Mužov brat dal deťom malý dar na krst
Chcela by som sa opýtať, ako by ste to videli vy? Mužov brat robí 10 rokov v Nemecku, stále sa chváli koľko tam zarobí, a že za tieto platy tu sa na SK nevráti. Krstili sme dvojčatá, urobili sme pre rodinu oslavu v reštaurácii. Pritom s deťmi a ja na rodičáku si tiež nemôžeme moc vyskakovať ale mama povedala, že oslava sa patrí. Mužov brat dal deťom 50 eur dokopy dar. 25 na dieťa a nič navyše, žiadnu hračku ani pod. Ešte sa manželovi chválil, že dostal nejaké odmeny a ostal mu liter voľný tento mesiac. Na oslave spotreboval doslova najviac. Stále si objednával poldecáky pomedzi to pivá. Veď ja som ho nijak neobmedzobala ale dotklo sa ma to. Keď mal v apríli sviatok tak oslavu zaplatila ich mama (bola to väčšia oslava ako náš krst)a dali sme mu do obálky dar 250 euro. Manžel vravel, že stačí aj 100 ale mal jubileum tak som mala pocit, že sa patrí viac. Teraz som prekvapená , že sa dá dať vlastný ujo deťom ani 30 euro ku krstu. Švagor nemá žiadnu nehnuteľnosť ani deti. Ešte aj na auto mu požičali rodičia. Asi mi napíšete, že je to moja chyba, že som veľa dala a veľa čakala. Lenže sa tvári ako veľa zarába a v ich rodine dávali na svadbe väčšie dary ale to asi len tety a ujovia od svokry.
Nechápem tej logike. Mne niekto dá 250 eur, dobrovoľne a slobodne a teraz ich mám povinnosť vrátiť?
K čomu je toto vymieňanie bankoviek.
Treba dať limit na dar 50 eur a buď človek dá peniaze alebo kúpi reálny darček.
My vôbec nedávame peniaze.
@lucia_089 však keď ti vadilo hostiť a platiť za pohostenie, nemali ste posedenie robiť vôbec. Z kostola domov s krstnými, káva, 1 kúsok koláča a hotovo. Aj také som zažila a v ináč bohatej rodine. Nikto sa nesťažoval, neohŕňal nosom, bolo to veľmi fajn. Boli sme tam najbližšia rodina. Lebo hostitelia sa chceli stretnúť, a tešili sa z aktu krstu. Nič viac, nič menej. Dokonca žiadne dary, len drevený krížik 🤷♀️
Nemaj očakávania, neprídu sklamania.
Tak, pokiaĺ nebol krstny otec, tak je pekne od neho ze drobcom niečo dal. Veď dar na krštiny dávaju len krstny rodicia ostatny pozvany, len nejaku symbolicku drobnosť. Ked, oslavoval moj brat 50-tku, tak pozvana rodinná znama mu dala knižku s napisaným venovanim a nikomu nenapadlo, že je to maly dar.
@anna777115 v našej rodine dáva dar každý kto na krstiny príde, nielen krstní rodičia. Každý podľa svojich možnosti, ale tu ide o iné ako dar. Nie je tak všade ako u Vás, vo vašej rodine
Nikto nečaká dar za pol milióna, ale tamten švagrik proste prechlastal asi veľa a mal buď zaplatiť svoj účet navyše, alebo proste Nechlastat nič navyše
Ale ako som už napísala, tu je pointa inde ako dar a jeho hodnota
Pointa je že s ňou vydrbe každý kto ide okolo
@lucia_089 chápem tvoje rozhorčenie. Najskôr ťa svokra donúti spraviť oslavu, ktorú ste vy robiť nechceli a potom švagor donesie dar za 50eur pre 2 deti a sám spotrebuje na oslave alkohol za viac ako tých 50eur.
Nahnevaná môžeš byť jedine na seba a manžela, Vaše deti= Váš krst= Vaše rozhodnutia o tom kde a ako bude prebiehať " oslava". Čiže nemali ste "povoliť" svokre rozhodovať o oslave, nakoľko iba ty a tvoj muž viete ako Vám to finančne vychádza.
Mňa by ten dar hneval tak ako teba a áno sme veriaci a áno viem, že krst nie je o daroch a bla bla..
Ja som tiež osoba, ktorá nie len ďetom v rodine doprajem a naozaj nečakám nič, ale oslava krstu, prípadne ďalšie sviatosti sú krásne okamihy, keď sa vie rodina stretnúť a skrátka každý dá dar ako sa cíti. Tvoj švagor je blbec, ktorému svokra mohla dohovoriť, tak ako Vám dohovárala ohľadne posedenia. Čiže keď chceš " plakať" na správnom mieste, tak pred svokrou výsmešne spomeň, že milionár z Nemecka dal 25eur dar, že im tie peniaze odložíš...
@zara1357 tentokrát je v tom svokra nevinne 🤣🤣🤣🤣 to jej mama ju donútila
@anna777115 v našej rodine dáva dar každý kto na krstiny príde, nielen krstní rodičia. Každý podľa svojich možnosti, ale tu ide o iné ako dar. Nie je tak všade ako u Vás, vo vašej rodine
Nikto nečaká dar za pol milióna, ale tamten švagrik proste prechlastal asi veľa a mal buď zaplatiť svoj účet navyše, alebo proste Nechlastat nič navyše
Ale ako som už napísala, tu je pointa inde ako dar a jeho hodnota
Pointa je že s ňou vydrbe každý kto ide okolo
@pribinak Ale veď dar dal. Autorka nepise, že koĺko dali krstní rodičia. Ona si veĺmi zaklada na financiach a hmotnych veciach a to nie je dobre, lebo moze v zivote dostať taku lekciu, ze bude vďačná aj tým patdesiatym eurám.
@lucia_089 chápem tvoje rozhorčenie. Najskôr ťa svokra donúti spraviť oslavu, ktorú ste vy robiť nechceli a potom švagor donesie dar za 50eur pre 2 deti a sám spotrebuje na oslave alkohol za viac ako tých 50eur.
Nahnevaná môžeš byť jedine na seba a manžela, Vaše deti= Váš krst= Vaše rozhodnutia o tom kde a ako bude prebiehať " oslava". Čiže nemali ste "povoliť" svokre rozhodovať o oslave, nakoľko iba ty a tvoj muž viete ako Vám to finančne vychádza.
Mňa by ten dar hneval tak ako teba a áno sme veriaci a áno viem, že krst nie je o daroch a bla bla..
Ja som tiež osoba, ktorá nie len ďetom v rodine doprajem a naozaj nečakám nič, ale oslava krstu, prípadne ďalšie sviatosti sú krásne okamihy, keď sa vie rodina stretnúť a skrátka každý dá dar ako sa cíti. Tvoj švagor je blbec, ktorému svokra mohla dohovoriť, tak ako Vám dohovárala ohľadne posedenia. Čiže keď chceš " plakať" na správnom mieste, tak pred svokrou výsmešne spomeň, že milionár z Nemecka dal 25eur dar, že im tie peniaze odložíš...
@zara1357 restiku chcela jej matka, nie svokra
@lucia_089 nikdy som nechápala prečo sa dávajú peniaze za krst. A nikdy to asi nepochopím. Prídeš mi nevďačná, krst je úplne o niečom inom. A veľa ľudí vraví že veľa zarobí a pritom to tak nie je. Vravíš, že na auto mu museli požičiat, no ak by veľa zarobil, tak by mal aj dve novšie auta. Chcela by som mať tvoje problémy
@pribinak Ale veď dar dal. Autorka nepise, že koĺko dali krstní rodičia. Ona si veĺmi zaklada na financiach a hmotnych veciach a to nie je dobre, lebo moze v zivote dostať taku lekciu, ze bude vďačná aj tým patdesiatym eurám.
@anna777115 nemyslím si že si základy, to nevieme posúdiť v realite, ale rozhodne je sklamaná, očakávala viac vzhľadom k tomu, že ona a muž dali 250
Nuž je poucena do budúcna
Nechápem tej logike. Mne niekto dá 250 eur, dobrovoľne a slobodne a teraz ich mám povinnosť vrátiť?
K čomu je toto vymieňanie bankoviek.
Treba dať limit na dar 50 eur a buď človek dá peniaze alebo kúpi reálny darček.
My vôbec nedávame peniaze.
@zmrzlinka2021 ja som uz zazila parik, kt.sa na Vianoce pohadal lebo jeden dal druhemu viac...ale hadka bola o tom, ze kazdy z nich chcel byt ten, kto "prebije sumou" toho druheho:D
@anna777115 nemyslím si že si základy, to nevieme posúdiť v realite, ale rozhodne je sklamaná, očakávala viac vzhľadom k tomu, že ona a muž dali 250
@pribinak Ona bude este v živote veĺa krať sklamana, lebo vsetko prehodnocuje cez financie a materialne veci. Ja by som bola rada, ked by sme sa mihli ako rodina pri takejti priležitoste stretnuť pokecať, lebo život uteká veĺmi rychlo. A tie zdravé deti sú same o sebe veĺky dar, ktory nevyvaži ani tonou zlata a darov.
Z tvojho opisu je ten clovek tragedia. Zaraba 3*rychlejsie,ako na SK a rovnako rychlo vsetko rozfofruje. Tych 50€ mal potrebu si odslopat, nestaci, ze sa za ne kralovsky nazral. V 90.rokoch sa vela ludi zblaznilo z prveho miliona, on sa zblaznil z prvej vyplaty tam, zda sa. Asi tam fyzicky namaka, zodiera sa, houno ma a penzie z reichu sa nemusi dozit pri jeho holdovani poldecakom. Ked ma niekto na neho vplyv, nech mu skusi prehovorit do duse, ale to bude strateny pripad. Kazdemu nesvedci mat velke prachy👹
@pribinak Ona bude este v živote veĺa krať sklamana, lebo vsetko prehodnocuje cez financie a materialne veci. Ja by som bola rada, ked by sme sa mihli ako rodina pri takejti priležitoste stretnuť pokecať, lebo život uteká veĺmi rychlo. A tie zdravé deti sú same o sebe veĺky dar, ktory nevyvaži ani tonou zlata a darov.
@anna777115 ale no zas nemoralizuj a nerob sa lepšia
Na základe tohto fakt nevieme posúdiť čo vserko hodnotí cez peniaze a materiálne veci
S čím súhlasím je, že s takýmto postojom bude ešte veľa krát sklamaná
Musí sa naučiť byt asertivna, ak nemám financie má oslavu tak ju nerobím, ak niekto prevracia pohárik za pohárikom rak mu dám ráznu stopku a hotovo a musí sa naučiť stat si za svojim a mat názor okolia v paži
@anna777115 ale no zas nemoralizuj a nerob sa lepšia
Na základe tohto fakt nevieme posúdiť čo vserko hodnotí cez peniaze a materiálne veci
S čím súhlasím je, že s takýmto postojom bude ešte veľa krát sklamaná
Musí sa naučiť byt asertivna, ak nemám financie má oslavu tak ju nerobím, ak niekto prevracia pohárik za pohárikom rak mu dám ráznu stopku a hotovo a musí sa naučiť stat si za svojim a mat názor okolia v paži
@pribinak Konstatujem a vychadzam z tej temy ktoru riešila v minulosti a splieta tam same znackove veci. Nemyslim si, že sa robim lepsia, alebo moralizujem. Iba som vyjadrila svoj názor a moj vlastny pohĺad na tuto zaležitosť.
Máááriu Pannu, už ste sa tu zas odbavili na autorke
Mas 4 deti, zacni zit za seba,svoju rodinu so svojim rozumom a svojimi rozhodnutiami.
Krstili ste vy s muzom, nie tvoja matka.Ona nema co rozhodovat koho a kam pozvete.
@lucia_089 ked uz vies, aky je, tak ho nevolajte. Uz vies, ze od neho nemozes nic cakat. Ja som nikdy neriesila kto kolko da pri krste, prijimani, narodeninach detom...niekto moze 50, niekto 20, niekto 100.
Nie je krstny, tak to neries.
A na narodeniny ste mu dali neadekvatne vela k vasmu prijmu.
A preto nemá mať žiadne očakávania. 250 eur chceli dať oni, nemôžu nikoho tým zväzovať, pre mňa je to manipulácia.
Tiež svojvoľne objednávanie nápojov na ich účet, opäť oni sa tak rozhodli, nemôžu nikomu nič vyčítať.
@lucia_089 Aaale všetky sú tu husté, že oslavu by nerobili, že by im bolo jedno, ak sa mama nahnevá a nešokol by ich ani obsah daru pri spotrebe švagra. To sú také rečičky na internete. A reálny život je reálny život. Ja ti rozumiem, že nešlo ti o dar ako taký, ale o chlapa vyžirku bez slušnosti. Už sa stalo, hoď to za hlavu. Budeš sa vedieť zariadiť do budúcna.
@janka12335 lenze z napisaneho vie velmi dobre aky je svagor zrglos a bohem na cudzi ucet a necha sa ukecat na oslavu, ktoru nechcela a povie, ze dar musi byt tolko a nie 'len 100€' 😶
Tak ja si myslím, že toto celé mal riešiť autorkin manžel, keďže je to jeho brat. Bez ohľadu na to, koľko dal peňazí ako dar, bolo trápne od neho si tam objednávať drinky bez toho aby sa aspoň spýtal, či je na bare otvorený účet. Bola som na x oslavách a hneď na začiatku hostitelia povedali, ako je to s jedlom a pitím a každý bol v obraze, takže tu spravili aj oni chybu, že nič nepovedali. Ja som za to, že každý nech dá toľko eur koľko môže, ale zas nejdem na oslavu s tým, že si to teraz musím všetko odjesť a odpiť, aj nad rámec.
To že robí v zahraničí neznamená že je povinný chovať tvoje deti.
Zbožňujem také ako si ty, chodiť z natrčenú ruku a čakať čo kto dá a donesie.
@lucia_089 nam prisla muzova sestra na krstiny....a neprispela nic, ani svokor. Ked videli ako dostavame dary, povedali (asi im to bolo neprijemne) ze oni darcek poslu potom. Ziadne potom uz nebolo. My sme na ich krstinach neboli, lebo nas nepozvali. So sestrou muza mam dobre vztahy, tieto situacie vyvolaval jej manzel. S nami to nesuvisi. Skratka sme zo strany, kde sa dalo mensie veno. Jedna strana dala nehnutelnost a druha nic. Zaver. Som poučena do buducna.
Mna by zaujimalo, ze keby je situacia opacne...mna napriklad kamoskina svadba vysla cez 700 eur 10 rokov spat...museli sme na nu letiet....prejedli sme tak za 100 ...mam si teraz pytat vyplatit moje trovy? :D ved to je smiesne.nemam rada toto preratavanie oslav, svadieb, Vianoc....vsetci potom pchaju na fb a tik toky fotky z uzastnych oslav a za chrbtom sa idu pod ciernu zem zniest. Nabuduce chodte opekat, kazdy zje to co si donesie a mate pokoj :D i ked, da sa pohadat aj o horcicu:D
"Mama prikázala"
"Patrí sa"
"Pre pokoj v rodine" pre čí pokoj? Mamin? Alebo ostatných členov v rodine? Aký pokoj keď v tebe to vrie.
A akože toto typické slovenské keď je niekto pri peniazoch, prečo sa automaticky očakávajú hodnotné a peňažné dary vo velkej výške? Zatože vy ste mu dali 250 neznamená že on vám musí niečo v rovnakej výške "vracať"
Tak ja autorku zase chápem…toto sa proste nerobi. To spraví len hlúpy sedliak. Veď už aj na svadbu človek rozmýšľa čo dať paru a koľko, aby aspon za seba zaplatili a nieco malo navyše im ostalo.
Ale prekvapilo ma že mu nikto nic nepovedal že hej Jožo, tu sme na krstinách, tak láskavo neprevracaj jeden poldecák s pivom za druhom. To sa tam akože ozral? Lebo alkohol za 150€, to musel byt ma blato.
Celkovo, nemyslím si že ma na úcte on sám viac ako pár stovák. S takým prístupom určite nie. Ale dať 25€ na dieta a prežrať a prezit niekoľkonásobne viac, je čistá hanba. Na najbližšie sviatky by som mu nedala nic s poznámkou že veď máte “predplatené” s prepáčením
@lucia_089 “Veď kto povedal, že sme krstili pre dary? Krstili sme z náboženských dôvodov”
Tak presne z nabozenskych dovodov toto nemas co vobec riesit, lebo je to hriech, co robis.
No a ze je lakomy a vyuzivacny, to je uz jeho hriech, nie tvoja starost. Ak jeho vobec daka viera trapi.

Tak, pokiaĺ nebol krstny otec, tak je pekne od neho ze drobcom niečo dal. Veď dar na krštiny dávaju len krstny rodicia ostatny pozvany, len nejaku symbolicku drobnosť. Ked, oslavoval moj brat 50-tku, tak pozvana rodinná znama mu dala knižku s napisaným venovanim a nikomu nenapadlo, že je to maly dar.