Oslava narodenín pre školáčika
Chcela by som sa opýtať skúsených maminiek.Oslavy deti sme doposial organizovali len v kruhu deti s ktorými maminami sme sa poznali, cize na oslave boli pritomne spolu s detmi aj surodencami synovych kamaratov. Tento rok je syn prvak, pocas sk roka bol pozvany spoluziakmi na ich oslavy a teda chcel by im to "vratit" ja som oslavy tohto druhu este neorganizovala zaujima ma: Syn si zela urobit oslavu na luke (opekacka, potok, hry v prirode... ) ja sa vsak obavam, aby nebol sklamany ked rodicia deti ktori organizuju oslavy ich deti v domacom prostredi odmietli ucast ich dietata na oslave a syn nebol z toho sklamany. mam teda prisposobit prostredie detom (nejake centrum), alebo ho potesit a risknut zorganizovat oslavu na mieste , kde si zela mat oslavu syn? A ako to riesite s odvozom deti, ked ich je viac? Odvezu si ich na oslavu rodicia (vedlajsia dedina), ci si organizujete odvoz a privoz deti vy? Niektorých rodicov deti, ktore si syn chce zavolat vobec nepoznam, ani len z videnia ☹ Takuto oslavu by som chcela zorganizovať cez vikend sobotu, je to vhodne?, deti, ktoré pozvali, mali oslavy u nich doma v tyzdni. Mám v tom celom chaos, bola by som najradsej keby oslavu mal len s dvomi tromi kamaratmi ako doposial a nie ze pozve 10 kamaratov.
@zrzulka ja to nevnimam ako trend - skor zvyk ktori nam rodicom danej triedy vyhovuje😉 my si pokecame , rozoberieme problemy a pod. ... deti sa zabavia a maju kopu zazitkov ( inych ako hranie sa na vily 🙂 ) - ono sa toto samozrejme meni vekom - deti dospievaju -mne to nedavalo zmysel nieco taketo robit ked mali deti 3-4 roky , v tych 6tich su to take mile oslavy a deti su pysne nato ze nieco organizuju apozyvaju si kamaratov a pod. ... ja viem ze vela ludi sa nato pozera hlavne cez financie - stoji to vela a potom ze to kazi detom charakter lebo? neviem... ze dostanu vela darcekov ? na to su rodicia aby limitovali ostatnych rodicov co sa hodnoty tyka a deti co sa ich rozbalovania tyka... ze su 1 den stredobodom pozornosti celej triedy ? myslim ze toto naozaj nikomu nikdy neuskodili a aj kazdy z nas - teda tych extrovertnejsich ludi, si to prial... pre mna je to zas skor take hatovanie vsetkeho co prislo zo zapadu - netvrdim, za komunizmu nieco taketo nebolo, ale mne sa to mimo tej finanncnej zataze paci...
@dai To mas stastie, ze ste sa stretli ludia podobného zmyslania a robite takto oslavy detom. Je to super ze aj deti sa maju moznost takto spoznavat a nevznikaju medzi nimi bariery.... ale zase co vnimam u syna tak napr. som ho nabadala nech si pozve chlapca, ktory nie je proste v triede oblubeny a povedal, ze jeho nepozve lebo s nim sa nekamarati cize vnimam, ze aj tu v triede syna to vznika, ma proste chlapcov s ktorými sa nekamarati z nejakého dovodu. Mne je toho chlapca ktory nema kamaratov proste luto, ale nutit syna samozrejme nemozem, ked ho tam nechce. Velmi by sa mi pacilo keby sa premohol a pozval ho, je mi ho luto presne ako v clanku spominane. Ako sa ma citit on ked ho nikto nikdy nepozve? Az do placu mi je z toho, lebo som na tieto veci citliva a sama vidim na synovi ze inklinuje k detom ktore su vnimane ako najlepsie (od tych aj neviem akym zázrakom dostal pozvanie na oslavu). Vnimam to celkovo na synovi ako sa meni ako nastupil do skoly, preto si velmi vazim od neho, ze chce oslavu na luke a aj ked som mu hovorila ze mu objednam tortu tak: Nie maminka ty mi upec, lebo od teba je najlepsia 🙂 Je velmi citlivy a vnimavy chlapec ale taktiez vnimam na nom ze je ovplyvnitelny a v urcitych veciach ma za potrebu ist proste s "davom" ☹
@zrzulka no..nas je skolkar,dokocna prestupoval do novej skolky a kedze dobre zapadol,bol na par oslavach a samozrejme chcel aj on. On si ale vybral.Mcsonalda. Tiez som rodicov nepoznala vacsinu,poslali sme.pozvanky,ti,co sa ozvali,aj prisli.
Bolo 10 "cudzich" deti a dve nase. Detom sa to ratalo,kazdy rodic dieta priviezol a v stanovenu hodinu odviezol.. Kebyze je ale na mne,nerobim.oslavu ziadnu takuto...
Mozes mu navrhnut aj inu alternativu,nech sa rozhodne a potom dohodnut dalsi postup..
Ak chce opekacku,mozno je to prilezitost,ako sa s rodicmi deti zoznamit..
@zrzulka hm... to je blbe to s tym chlapcom... moja dcera tiez mala takeho chlapca v triede 1 rok - taky klasicky pripad pre sikanu zial☹ tucny, velky, neobratny, a pravdepodobne vdaka reakciam deti na neho aj zly - deti ho nemali radi - moja je ale velmi citliva na taketo veci a bola som fakt pysna ked mi povedala ze urcite ho tam chce mat - jej su taketo veci strasne luto... pamatam si aka prekvapena bola mamina toho chlapca a zaroven stastna... oni neboli zo slovenska a dalsi rok odisli ale moja dcera stale tak citlivo reaguje na deti vyradene z kolektivu - a kedze patri medzi tie oblubene deti tak tym aj velmi ovplyvnuje zvysok triedy ( je to take extrovertne slniecko - nie vzdy😀 )
@zrzulka Podla mna je opekacka aj v sobotu uplne skvely napad. Nemam, podobne ako ty, rada megalomanske oslavy v zabavnych centrach. Mne to pride take "outsourcovane" rodicovstvo a spusta to taku tu vlnu predbiehania sa v tom, kto ma aku cool oslavu, vnasa to snobizmus do detských vztahov.
Ak k opekacke vymyslis aj nejake hladanie pokladu, hru na indianov, zalesakov a pod. mozes obycajnu opekacku zatraktivnit aj pre deti, ktore ziju konzumnejsim spôsobom ziota a maju pocit, ze svet je tu pre to, aby ich zabaval.
Jediny problem vidim v doprave. Mne ako zamestnanej mame viacerých deti robi obrovsky logisticky problem, ak mam v sobotu dopravit dieta na nejake vzdialene miesto a o tri hodiny si ho ist vyzdvihnut. Narusa to chod nasej rodiny, stoji mi robota, nemozem nic podniknut s ostatnými detmi. Velmi nas taketo oslavy zatazuju. Preto nemam rada sobotne oslavy, pokial to nie je najlepsia kamoska dcery a dcera tam moze byt u nich od rana do vecera. My robievame oslavy v piatok, vyberam deti zo skoly (vsetky) a beriem ich alebo k nam domov, alebo do prirody (nemam problem ist autobusom, vlakom). Rodicia si urobia program a pridu si po ne az na konci oslavy, kde este nejaky cas strávime spolu a blizsie sa spozname. Ked viem, ze maju niekde zlozitejsiu rodinnu situaciu - opatrovanie stareho cloveka, postihnuty súrodenec, viac deti, novorodeniatko v rodine, snazim sa zabezpecit pre dieta z takej rodiny odvoz inym rodicom, alebo to dieta beriem zo skoly a odveziem domov po oslave...
@siska53 Ano presne o to mi ide spoznat sa viac s rodicmi synových kamaratov kedze niektorých ani len z videnia nepoznam 🙂 A proste ich tam chce mat. tiez by som najradsej ziadnu oslavu nerobila, na vyber dostal samozrejme, ale vybral si luku, co mi pride aj najjednoduhsie riesenie kedze v nasom meste su centra len pre male deti a vozit deti do BA no neviem, ci to nie je moc komplikovane. Este spominal lezecku stenu co mi tiez pride ako skvele riesenie aj financne sa da, ale tiez nie kazde dieta je pohybovo natolko zdatne, zeby to mozno zvladlo. Aj ked vyhoviet sa neda kazdemu, no este sa s nim raz o vsetkom porozpravam a aj s maminkou ktoru z triedy poznam ze aky ma nazor kedze aj jej syna chce pozvat 🙂
@dai moj skolak este len bude, takze oslavy tohto typu som zazila len u sestry ked to este len zacinalo .. a to bolo u niektorych deti presne ako sa popisovalo v clanku :-/
Moze si oslavu urobit kazdy ako chce, akurat maju rodicia znacne zuzenu moznost rozhodovania ked musia brat do uvahy aj to, ako sa bude dieta citit v kolektive ostatnych deti ... ja by som chcela robit normalne oslavy s tortou a hranim sa max pre 2-4 najblizsich kamaratov, ci uz zvlast alebo spolu s rodinou, ale ak mi budu na dieta v triede pozerat zvrchu preto ze som nezaplatila animatora a ponika a ze jeho nikto nepozyva na megaoslavy, tak to bude smutne ...
Oslavy s deťmi cez víkend sa u nás neosvedčilo,rodičia to nemajú radi a ani my keď máme vlastný program,kruzkove súťaže, veľa osláv sme museli odmietnuť pozvanie a preto detské vždy robíme cez týždeň . V čase 16-19. Stačí akurát. Stihnú sa aj do školy pripraviť a je všetko ok.
@meluela tak to je uz potom o vztahoch v danej triede - my mame chlapca ktory nikdy nerobil oslavu - vieme ze financne nie su na tom az tak dobre - otec vychovava deti sam kedze maminka zomrela... ten chlapec je jasne ze pozvany na kazdu oslavu, nikto sa na neho nepozera zhora, je normalnou sucastou kolektivu - jasne ale ze prispieva aj on sam ze z toho nerobi dramu a neriesi - na tie oslavy sa tesi tak isto ako vsetky ostatne deti, darceky su napr. pre nase 10rocne uz fakt nepoctatne ( ako som pisala, aj tak su to vaecsinou uz len knihy ci nejake zaujimave pero a podobne veci co sa deckam pacia v tom veku... ) - najviac sa tesia ze si spolu napr. zahraju laser tag, alebo escape room , alebo vonku sa zahraju nejaku specialnu hru - hlavolami, hladanie pokladu a pod. ... a teda este torta je samozrejme dolezita🙂 pricom ked to sledujem v tych 6tich bolo dolezite aby bola krasna rozpravkova, teraz je detom jedno ako vyzera , musi byt len chutna😉
@rutie Skvele, presne toto som potrebovala: citat nazor rodica na sobotnajsiu oslavu, nechcem aby to rodicov prilis obmedzovalo. Eventualne sa to da aj na tie 2-3 hodky urobit aj v tyzdni ved budem s muzom da sa otocit viac krat autom a zavolam si pripadne aj kamaratku, ale to by som zase nemohla pozvat kamaratov mimo skolu, to je zase komplikovane pre mna na logistiku zorganizovat ,ale tak nic nie je nemozne, ak by boli ochotni rodicia svoje deti zaviest ulahcilo by mi to situaciu. No v kazdom pripade pozveme toho koho chce a kto bude chciet prist pride, kto nie najde dovod na to preco neprist 🙂
A na margo deti ktoré neoslavuju, k nam pravidelne chodia super kamošky na oslavy už roky a len dve z 11 pozvali našu dcéru,oni neoslavuju s partiou...jednej mama mi povedala že oni s deťmi neoslavuju len s rodinou. No neodradilo ma to deti sa vždy k nám tešia. Mrzí ma to niekedy ale neriešim svetový mier,majú dobré vzťahy medzi sebou a aby sme sa revansovali darčekom aby aj dcéra mohla pokratulovat kamoskam ktoré nerobia oslavy kúpime drobnosť čokoládu poblahožela im v škole.
@meluela Ak su rodicia uvedomeli nemalo by sa to stavat, deti tieto veci neriesia ale ak sa to deje je to velmi smutne. ja som tiez minuly rok s malickou dusickou pozvala maminku synovho kamarata, ze ako to vezme (posobila na mna tak zeby na takuto oslavu nikdy neprisla) Aj som ratala ze sa vyhovori , na moje prekvapenie prisli a moj syn bol stastny ako blcha. Od tej doby sme to zopakovali viac krat, decka totalne nadsene. Sice napr na stanovacku ju neukecam ale na par hodin v prirode nie je problem. minule dokonca ona sama zavolala svoju kamaratku s detmi. Ved kazdej mame na svete ide o to aby jej dieta bolo stastne a mozno ked aj takym rodicom ktory maju na oslave divadielko ci mega známeho kúzelníka ukazeme, ze zabavat sa da aj inak (mozno to ani nepoznaju) a ich dieta je stastne budu spokojni aj oni bez ohladu ci sa oslava konala v byte/ dome alebo v Disneylande 🙂)))
@meluela rodičia sú rôzny to nezmenia a nezmenia ani závisť deti ta je v každom veku , nech pozerajú ako chcú ale ja som urobila aj veľké aj malé aj lacne aj drahé oslavy deti boli nadšené a boli aj unudeni aj pri mega programe sa nudiliii ale práve taký oslavu nikdy neurobili. Ale očakávali velá veľa veľa.
@margaretka je to super ze napriek tomu ze dcera na oslavy nechodi jej oslavu vzdy zorganizujes. Moj syn tiez tento rok dostal dve pozvanky a je cely stastny ze moze ist na oslavu kde budu jeho spoluziaci. On sam si zela namiesto darceka oslavu cize neriesim ci ho niekto z deti ktore pozve oplati, skor som stastna za neho, ze si svoj den uzije. A ja mu tiez oslavu pripravim aj ked sa mi do toho nechce, lebo viem ze este par rokov a uz si ju bude organizovat sam niekde v pube 🙂)
@zrzulka joj🙂 som necakala ze taketo napises, sa tu normalne cervenam🙂 to nie je nejak nasa zasluha, ono sa to nejak vyvinulo a za kolektiv mojej drobky som fakt vdacna - teraz sa to zial rozbije kedze pojdu na 8rocne gymnazium, ale nieco z toho zostane - ono je to cele o tych deckach, ich kolektive a nastastie vacsine rodicov ktori su normalni - mali sme teraz napr. skolu v prirode - 99% rodicov prehlasovalo to 1 % v otazke mobilov a tabletov - ziaden mobil a ziaden tablet🙂 skola navrhla vreckove 15 euro ktore sme my rodicia znizili na 10 ( moja dcera priniesla 9 euro naspat😀 ), ako som pisala - ked mas dobre vztahy s rodicmi tak sa velmi vela veci da presadit v skole ked fungujete ako skupina ( co sa stravy tyka, programu etc. ... )
takze ja tie oslavy vnimam aj z tohto pohladu...
@dai presne tak je to aj u nás, stačí piskotovo smotanová s jahodami a tešia sa už viem čo majú radi, rodičia k nám na oslavy nechodia max.ked sa chvíľu zdržia keď prídu pre deti ponúknem kolacikom alebo spekackou podľa témy a priestoru.
A nám sa to tiež zmení tiež ide na 8 r gymko.
@margaretka ano presne, ja by som tiez radsej prijala stretnut sa s ludmi ktorých aj ja poznam. Co sa pravidelne stretávame je to 6 deti a uplne staci na zabavu a vôbec to nesilila na oslavu pre celu triedu, ale premozem sa, je to aj pre mna vyzva kedze som nic take neorganizovala. Snad to nebude prvy a posledny krat 🙂 Sama som zvedava ako to cele nakoniec dopadne....
@margaretka vies... ja mam pocit ze rodicia sa tesia na tie oslavy rovnako ako decka🙂
inak k tej zavisti - ja stale hovorim ze zavist deti je len obrazom zavisti rodicov☹ deti su este male a vsetko sa im da vysvetlit - moj syn nemal minuly rok oslavu , pritom bol na mnohych pocas roka... moj ocko bol velmi chory a on to vo svojich 5tich rokoch uplne krasne chapal, nikto to neriesil...☹ jasne ze v tej puberte uz toho rodic moze ovplyvnit menej ale dovtedy ma kopu casu nato aby vychoval nieco ( mozno na tie 2-3 roky sa to strati ale to decko to po puberte opat najde😉 aspon teda ja tomu naivne verim😀 )
@dai
Prosím ťa, treba oceniť co stoji za povšimnutie a je to aj vasa zasluha, nebud skromna. Ak by ste sa stretli rodicia co sa len vyhovaraju tak by toto cele co opisujes nevzniklo. Idete prikladom pre deti a to je najviac. U syna mam tiez pocit zeby to slo ale ozaj tych rodicov nepoznam, len par ks co chodili do skolky a ti boli "normalni". S dcérou sme mali v skole velke problemy (aj mame) Som sa modlila za to aby mal syn dobru ucitelku a fajn kolektiv a myslim si ze az na par výnimiek fajn. (tie sa najdu vsade). Moj syn sa do skoly vzdy tesi aj to hovori za vsetko. Problemy zatial sa nevyskytli ziadne ale je prvak,tak musim zaklopat 🙂
Este ma zaujima volate len deti rovnakého pohlavia alebo mix ? Moj syn chce len chlapcov a plus spoluziakovu sestru 🙂 Nemam sancu spoznat maminky dievcatiek 🙂
@zrzulka u nas je to samozrejme mix kedze ide cela trieda🙂 ale dcera uz bola prave na takejto jednej lucnej oslave pozvana kde boli len chlapci a ona jedine dievca - ale teda uplne v pohode😉 ked mala tu pyzamovu party tak zas volala len dievcata ( aj ten program bol na ne prisposobeny - robila som s nimi naramky, mydla sme vyrabali a tetovacky si robili😀 teda bol tam jeden chlap - moj syn - ten sa dievcatam krasne prisposobil a tiez mal srdieckovu tetovacku 😀 )
dievcata a ked robite tieto detske oslavy tak kombinujete aj spoluziakov aj kamaratov z domu?
ja som tiez este nerobila oslavu pre kamosov len rodinnu ale mame par kamaratov s ktorymi rodicmi sa roky pozname tak to si viem predstavit ze by prisli aj oni (mne by to aj vyhovovalo ze by tu boli s rodicmi. ale zas potom keby prisli aj spoluziaci tam neviem ako. to mi uz pride s rodicmi zvlastne kombinovat. ako to robite?
@pralinka25 ahoj, my mame skolkarku, ale normalne kombinujem. su tam aj deti zo skolky s rodicmi, ale aj ini kamarati s rodicmi. Neriesim, nie som uz naozaj otrok 🙂 ale tak zalezi ako stare mas dieta a ci ono si vie predstavit, ze by to bolo spolocne. je rozdiel robit oslavu na 5 narodeniny a na 10. u starsich treba zvazit.
@pralinka25 Presne nad tymto som premyslala aj ja, ja som sa uz kamaratiek opytala a jedna, ze nech si syn pozve len spoluziakov, ze oni nemusia prist ale mne je to luto pretoze zrovna ju tam chcem mat, je to moja velmi dobra kamaratka, priam spriaznena dusa a chodime aj na vylety s detmi spolocne. Ale zase jej syncek ma problem ked deti nepozna, je iny ako ten moj spolocensky. Moj nema problem si zahrat futbal s uplne neznamymi detmi na luke napr. Pride k detom opyta sa ci moze, Syn tej kamaratky musi sam chciet, nemoze ho k niecomu nutit, cize si neviem predstavit ako by to dopadlo, pre mne neskombinovatelne. Ale urcite ich zavolam a necham na jej rozhodnuti. Ak by neprisli tak vybehneme niekam potom len my dve a plus deti. S nimi to oslavit urcite chcem aj syn... Su pre nas naj...aj ked uz bez torty ale tak dame cukrosku napr... alebo pridu ku nam a urobim nejaku malu smotanovu napr.
@zrzulka tak ano, vzdy to je o detoch. Ja volam z viacero skupiniek,a le tak my mame este male dieta - teraz riesim akurat oslavu 5 narodenin. /na prasky som tu v ba z toho, lebo tiez mam podmienky, ze chcem mat aj priestor vonku, nielen vnutro v centre niekde, tak je to tazke najst :(/, ale zatial sa vzdy prehrali tie deti. ale tak to moze byt vekom ako hovorim.
@pralinka25 ahoj. ja pozyvam vsetkych spolu - my sme u dcery taka trieda chlapcenska, dievcat velmi malo - jej kamaratky poznaju samozrejme neter ktora je mojej dcery naj kamoska - v lete chodia tak aj na tabory vseliak pokombinovane a tym ze my tie oslavy vlastne robime uz nejaky ten rok tak sa tie deti aj spoznali... dolezita je ale podla mna osobnost oslavenca - ci to dieta je schopne sa postarat o vsetky deti, dat kazdemu pozornost - ono to pri takom mnozstve deti tiez nie je jednoduche, dieta musi byt citlive, vediet reagovat ked niekto stoji bokom smutne a pod .... cize ja ucim deti aj ze musia kazde dieta osobitne privitat, ked odchadza podakovat sa za ucast a rozlucit sa, obycajne doma aj pripravuju balicky pre kazde dietatko ktore pride - cize aj oni sa musia spravat ako hostitelia aby sa ich hostia u nich citili dobre...
@jarka87 ahoj, neviem kde hladas... ale super to ma centrum rafael - kaviarnicka vo vnutri s terasou a velikanskou zahradou aj pre vaecsiu skupinu deti, detto animatorky velmi fajn dievcata... my ideme teraz asi v devinskej v plaveckej akademii robit - hodina je vonku, hodina v bazene a potom hodina na tortu a gratulacie...
@dai v BA hľadám 🙂 no, hej. Rafael je fajn, len tym, ze volam este aj rodicov deti - tak tam by s nimi byt nemohli. Je tot ake este, skolkari, ze vsetci opatrni a tak. mali sme to roky predtym v materskych centrach, hojdana, rybka /to bolo super/, ale su bud zavrete alebo sa stahuju do priestorov, kde nebudu mat zahradu :( a kedze chcem oslavu v lete v ba, tak je to naozaj dost narocne. plavecka akademia je fajn, pokial uz mas vacsie deti a vedia plavat hlavne 🙂

@dai Fuha ze 15 krat, syn dostal zatial od 2 spoluziakov pozvanku v skolke vobec nic taketo sa neorganizovalo a to som ja prvy krat pozvala minuly rok jeho kamarata ktoreho si vybral nech sa spolu s maminkou (s tou som prehodila par viet ked sme sa stretli) pridaju k nasim kamaratom ked sme robili oslavu. Este jedneho som volala ale ti vtedy nemohli prist. No a tento rok si po vzore spoluziakov tiez chce viac deti zavolat, co musim zlimitovat nech nezavola celu triedu... osobne sa mi takyto styl oslav nepaci aj ked je to trend.