Poradíte, čo nezabudnúť pri svadbe so 150 ľuďmi?
Ahojte budeme sa brat :D mam stres ano no neviem co vsetko ma caka. Poradte mi prosim vas svoje postrehy co by ste na svadbu druhy krat dali a naopak nedali co vam prislo ako zbytocne. Co nam vobec treba? Budeme mat cca 150 ludi ( mam velmi velku rodinu). 🫣
@lindayaaa 20 tisíc za toľko ľudí??? To je podľa mňa málo. My budeme mat cca 40 ľudí a náš rozpočet na to je cca 10 tisíc. Šaty, oblek a doplnky nepočítam. Cca 70-100€/osoba za jedlo. Do toho výzdoba, DJ, fotograf, koláče a torta. Chceme mať aj candy bar. Vyslúžky pre hostí, alko a nealko, pierka pre hosti a kytica pre mna. Izba pre nás na 3 dni a 2 noci. Rozmýšľam či ten náš rozpočet na to bude stačiť.
Keby som mala do toho počítať aj šaty, oblek a doplnky, tak to vychádza niečo cez 15 tisíc €.
@aurora33 :D podla seba sudim teba? Nie nemam stresy. Nechapem co tu riesite ceny stale tvl no tak za to dam mozno 50k a co 😀 ja som sa pytala na to co by ste nedali na svadbu alebo naopak dali. Pierka a stuzky davat nebudem vsade je to zbytocne, dokonca ani kolace len flasku.
@lindayaaa tiež nechápem reakciám ale to je čaro MK.
Napisem ako hosť čo by som chcela a nechcela. Som extra kriticky hosť lebo svadby z duše neznášam. V prvom rade kde bude ta svadba kostol alebo úrad? Bolo by dobre vybrať dobrého sobašiaceho, ak farár spraví pekny obrad peknú kázeň je to obrovske plus. Ak idú tri svadby za sebou a farár nema cas, odrazí sa to aj na obrade. Najideálnejšie by bolo aby mal oddávajúci iba vasu svadbu čo je casto vo vychytených kostoloch nemožné.
Logistika: je fajn ak sa dá ísť peso ak nie zabezpečiť aby ľudia dokázali parkovať (oriešok viem). Jedlo obyčajne aké chuti a zje každý kašli na alergie a všetky mozne intolerancie, ti čo nemôžu jest nech si donesú krabicku 🙂 Kacka je topka ale stacia aj rezne. Kolace Candy bar je zbytočný predraženy a nanič. Dôležité je ako hostí usadis aby sa nepobili ešte pred polievkou a aby sa aspoň trosku spolu dokázali bavit. Väčšinou sú rodiny rozdelené že spolu sedí rodina nevesta a druha skupina rodina ženícha druzbovia druzicky zvlášť. Je fajn ak su v rodine tanečnici raz som bola na svadbe s kamarátkou na goralskej dedine a to bola najlepšia svadba v mojom živote tak som sa nevytancovala tuším nikde. Inak vo všeobecnosti svadba je strašná nuda, zvyknú sa ožrat niektorí pod obraz čo je dalsia katastrofa a ak sa nikto nepobije, nikto si nic nezlomí a nie je niekto po svadbe v rozvodovom konaní tak to potom bola úspešná a dobrá svadobná párty😉
@aurora33 ja stresujem len kvoli tancu. Ten z duse nenavidim 🙈 Inak uz mame viac ako 50% vybavenych na oboch stranach 🙂
@lindayaaa este som zabudla dopisat, ze tradicne kolace tam nechcem a ani mat nebudeme. Nechutia mi a vzdy su to tie iste ci su Vianoce, Velka noc, svadba alebo ina hostina. Hostina, kedze na SVK obrad nebude, bude v centre mesta kde sa dostane bez problemov kazdy. Nechcela by som to mat niekde Panu Bohu za chrbtom a este k tomu riesit dopravu a ubytovanie pre hosti. Za mna su to zbytocne vydavky navyse,
@zeldia ďakujem ☺️ hah inak srsnda tie intolerancie ja jedina mam alergie a este histaminovu intoleranciu 😂 kaslem na to ale chcem tradicne jedla ako obycajne masko s ryzou a zemiakmi so zeleninou proste komunisticke jedla aby sa clovek najedol :D nebudem vymyslat presne. Vecer rezne a kapustnica :D a ten candy bar to presne mam ten isty nazor !
!Upozornenie na nekalé praktiky fotografky Terka Polak Photo z LM!
https://m.facebook.com/terkapolakphotos/
https://www.instagram.com/terkapolak.photo?igsh...
S fotografkou sme sa rozhodli spolupracovať na našej svadbe, ktorá sa uskutoční 6. júna 2026. Tento termín sme si rezervovali u nej už vo februári 2025, pretože išlo o veľmi špecifický a žiadaný dátum. Zároveň sme uhradili zálohu vo výške 100 EUR, čo fotografka potvrdila a uistila nás, že náš termín je zarezervovaný.
Na začiatku bola komunikácia s fotografkou veľmi neideálna. Odpovede na naše e-maily boli oneskorené, niekedy sme ju museli upozorniť, aby nám odpovedala, čo už v nás vzbudilo pochybnosti o jej profesionalite. Po nejakom čase však prišlo ďalšie nemilé prekvapenie. Fotografka totiž zverejnila náš termín ako voľný na svojich sociálnych sieťach, aj keď sme ho už niekoľko mesiacov mali zarezervovaný. Na tento fakt sme museli okamžite reagovať a upozorniť ju, že náš termín je už rezervovaný, čo nám opäť spôsobilo zbytočný stres.
Po ôsmich mesiacoch však prišlo od nej veľmi neprofesionálne oznámenie, že zrušila našu rezerváciu. Dôvodom bolo, že na náš termín prijala inú ponuku, pričom nás o tom vôbec neinformovala predtým. Vo svojej správe tvrdila, že si musela vybrať fotografovanie na jednom zo svojich "vysnených miest", čo považujeme za úplne nezodpovedné správanie. O tejto zmene sme sa dozvedeli až po ôsmich mesiacoch, bez predchádzajúcej komunikácie.
Naša reakcia bola okamžitá. V e-maile sme jej vysvetlili, že už od začiatku sme počítali s týmto termínom, a preto nás jej rozhodnutie úplne zaskočilo. Vyjadrili sme naše sklamanie a trvali sme na tom, že zrušenie rezervácie z jej strany považujeme za porušenie dohody. Zdôraznili sme, že medzi nami vznikla záväzná dohoda na základe úhrady rezervačného poplatku, a preto neakceptujeme jej jednostranné zrušenie rezervácie.
Následne sa fotografka odvolávala na neexistujúcu platnú zmluvu, pretože sme nepodpísali písomnú dohodu. To nás ešte viac prekvapilo, keďže sme uhradili rezervačný poplatok a vo všetkých komunikáciách bolo jasne dohodnuté, že 6. 6. 2026 je náš termín.
Na základe jej ďalšej reakcie sme sa rozhodli, že už nechceme s niekým, kto neprejavuje profesionálny prístup, pokračovať v spolupráci. V ďalšej komunikácii sme jej teda vysvetlili, že jej zrušenie rezervácie nám spôsobilo problémy, keďže všetci ostatní fotografi na tento termín už mali vybookované. Snažili sme sa reagovať rozumne a žiadali sme náhradu škody, ktorá vznikla rozdielom v cene medzi jej službami a službami nového fotografa, ktorého sme si museli na poslednú chvíľu nájsť. Táto náhrada predstavovala 400 EUR (100 EUR záloha a 300 EUR rozdiel v cene, samozrejme sme vychádzali z cenníka jej najvyššej sumy, aby mala čo najnižšiu škodu, čo považujeme za férové).
Avšak odpoveď, ktorú sme dostali od fotografky, bola opäť sklamaním. Tvrdenie, že my sme odstúpili od zmluvy, sme považovali za absolútne nepravdivé. Povedali sme jej, že zrušila rezerváciu ona a že sme sa cítili podvedení. Okrem toho sme jej pripomenuli, že keby sme naozaj odstúpili od zmluvy, podľa jej vlastných podmienok by nám zálohu nevrátila.
Jej e-maily sú písané nezodpovedne, pretože neodrážali realitu a boli úplne vytrhnuté z kontextu našich predchádzajúcich dohôd a komunikácie. Týmto správaním sa fotografka dostala do pozície, kde nás prakticky považovala za zákazníkov, ktorí nemajú právo na svoju pôvodnú rezerváciu.
Preto sa cítim povinný varovať ostatných pred touto fotografkou. Ak chcete profesionálne služby a zodpovednosť, určite ju neodporúčame. Jej prístup k záväzkom a komunikácii je nezodpovedný a neprofesionálny. Porušenie našej rezervácie, ktoré spôsobilo nám nečakané finančné a časové problémy, sme považovali za veľmi neetické.
Upozorňujeme každého, kto plánuje svadbu alebo iné dôležité podujatie, že s touto fotografkou môžete čeliť veľkým problémom, ak sa zrušenie vašich plánov stane nečakanou situáciou.
!Upozornenie na nekalé praktiky fotografky Terka Polak Photo z LM!
https://m.facebook.com/terkapolakphotos/
https://www.instagram.com/terkapolak.photo?igsh...
S fotografkou sme sa rozhodli spolupracovať na našej svadbe, ktorá sa uskutoční 6. júna 2026. Tento termín sme si rezervovali u nej už vo februári 2025, pretože išlo o veľmi špecifický a žiadaný dátum. Zároveň sme uhradili zálohu vo výške 100 EUR, čo fotografka potvrdila a uistila nás, že náš termín je zarezervovaný.
Na začiatku bola komunikácia s fotografkou veľmi neideálna. Odpovede na naše e-maily boli oneskorené, niekedy sme ju museli upozorniť, aby nám odpovedala, čo už v nás vzbudilo pochybnosti o jej profesionalite. Po nejakom čase však prišlo ďalšie nemilé prekvapenie. Fotografka totiž zverejnila náš termín ako voľný na svojich sociálnych sieťach, aj keď sme ho už niekoľko mesiacov mali zarezervovaný. Na tento fakt sme museli okamžite reagovať a upozorniť ju, že náš termín je už rezervovaný, čo nám opäť spôsobilo zbytočný stres.
Po ôsmich mesiacoch však prišlo od nej veľmi neprofesionálne oznámenie, že zrušila našu rezerváciu. Dôvodom bolo, že na náš termín prijala inú ponuku, pričom nás o tom vôbec neinformovala predtým. Vo svojej správe tvrdila, že si musela vybrať fotografovanie na jednom zo svojich "vysnených miest", čo považujeme za úplne nezodpovedné správanie. O tejto zmene sme sa dozvedeli až po ôsmich mesiacoch, bez predchádzajúcej komunikácie.
Naša reakcia bola okamžitá. V e-maile sme jej vysvetlili, že už od začiatku sme počítali s týmto termínom, a preto nás jej rozhodnutie úplne zaskočilo. Vyjadrili sme naše sklamanie a trvali sme na tom, že zrušenie rezervácie z jej strany považujeme za porušenie dohody. Zdôraznili sme, že medzi nami vznikla záväzná dohoda na základe úhrady rezervačného poplatku, a preto neakceptujeme jej jednostranné zrušenie rezervácie.
Následne sa fotografka odvolávala na neexistujúcu platnú zmluvu, pretože sme nepodpísali písomnú dohodu. To nás ešte viac prekvapilo, keďže sme uhradili rezervačný poplatok a vo všetkých komunikáciách bolo jasne dohodnuté, že 6. 6. 2026 je náš termín.
Na základe jej ďalšej reakcie sme sa rozhodli, že už nechceme s niekým, kto neprejavuje profesionálny prístup, pokračovať v spolupráci. V ďalšej komunikácii sme jej teda vysvetlili, že jej zrušenie rezervácie nám spôsobilo problémy, keďže všetci ostatní fotografi na tento termín už mali vybookované. Snažili sme sa reagovať rozumne a žiadali sme náhradu škody, ktorá vznikla rozdielom v cene medzi jej službami a službami nového fotografa, ktorého sme si museli na poslednú chvíľu nájsť. Táto náhrada predstavovala 400 EUR (100 EUR záloha a 300 EUR rozdiel v cene, samozrejme sme vychádzali z cenníka jej najvyššej sumy, aby mala čo najnižšiu škodu, čo považujeme za férové).
Avšak odpoveď, ktorú sme dostali od fotografky, bola opäť sklamaním. Tvrdenie, že my sme odstúpili od zmluvy, sme považovali za absolútne nepravdivé. Povedali sme jej, že zrušila rezerváciu ona a že sme sa cítili podvedení. Okrem toho sme jej pripomenuli, že keby sme naozaj odstúpili od zmluvy, podľa jej vlastných podmienok by nám zálohu nevrátila.
Jej e-maily sú písané nezodpovedne, pretože neodrážali realitu a boli úplne vytrhnuté z kontextu našich predchádzajúcich dohôd a komunikácie. Týmto správaním sa fotografka dostala do pozície, kde nás prakticky považovala za zákazníkov, ktorí nemajú právo na svoju pôvodnú rezerváciu.
Preto sa cítim povinný varovať ostatných pred touto fotografkou. Ak chcete profesionálne služby a zodpovednosť, určite ju neodporúčame. Jej prístup k záväzkom a komunikácii je nezodpovedný a neprofesionálny. Porušenie našej rezervácie, ktoré spôsobilo nám nečakané finančné a časové problémy, sme považovali za veľmi neetické.
Upozorňujeme každého, kto plánuje svadbu alebo iné dôležité podujatie, že s touto fotografkou môžete čeliť veľkým problémom, ak sa zrušenie vašich plánov stane nečakanou situáciou.
@pavol999 toto je už obsesia, ako riešiš fotografku. chápem že jej prístup nebol celkom kóšer, ale toto už je z vašej strany šikana a obťažovanie, znevažovanie.

@kitycat Ten prdkavy tanec na záver ma dostal. 😂😂😂 Taký skvelý preklep sa často nepodarí. 👍