icon

Peniaze na Veľkú noc

zuzikak
17. apr 2017

Ahoj dievcata, damy, mamy, babicky, sestry a vlastne vsetky zeny 🙂 Chcem sa spytat ako to u vas funguje na velku noc. My v nasej rodine sibacom mimo rodiny nedavame ziadne peniaze. To znamena, ze moji chlapi, ked idu sibat tiez peniaze od nikoho neberu ( i ked ponukaju). Velka noc je u nas len o vajickach a cokolade. Ako to funguje v inych rodinach so starsimi detmi ? Ked uz dievcata su skolacky a chodia sibat spoluziaci. Nepozeraju sa potom starsie deti divne ? Aj ked nedostanu moderne kinderka ale obycajneho cokoladoveho zajaca ? Velmi sa mi nepaci tato pre mna "hypermodernizacia" sviatkov jari ale neviem, do kedy bude mozne sa tomu vyhnut. Neviem si predstavit, ze kazdemu zo spoluziakov, susedov dam 2 alebo 5e....Ze to nie je v dnesnej dobe az take zle ? 🙂

anjelicek26
18. apr 2017

@meusicka ale tak idiot je idiotom nielen na velku noc ale zakazdym.. normalny chlap vie ako sa ma spravat.. mne otec napr. Ani kvapku alkoholu nevypije ked ide s chlapcami uz z principu. Vzdy je to o ludoch

jamika27
18. apr 2017

@zuzikak no ťažko zmeniť niečo čo je dlho zaužívané ....ale keď nechceš nedaj - daj to čo uznáš za vhodné. Normálny ľudia pochopia, ostatní nie. Nejak by som sa tým nezaoberala.

Aj u nás je kopec ,,chudobnejších,, ktorí kupačov núkajú ,,len,, upečeným zákuskom a pohárikom (podľa veku)

Sú to tradície, niektorí to berú viac, iný menej vážnejšie ... moc by som sa tým nezaoberala, či a koľko dáš - dôležitý je úmysel. Aj tak čokoľvek urobíš, nie všetkým ulahodíš ... 🙂

gklin
18. apr 2017

@dorottka vychodniari su extra trieda😅😉, nic v zlom, mam odtial vynikajuce kamosky z vysky🙂

marsmykkok
18. apr 2017

Bože tieto fenimistické rečičky a opičenie sa po západe a zapieranie tradíciíí, no coment...
Ja som sa ako dievča vždy na veľkú noc tešila, boli prázdniny, sú to sviatky jari-jar je moje najobľúbenejšie ročné obdobie, boli sme rodina spolu, pre mňa lepšie ako Vianoce-aj teraz.
Tie čokoládové vajcia som chlapcom nezávidela, vždy nejaká čokoládka ostala aj pre mňa a okrem toho mala som sladkého už po krk, kedže sa piekli aj koláče, boli zákusky, chlapci to tiež aj tak nepojedli väčšinou, ostali im zásoby nadlho, čo sa týka peňazí, to je plus, že si takto "zarobili", ale na druhej strane vždy ma potešilo, že prišli, ved tým vlastne robia službu dievčatám, aby boli zdravé, podľa mňa je to pekné že sa chlapci/muži vyobliekajú a idú k ženám/dievčatám aby boli zdravé a tie im niečo za to dajú, nie je to vôbec nefér voči dievčatám/ženám, ale niektorým už fakt rovnoprávnosť udiera na hlavu a takisto aj opičenie po západe... Vždy je to o tom ako sa na to človek pozrie, z akého uhla to zoberie a potom taký má k tomu postoj.

gklin
18. apr 2017

@olivienka28 tieto sviatky vyplynuli asi z prichodu krestanstva a mozno su pomiesane s pohanskymi zvykmi a co bolo v case neandertalcov 🙂 mi je v podstate ukradnute

dai
18. apr 2017

@marsmykkok hm... niektorym rovnopravnost a niektorym inym co🙂 konkretne tebe? Uz si nieco pocula o tom ze ludia su rozni a nie kazdy musi zdielat tvoj nazor na vec?

marsmykkok
18. apr 2017

@dai No len takéto povrchné názory sú fakt moc, že niekto ten sviatok nemusí je jedna vec, ale hovoriť že ženám je ubližované je fakt hlúpe a prízemné-lebo hoci postavenie žien v minulosti bolo horšie, práve toto je tradícia, kedy sa žena neznižuje, naopak si muži na ňu spomenú, rituál oblievania/šibania je preto aby bola zdravá, plodná a tak, nie aby bolo jej ublížené a preto nemám rada, ked má niekto na to fenimistické rečičky

gklin
18. apr 2017

@marsmykkok suhlas a viete mile damy, ze utorok je povazovany za den, kedy sibu zeny? niekedy sa to tak hovorilo, tak ktora sa citite ukrivdena, Hor sa na chlapov!!!😀

esther03
18. apr 2017

@marsmykkok tebe asi fyzicky pocas sibacky ublizene nebolo ked mas tieto nazory, skus sa spytat tej popalenej alebo tej z mojho predchadzajuceho prispevku...

salfusco
18. apr 2017

@marsmykkok
@anjelicek26

👍👍👏

marsmykkok
18. apr 2017

@esther03 a vám tiež nebolo ublížené a napriek tomu máte názory ako máte...
potom netreba ani pyrotechniku na silvestra, lebo koľkým obtrhala prsty, netreba chodiť lyžovať, lebo si zlomíš končatiny alebo hrozí otras mozgu, plávať, lebo dostaneš krča a utopíš sa, ved koľkým sa už takéto veci stali, pri každej činnosti hrozí nehoda a fakt je to len vždy o zdravom rozume a opatrnosti, hoci niekedy sa stane nehoda, ale to nielen na veľkú noc, toto sú ojedinelé prípady fakt...

salfusco
18. apr 2017

@esther03

vies,ono je to asi to iste,ked davaju za priklad nieco,co sa stalo v jednom z 1000 pripadov.
Ale presne,rady si vyberate nieco za priklad,co vam pasuje k tomu,aby ste mohli odsudiť nejaku vec.
Nie je to ale nič zvlastne,najma nie v dnesnej dobe,ked sa odsudzuju ludia,narody len na zaklade skutkov par jednotlivcov...Vravim tomu davova psychoza bez rozmyslania a rozumneho usudku 🙂

esther03
18. apr 2017

@marsmykkok ja som to videla na vlastne oci a teba prijemne mi nebolo...Rovnako som si zazila ladove oblievacky po ktorych som vzdy skoncila so zapalom priedisiek, anginou alebo aspon radnym spolom... takze dik vylet, wellnes, hranie clovecka a pod. mi je milsie ako taketo "zvyky". A ano som aj za zakaz pyrotechniky na Silvestra, ktory sice formalne plati, ale vzdy sa najde j*bo co bez toho nevie existovat. A ostatne sem neplat, nesuvisi s tym nakolko sa vzdy mozes rozhodnut ci lyzovat, plavat, skakat bungee jumping... ides alebo nie.
@salfusco"Ale presne,rady si vyberate nieco za priklad,co vam pasuje..." Ano, mam dostatocny vek aj svpjpravnost na to, aby som si vybrala co mi vyhovuje a co nie. Nie som totiz masochista, aby som robil nieco, co je proti mojej voli (teda aspon vo veciach, v ktorych sa mozem slobodne rozhodovat) 🙂 Davova psychoza? Si robis prdel, ze? Pozri, tento nazor som mala, ked si este ty kacera tahal za sebou...

salfusco
18. apr 2017

@esther03

stale mam pocit,že ludia nevedia citat... 🙂

davova psychoza bola pisana v mojom pripade v kontekte k tomu,že podla jedneho prikladu sa posudzuje cela problematika veci a je jedno,ci sa to tyka politiky,utecencov,alebo velkej noci a nejakemu jednemu prikladu zo sto,kedy to malo na dievcati negativny dopad.Ja sa snazim pisat dost jasne,len mam pocit,akoby ste si niektore vyberali z toho iba cast a k tomu sa vyjadrilo v uplne inej veci 🙂

esther03
18. apr 2017

@salfusco ja viem citat velmi dobre s porozumenim a podla jedneho prikladu, ktory zazila Julka z Hontianskych Nemiec alebo Anicka z Trnovca fakt neposudzujem nic. A je mi u zadku ci je to jeden zo sto pripadov alebo z miliona, rozum mam na to, aby som posudzovala podla seba, podla mnou vlastneho uvazenia, lebo mi nechyba kriticke myslenie a ani intuicia. A si predstav casto idem proti davu...

olivienka28
18. apr 2017

@gklin obmedzenost a nevedomost jeja.presne to.preco.slovensko nikdy nebolo ani len tam kde cr alebo ine krajiny. Predstav si ze toto je zalezitost asi 100rokov dozadu a.nie tisicky ako.si predstavujes ty. Doknca aj povojnova situacia sviatky znacne obmenila. Tak.ake.tradicie? Nech si kazdy slavi co.chce ale.nech sa nevytahuje ze je.hrdy slovak a pod kecy. Mnohi nevedia ani to ze ani halusky nie su nase narodne jedlo

salfusco
18. apr 2017

@esther03 v pohode 🙂

ja len pisem,že je este fajn,ked existuju baby,ženy,ktore to toho pol dna zvladnu uplne v pohode a nerobia z toho taku strasnu životnu traumu,že su bité a oblievane s nasledkom tazkeho zapalu pluc alebo vonavkovane ,co im sposobuje poskodenie cuchovych zmyslov...

esther03
18. apr 2017

@salfusco pozri ja z toho traumu nemam, ale rovnako nebudem nieco "pol dna zvladat" ked za ten pol den mozem robit nieco co mna a moju rodinu tesi 🙂

libka1
18. apr 2017

Peniaze sa davali vzdy, aj 30 rokov dozadu ked ma spoluziaci chodili hadzat do vane 🙂 Na to mam otrasne spomienky, asi nie som dost velky gurman ked som si to nevychutnala.
Nas krpec isiel poliat len babky, jeden den jednu, druhy den druhu, korbac stratil este predtym nez vyrazil a z basnicky samozrejme zabudol polovicu. Ale zas bol fesak v koseli a frajerskych gatiach. A isli sme spolu cela rodina, takze presne to iste co on dostali aj nase dve dievky, obrovskeho cokoladoveho zajaca u jednej babky a u druhej balicek kde boli aj kinderka, aj zajac a kedze sa babka pomylila aj likerove vajcia, co nam s muzom vobec nevadi, rovno sme si ich vcera vecer dali, este nam ostali 2 balenia na dnes a na zajtra 🙂
Inac vztah k tomuto sviatku mam asi taky, ze som rada ze sa stretne rodina a vsetko ostatne ide mimo mna a neriesim.

rutie
18. apr 2017

@marsmykkok Tento sviatok som nenavidela uz ako 6 rocne dievca, skor ako som pocula slovo "feminizmus". U nas v rodine si ctime korene a tradicie, snazime sa pochopit aj ich vyznam, nielen drzat formu. Pre Dusickami si pozerame doma stare fotky, na ktorych su nasi zosnuli, kreslime si s detmi rodostrom, Vianoce lejeme olovo, krajame jablcka, prezivame advent ako cas ocakavania, spievame koledy, pecieme, zdobime, pozyvame dusicky k stolu, mame pod obrusom cesnak, chlieb, peniaze, postime a pozerame zlate prasiatko. Na zeleny stvtok mame zelene menu, popolcovu stredu postime, aj velky piatok, hoci nie sme krestania. S takej ucty voci tym, co su. Moje male deti rozoznavaju kroje, narecia aj ludove piesne podla regionov, ziju folklorom. Aj vajcia malujeme, na vyzdobu. Ale nic na svete ma neprinuti dodrziavat taky ten mix ludovej a post-folklornej (50-te roky minuleho storocia) tradicie Velkonocneho pondelka. Ten pocit trapnosti, ked ta niekto strieka PET flasou, pripadne striekacou pistolou z Dracika a ty ho mas zakryvat akoze pistanim a vykrikmi: "Uz staci!, Uz dost!" a potom sa tvarit ako ti to dobre padlo a ako si vdacna. Podla mna to stavia zeny do uplne nechutnej roly, kde za kusok pozornosti od (akehokolvek) muza (bez moznosti si zvolit akeho) platia strpenim nepohodlia, tyzdennym upratovanim, varenim, pecenim a nedajboze este aj peniazmi. Mozno este v tej zakladnej podobe: kroje - potok - kraslice, tam rozumiem tomu motivu zdravia a omladenia, ale v tej post-folklornej podobe ta najtrapnejsia a najgycovejsia omacka, ktora bola kedy vyprodukovana k prirodzenej ludskej potrebe Stretnut sa, Najest sa a Napit sa spolu.

hettinka
18. apr 2017

dnes už našťastie nikto nikoho nenúti oslavovať sviatok, ktorý nechce
neviem, načo to riešite, vezmem sa na celý deň preč a kašlem na celé trápne tradície
tento rok sme boli v Chorvátsku, bolo 20°C, slniečko, výborná zmrzlina, aj more sme okúsili, pochodili si, oddýchli a boli sme spolu ako rodinka ... o tom pre mňa sviatky sú
a mám dojem, že sme ešte aj ušetrili, lebo keby mam nakupiť všetko to "nutné" jedlo a hostiť tu rodinu, rozdávať 5-eurovky nejakým chalanom, tak ma to určite stojí viac

olivienka28
18. apr 2017

@anjelicek26 a netrpeli zeny cele generácie? Bez nazoru, bez prav, bez penazi lebo.vsetko podliehalo muzom. Dnes kolke su tyrane muzmi alebo kolke su otrokyne v domácnosti mysliac si., ze tak to.ma byt? Ale.to.je ina tema uplne. Ja tiez.nikomu nezakazuje nech si sibu a oblievaju kto.sa.chce , ale nech ti ktorym a to.nepaci a maju ine tradicie neodsudzuju a nehovoria o opiceni lebo vacsinou ti sami nevedia odkial.tie tradicie su.

olivienka28
18. apr 2017

@rutie uplne krasne si to vystihla. Suhlasim so všetkým.

barinkova
18. apr 2017

@hettinka ved prave teraz kazdy caka len peniaze

gklin
18. apr 2017

@olivienka28 hlavne, ze ty si odbornicka na vsetko🙂, ale mas pravdu, kazdy nech si slavi co chce, kedy chce s kym chce a ako chce, neviem, co sa tu rozculujes, kliiidek😉

hettinka
18. apr 2017

@barinkova a čo mňa po tom? Nie som doma 🙂 Môžu čakať aj 3 dni, nedočkajú sa...
A máme aj syna, tiež s ním nechodíme po rodine šibať, ani mu nedávame žiadne extra-veľkonočné peniaze. On je tiež radšej na pláži pri mori, ako na šibákoch...

sisaka
18. apr 2017

@rutie perfektne vystihnuté!

zbruna
18. apr 2017

Ja tiez tieto pohanske praktiky pocas Velkonocneho pondelka spolu s rodinkou ignorujem, slavenie Velkej Noci je o inom 😉
V tejto suvislosti si vsak spominam, ako som v detstve aktivne "bojovala" proti oblievaniu - ci v skole alebo doma. V tretej triede ZS, ked cez prestavku chalani polievali baby, som sa tak nastvala a chcela chranit nas zensky rod, ze najprv som par spoluziakov obliala poharom na vytvarnu a potom na zaver schmatla Tomasa S. a hodnu chvilu zurivo drzala jeho hlavu pod vodovodnym kohutikom 😝 az lapal po dychu, chudak. Samozrejme, potom sme vsetci ti, co polievali, dostali drevenym ukazovatkom po zadku - vratane mna (chalani ma bonzli ucitelke...ale stalo to za to 😀)
No a doma - ked sa nahodou nieco niekomu aj napriek mojim "protiopatreniam" zadarilo, 3-nasobne som mu to vratila spat ... takze postupne s tym prestali a vedeli, co mozu odo mna cakat 😉

sisaka
18. apr 2017

@katarinka289 dieta si vysibalo skolsku tasku?! 😲
Vsak pisem, ze su to uz pomaly druhe Vianoce, co ma toto spolocne s nejakou tradiciou? Ked Velka noc tak pekne tradicne - za odmenu malovane vajicko (pre najmensich cokoladove) a na korbac stuzku, to by uz ale pre mnohych nebolo ono... uz pred 30 rokmi chlapci nebrali varene vajicka a ked zobrali, tak vyhodili po ceste ...

hettinka
18. apr 2017

ak už chceme byť takí "tradiční", aj v minulosti sa dávali šibačom peniaze, tí si ich však nenechávali pre seba (ako je tomu dnes), ale dievčatám za ne večer vystrojili parádnu veselicu a minuli ich vlastne spolu. Šibať chodili mládenci dievky, rovesníčky a boli vo veku, ked už po sebe pokukovali. Nie ako teraz ... z veľkej noci je zárobková činnosť pre synov a opíjáš pre tatkov. A všetko pod prikrývkou "tradícií", ktoré vôbec nepoznajú ... a toto odmietam podporovať.