icon

Nechceme byť krstní rodičia

karabashka
10. mar 2017

Poradte ako slušne dať dopredu najavo že nechceme byť krstní rodičia,keďže vieme ze nas chcu zavolat za krstnych a ze ked uz zavolaju,tak sa to neodmieta?

bykaterina
10. mar 2017

@bluebarablue nie nemozes zrusit ani zmenit za inych.. jedine co je mozne je krst v zastupeni ze ty tam nai nie si a zapisu ta za krstnu ale to musi byt podpisany suhlas

katarinamarkova
10. mar 2017

@majulino to čo je za blbosť?
môžem otázku k tomu že tehotná nemôže byť krstnou mamou:
- ak žena nevie že je tehotná povedzme začiatok tehotenstva 8týždeň napr....a stojí pri krste ako krstná mama......celý krst je potom neplatný? či ako?
- čo presne vylučuje tehotnú ženu z možnosti stať sa krstnou mamou???

joannita
10. mar 2017

@maciatkolulu podla mna je divne ze oni ocakavaju peniaze (a dost) a neurobia ziadne posedenie? A na surovo ich poslu 100km domov? 😃Ua by som hlavne ako krsna mama ZIADNEMU dietatu nedala 300e, pretoze je jasne ze peniaze skoncia u rodicov v penazenke. Kupila by som nejaky darcek tak do 70e maximalne pre dieta. Krstiny snad niesu o peniazoch???
@karabashka kazdy ma ine zvyky v rodine a kazdy je zvyknuty inak odmietat podobne pozvania. Ja mam taky zvyk byt priama a uprimna 🙂 Cize napriamo by som povedala ze si to cenim, ale tento x musime odmietnut. Dovody? Tehotenstvo, cestovanie, sme neveriaci, nemame peniaze kedze cakame babo. Viac nemas co vysvetlovat...

katarinamarkova
10. mar 2017

@majulino
@majulino
hmmm. ešte ma napadlo.
áno, ak si slobodná, dieťatko čakáš ako slobodná - podľa viery najprv manželstvo potom deti.....ťa mohli brať ako hriešnicu 🙂
ale to skôr súvisí s hriechom, nečistotou či čím.....ako so stavom: tehotná

mijo53
10. mar 2017

@tetapetra podľa mňa to nie psychiatria, rozvedeným rodičom pokrstia /aj to vysvetľoval/, uznal, že nie každému vyjde manželstvo a rozvedú sa civilne, tí dvaja sobášení v kostole sú stále akoby manželia, lebo cirkevný sobáš neexistuje, je iba odluka, alebo pri vážnych dôvodoch anulovanie manželstva. Rozvedení manželia majú akoby prekážku, ale napr. žena sa vydá, muž ožení, narodí sa im dieťa a ako oni tu prekážku môžu odstrániť, nemôžu, preto dieťa pokrstia. Rodičia nezosobášení majú prekážku /nemajú vysporiadanú svoju sviatok - sviatosť manželstva a chcú sviatosť pre dieťa. U nich je prekážka, ktorú môžu odstrániť, lebo ako som už písala , v akom duchu oni budú vychovávať svoje dieťa, pre ktoré žiadajú sviatosť krstu a sami tu prekážku svoju neodstránia - manželstvo, krst patria medzi 7 sviatosti. Mne ten kňazov výklad dáva logiku

maminecka2
10. mar 2017

Ja osobne som bola ako krstna tehotna, pred par dnami sme boli tiez na krste kde bola tehotna krstna, dokonca ma neveriaceho muza- ale brali sa v kostole, a ziaden problem.

@karabashka Inak toto Ti nezavidim, je pravda ze sa tak traduje ze pozvanie za krstnych sa neodmieta, takze by bolo dobre to naznacit uz skor, nech vas ani nevolaju, nech Ti potom nikto nevykrikuje ze na poslednu chvilu maju niekoho kvoli vam hladat

maluri
10. mar 2017

@karabashka je super, že to berieš tak, že keď nechodíš do kostola nie si vhodná krstná. A tento dôvod by im podľa mňa mal stačiť. Na co mi je krstný rodič, ktorý nemôže dieťaťu dat príklad, ktorý sa pri krste od neho vyžaduje 🙂 ak sú normálny, tak to pochopia 🙂 ja som chcela moju sestru pretože ona tento príklad krásne napĺňa. Nešlo nám o dary (samy nemajú moc peniažkov) ale ako sa pozerám okolo seba, veľa ľudí sa zameriava práve na toto a je to veľmi smutné 😔 ale držím palce aby to dobre dopadlo 🙂

mijo53
10. mar 2017

@karabashka keď si neveriaca, tak tvoj brat by mal o tom vedieť, či to nevie? a nemal by ťa vôbec volať za krstnú

jaja26
10. mar 2017

@majulino ja som krstila tehotná,bola som v 6mesiaci

mijo53
10. mar 2017

@bykaterina to nie je pravda, že ak je krstný grecko nemôže byť krstný dieťaťu, ktoré je rimsko - bola som na takom krste - sestry sú grecko a jedna druhej boli za krstné a keďže a keďže manželov majú rimsko ich deti sú krstené v rimsko katolickom. U evanjelikov je to asi iné, oni manželstvo nemajú ako sviatosť a v tom asi bude problém

mijo53
10. mar 2017

@karabashka keď som dobre rozumela, pri prvom si bola krstná, vtedy si bola kresťanka? že si išla?

bykaterina
10. mar 2017

@mijo53 nie celkovo v principoch.. mame v rodine aj greko aj veanjelikov aj rim,kat. ide o to ze princip je uplne iny .. ved tu je problem u rim.k ze by si isla krstit do inej farnosti je vysluch ako na policii 😀 ze preco a potvrdenie musi odniest ze sa mozu ci sobasit aj krstit inde.. U nas na severe sa to tak netoleruje je vsak mozne ze na vychode viac.. ale ked ja ako krestan nerozumiem ani ich liturgii pocas omse tazko budem dieta viesť k danej viere 😉

mily7
10. mar 2017

@mamulibabuli ja som bola krstnou mamou a v case krstu tehotna.v rim.kat.kostole.o tom som teda nepocula zeby sa nesmelo. U nas nesmie byt bez svostosti krstna.

mijo53
10. mar 2017

@bykaterina grecko katolíci majú starosloviensky obrad a slovenský obrad, každý môže ísť kde mu vyhovuje, výsluch robia a poviem ti prečo, jeden kňaz hovoril, že dá odklad krstu, kým si rodičia nedajú do poriadku svoju sviatosť t.j. manželstva a tí istí rodičia skúšali v inej farnosti a keď sa ich kňaz opýtal, že prečo nekrstia v svojej farnosti, tak povedali, že ich kňaz má veľmi veľa krstov, sobášov a nestíha a stalo sa, že zavolal kňazovi , ktorý mal akože veľa práce a tak sa dozvedel, kde je pes zakopaný, neviem čo bolo ďalej

bykaterina
10. mar 2017

@mijo53 ano viem bola som na takom obrade aj na pohrabe.. no to teraz trosku z cesty hovoris .. sobase napr. u nas v ZA dost casto chcu mat v kaplnke sv, Stefana lebo sa im paci tak si vybavuju tam, musia chodi na nauky a je to prisen predmanzelska priprava, sexualna , psycholog,.. a vela ludi chce aj tam krstit lebo sa tam sobasili ... mne napr. nas kostol na sidlisku sa nepaci a nikdy by som tu nechcela krstit a ani sobas som tu nemala.. farar robil problemy lebo tym ze sa nekrsti a nesobasi prichadzaju o prachy.. tam je ten pes zakopany 😉 , niekedy je to vsak preto lebo ma problem ze nie su v kostole zosobasení iba na urade alebo ma iny dovod.. ale oni sami neradi prichadzaju o peniaze preto robia aj problem pri podpisovani lajstier

bykaterina
10. mar 2017

@mijo53 ale neboj im klepne sa po prstoch ked konecne sa osamostatnia a budu ovecky nahanat aby mali na kavu,videa a satelity 😀

mijo53
10. mar 2017

@bykaterina to ľudia dajú peniaze ako milodar tým kňazom, oni nepýtajú ani za sobáš, ani za krst, jediné čo viem, že sa omšu na nejaký úmysel sa dáva 5 EUR, to bolo asi schválené biskupmi, ale ináč kto chce dá, kto nechce nedá, alebo dávajú na potreby kostola zo svadby, z krstu ale to tiež nemusia, kňaz potom vyhlási, že zo svadby darovali toľko a toľko

bykaterina
10. mar 2017

@mijo53 ano ale dava sa 😉 , lebo to mas ako z uplatkom u doktora nemalo by sa ale aj tak dr a uradnik caka.. cest vynimkam samozrejme, ja ked som sa vydavala som dala 1500 korun vtedy a to sme mali o 2svedkoch. a za omsu za neboheho normlane zobral 100 v tej dobe.. a to bol peniaz. samozrejme vzdy sa dava kolace a flasa..
a inak to tolko a tolko nikdy nevies ci k tomu nebolo este 100 € ..
ked som mala sobas ja tak som aj krizik dostala od farara a teraz ked mal svagor svadbu vsetko si platili aj vyzdobu aj krizik skratka vsetko.. a zober si ze to vyuzilo napr. 5 parov v dany den a zoastalo to tam do dalsieho tyzdna.. takze prosim pekne je to biznis ako hovado

leily1
Autor odpoveď zmazal
mijo53
10. mar 2017

@leily1 som prekvapená, ešte som to nepočula, že za sobáš sa platí a tie peniaze idú kňazovi alebo na kostol /na sviečky, svetlo, kantorku, maľbu ap./

bykaterina
10. mar 2017

@mijo53 nikdy nic nejde knazovi ten ma plat za ktorý maka

sardinka336
10. mar 2017

@karabashka ja si mysím, ze si to napisala jasne...citujem ťa : .sme totiz neveriaci a ani v tomto duchu nezijeme....ale v dnesnom svete ide vacsinou ludom len o biznis nie o vychovu k viere..
Ja by som povedala, ze vas teší, ze vas oslovili ale zdá sa vam pokrytcké ist niekomu za krstného ked vieš ze v tomto duchu nezijete a nechceš pred oltarom slubovat niečo čo nemozeš dodržať. Kedze pri krste krstný slubuju, ze budu pomahat rodičom vo vychove deti k viere...

dulazh
10. mar 2017

@bykaterina prepac,neviem odkial pochadzas,ale robila som roky na dedine a ludia kupovali 10kg balenia muky,cukru a kadeco insie fararovi,alebo mu museli davat na benzin,lebo sluzil v dvoch dedinach,na nedoplatok elektriky,pri krste,svadbe vysluzka plus peniaze a o mojej skusenosti s krstom radsej ani nejdem pisat😉vtedy mi ale do smiechu nebolo.Poznala som jedineho farara ktory bol ludsky a deti ho milovali a toho stary farar doslova vystval.Cirkev by mala fungovat ako v zahranici-nie zo statnych,potom by bol rovnaky meter vsade na Sk-to je moj nazor,hoci od danej temy mimo

bykaterina
10. mar 2017

@dulazh urcite suhlasim mali by sa odclenit.. lebo je velka aj u nich nerovnost .. maju majetky a prijem z prenajmov.. stavaju nove haciendy a skromnost chyba..
tak to si mozno byval v obci kde bolo max 500 ludi tak jasne ze tam nie je tolko tych obradov ale ver ze v meste maju prijmy.. a nejazdia na nejakych podradnych autach ale audinky a dymove skla..

terezka1947
11. mar 2017

knazom ludia v mnohom klamu a potom aj na MK sa pisu bludy...a na vine je kto?knaz
uz tu malokto napise,ze sme mu naklamali,naslubovali to a hento...a on nakoniec dovolil
a potom akoze jeden farar urobi a dovoli toto a druhy tamto

skusme aspon v kostole neklamat-to,ze farara oklameme?to je jedno
ale klamame vlastne sami seba a sebe....a o Bohu uz nehovorim

mijo53
11. mar 2017

@terezka1947 presne ako si napísala a niekedy už dopredu vedia, že nebudú chodiť do kostola, ani vychovávať dieťa v náboženskom duchu, len aby bolo pokrstené, lebo to je praktické do budúcna, ako bolo v ktoromsi príspevku napísané, v prípade, že si nájde pokrsteného partnera, má o jeden problém menej

mijo53
11. mar 2017

@bykaterina ja nie som za odluku, lebo moje peniaze idú na šport a to nehovorím, že rekreačný ale aj profesionálny, financujú sa politické strany, nech ich financujú straníci, ja som nikdy v žiadnej strane nebola, tak čo by moje peniaze tam mali ísť, športujem iba amatérsky, tak nech mi kúpia zo štátu kvalitné botasky, každý by bol proti niečomu a za niečo

silvia2013
11. mar 2017

@mamulibabuli to je čo za tradiciu? Z cias marie terezie?

lenocka5685
11. mar 2017

@mijo53 ja som rozvedená a dieťa mi v pohode bez akýchkoľvek námietok pokrstili a krásna mama bola moja sestra a ťa je slobodná mamička a žiadne problémy neboli

mijo53
11. mar 2017

@lenocka5685 veď ani nemali dôvod robiť problémy, rozvedeným pokrstia, aj slobodnej mamičke pokrstia, vy svoje prekážky nemôžte odstrániť, dajú odklad krstu tým, ktorí žijú ako druh a družka a môžu sa sobášiť - prijať sviatosť manželstva a potom môžu žiadať pre svoje dieťa sviatosť krstu a ešte jedno vysvetlenie - kňazi neodmietajú krst, len ho odkladajú - neviem či si to pochopila