Oslavujete s deťmi Halloween?
Ak ano, tak ako? Robite aj nejaku vyzdobu?
@julca777 nemyslím, že je to oslava diabla, skôr pripomenutie si smrteľnosti a je to aj komercializácia. V jednom mníšskom rade mali lebku na stole na ktorom jedli aby si pripomenuli svoju smrteľnosť. To deti určite nerobia ani to nik od nich nechce aby si pripomínali. Ale @valeria_h dobre napísala, že nech si každý oslavuje helloween ako chce. Teda aj nechce. @mladi napísala, že jej deti majú helloween radšej ako Vianoce. Je to o tom, že deti milujú všetko čo je pekné zábavné s rodičia ich v tom vtedy podporujú. Oni sú čisté duše a tieto hádky či je to americký sviatok alebo čínsky ich nezaujímajú. Keď sa sám seba opýtam, prečo tak milujem Vianoce a prečo dodržujem rovnakú tradíciu ako moji rodičia alebo moja manželka, tak je to o preberaní zvykov od blízkych. Robíme to tak preto, lebo sme sa to naučili v detstve a máme s tým spojené krásne spomienky. Je jedno či to budú Vianoce, helloween, fašiangy veľká noc alebo den vďakyvzdania. Teda nie je to každému jedno. A preto je dobré sa do toho nikomu nemiešať. Kým neoslavuje Hitlera a Stalina a podobné ohavnosti, tak proti tomu nič nemám. Ale je dobré zachovávať Slovenské tradície a udržiavať tak svoju národnú identitu. Alebo regionálnu. Regiónov. Tak ako to robia aj v iných krajinách. Keď tu príde návšteva zo zahraničia, chce vidieť niečo slovenské, tým sme zaujímaví a vtedy nás budú vnímať ako Slovákov. Ale nebudem sa pohoršovať nad rodinkou oblečenou do strašidiel. Veď je to milé a pre výchovu prospešné. Báť sa o tradície netreba, práve keď tu bude tlak americkej kultúry, tá slovenská sa udrží a nájde si svojich oddaných nasledovníkov, aj keď v menších množstvách. Nikdy a nikde skomercionalizované sviatky nezlikvidovali tie hodnotovo silné. Každý má možnosť a právo si urobiť oslavy ako chce.
@slovakboy je to ako napríklad s počúvaním zlej hudby, čo ja viem nejakej rockovej hudby, napríklad Remstein... Človek v tom nemusí vidieť nič zlé, však si povie, že je to len hudba, ale tie ničivé účinky a dopady na dušu nevidí, preto sa to ťažko vysvetľuje, lebo v dnešnej dobe veľa ľudí verí len na to, čo vidí a pokiaľ sú ľudia neveriaci tak takýmto veciam neveria. Ja to nikomu nevnucujem, len upozorňujem na nebezpečenstvá Halloweenu a podobných vecí
My sme neveriaci, pre nás je to proste len tematický sviatok. Tento rok beriem prvý krát 3 ročnú na sprievod a párty (ideme si spraviť aj strašidelné masky). Ja osobne by som ani nešla ale dcéra sa teší na "helloween day".
@julca777 Zlej hudby Rammstein? Čo to presne znamená?
@gabika8152 ze jednoducho rovnako ako Halloween na človeka zle vplýva aj takáto zlá hudba... A človek najskôr nevidí nič zlé, ale rovnako ako aj pri vyvolávani duchov alebo pri kopec iných veciach to vplýva na dušu človeka... Tak isto aj keď ma pár dieťa pred manželstvom tak dieťa je viac otvorené zlu, lebo je to hriech a je počaté v hriechu.... Takže takýchto veci, kedy sa človek otvára diablovi je veľa a potom diabol ubližuje človeku a môže sa to skončiť posadnutím a posadntie sa môže končiť aj smrťou... Toto sú závažné veci, s ktorými sa netreba zahrávať, preto na to upozorňujem, aby ste o tom vedeli a neboli potom prekvapení a nehovorili, že ste o tom nevedeli. Nenútim vás, aby ste si z toho niečo zobrali, ale chcem, aby ste vedeli, že zlo a peklo existuje a nie je správne sa s tým zahrávať
My áno, vyrezávame si tekvice, robíme si svetelnú výzdobu, najstaršia si vymyslí masku a chodí s kamarátkami po ulici na cukríky a na čokolády, s manželom si pozrieme tradične nejaký dobrý horor.
Nie, vôbec nie som fanúšikom tohto akože sviatku. Nemienim dávať priestor vo svojom živote takýmto negatívnym veciam.
My si vyrezavame tekvicu a každý rok sme z niektorého cintorína pustili lampion šťastia. Tento rok nepustíme, nikde nevieme zohnať 😳.
@nufafa nemajú ani v papierníctve?
My doma neoslavujeme, deti si ho dosť užijú v škole😉, ale nie je to z nejakých náboženských dôvodov. Už naši predkovia verili, že noc pred 1. novembrom je noc, keď mŕtvi ožívajú. Preto som ešte ja ako malá robila so starkou tekvicu - svetlonosa. Jedny hovorili, že v túto noc ožíva všetko zlé aj dobre a preto sa svetlonos dával pred dom alebo na okno, aby odstrašil to zlé. Mne starká povedala, že dobrému ukáže cestu a zle odoženie. Kedysi v túto noc sa nechávalo večer jedlo na stole pre "dušičky" (napr. v Mexiku sa robí hostina a necháva sa jedlo zosnulým tiež). Kresťanstvo tieto zvyky využilo tak, že 1.novembra určili ako sviatok všetkých svätých, ktorý napríklad tiež neoslavujem, lebo nie som veriaca. U nás doma sa vyreže svetlonos a zapálime tú noc pred prvým novembrom sviečku pre všetky dušičky, ktoré už nie sú s nami. Čiže naprieč celým svetom sa táto noc v týchto dátumom nejak oslavuje. A každý si môže vybrať spôsob akým si to pripomenie🙂 A jasné, že potom ideme zapáliť sviečky na hroby, dedkovi vždy niečo vyrobíme s deťmi na hrob. Ja mám zas rada, keď sme na cintoríne a tam ľudia spomínajú a večer krásne všetko svieti.
@benimnadir nie, ževraj je to zakázané. Skúšam ešte objednávať cez e-shopy, uvidíme.
@anna_anicka83 mŕtvi určite neožívajú...🤭🤦
@julca777 A kto povedal, že ja si to myslím. Ale naši predkovia a mnoho iným kultúr po celom svete si to mysleli. A z toho nám ostali sviatky a zvyky. To len k tomu, keď sa tu všetci odvolávajú na tradície našich predkov. Za mňa to nie je sviatok, kde mŕtve dušičky ožívajú, ale deň, keď si na nich môžem spomenúť. A iný to zas môže mať inak.
@julca777 A samozrejme, že to mŕtvi ožívajú je myslené v prenesom význame. Nemysli sa tým, že vylezú z hrobov ako zombíci a chodia po svete. Je to poukázanie na dušu, čo ostala. Preto napríklad u nás(v našom regióne) sa týmto dňom hovorí, že sú "dušičky". (Kde budete na dušičky? Ako budete tráviť dušičky?).
@anna_anicka83 lenže Halloween a dušičky sú rozdielne veci... To nie je tá istá vec ktorá má rôzne názvy...
@slovakboy
@anna_anicka83
@diana45 s julcou ku kompromisu nedojdete. Ona ma svoju pravdu a cez tu "vlak" nejde 😀
@janulik2008 zas ty?!!! 🤣 Toto nie je moja pravda, ale všeobecne známa pravda.... Nie je to môj výmysel, ktorý tu propagujem.... Ak sa chceš hádať tak radšej nereaguj, ja som do tejto diskusie len slušne pridala príspevok, takže budem rada ak budeš ticho pokiaľ nemáš povedať niečo múdre
Nie. Nemám potrebu opičiť sa po američanoch. Tento sviatok je u nás o inom, žiaľ, mnohým to už dávno uniklo a čo je najsmutnejšie, vedú k tomu aj deti.
@julca777 vieš prečo mám rada tieto sviatky? Lebo odrazu si všetci spomenú na mŕtvych, ozdobia im hroby ( mne tie vysvietené cintery pripomínajú Vianoce s tým osvetlením 🤣🤣🤣🤣) a potom sú celý rok hroby opustené. A tu niekto nadáva na pohansky zvyk 🤣🤣
@julca777 oznacila som ta? Nie tak nvm co riesis 🤣
Nie. Ten slovenský komerčný "hellowinský" paškvil vyprázdnený z obsahu je úplne trápny. Slávime dušičky, ako moja, mama, stará mama ...
Jeseň vítam tak klasicky, deka, čajík, horúca čokoláda, sviecky, knihy, Harry Potter, a mám rada aj filmy tipu Hocus Pocus a pod.,toto je taký môj súkromný sviatok 😁 Na dušičky nejak nestíhame chodiť, pripomínam si mŕtvych inak: rozprávam o predkoch synovi, ktorý ich nepoznal, spomíname si, aj sa nasmejeme.. Nech takto "žijú" ďalej, niekedy sa pomodlime. Ak sa nájde čas a sme doma, prejdeme sa na cintoríne. Ale Halloween nezatracujem... Aj keď syna to asi nebude ťahať a baviť, minule sme boli u nás v Auparku, je tam taká strašidelná výstava a predaj dekorácií.. a poviem Vám, boli tam celkom veľké figuríny a masky, dosť desivé, on sa toho bál, a veľmi, a to sme tam nešli priamo, len sme vedľa museli prejsť, aby sme sa dostali do potravín. Mne to už aj prišlo trošku cez, lebo fakt to nebolo pre maličké deti a nedalo sa ich nevidieť. To neboli že tekvice či netopiere..

Nie, je to oslava diabla, takže nerobíme ani výzdobu ani nič