icon

Na svadbu v botaskách

dorotka202
19. okt 2016

Mamicky,ideme na svadbu a zistila som ze topanky ktore sme kupili pred rokom su uz chlapcom male.mali ich raz na svadbe.mozem im dat botasky na snurovanie?ci sa to na svadbu nehodi?maju sest a osem rokov.nove topanky nechcem velmi kupovat lebo uz nebude prilezitost ich vyuzit.ale tak nechcem aby vyzerali nevhodne.je to svadba muzovho bratranca.

sirinka
20. okt 2016

@katrinka8 otázkou ostáva, čo kto považuje za patrične oblečenie. Naďalej si však myslím, že oblečenie je to posledné, čo zanecháva v umelcoch spokojnosť z dobre odvedenej práce a pocit, že ľudia uznávajú ich úsilie 😉

sardinka336
20. okt 2016

@baaambulkaa ale to su kecy čo piše, uz ju vidim ako ide na pohovor na pracovne miesto na ktorom jej zalezi v rifliach a tričku a žabkách. Ešte si pamätám na škole sme mali taky predmet nespomeniem sinazov, ale v ramci neho sme mali podrobnu prednašku o tom ako sa obliekat napr. do firmy, čo ktora farba znamena, ktore farby su konzervatívne, ktorým sa vyhybat pri pohovore, aku dlžku sukne, vystrih na pohovore, či hodinky a ke, topanky, vlasy, ake gesta aky mejkap atd a vystupovanie sa odporuča aby si človek zvyšil šance na uspešný pohovor a tu hen spokojné s ,,čínanmi,,. Ach..hlava nebere...

alaguema
20. okt 2016

@sirinka ale veď som napísala to isté - kritéria sa menia spolu s dobou. Nič nové si neobjavila. Obvykle tieto normy sú vlastne zrkadlom spoločnosti. Napriek tomu, že si to uvedomujem, bola by som nerada, aby sa v divadle šľapky stali normou. Potom už budú nasledovať asi len tie pľuvance a vajíčka a pekne po kruhu sa vrátime do stredoveku, keď bolo divadlo ľudovou zábavou pre spodinu, aj pre noblesu, bez kritérií, bez noriem, s odozvami z publika, krikom a vášnivými prejavmi, ktoré prerušovali predstavenie.

takacovama
20. okt 2016

@m.i.r.i tak kazdy sme iny. Ja osobne si neviem predstavit ze by som isla na pohovor, alebo na nejake stretnutie s nejakym clovekom ktory je dajme tomu vyssie postaveny ako ja a isla by som v teniskach. Je to o tom s kym sa clovek ma stretnut, co je to za akciu, co je to za cloveka.

salfusco
20. okt 2016

@sardinka336 Pegas je na Obchodnej,ci to uz otvoril aj oproti Tescu? Poznam majitela,preto sa pytam...no ale o kvalite pomlcim,to uz ozaj radsej niečo ine,alebo ked už šaty,tak radsej si vyhliadnuť niečo kvalitnejsie v sekaci ako v hentakom butiku

sirinka
20. okt 2016

@alaguema bohuzial ale práve tam asi smeruje celá kultúra, šokovať, prvoplánovo zabaviť, zapojiť publikum...

rutie
20. okt 2016

@sardinka336 S tymi pracovnymi pohovormi to je celkom zaujimave. Clovek na ne moze prist pokojne aj uplne vyhastroseny, pokial sa nejedna o poziciu, kde je vzhlad dolezity. Len si musi byt absolutne isty silou svojej osobnosti. Ak potrebujem velmi tvoriveho IT-ckara, ktory mysli "out of the box", tak moze prist aj v cyklistakoch s plienkou, a budem skakat po plafon, ze som ho nasla (realny pribeh, skakali aj klienti po plafon, ked k nim v tych cyklistakoch dobehol a za par minut vyriesil to, s cim si nik iny neporadil). Dokonca sme u nas mali aj punkovu recepcnu s piercingom a pol hlavou vyholenou a bola to naj recepcna v historii (mala IQ 150, doktorandka v nanotechnologiach, ci so to studovala). Ale u oboch bol ich sposob obliekania prejav ich jedinecnej osobnosti. Nie nezaujmu a pohodlia. Ak sa hlasim o pracu asistenky a som na to tak "akurat" kvalifikovana, tak rifle a tricko nie su spravna volba. No uchadzaci o post technika, ktori pride v maturitnom obleku su samostatna kategoria. Je to signal, ze im na praci zalezi, ale ich ten odev, na ktory nie su zvyknuti zbytocne znervoznuje. Preto je dobre aj bezne chodit v niecom inom ako rifliach a teplakoch, ze ked clovek musi v niecom inom, citi sa prirodzene. Aj v jednofarebnych nevysuchanych tmavych rifliach sa da prist na pohovor. Ak su k nim napriklad slusne clenkove cizmicky, bluzka, sako (svetrik), satka, doplnky. Schopnost odhadnut situaciu a obliect sa na nu o cloveku vela prezradza.

sardinka336
20. okt 2016

@salfusco pozri...mam v plane asi 3x to obliect a potom dovidenia, nerada chodim stale v tom istom a tie šaty su krasne, pomer cena a kvalita v pohode, zase nevybrala som si tam kostým pre tetu za prepažkou. 😀 A reagovala som na to ze dotyčna ,,mrnči,, ze to je drahe. Tak su aj lacnejšie a ved tu ospevuju čínske obchody takze ja sa naozaj nemam za čo hanbit, ja osobne nedam neviem 200 eur za večernu robu na to som lakoma lebo viem ze v nej nechcem chodit niekolko sezon. Ja chodim pomerne často do sekačov a ,,niečo kvalitnejšie,, na ples v mojej velkosti (všade všetko 38čka) viem ze nezozeniem a ked sa aj niečo objavi tak je to evidentne nosene, pripadne je to gýč, nevhodný strih atd...

aktiz
20. okt 2016

@dorotka202 my sme boli na svadbe pred mesiacom, tiež mužovmu bratrancovi a syn 6,5 ročný mal obuté botasky na suchý zips. Nik to neriešil a dokonca nebol sám, viac chlapcov tam malo obuté botasky. Dokonca poniektorí mali oblečené len rifle a obyčajnú kockovanú košeľu.

m.i.r.i
20. okt 2016

@baaambulkaa nie ja nie..uz som o tom pisala vysse..ze ja nie, ale nevadi mi ak robim pohovor ja a niekto v tych riflich pride...neriesim.. ..riesim to, co mi odpoveda na otazky, ako vystupuje, co vie, ako zapadne do kolektivu a ine veci a nie to, ci prisiel v rifliach..

a okrem toho - dress code je vsade vo svete...ja s tym nesuhlasim, myslim tym s diktovanim nejakeho oblecenia...ale akceptujem a mne to vacsinou nerobi problem....ale viem, ze mnohym ludom ano a zbytocne to narusa podla mna to ako sa ludia citia v praci, na svadbe atd..

Kazdopadne...ako sme sa divili vsetci tu na Slovensku ked sme zacali chodit do zahranicia, hlavne mozno do anglicky hovoriach krajin, pripadne zacali robit v nadnarodnych spolocnostiach-- ze fiha, prejav vysokej ucty titulovania panov inzinierov a magistrov sa nenosi, ze aj svojho VP ci CEO volas krstnym menom a ze VP co ma pod sebou stovky ludi a obrovsku zodpovednost, vysoky manazer chodi na rokovania v dzinsach s texaskym opaskom a spicatych cizmach a nasi manazerikovia ritolezikovia nastylovani v oblekoch...on uvolneny, ostatni clenovia jeho vypravy tiez a nasi naskrobeni, etiketa a bonton v malicku...citis s ludi tu uvolnenost a to ako sa citia na danej udalosti aj podla toho ako sa musia skrobit a odtrpiet si to aby vsetko sedelo ako ma....povrchne....manipulovatelne...ale je to tak...ja nie som rebel, v tomto sa naozaj prisposobim, ale nikdy by som to neziadala od druhych....a absolutne mi je to jedno....

Este taka pikoska prave u nas doma z dnesneho rana -- moj 65 rocny svokor sa zacal rozculovat z nicoho nic, ze dufa,ze nas syn ( teraz ma 6r) raz nepride s takym ucesom ako ma Hamsik, ze to by sa on pod zem prepadol a nepriznal sa k nemu a neviem co, ze on ked vidi Hamsika ako vyzera, ze mu je zle a aky to je vrchol nevkusu a ako kvoli nemu ani futbal nepozera ked on hra a len nech nas syn raz nieco take nespravi...a to nas starky hovori, ktoremu ciste oblecenie nehovori vela, ktory ma skrinu plnu novych ponoziek, triciek a kosiel, ale chodi v starych z dierami ako pol nohy, v monterkach, maskacoch a spinavej kockovanej koseli, ze mu niekedy musime sami propomenut, ze aj sprcha existuje..co sa so svojim vnukom do asi 2 rokov ani nevidaval, lebo si odmietal umyt ruky ked sa vratil z kydania hnoja alebo vysypaval smeti a pravdupovediac musime ho aj my usmernovat aby bol cisty a ako tak upraveny....ale on bude riesit, aky ma Hamsik uces a co si to dovoluje takto vyzerat...to len na margo toho, aki su ludia divni, nerespektujuci druhych, s klapkami na ociach a len tak ako vyhovuje mne a tie hranice si kazdy posuva kde chce...

marcah
20. okt 2016

@rutie presne tak, aj ja som zazila casy, cerstvo po skole ked sme s kolegynami utekali z práce rovno do divadla v "kancelarskom". Ak som rano vedela ze vecer niekam ideme tak som sa obliekla slusnejsie, ale niekedy to boli spontanne akcie, pripadne niekto vypadol, tak sme nahovorili niekoho neplanovane a nebol cas utekat sa domov prezliect. A musim povedta ze pocas pracovneho tyzdna sa v tom divadle naslo dost ludi oblecenych "obycajne", a nikdy som na nich nepozerala zvysoka ani ma nenapadlo ze herci budu urazeni. Je pravda, ze pokial slo o divadlo cez vikend, tak tam bolo aj vidiet, ze ludia si dali na tom viac zalezat.
Ale nepaci sa mi, ze tu niekto hodnoti niekoho lebo ho videl v divadle nevhodne oblečeného.

meluela
20. okt 2016

@dorotka202 jasne ze mozu ist v teniskach, ak mate normalnu rodinu tak budu radi ze ste tam a nie co mate oblecene, hlavne ked sa to tyka malych deti. take teplaky to by uz bolo pri skolakoch trosku moc, ale ked ostatne oblecko budu mat normalne sportovo-elegantne tak uplne v pohode

salfusco
20. okt 2016

@sardinka336 oki,vsak v pohode,viem,že v tych sekacoch sa neda ,ze pridem a kupim a vela veci tam je aj dost nielen viditelne opouzivanych,ale aj znicenych...ja len tolko,že sa tam obcas da najst aj kvalitnejsi kusok,ktory aj sadne,len to asi treba mat stastie alebo obehavat to neustale.A teda este na margo tej svadby mojho brata v rifliach...bola to civilka v sydney asi tyzden po tom,co sa rozhodli sa vziat...Len on,nevesta a jeden svedok-spolocny kamarat,nikto iny ani z jednej strany rodiny...mne to bolo tiez tak zvlastne,ale on je proste taky,a ked sa tak rozhodli,vsetci to akceptovali,aj jej rodina,aj nasa...a to podotykam,z jej strany su to katolicki zalození ludia ( Chile je dost katolicka konzervativna krajina )...a vidíš...preto ja tomuto neprikladam taky vyznam,ako vacsina ludi 🙂 ale co sa tyka ich manželstva,tak tento fakt,že by to tak bral,ako sa na to pripravil je pravym opakom aj navzdory situaciam,kedy by vela inych ludi islo od seba preč

alaguema
20. okt 2016

@m.i.r.i no a prečo usmerňujete svokra, aby sa slušne ustrojil? Nie je to až tak jedno, že? A riešite čo má na sebe a ako vyzerá. Ale jemu je asi tak dobre a pohodlne. Nezáleží mu na tom, že má deravé a špinavé oblečenie...VÁM na tom záleží, lebo vás niekto naučil, že človek má chodiť čistý a upravený, nie? Tvoje hranice sú v poriadku, lebo ty chceš "len" aby bol čistý. Pociťuješ to ako legitímne a možno dokonca ako tvoje právo to vyžadovať, ak si dovolíš poslať svokra do sprchy. Ja žiadne hranice nemám. Mám iba názor a nikoho nenútim, aby sa ním riadil. Nikoho neusmerňujem a neposielam kupovať vhodné oblečenie do divadla. Ale tak, ako ty máš doma normu, že sme čistí a v oblečení, na ktorom nie sú diery, tak isto existujú podobné normy, ktoré určujú čo je vhodné a čo nie, v rôznych prostrediach a pri rôznych príležitostiach. To ty si veci posúvaš, ako sa ti hodí. Resp. ako sa hodí tvojmu manželovi, lebo ty zdôrazňuješ, že pre teba nie je problém obliecť sa vhodne. Len preňho áno. A tak sme všetci povrchní pokrytci, lebo tvoj muž povedal...? 🙂

alaguema
20. okt 2016

@marcah dnes sa do divadla väčšina oblieka "obyčajne". Zvlášť ako píšeš cez týždeň. Kým sú to slušné šaty, sukne, blúzky, u chlapa normálne nohavice, košeľa, tak to je už pomaly bežný štandard. Kritizovala som kraťasy, tričká a gumené šľapky. Nehodnotím človeka. Kritizujem oblečenie, ktoré mi prišlo maximálne nevhodné.

m.i.r.i
20. okt 2016

@alaguema mne je jedno ak je svokor v deravom, len nech je cisty....tym, ze niekto smrdi, podava mi spinave ruky a podobne vplyva na svoje okolie -- zapachom, hygienou...tym aj zdravotnymi tazkostami napriklad moznymi....hygiena podla mna a slusnost ako tu bolo spominane su nieco uplne ine ako ciste oblecenie, ktore strihom, tvarom a vyberom latky a farby nezodpoveda nejakemu nazoru ci vkusu..ja v tom proste vidim obrovsky rozdiel..preto ja svokra respektujem, ze chodi ako chodi, ak si vyperie a osprchuje sa a umyje si ruky...ale ked si chce chodit v monterkach a starej koseli, nech...
A k tej druhej casti - ja nemam problem, pretoze ja sa tak citim v pohode..vadia mi lodicky a topanky na vysokom podpatku, pretoze mam krcove zily a uzke chodidla a nerobi mi to dobre...krasne saty, pekny uces a podobne mam rada, elegantne oblecenie tiez...preto s tym nemam problem...nechty si uz ale nerobim napriklad a v beznom zivote sa nelicim a chodim v pohodlnom obleceni...ale to som ja...nerespektujem modu, obleciem si saty na ples, ale ci sa nosia dlhe, kratke, cervene, zelene, nariasene mi je jedno, dam si to co vyhovuje mojej postave a co sa mi paci...nezladim kabelku, nedam si mozno vhodny kabat, lebo nemam a kvoli tomu ze na saty sa hodi neviem aky norkovy kozuch si nebudem kupovat nic nove..ci su saty dhlsie ci kratsie ako kabat neriesim a ani neviem ako to ma akoze byt..lebo ma to nezaujima..neochkam pri vykladoch s topankami a mam jednu kabelku uz 8 rokov...ale citim sa dobre ked som za peknu..v pohode..ale ked sa tak ina zena neciti, tak neviem preco by som to od nej mala vyzadovat, lebo ja sa tak citim..to je cele..nie o mojom muzovi a mne...o tom, ze neriesim aky ma kto uces a oblecenie ak aky je to clovek....mojho muza spominam len kvoli tomu, ze pri nom sa mi zacali otvarat oci v tomto smere, ale tiez ked sme zacali cestovat, spoznavat inych ludi, nazory, priority a vekom a skusenostami a tym sa teda oblecenie dostalo ovela dalej v rebricku hodnot

dorotka202
autor
20. okt 2016

Dakujem za vase nazory.moju dilemu vyriesili ovcie kiahne ktore syn vcera dostal.takze na svadbu ist aj tak nemoze.ale uz som bola rozhodnuta ze pojdu v botaskach.no co uz.mozem vytvorit novu diskusiu....deti maju kiahne.ako neskoncit na psychiatrii😃

natalym
20. okt 2016

@dorotka202 Veľa zdravia.
Tomu sa hovorí ,, Človek mieni PánBoh mení,,

alaguema
20. okt 2016

@m.i.r.i bože, čo to máte s tými norkovými kožuchmi... 😀 Jedna vec je etiketa a druhá, celkom iná, je móda, alebo dokonca to, čo niekto pociťuje - že musí byť podľa poslednej módy, inak sa cíti menejcenný. To nemá s etiketou a vôbec nič spoločné. To sú novodobí otroci, ktorých mi je ľúto. Ale tu je debata o inom. Máme v rodine pána, ktorý nosí ešte klobúk tak, ako muži kedysi nosili. Ten klobúk, aj všetky jeho obleky, sú z tej doby. Je to stále elegantný pán stará škola, tomu zodpovedajú aj jeho spôsoby, maximálne zdvorilé a uhladené, ale nemá na sebe hádam jednu vec, ktorá by mala menej, než 20 rokov. Chápeš? Nejde o módu, ani o cenu vecí, ktoré máš na sebe. Ide o to, že ak idem na ples, idem na ples a nie na dedinskú zábavu. Ak idem do divadla na premiéru, nejdem do kina a ak idem na veľkú bielu svadbu, nejdem na žúrku s kamoškami. Odlišujem tieto veci AJ oblečením, ktoré si vyberiem.

alaguema
20. okt 2016

@dorotka202 skoré uzdravenie 🙂 Kiahne nie sú na psychiatriu, neboj 😉

sardinka336
20. okt 2016

@salfusco ale vieš..niekedy ked sa ludia rozhodnu a dajme tomu uz v ,,pokročilom veku,, 😀 😀 tak si myslím, ze nech sa zoberu ako dlho otalať a riešiť to bol asi pripad tvojho brata,berieme sa a hotovo ,,žádné crcání,,. Hlavne nech im to vydrží, ako myslím to uprimne teraz aj ked viem ze takto cez net sa to tažko vyjadruje.

sardinka336
20. okt 2016

@alaguema presne taky je aj nas pradedo, ten nepride na navštevu bez košele a kravaty ..to je ešte stara škola. A tiez to ma na sebe ,,komunisticke,, kúsky ale proste vidiš na nom ako si potrpi na to, ale on ma aj take zdvorile spravanie a jemnocit, ked ešte zila prababka jeho zena tak ten ju obskakoval ako kralovnu.

sardinka336
20. okt 2016

@dorotka202 klideček....do dvoch týždnov od vysypania som ani nevedela ze nejake kiahne boli.

m.i.r.i
20. okt 2016

@alaguema mas pravdu no pre mna je norkovy kozuch presne taky extrem ako tu niektori spominaju slapky a plavky..proste z extremu do extremu..tu sme sa bavili o teniskach, rifliach, tricku....siltovke...
A ty tie udalosti odlisujes, iny nie.chodi napriklad stale v tom istom...nema cas riesi malichernosti ako je oblecenie..chodi cisty, slusny, upraveny, stale rovnaky...ale nerozlisuje udalosti ako ty..a v com je horsi? Lebo je pohodlny? Lebo ma ine hodnoty...mozno cely den riesi stokrat dolezitejsie veci ako my, mozno ma v hlave kopec dobrych napadov, alebo je strasne zaneprazdneny starostlivostou o rodinu, ktovie...a oblecenie neriesi...ty riesis, pokladas to za dolezite, dava ti to pocit ucty a dolezitosti, ok, ale nemusi to tak byt u kazdeho..bolo by lepsie keby ludia neriesili stale druhych a hlavne cez oblecenie, modu, sposob stravovania a podobne a riesili si radsej svoje vztahy k ludom a vlastnu optiku....

salfusco
20. okt 2016

@sardinka336 30 a 27 ešte nie je "pokrocily" vek 🙂 ...to ja som už za zenitom 😀 😀 😀 ..tak ale možno este casu dosť,aj 60 roční sa možu ženiť,ako som sa docital 😀 😀

natalym
20. okt 2016

@salfusco Jasné, žehej.

sardinka336
20. okt 2016

@m.i.r.i myslím si ze s tým extremom si začala sama....kedze si spomenula čiste rifle ako ok oblečenie do divadla a problém dat si ku vianočnemu stolu košelu. Ano, su dolezitejšie veci ako oblečenie, to nikto nepopiera ale tiez nemozeš popriet ze oblečenie a prezentácia ako tak od hlavy k päte nič neznamena. Ani moj muz nejde ponukat veci k zakaznikovi v zamastených monterkach z vyroby ale da si košelu a dajme tomu rifle. Uz len na pohlad vyzera prijemnejšie, doveryhodnejšie atd...to ako človek z biznissu by si mohla poznat. Ale budeš si tu tiez verklikat svoje (sak tak ako aj my, nepopopieram )ze nééé, na tom nezalezi..

natalym
20. okt 2016

To je len taká prúpovídka, že na oblečení nezaléžíííííííííííí. Ale hovno záleží. O čo, že uveríte podvodníkovi primerane oblečenému s komunikačnými schopnosťami???

sardinka336
20. okt 2016

@natalym vieš čo robili taky sociálny projekt a určite to poznáš, ze na ulici bol ,,odpadnutý,, muž v ,,ošuntelých šatách,, a muž v saku, vedla neho kufrik atd.....vysledok asi poznáš. Pri ,,ošuntelom,, sa nepristavil nik aby mu pomohol a pri tom v saku sa pristavilo vela ludi....a tieto konikovske dristy nas tu všetkých na tom nič nemenia.

Inak včera tu zvonil jeden z telekomu a ponukal služby...naštastie mala začala revat tak bol objektívny dovod sa pratat, ale ešte nie som v dochodcovskom veku aby som naletela ..... 😀 😀

m.i.r.i
20. okt 2016

@sardinka336 ano, poznam, akceptujem, ale nesuhlasim..to je cele...🙂

A to je prave to, ze nasa spolocnost je tak nastavena..to nase videnie...ze sa ludia inak spravaju k tomu co ma nastylovane oblecenie ako k tomu, co pride lezernejsie...lebo sak v obleku, to bude nejaky papalas, manazer, dolezity..ten v rifliach bude druhorady..tak to presne je...aj nasa vladna garnitura je plna uhladenych pankov v oblekoch....