Oslavujete s deťmi Halloween?
Ak ano, tak ako? Robite aj nejaku vyzdobu?
@zuzinabila A sme doma s tymi zdrojmi. Take nieco som ocakavala.
@zuzinabila Ale ja som sa neodvolavala na žiadne dôveryhodné historické pramene, proste hociktorá kniha dejepisu, či o histórii... Nič podobné, čo tvrdis ty (teda že kresťanské sviatky nemajú nič spoločné s tými pohanskymi) som v živote nepočula, nečítala, neštudovala, preto ma to zaujalo, lebo ty si to podala ako samozrejmosť. Napísala si tu autorov, ale ja nepoznám ich tvorbu a názory na túto tému. Ako konkrétne vykladaju pôvod napr. Vianoc, resp. ako vysvetľuju, že kresťanský sviatok nemá nič spoločné s pohanskym?
neoslavujeme,
mne to príde veľmi blízke téme smrti - smrť je síce prirodzená súčasť života,
ale aby som ju oslavovala, to určite nie - radšej oslavujem život 😉
@oblecenie99 Naklikla som si Josepha Ratzingera. Nikde v jeho životopise sa neudáva, že by bol historikom, mal teologické vzdelanie. Nikde medzi jeho dielami som nenašla žiadne, ktoré by sa venovalo historickému pohľadu na pôvod zvykov jednotlivých sviatkov. Skúsim ešte pozrieť tie ostatné mená, ale Ratzinger nič relevantné k tejto téme nevydal, ani neuverejnil.
Nie, sme veriaci. Stačí si troška pozisťovať pozadie a históriu tohto "sviatku" 🙂 V tom období radšej zájdeme na cintoríny, v tichosti si pripomenieme tých, ktorí už tu s nami nie sú a z tekvice urobíme radšej krémovú polievku 😉
@zuzinabila Za Augustínových čias bolo populárne tvrdenie, že Kristovo narodenie aj smrť sa odohrali v rovnakom čase a teoretický dátum pre obe tieto udalosti bol 25. marec. Augustín tento názor zastával tiež. Dnes už ho asi neobhajuje žiadny z cirkevných hodnostárov.
Terttulianus žil príliš skoro na to, aby sa mohol vyjadriť k akýmkoľvek pohanským zvykom infiltrovaných do slávenia Vianoc. Pravdepodobne ani netušil, že na svete sú aj nejakí Slovania, Kelti, Vikingovia, či Germáni, ktorých pohanské zvyky neskôr ovplyvnia oslavovanie Vianoc v Európe.
@oblecenie99 Presne ako vravis. Povod vianoc v uzsom slova zmysle nie je v pohanskych sviatkoch, Narodenie Jezisa nema nic spolocne so zimnym slnovratom. A to iste s velkou nocou. Myslim ze pre niektorych veriacich je neprijatelna myslienka zeby cirkev stanovila datum vianoc umelo prave na obdobie zimneho slnovratu prave preto aby potlacila pohanske tradicie. Dobre, ja to beriem... asi nikto to presne neurci. Ale ako nedokazu vydiet pohanske tradicie v tom co sa robi na Slovensku pocas Velkej noci fakt nepochopim.
@abbey1 @jana_eyre_2 @oblecenie99 @zuzitko74 presne som si myslela,ze vam dojdu argumenty.ziadne spolahlive zdroje ste neuviedli,iba googlenie z internetu,vzdychanie a dojmy namiesto pojmov.myslim,ze tym nasa debata konci.ak s niekym mam diskutovat,musi mať znalosti a vzdelanie minimalne mojej urovne.majte sa
@zuzitko74 🙈🙉dakujem za pochybne historicke okienko.tym si len potvrdila,ze nepoznas vyznam slova "pohansky"
@zuzinabila Ja ťa nepotrebujem presviedčať o mojej vzdelanosti, ani o svojej pravde. Pokojne si maj tú svoju, mne to neublíži, tak ako mi neublíži ani tvrdenie, že nedosahujem tvoju úroveň.
Pravda je však taká, že žiadne relevantné zdroje k téme si neuviedla a namiesto faktov argumentuješ len vyjadreniami, že druhá názorová strana tomu nerozumie.
@zuzinabila aké máš vzdelanie?
@zuzitko74 chcela si zdroje?dala som.napis mi tvoje zdroje,rada preluskam.
@zuzinabila Dala si tri mená. Žiadny z autorov, ktorých si uviedla, sa nevenoval téme pohanských zvykov primiešaných do slávenia kresťanských sviatkov. V období takého Tertullianna sa Vianoce ani neslávili, v tomto období cirkev zavrhovala slávenie akýchkoľvek narodenín ako pohanský zvyk.
@zuzitko74 velmi,velmi sa mylis.to preto lebo o tom nic nevies a teraz si si ho "naklikla." Bol profesorom historie dogmatiky ,teda jedna z najpovolanejsich osobnosti ktore k tomu maju co povedat.so vsetkou uctou k tebe,nejaka zuzitko74 ktora si teraz o teme naklikava na googli, k tomu az tak nema co povedat..chcela si zdroje,dala som.mozes preluskat tisíce stran jeho diel,kde cituje dalsie mnozstvo dalsich osobnosti,ktore ti k Vianociam a Velkej noci vysvetlia suvislosti.
@omama40 Viem, že sa dá robiť aj inak a keď Vianoce robíš inak tak ver tomu, že aj ten Halloween sa dá robiť inak, viď. aj vyššie som spomínala ako 🙂
@zuzinabila Hm, pri naklikávaní som našla aj článok z ktorého používaš takmer doslovné citácie. Čiže ty sama robíš to isté. Googliš si informácie na internete, aby si mala argumenty, lebo nemáš vlastné. Máš presne takú istú úroveň a vzdelanosť v tejto oblasti ako aj my ostatní. Ja sa aspoň nesnažím hrať na niečo, čo nie som.
@zuzitko74 presne tak.Tertullianus totiz studoval najprv pohanske zvyky a ich vplyv na krestanstvo,nie naopak🙂
@zuzitko74 🤦
@valeria_h Ved krestania oslavuju smrt na kazdom kroku s Jezišom na krizi. Smrt a zmrtvych vstanie. Smrt je prirodzena sucast zivota ( okrem tej nasilnej) Halloween nie je oslava smrti. Je to jednoducha povera ze v ten den su duchovia na zemi a ludia sa poobliekali za prisery duchov atd,, aby im duchovia neublizili. Sibacka mà horsie pohanske zaklady. 😉 odsudzovat druhych co oslavuju este z nikoho neurobilo lepsieho krestana . Je to nevinna zabava pre deti nie Satanisticky ritual.
Kazdy clovek co si je isty svojimi hodnotami sa nemusi bat inych veci.
Hlasky ako: "To je americky, pohansky, okultny (a neviem aky) sviatok, naco by sme ho my oslavovali?" su znakom toho ze tito ludia maju strach ze ich zivot sa zmeni ak niekto vo vedlajsom dome robi veci inac. Za mna je to take uzkoprse myslenie.
Nezijem na Slovensku uz 19 rokov, slovensky rozpravam len tu na tomto fore, na dusicky nezapalujem sviecky na hroboch ale v tekviciach a napriek tomu som vo svojom vnutri 100% slovakom.

@zuzitko74 @oblecenie99 @jana_eyre_2 nech sa paci.napr.Aurelius Augustinus,Tertulliannus,Joseph Ratzinger a ini.teraz vy dajte spolahlive historicke zdroje,ktore potvrdzuju co tvrdite vy