Na svadbu v botaskách
Mamicky,ideme na svadbu a zistila som ze topanky ktore sme kupili pred rokom su uz chlapcom male.mali ich raz na svadbe.mozem im dat botasky na snurovanie?ci sa to na svadbu nehodi?maju sest a osem rokov.nove topanky nechcem velmi kupovat lebo uz nebude prilezitost ich vyuzit.ale tak nechcem aby vyzerali nevhodne.je to svadba muzovho bratranca.
@m.i.r.i no vidis, ty kupujes nohavice a koselu malemu KEBY ste niekam isli a potom nepouzite zabalis. ja kupim nohavice a koselu KED ideme niekam. je ine rodinna oslava doma v zlozeni babka dedko rodicia a deti a ine svadba. jedny cierne saty vhodne na kazdu prilezitost by mala mat doma snad kazda zena - alebo cierna sukna + vhodna bluzka (nehovorim o plese).
a to, ako sa clovek na udalost oblecie hovori o jeho ucte a postoji hlavne voci hostitelom - keby mi prisla sestra na svadbu v kratasoch, jej muz v leginach a deti v trickach - mna osobne by ma to minimalne mrzelo - proste na mna to posobi - odbehli si z ihriska, nestala som im ani za to, ze aby sa vhodne obliekli. bola by som stastna,ze tam su, ale... (ziadnu sestru nemam 😀 )
my sme tento rok mali 2 svadby, moj aj muzov brat sa zenili, takze blizka rodina, potom este aj krstiny malej, takze 2-rocnemu synovi sme kupili tu na bazare veci, aj oblek, koselu, topanky slusne. on teda tie veci vyuzil a ani to nebolo drahe. ale napr. na tych svadbach sa aj tak po oficialnej casti prezul do tenisiek, predsa len su takemu krpcovi pohodlnejsie na "zabavu" 😉
ved skus pozriet fakt v bazari, nic za to nedas, pripadne ak tenisky, skus najst take "slusne", napr. cierne, ked su nove, tak to vyzera ok. a teda aj ako baby pisu, zalezi, co ostatne si k tomu oblecu...
inak, my sme mali nedavno krstiny a muzov krstny teda prisiel...doobliekany. sice to nie je uplne blizka rodina, ale tak ked som pozvana na krstiny, trosku sa obleciem. on mal rifle a taku modru kockovanu koselu, ktora by mozno s nohavicami vyzerala slusnejsie, ale s riflami outfit ako na futbal... nic som sice nepovedala, ale vsimla som si to a pomyslela som si svoje, presne ako pise @sardinka336 , trosku ucty k tomu, kto a kam ma pozval...
@m.i.r.i nemáš celkom pravdu, svadba je udalosť , kde väčšinou ľudia hovoria, že je to deň s veľkým D, mladucha je krásna, aspoň každá sa o to snaží a preto aj hostia by sa mali prispôsobiť celej tejto atmosfére, ktorá na svadbe je, mladucha, ženich, výzdoby, celkové prostredie ap. Išla by si do divadla, opery, filharmónie v kraťasoch? ani by ťa nepustili dnu. Nemôžme sa vyhovárať ani na dobu, ani na peniaze, v dnešnej dobe sú rôzne požičovne, bazáriky a ako bolo spomínané aj čínske obchody, kde elegantné aj keď nekvalitné topánočky kúpiš za 5 EUR, také na jedno použitie ale pekné
@dorotka202 urcite by som nekupovala slusne topanky kvoli jednej svadbe. Deti su na takychto akciach aj tak stále niekde v pohybe (ihrisko, travnik, preliezky), vkuse behaju, potia sa, ...
Hlavne neskombinuj oblek a znicene botasky 🙂. Inac, myslim ze u deti to na tej svadbe nikto riesit nebude.
@lucijja to je vec subjektívneho nazoru. Pre našu rodinu to je gala udalost - lebo je len raz v zivote. Narodeniny su raz ročne 🙂 A niektore deti sa aj rady pekne obleču.
ked sa moj brat mohol ženiť v svetri a rifliach,tak ozaj nejake topanky u detí riesit mi príde ako nepodstatna vec..Ozaj si ludia potrebuju len prirabat nejake myšlienky a starosti,co keby,co ako,co sa hodí a pod..pritom ide o uplne niečo ine a nejaka vec topanok je podstatna asi tak ako to,co mal clovek na veceru...ozaj ,niekto tu spomenul Sagana a myslim,že presne tento chalan ukazuje,preco je taky spokojny a stastny a nad vecou...a uspech v zivote ide jedna ruka s tym... 🙂
@jasminet presne ako píšeš, moja dcéra keď mala absolventský koncert v ZUŠ /to už je pár rokov dozadu/ , mala 14 rokov. Kúpila som jej dlhú šifónovú čiernu sukňu, bielu krajkovú blúzku a účes mala primeraný veku urobený v kaderníctve, Keď ju jej učiteľka videla, tak povedala : tak ty si dáma, ale riaditeľka školy verejne kritizovala zvlášť chlapcov, ktorí mali čierne nohavice a k tomu botasky, že vôbec im to rodičia na takú udalosť dovolia. Aj malé družky chodia v dnešnej dobe na svadby v krásnych tylových šatôčkách, ktoré sa dajú objednať a kúpiť v Amerike, to je parada na nich pozerať
nas mas cierne botasky,v pohode sa mu hodili k nohaviciam,tiez som kvoli tomu nove nekupovala, aj tak tam nebol celu svadbu 😀
@marcah inak toto presne este ako ty spominas...my sme par krat videli tie vycipkane deti na krstinach, svadbach,ked sme sli na obed do restiky...vonku ihrisko, trampolina a dievcatko v pancuskach a satockach a mamicka len pozor tu nemozes, pozor tam nemozes...potom jasneze roztrhala pancuchy biele..tak to tak aj vyzeralo..vyobliekane, vyceasane, hrat sa im neda, skakat neda...to je presne aj ta druha vec...
@mijo53 ja chapem, ze kazdy to inak berie..ja som tiez na svadbe chcela byt za krasnu a aj ked sme mali malicku svadbu, tak princeznovske saty som chcela mat...ale mne uprimne by bolo uplne jedno co si oblecu ostatni....bola by som stastna keby tam napriklad niektori ludia boli, ktori nemohli prist a bolo by mi suma fuk co maju na sebe.....svadbu sme robili tak, aby sa tam hostia citili dobre, aj ked to bola moja svadba, ale tiez pre mojich blizkych a nie aby som riesila niecie topanky.. a kolki su taki co na svadbe si odtrpia obrad v kostole a ked dojdu do saly na hostinu tak daju dole kravatu, sako, vyhrnu rukavy, zeny lodicky vyzuvaju najprv pod stolom a potom aj oficialne a si vydychnu, ze konecne...
Do divadla aj na koncert ta ale v pohode pustia aj v rifliach a podobne..bola som asi pred 3 rokmi po asi 5 rokoch v divadle, sama trosku vyklepana co si mam obliect a ked som videla, ze ludia prisli uplne normalne obleceni, tak som si hovorila, ze konecne to uz asi nie je take striktne...nepustia ta asi len tak na ples v opere alebo na udalost, kde je prisne predpisany dress code....
@jasminet mne by teda nevadilo ci si niekto odbehol z ihriska..hlavne ze prisiel....a nech sa citi dobre....ale to je o tom pohlade na vec...🙂
Ja to tiez inak niekedy riesim, nepoviem ze nie, hlavne kvoli tomu, ze ma napadne, nech nie sme za sasov uplne ...ale vacsinou som prekvapena, ze to nikto neriesi....napriklad sme mali rozlucku so skolkou na mestskom urade..velka udalost, kytice, tabla, deti vystupenie, prihovor primatora..v obradnej sieni..tak ja ze to je udalost, riesila som co synovi obliect, bolo vonku brutane horuco...mali sme riflove kratasy a taku sportovu koselu s kratkym rukavom..inak ziadne vhodne nohavice...manzela som doslova donutila si dat aspon rifle, zlostil sa, ze co nemoze ist v kratasoch ked je horuco...on toto uz duplom neznasa...a prideme tam a vsetci chlapci v kratkych nohaviciach, neriesil to vobec nik, myslim, ze jeden mal nejake slavnostne oblecenie..a oteckovia skoro vsetci v bermudach a tricku..ten moj ma skoro prizabil, ze co som zas riesila....
@salfusco s tym Saganom tiez suhlasim...ako moj muz hovori tiez, ze taky Steve Jobs, velky manazer, velky clovek, ale naozaj VELKY a on chodil vsade v rifliach a svetriku alebo tricku a teniskach , aj na tie najvacsie konferencie a najdolezitejsie rokovania...mal vsetkych na haku aj s oblekmi a neviem cim......Mark Zuckenberg sa tiez nepretrhne..v skrini mu viia desiatky sivych jednoduchych triciek co dokola nosi..a presne, tito muzi si to mozu dovolit..lebo neriesia to ze maju vyzerat ako velki manazeri podla predpisu a neviem coho...akoze chapem, saty robia cloveka sa hovori, ale dolezite je aby bol clovek cisty a upraveny, ale riesit ci su topanky podla predpisu a saty podla mody a ci niekto mal jedny saty 2x oblecene uz...pre mna je to dokaz ze ludia sa robia doleziti a nemaju co ine riesit..
@jasminet uprimne?Nemyslim si,že svadba je o oblečení,ale o spečateni niečoho,co ti dvaja chcu.To,že spolocnost je nastavena na niečo,co by sa malo a co nie,že nevesty sa predbiehaju,ktora z nich bude mat drahsie a krajsie saty je vec spolocenskej prestíže ukazania sa..Mne osobne by to bolo uplne jedno,aj keby tam moja nevesta prisla v obycajnom tričku,sorry za nazor,nepotrpim si na tom,to ženy si na takych veciach potrpia,aby sa ukazali v ten jeden den.Mam ine zmyslanie ako vacsina a evidentne vidno,že sme bratia.Ak to nevesta dokaže prijať,nevidim v tom nič zle.Hadam tam ide o niečo ine a nie o to,co ma kto na sebe a vsetko ostatne je len vec predsudkov,co by kto na to povedal,hodí sa to? a pod...
ja som na svadbu môjho brata kupovala deťom šaty aj topánky, nech sú "slušne" oblečení aspoň na tú formálnu časť...celá rodina bola tak oblečená...tak som považovala aj ja za slušnosť a nejaký spoločenský bontón, aby deti "nevytŕčali" z radu 🙂 ale aj tak to bolo k ničomu...môj vtedy 9 ročný syn po tom ako sme prišli do sály, vyšiel do izby v hoteli, obul crossy a bola som vybavená aj s mojím "bontónom" a za chvíľu tak dobehla aj 7 ročná dcéra...takže parádne šaty ako princezná a k tomu crossy 😀 myslím, že nejaké to pekné oblečenie by malo byť prejavom úcty, ale myslím, že u detí to fakt nik nerieši...a povedzme si, že čo vyzerá horšie? dieťa v obleku a v botaskách alebo parádne nahodený chlap v motýliku a mokasínach a dožratý pod obraz boží? 😀
@dorotka202 - co deti,... ja som bola najlepsej kamoske na svadbe ako tehotná v 25tt. Nohy v členkoch ako slonica, nič som neobula. Jedine ortopedicke sandale 🙂 Jednoznačne elegantné na sexi nohách. 🙂
@salfusco ale z ucty k nej, danemu okamihu a danej udalosti si si dal sako, ze?
ja si myslim, ze to, ako sa clovek oblecie vystihuje presne jeho zmyslanie o udalosti a osobach tam - ak si na svadbu da zenich bermudy a zabky a nevesta pride slusne oblecena (zazila som v rodine), vyjadril svoju uctu k nej, nam ostatnym a ze svadba je pre neho len zbytocna zastavka medzi volacim... a to iste plati aj o hostoch voci snubencom. ine je, ked pridu obaja rovnako lezerne obleceni a daju to ako "dress code" pre celu rodinu.
@dorotka202 vobec sa nestresuj,su to deti....trosku improvizuj a urcite aj k botaskam najdes ten spravny outfit,deti aj tak maju radi pohodlnost
moj bol na dvoch svadbach sviatocne obleceny a a to preto,ze to bola bratova a svagrinina svadba,takze bol maly druzba,inak riesim podobne udalosti " sportovou" eleganciou
deti su spokojne,ja som spokojna
@eliska07 mne sa to velmi paci=krasne a najma,chlapcensky obleceni chlapci
krasna rodinka
@jasminet a ta nevesta v tych krasnych satach ked zenich bol v zabkach a bermudach prejavila aku "uctu" voci nemu? Podla toho tvojho pohladu na vec myslim...je to o respekte ....ked ona chcela tak a on tak, navzajom sa respektuju..nepresviedcala ho ona, ze musi byt v obleku a on ju, ze musi byt v zabkach..je to o vzajomnom respekte a to je na zaciatok manzelstva hadam dost dolezite ... ..praveze velke plus ked to takto spravili aj napriek tomu ze sa asi kazdy citi lepsie v niecom inom a ludia si budu "suskat"..podstatne je nieco uplne ine
@jasminet suhlasim s castou vety ze to, ako sa clovek oblecie vystihuje presne jeho zmyslanie...zvysok je vec nazoru a postoja kazdeho jednotlivca..Spolocnost ako taka to tažko prijima,alebo odsudzuje,pretoze sa to vymyka akemusi "beznemu"standardu.Nie,nie je to o tom,že by clovek neprejavil uctu voci osobe alebo udalosti.Tolko k tomu.🙂
U malych deti , tak dobre. Ale u 7,8. No neviem. Ale ked trend je teraz taky ze este az zenich ma botasy. Tak to uz je sodoma gomora velebnosti.
@salfusco to je taka klasicka prupovidka....čo pišeš a klasicky balast...aj bez toho vieme ze na svadbe ide o niečo uplne ine a aky to ma vyznam, teraz nehovorim o tom stresovat sa tym a riešiť či sa svadobne šaty pačia tete z druheho kolena popolnikmi na očiach.
Ja ked som videla pohlad mojmu nastavajuceho ked som prišla do kostola tak na ten nikdy nezabudnem. Bola som krasna (a stale som 😀 ) nie preto lebo to tak chce babka, dedko, ale preto lebo to tak chcem ja - chceme to my a je to chvila jedinečná a neopakujuca sa. Takze dat si rifle alebo teda ,,americke monterky,, mi pride ako povrchnost. Asi taky ma tvoj brat vztah k manzelstvu...ze to je len formalita, ktora nestoji ani za slušne oblečenie. teraz nehovorim ze to slavnostne oblečenie je zarukou štastneho manzelstva ale suhlasim s @jasminet ze človek len vyjadruje svoje nazory tým ako pristupuje k veciam ktore zije. Kočka pekna ale asi ako na firemnej party 😝
@m.i.r.i nevesta bola v 8 mesiaci, opuchnute nohy, napriek tomu sa slusne a elegantne obliekla (ziadne dlhe roby) - predsa len je to svadba a snad jedina za cely zivot. zenich napriek tomu, ze obleky ma si v den svadby ziaden neobliekol...takze o respektovani ani slovo - ako pisem - vyjadril svoj postoj k nej a svadbe... tak to aj potom dopadlo.
@salfusco netreba zachadzat do krajnosti....takze si tu nehovorme,ze na nicom nezalezi...lebo a s takym postojom to tak aj vyzera vo svete
slovo bonton rada nemam
ale....su situacie,kedy sa vyzaduje....a ja nechcem vytrcat z davu tym,ze akurat niekde musim "povedat" oblecenim ako som nad vecou a ake nepodsatne veci ludia riesia,ze udalsot je o inom
rozumny clovek sa aj rozumne prezentuje
@terezka1947 presne...kiez by sa ludia dnes chceli odlíšit nejakymi zručnostami, inteligenciou, vzdelanim....ale to je najjednoduchšie vystajlovat sa ako ,,somar,, a mysliet si ako som IN. Sak to vela roboty nedalo...no frčim pre decka majte sa tu.. 😀 😀 😀
A tiez nemam rada to ze ved to nevadi, nezalezi a načo. Potom to tak aj vyzera...ved načo zene kvety, načo bonboniera, načo pekne oblečenie...ale tieto veci robia nás ludi ludmi a davaju situáciam a zivotu vyšší rozmer.
oki,vsak ja sa s vami hadat nebudem,vy mate svoj nazor,ja mam svoj.A kedze viem,ako brat manželstvo berie a ako to u nich je tak si budem stať za tym,co som napisal 🙂
@jasminet no lebo 50% rozvodovost je asi len u tych co sa dokonale neobliekli na svadbe...ci uz to s danym parom dopadlo tak ci onak, nemyslim, ze to je oblecenim...kolko vycipkanych a nagelovanych svadieb tu mame ... a kolko nagelovanych zenichov s respektom ako ty hovoris, ked sa nahodil do gala si s takymto respektom nasiel milenku napriklad...to len o tom, ze sa neda pausalizovat..
Ja osobne tiez ne som za vystrelky a sama nie som extravanagantna ani ta co chce byt centrom pozornosti, preto sa vacsinou ticho prisposobujem...ja pojdem tiez na tu svadbu v satach a lodickach a s peknym ucesom, mne samej sa to paci a rada sa raz za cas vyfintim, ale respektujem kazdeho kto to nemusi a stadovitost v comkolvek nemam rada...tu ti veli cirkev, tu vlada, tu moda a ludia si to mylia s "respektom"

ahoj, my sme boli minulý týždeň na svadbe a aj o dva týždne ideme. Malý ma síce len rok ale ja som mu dala botasky. Vyzeral na zjedenie. Ale svokra sa ma snažila presvedčiť, že mu treba slušné topánočky na svadbu. Nedala som sa. Načo by boli ročnému dieťaťu slušné topánky? Keď by ich obul naozaj len na dve svadby. V botaskách má istú nôžku, lepšiu podrážku, nešmýkal sa na tej naleštenej podlahe. Za mňa, botasky u detí nie sú problém. Veď tam sa aj tak budú jašiť a naháňať ako to už býva. Isto sa aj budú lepšie cítiť v teniskách ako v slušných topánkach, ktoré sa väčšinou šmýkajú. 🙂