Polnočné zbieranie peňazí na svadbe
Dobrý večer, za pár týždňov máme svadbu a ja stále premýšľam nad polnočným "zbieraním peňazí." Nepáči sa mi zvyk, že tancujeme a hostia nám dávajú peniaze pričom nevieme kto koľko. Samozrejme, že každý dá toľko koľko môže a je to dobrovoľne, avšak chceli by sme v Tom mať prehľad. ako ste to mali vy? Ďakujem.
@viestta u nás na východe je redovy tanec, každý sa na neho teší, je to taký pekný zvyk, nevesta z košička v sprievode staršieho družbu rozhadzuje čokoládové dukáty a začína tancovat redovyvtanec so starším druzbom 😉
@margotka17 viesta je z Kosic
mne to pride cele trapne a trapny mi pride aj pristup novomanzelov, ze chcu mat prehlad (my sme preto peniaze nezbierali)
@mdse že vypalne 🤣🤣
@bielasovicka no keď si predstavím, že každé dve hodiny chodí niekto zbierať peniaze, trápne by mi bolo..
@bielasovicka to tak dopadne, ked chcu mat taku svadbu na aku nemaju... Ale myslim si, ze ta svadba bude nezabudnutelna. Roky sa na nu bude spominat po sirokej dalekej rodine.
@viestta presne..aby maximalizovali zisk so svadby.. také účelové 🥴
Ako píšem vyssie, mne sa redovy nezdá ako ulet, lebo na východe sa s tým počíta na každej jednej svadbe, proste je takou súčasťou a stálicou, ako že vieš, že ideš na svadbu a kúpiš neveste kyticu na blahoželanie. Tiež nemusis, tiež je to celkom pekná palka, ale tak vieš, že to k tomu patrí.
Jedinú nepríjemnosť, ktorú som zažila som musela absolvovať ako sestra nevesty: starejši vymyslel hru, že sme dostali ja a brat ženícha detské pančuchy (ja ružove že tím dievčatko, on modre že tím chlapec) a mali sme zbierať od hostí peniaze, chodiť od stola k stolu, a hostia mali prispieť, podľa toho, či chceli pre pár dopriať dievča alebo chlapca. Ja som s touto hrou mala brutálny problém, aj som odmietla, že tak toto nie, ale potom ma niekto z rodiny zahriakol a dosť dorazne, nech nerobím cirkus, a mám ísť, lebo ako to bude vyzerat. No tak vtedy som sa hanbila ako PES, ešte som sama hovorila hosťom, že nemusia dávať, len ja tu tak chodím jak debil, aby sa nepovedalo, ale zahriakli ma opäť, že nech zbieram poriadne. Niekto z rodiny, neviem z ktorej časti, ale neboli to mladí, lebo oni ani neboli v ten moment v sále, keďže sa fotili.. Keď som sa pýtala sestry, tak že vraj starejsi bol z Ukrajiny a tam je taký zvyk, oni o Tom ani netušili, že také dačo sa chystá. Lenže u nás taký zvyk nie je a TOTO teda naozaj vyzeralo ako žobranie a vlastne aj bolo. Ešte aj teraz mi je z toho nepríjemne.
Prehľad kvôli čomu. Veď ty ich pozyvas na svoju oslavu vašu svadbu. Ja keď som sa vydávala ani ma nenapadlo čo mi kto dá. Ani doteraz neviem a ani som to neočakávala. Veď ja ich nepozyvam preto aby zaplatili oni svadbu. Uvoľní sa nerieš peniaze preboha je to váš deň.a nemaj veľké očakávania lebo môžeš ostať sklamaná lepšie nemať očakávania a ostať milo prekvapená🙂
Nemali sme redovy tanec a ani cepcenie. Za mna je to blbost a nezúčastňujem sa toho ani na svadbach. Davam vzdy obálku s peniazmi ako dar.
Pomaly 7 strán diskusie a autorka sa neozýva ... 🙄
Autorka zistila,ze sa opytala kcinu...tak sa nevyjadruje
To ale neni dar,vacsinou davaju 10-20e za pat(u nas sa to dava do kosika prikrite utierkou.To je za tanec s mladym panom a mladou panou.To si nezamienajte s darom.Dar sa dava bud do obalky a bud vam to daju spolocne alebo zenichovi pribuzni zenichovi a nebestini pribuzni neveste.....
Tento zvyk tu bol aj pred 45 rokmi, keď sa vydávala moja veľká sestra a mala svadbu s 200 hosťami.Ako dieťa si pamätám,že misu s peniazmi mala na starosti krstná môjho švagra,ale v podstate tie najvyššie sumy hádzali najbližší príbuzní a robili to tak, aby to bolo dobre viditeľné.V podstate, ostatní dávali malé sumy, neraz aj mince, ale si nepamätám,že by to niekto riešil, akurát konečná suma sa starala...
@mandarinka555 ja som potom teda ta výnimka, žiadne svetielka, ani obrovské kytice, žiadne vysluzky a ani redovy. Chcem kludnu svadbu s najbližšou rodinou a priatelmi. A presne taká bude. ❤️
@nelka93 Som rada...aspoň niekto normálny😉
To je nič ze redovy, tu co máme rómske rodiny a aj z okolia co viem tak keď si organizujú svadbu tak každý hosť predom zaplatí koľko sa rozpocita na osobu, lebo predsa niesu hlúpi a nenechaju zadarmo hodovat a je jedno ci je to blízka rodina alebo bratranec zo 17.kolena a polnočné tancovanie kde na nevestu vesaju bankovky ani nevravím 🙈
@petka1402 Oni to robia aj na iných udalostiach. Nedávno som videla rómsku oslavu svätého príjimania.
Chlapec ktorý mal prijímanie sedel na stoličke a všetci hostia mu nosili do klobúka peniaze.

@deti95060810 na strednom Slovensku som na svadbe nebola, bola som na zapadnom a tam redovy nemali
@viestta u nás na východe je redovy tanec, každý sa na neho teší, je to taký pekný zvyk, nevesta z košička v sprievode staršieho družbu rozhadzuje čokoládové dukáty a začína tancovat redovyvtanec so starším druzbom 😉