tak donesem aj neviem co, keby si mozem dovolit, toto zas ja nepochopim..

@322sima123 ako skutocne nechapem prečo... k narodeniu 3deti som sama od seba nieco vzala, dvojicky dostali po zajacovi a najmladsia plienkovu tortu ktoru som financovala napoly s mojou mamou. Moje deti 2 dostali spolu jednu hrkalku. Ja som bola u nich prva a davala som tolko kolko som v tom momente uvazila, naspäť som nic necakala, v tom case som deti este nemala. Nechapem preco mam ja sponzorovat kohokolvek. Mna nesponzoruje nikto a od nikoho to ani necakam. Povedz mi preco sa mam ja podelit s peniazmi ktore mam na bývanie a zivot..

anonym_52ccbc
18. okt 2025
@alica110

@anonym_52ccbc A to je problem? Ved neriesi to s nimi, ale moze sa zdielat s nami. Vy uz fakt neviete co na autorku najst. A prehladavat stare komentare, to je uz strop 😅

@alica110 no a?

slavomira236
18. okt 2025
@katkaseiner

@322sima123 ako skutocne nechapem prečo... k narodeniu 3deti som sama od seba nieco vzala, dvojicky dostali po zajacovi a najmladsia plienkovu tortu ktoru som financovala napoly s mojou mamou. Moje deti 2 dostali spolu jednu hrkalku. Ja som bola u nich prva a davala som tolko kolko som v tom momente uvazila, naspäť som nic necakala, v tom case som deti este nemala. Nechapem preco mam ja sponzorovat kohokolvek. Mna nesponzoruje nikto a od nikoho to ani necakam. Povedz mi preco sa mam ja podelit s peniazmi ktore mam na bývanie a zivot..

@katkaseiner ja som taka rada ze nikomu nic nedavame od nikoho nic neocakavame..partner je ich 8 surodencov maju deti tie maju deti by som nic nerobila len cakala kto co donesie a co mam vratit aby ma nerozobedali po nete. Takto mam spokojny zivot. Najstarsiu som krstila este z prvym muzom vzali sme do restiky krstnych na obed a jednu kavu. to bolo vsetko. Dostala flasu alkoholu plyšového maca par a tenucky retiazky na ruku konec. Mladsich som uz nekrstila kedze niesme zosobaseni a ani do kostola nechodim a nezaujima ma kto co povedal ..ak by sme aj krstili bol by len krstv kostole a dalej by som neocakavala uz nic. Spravila by som krst len koli aktu nie hostinam a darom

zara1357
18. okt 2025

@lucia_089 chápem tvoje rozhorčenie. Najskôr ťa svokra donúti spraviť oslavu, ktorú ste vy robiť nechceli a potom švagor donesie dar za 50eur pre 2 deti a sám spotrebuje na oslave alkohol za viac ako tých 50eur.
Nahnevaná môžeš byť jedine na seba a manžela, Vaše deti= Váš krst= Vaše rozhodnutia o tom kde a ako bude prebiehať " oslava". Čiže nemali ste "povoliť" svokre rozhodovať o oslave, nakoľko iba ty a tvoj muž viete ako Vám to finančne vychádza.
Mňa by ten dar hneval tak ako teba a áno sme veriaci a áno viem, že krst nie je o daroch a bla bla..
Ja som tiež osoba, ktorá nie len ďetom v rodine doprajem a naozaj nečakám nič, ale oslava krstu, prípadne ďalšie sviatosti sú krásne okamihy, keď sa vie rodina stretnúť a skrátka každý dá dar ako sa cíti. Tvoj švagor je blbec, ktorému svokra mohla dohovoriť, tak ako Vám dohovárala ohľadne posedenia. Čiže keď chceš " plakať" na správnom mieste, tak pred svokrou výsmešne spomeň, že milionár z Nemecka dal 25eur dar, že im tie peniaze odložíš...