icon

Nepozvali ma priamo na "krstiny" - ísť alebo nie ?!

itka39
21. aug 2019

ahojte,snažím sa to napísať stručne,
5rokov žijeme spolu s priatelom ,buducí rok budeme mať svadbu.
Jeho sestre sa v máji narodil syn ,on bude krstný, 8.9 budu krstiny .
Náhodne som sa dozvedela ,pritom medzi sebou nemame ziadne tajnosti,rodinne vztahy si myslim ze mame celkom dobre aspon z mojej strany.
čo by ste urobili na mojom mieste ? ísť na krstiny alebo nie?
velmi zle mi to padlo ,že nás nevolali ako pár , lebo keby moj brat mi oznámil ze budem krstna pritom by vedel ze mám niekoho skym mam vazny vztah a cakame spolu babatko tak moja reakcia by bola že bud spolu alebo nech si vyberu druhu osobu.
Dakujem za kazdu radu ,blbe komentare prosim vas nechajte si pre seba . 🙂

sapetka
22. aug 2019

A okrem toho memusia byt dvaja krstny staci jeden😊

ali_inzercia
22. aug 2019

Baby, nechapem niektore z vas... kazdy ma pravo na vlastny nazor a ani ten vas sa nemusi vsetkym pacit. Nerozumiem, preco musite do svojich komentarov vkladat tolko jedu a priamych/nepriamych urazok.
Absolutne scestne tu bombardujete autorku prispevku za nic a same seba navzajom.
Je prirodzene a ludske, ze ma pocit krivdy. Nebolo jej nic odkomunikovane, zije rovnakym zivotom ako jej partner a ten je vhodny za krstneho, evidentne na krst ani nebola pozvana.. ktorej z vas by sa to nedotklo? Je to celkom nestastna situacia, ktorej sa dalo predist obycajnym rozhovorom. Z mojho okolia veru nepoznam pripady, kedy je krstny rodic z jednej strany a druhy krstny z druhej strany. Ok, ak je to niekde standard, tak v poriadku. Mne sa to zda trochu zvlastne.. nakolko krstni rodicia maju byt vzorom pre dieta a keby sa nedajboze nieco rodicom stalo, su to krstni rodicia, co by sa mali o dieta postarat (tak je to vnimane u nas). To si to dieta potom rozdelia do dvoch rodin...? Alebo skonci v jednej z krstnych rodin? Ako k tomu pride ten partner krstneho rodica, ze nebol dost dobry byt dietatu pri krste, ale zrazu sa o neho moze/musi starat...? Jasne, je to krajna situacia, ale predsa... A takychto uskali, ked sa tieto krstne povinnosti delia medzi dvoch ludi z inych rodin je vela.
Toto je moj nazor na vec. Kludne majte svoj, nikto vam ho neberie. Len si tu z toho nerobte osobny ventil, lebo vas niekto nastval, tak ste sem prisli vypustit paru...

podkovickaa
22. aug 2019

@itka39
U nas je krsny detom niekto z muzovej strany a krstna od strany mamy dietata.Ale toto riesit?Je to ich dieta a mozu si dat koho chcu,tak ako ty si dobrovolne
vyberies koho das ty .

nika3136
22. aug 2019

@itka39
Krstná našej dcéry je moja švagriná. V tom čase už plánovali svadbu, ale ani mi nenapadlo dať za krstného jej nastávajúceho. Prečo aj? V konečnom dôsledku on je pre mňa cudzí človek, aj keď vstúpil do rodiny.

Krstný je nakoniec môj brat a keď budeme mať ďalšie, opäť to tak bude. Nemáme k nemu až tak extrémne blízko, s kým žije je jeho vec, ale nemusí byť takto spojený s našim dieťaťom.

conquestor
22. aug 2019

@ali_inzercia ano presne presne presne si to vystihla...👍

uzanka16
22. aug 2019

U nás napr.taka situacia u manžela,keď ho krstili jeho krstná bola vydatá, krstný ženatý ale ich polovičky neboli už ako krstni rodičia a v pohode.Co mám dcérku tak jej sú krstný rodičia naši kamaráti a a manželia ale im keď sa narodila či 1 či druhá dcérka vôbec nás nedali za krstnych ich deťom.Dala si svojho brata.A všetko ok.

ciusinka
22. aug 2019

Odpoved na tvoju otazku "Ist alebo neist na krstiny" podla mna zavisi od toho, ci ta na ne pozvali alebo nie..Takze sa o tom treba porozpravat s tvojim priatelom a narovinu sa ho opytat, ako to je, ci mas ist s nim alebo nemas..Ak ta na krstiny nepozvali, logicky by som tam ja osobne nesla..A ako pisali aj baby vyssie, nevidim dovod na to, aby si ty mala byt automaticky krstna preto, ze tvoj priatel bude krstny, obzvlast, ak nie ste manzelia..Je to ich dieta, ich rozhodnutie, ty si pre nich prakticky stale len cudzi clovek..Moj syn ma len krstneho otca, v case krstenia bol jeho krstny slobodny, teraz uz je zenaty, ale ani nahodou nemienim povazovat jeho manzelku za maleho krstnu matku, kedze som mu ju ja nevybrala..

conquestor
22. aug 2019

@itka39 uplne mas pravo sa citit dotknuta,je to pochopitelne,ano rodicia rozhoduju o krstnych rodicoch ale nikde nie je kazane ze Ty musis s laskou akceptovat v podstate vymedzenie z ich rodiny takymto sposobom,kde pises ze boli harmonicke vztahy..je to podpasovka.Nerobila by som hriech v rodine ale ...ved uz som ti to popisala vyssie....

franci70
22. aug 2019

@itka39 krstny rodicia nemusia byt par.nasej malej je krstna moja najlepsia kamoska a krstneho vyberal muza tiez je to jeho velmi dobry kamarat.pritom obaja mame surodencov, boli na krstinach a vsetoo bolo ok.takze by si mala byt v pojode a ist na krstiny, vybrali si len niekoho ineho za krstnu

ejanjelik
22. aug 2019

@itka39 u nas vo farnosti je ro tak, ze pokial je krstny slobodny ako bol moj muz pri krste bol sam a ja som sa automaticky stala krstnou po svadbe. Zalezi od knaza.

veronikaszabova
22. aug 2019

@ejanjelik ako sa mozes stat "automaticky" krstnou, ked si nebola pri krste??

petulda333
22. aug 2019

@conquestor aku podpasovku? Boze,teba mat v rodine 🙈 len zlo robit. Rodicia maju pravo si vybrat krstnych a ostatni to maju respektovat!

simca06022011
22. aug 2019

Ak ťa nahnevalo to, že si o tom ani nevedela, tak aj ja by som zúrila. A veru protestne by som ani nešla ak by ma nevolali. A rovnako by som sa pri krste svojho dieťaťa zariadila. Lebo toto sa dá všetko pekne odkomunikovať, nemusím byť krásna, v kľude môže byť sám s niekým iným z rodiny... Ale dohodnúť si to za chrbtom... Tiež mame detičky s svadby v okolí a vždy "organizátor " osobne dobehne a tieto veci a pozvánky porieši ( aj nerátam tých čo bývajú ďaleko), čiže žiadne natajnasa za chrbtom....

mima86
22. aug 2019

vsetko zavisi od farara, mne bol ochotny akceptovat za krstnych (resp. za svedkov krstu) aj neveriacu svagrinu so svagrom zobratych len civilne, aj mojho brata ktory cakal s priatelkou dieta bez svadby. este mi povedal,ze ak by bola svadba v plane,tak to beru tak,ze idu napravit ten hriech. a este mi povedal, ze keby chcel,tak mi jednoducho moze vybrat krstnych on, aj hocikoho cudzieho,vraj sa to tak robilo v minulosti, ze jedna zena bybala krstna vsetkym detom z dediny. dokonca vraj je mozne aj vobec nemat krstnych rodicov. takze moznosti je vela

evaachesa
22. aug 2019

@itka39 a preco ti to vadi? Ved nejedna sa o tvojho surodenca ktory robi krstiny a nie je pravidlom ze par musi byt aj krstnymi rodicmi (ked uz tvoj muz bude krstnym)..
Ja napr nie som pokrstena a svadbu sme tiez nemali v kostole. Bratovmu synovi som bola na krste ako svedok (nie krstna mama, kedze nie som pokrstena) a regulernym krstnym otcom bol brat mojej svagriny (ma vsetky sviatosti atd). To sa mohli urazit aj oni ze neboli obaja so zenou krstni, ci? Ved tvoj buduci svagor si vybral tvojho muza, pochopitlne kedze je brat a jeho zena ma snad tiez moznost vyberu, nie je to o tebe ale o nich dvoch . A jeho zena ma surodencov? Koho si vybrali za krstnu mamu?...pride mi to strasne odveci co riesis, nic v zlom ... ked si budete krstit vase dieta tak si to urobite podla seba ;)

conquestor
22. aug 2019

@petulda333 no by si sa divila,ja mam rodinne zazemie uplne v poriadku...takze ked nechapes ked tu niekto komentuje a snazi sa divat na vec autorkinim pohladom-pocitom,nie kazdy ho ma totiz ako ty.a myslim,ze ja som autorku pochopila,ty si tu len kratis cas tvrdym presadzovanim si svojej pravdy.

ibrunova
22. aug 2019

No kebyže celkom náhodou už roky mám predstavu o tom, koho chcem za krstnú , napr. segru alebo nejakú dlhoročnú kamarátku, neviem, prečo by som to mala meniť, ak môj brat má nejakú frajerku..

petulda333
22. aug 2019

@conquestor ani nahodou..nic si nepresadzujem len mi je jej pristup nepochopitelny. Nema najmensi dovod sa urazat a uz vobec mstit sa ako si jej radila ty!! Opakujem nieje ziadny zakon kt by nariadoval,ze krstni maju byt manzelia! Rodicia maju pravo si vybrat koho chcu,ona sa sice moze citit urazene (aj ked bezdovodne) ale musi to akceptovat. Nic one jej neostava a robit prieky jej nijako nepomoze,akurat pokazi vsetky vztahy!

conquestor
22. aug 2019

@petulda333 ved ja jej neradim mstit sa.Ani robit prieky...iba ze by som si tu svagrovu za krstnu po tomto nedala.Praveze Pisem, ze by som nerobila hriech v rodine koli tomu,ale chapem ju pretoze zo strany svagrovcov mi to pride zamerane vyslovene proti jej osobe,nakolko x rokov zije s o svojim buducim muzom s kt.uz maju termin svadby,je s nim tehotna a este aj vztahy so svagrovcami boli dobre,kedze ju to takto prekvapilo asi to ozaj necakala .pride mi to ako by svagrinna to robila ucelovo.hold,to je moj pocit...je totiz rozdil ked sa takto zachova svagrina s ktorou si v kontakte 2x za rok a je to ine ak svagrina s ktorou si v kontakte stale a rodinkujete sa.Ja napr.mam tiez krstnu mojej malej sesternicu ale krstny je muzov brat,jej priatela som nedala preto ze som vedela ze su pred rozchodom.Ta sesernica si dala za krstnu mna ale automaticky aj mojho teraz uz muza aj ked sme este neboli zobrati,ale termin uz bol dany,plus sme mali uz dieta,svadbu na plane a zili sme spolu.Ja osobne by som za krstnu vtedy ani nesla keby nevolali aj mojho muza lebo by mi to prislo ako jeho neprijatie a.Druhej dcere je krsty svagor so svagrinou samozrejme automaticky.Ja beriem ze kazdy ma na to iny nazor ,samozrejme maju rodicia pravo zvolit koho chcu ale tiez by aj tam mali platit urcite moralne zasady.predpokladam ze autorka sa uz davno citi do rodiny zaclenena,a nie ako len nejaka nova na obzore svojho skoro muza.

sweetdreams
22. aug 2019

Nechce sa mi to celé čítať, tak len za mňa : Nepochopila som z toho, či Ťa na krstiny pozvali. ak áno, tak choď, ak nie, tak nechoď. Ak Ťa nepozvali , to je síce divné, ale v každej rodine je niečo divné, kvôli tomu by som si vôbec vrásky nerobila.

Ak Ťa chcú za krstnú, buď krstná, ak majú vybranú inú krstnú, tak ty krstná nebudeš.

Čomu na tom nerozumieš?

petulda333
22. aug 2019

@conquestor tazko hodnotit ako to svagrina myslela..ja sa nato pozeram z mojej strany. Ked som otehotnela vedela som,ze dam sestru za krstnu a muz kamosa. Chceli sme niekoho kto je nam blizky a kto vedie taky zivot,ze moze ist prikladom nasim detom. Obaja boli uz v manzelskych zvazkoch a nemam pocit,zeby ich partneri mali s tym problem. Aj moj muz je krstny a mna nedali. A aj to oznamenie. Napr ja som sestre hned povedala,ze bude a tiez sme boli same cize ten jej tam nebol a nebral to ako nieco riesene poza chrbat. Takisto muz,bol s kamosom na futbale a on mu povedal,ze ho chce za krstneho. Prisiel domov a oznamil mi,ze bude krstny. Ani ja som tam nebola ani kamosova zena. A nik sa neurazil. A vobec to neznamena,zeby sme si partnerov krstnych rodicov nevazili,ci nebodaj chceli vyclenit z rodiny. To vobec,vychadzame nadstandardne spolu,len sme si vybrali po svojom. Preto mi to pride nepochopitelne,ze ona sa citi dotknuto. Mozno aj oni len medzirecou spomenuli,ze on bude krstny. Mozno boli spolu bez autorky a tak to padlo. Priatel jej to mal povedat ale narovinu. No ktovie,mozno tie vztahy tam niesu az tak idealne. Ked si ani taku vec nepovedia

petulda333
22. aug 2019

@sweetdreams ona nieze nerozumie,ona sa citi urazene,lebo jej priatel je krstny a ona nie. Asi cakala,ze automaticky bude krstna ona! No svagrina si zrejme pozvala inu za krstnu. A ako pise,ze bud pojdu ako par alebo nech daju ineho...no cista jesitnost

sweetdreams
22. aug 2019

@petulda333 tak urazená nech tam radšej nejde, lebo to tiež nie je žiadna výhra, mať na oslave niekoho urazeného.

kacena2305
22. aug 2019

Ak budu dieťa krstiť v katolickom kostole,oficiálne ty nemôžeš byt krstna mama nakoľko ešte nie ste zosobášení..preto sa nemôžeš hnevať, kňaz by vám to tak ci tak nedovolil..

evaachesa
22. aug 2019

@petulda333 este nech si dupne nohou 😂😂😂

smajcii
22. aug 2019

Ja ti napíšem vlastnú skúsenosť, mňa nezavolal na krstiny vlastný brat, ale nebol v tom obmedzený rozpočet ani nič, len niečí rozmar 🙂 nešla som, nebola som pozvaná, takže nie, z vlastnej hrdosti 😊😊 nebudem sa predsa pchať kde ma nechcú 🙂

ellieellie
22. aug 2019

U nás v rodine a okolí, ako to ja poznám a mám zažité, sú krstní rodičia manželský pár. V prípade slodobného je krstný len jeden človek, napr. ja mám iba krstného otca, keďže v čase krstu nebol ženatý. Tiež som bola zaskočená, keď som spoznala môjho muža (z druhého konca republiky), že u nich nikdy nie sú krstní rodičia pár - vždy sú zásadne dvaja rôzni. Každý z rodičov vyberie niekoho zo svojej “strany”. Nechápala som, že krstný je iba môj manžel a napriek tomu ja sa mám nechať oslovovať “krstná”, aj keď krstná je nejaká iná žena.. proste tam má dieťa 2 krstné mamy a 2 krstných otcov, ale samozrejme iba 2 sú na papieri. Napríklad môj muž kým ma nespoznal ani nevedel, ktorí z tých 4 ľudí sú jeho skutoční krstní, čo boli pri krste, ani sa nad tým nikdy nezamýšľal, neriešil.. všetkých 4 volal krstný/krstná... ja proste nechápem takýmto zvykom, lebo ja to poznám inak.. ale tak treba to rešpektovať... v našom prípade, ja som rešpektovala, že ma za krstnú nedali a oni zas museli rešpektovať, že sa nenechám oslovovať titulom, ktorý mi nepatrí.

annamivo
23. aug 2019

@ali_inzercia áno to je pravda, ale ani on by nemal ísť za krstného ! Len jemu nevidno brucho 🤷 ... Naši spolu nežijú ani dieťa spolu nemajú, preto mohli za krstnych ísť. A ako hovoria dievčatá vyššie : byť krstným je záväzok, preto si to sama zváž , či vedieš taký život aby si bola krsňaťu vzorom a či ty budeš chcieť za krstnych ich alebo niekoho iného, dobre nad tým porozmýšľaj zo všetkých strán

barbellka
23. aug 2019

@annamivo tak v 7mom tyzdni ako je autorka este nevidno brucho, takze to asi problem nebude 😃

annamivo
26. aug 2019

@barbellka to je síce fakt, ale farár sa vždy pýta na život krstnych, tak nech si to berú na zodpovednosť