Požiadanie o ruku
Baby, kedy si myslíte, že je najvhodnejšie riešiť aspoň požiadanie o ruku? Nemyslím svadbu, ale aspoň ten medzikrok - zásnuby (ako som počula, vraj klasika je do roka a do dňa, ale pochybujem, že to ľudia takto striktne dodržujú), ktorý dá žene tak veľa pocítiť, že je milovaná, chcená a dotyčný chlap chce, aby bola len a len jeho a aby boli oficiálne rodinou. Mne to začalo vŕtať v hlave niečo po narodení našej dcérky, keď som si uvedomila, že vlastne sa nenarodila do "kompletnej" rodiny. Ja viem, že tu nejde len o to, ale samozrejme to závisí aj od uhla pohľadu a v tom momente mi to prišlo také, že veď to už malo dávno byť za nami. Keď si už totiž odmyslíme tú romantiku, čo je doménou žien, tak sa tam nájde aj veľa praktických vecí, prečo je lepšie byť vzatí predsa - štát chráni rodinu a nie jednotlivcov, keby sa nedajbože niekomu z nás niečo stalo, tak to nie je nijak právne ošetrené, ďalej priezviska a vysvetľovačky ako to všetko je atď... Ale to už len tak pomimo tie praktické veci, podstatné je to, že to tak trochu bolí, že som požiadaná nebola. Skoro rok sme plánovali bábätko, nosila som ho pod srdcom 9 mesiacov a teraz sa cítim ako taká posledná 😒 . Ktoré ste niečo podobné zažili, určite to pochopíte.
Podle Irské tradice je 29. unora dnem, kdy zeny mohou muze pozadat o ruku.
Tato tradice je znama, jako "LADIES PRIVILEGE" a ma svuj puvod v legendach kdy svata Bridget vyzvala svateho Patricka, aby dal zenam pravo zadat muze o ruku.
Patrick toto puvodne sice odmitnul, pozdeji ale souhlasil s tím, aby damy mohly toto privilegium vyuzit jednou za sedm let.
Ale jak zname "posledni slovo ma zena", tak Bridget si dupla a premluvila ho na kazde ctyri roky a timto byla tato tradice zalozena a prave 29.2. tedy mohou zeny zadat muze o ruku.
@natynka128 ja uplne presne chapem, co ta trapi na vasej (ne)svadbe...Priznam sa uprimne, nerozumiem tomu, preco sa dvaja ludia ak sa maju radi, je im spolu dobre a navyse ak maju dieta, sa nevezmu. Nebavime sa teraz o laske, ta sa papierom mozno nezmeni a tu vam ziadny papier ani nezaruci, to je fakt. Ale ak sa bavime o pravnej stranke, tu nie je o com. Mam manzela advokata, zrejme aj preto povazujem manzelstvo v partnerstve sa velmi dolezite. Vies o tom, resp. tvoj partner, ze napr. v nemocnici ti vobec nemusia poskytnut informacie o zdravotnom stave, nezaleziac na tom, ze si matka jeho dietata? Ze ak nebodaj zomrie, nemas narok na ziadne vdovske? Moja mama ovdovela vo veku 32 rokov, cele detstvo nam chybal prijem otca. Nastastie, dostavala aspon vdovsky dochodok a my sirotsky, sice to nebolo vela, ale s kazdou korunou musela pocitat. Dalsia vec je dedenie majetku, na ktore ty nemas ziadny narok, iba partnerova rodina. No, ak su v rodine nefukncne vztahy (svokrovci a pod.), da sa tym zarobit na riadne neprijemnosti.
A to su iba criepky "zbytocnosti papiera", ako sa mnohi mylne domnievaju...Pozri, mne je jedno to, ako si tu ostatne obhajuju zivot bez papiera - ano, vsetko je OK kym necelis nejakemu problemu. Ale skus sa partnera spytat tieto veci narovinu, vysvetli mu co to obnasa a nech sa vyjadri ako to vidi. Uz nie ste iba frajer s frajerkou co sa vodi za rucicky, mate spolu dieta, najvacsi zavazok a zodpovednost aka existuje. Ak sa lubite, nechapem kde je problem...Drzim ti palce, nech to dopadne vo tvoj prospech 😉
@natynka128 Mužom to niekedy dosť trvá kým im to dôjde že to je pre ženu dôležité. Skús mu ukázať nejaké fotky zo svadieb, opýtaj sa na fotky jeho rodičov keď sa brali a pod. Svadba je pre ženu oveľa dôležitejšia ako pre muža, možno potrebuje čas alebo aby to celé niekto zorganizoval. Kým muži niečo zorganizujú a vybavia, tak to trvá, a ohľadne svadby sú úplne dezorientovaní a nemajú žiadne plány. Celé to naplánuj a daj mu v tom nejakú úlohu, čo má pripraviť a vybaviť, nepýtaj sa ho či chce, dôležité je že svadbu chce žena.
@natynka128 ahoj, u nas je to naopak 🙂 Ja svadbu nechcem a moj priatel sa certi, ked mu hovorim, ze nie. Samozrejme, ze aj ja som snivala o velkej svadbe, bielych satach, o najkrajsom dni v zivote. Ale akosi ma to preslo 🙂 Takto mi to vyhovuje 🙂 Len drahy s tym stale otravuje, tak som mu povedala, ze sa vezmeme na svadbe nasho syna 🙂
Ja sy myslim, ze na chlapa musis prefikano 🙂 chlapi chcu vzdy veci, co nemozu mat 🙂 Moja kamarata priatelovi tak dlho omielala svadbu, ze o tom nechcel uz ani pocut, tak zvolila taktiku, ze naco jej to bude, ze takto je to lepsie a ona sa za neho nevyda,..... a v novembri bude svadba 🙂 On ju chcel na zaciatku tiez, ale to stale omielanie dookola mu to zhnusilo 🙂
@natynka128 my sme tiež spolu len chodili a začali sme plánovat bábo, teda respektíve ja som povedala, že sa musíme pokúsiť teraz, lebo že sa nám to nikdy už podariť nemusí.... tak vtedy priateľ povedal áno, skúšajme bábo... ale mala som dilemu, že nie sme zobratí... predsa len, ten pocit je iný....potom sme začali spolu bývať... a stále sa nedarilo bábo, z čoho som bola dosť neštastná a potom ma priateľ prekvapil a povedal, že si ma vezme aaj keď sa dieťa nepodarí a na romatickom pobyte mi dal prsteň. A o týždeň som si urobila test a boli tam dve čiarky...Vzali sme s apo narodení malého.
Viem presne ako to všetko myslíš, aj tie praktické veci som v podstate zažila... a ja na tvojom mieste by som mu nič nenaznačovala a rovno mu povedala, že ako plánuje s nami budúcnosť a že aj z praktických dovodov by si uvítala, keby ste toto dali do poriadku. A povedz mu to raz a počkaj, či teda zareaguje alebo nie.
@natynka128 - my sme sa brali po 7 rokoch vztahu, Saska mala takmer 5 rokov a Max 10 mesiacov. Aspon im nemusime vysvetlovat, kde boli, ked sme sa brali, ukazeme im fotky 😅
My sme otehotneli s malou neplanovane, a brat sa s donutenia lebo sa to patri kvoli papierom, kompletnej rodine? No to nie... Ja som si to privilegium uzivala, ze je len moja, hlavne preto, ze jej tatino je nemec, ze zakony mi na nu nemozu siahnut, ked chcem si ju zbalim a odveziem a on sa moze ist klzat... nebola som si tym vztahom tak ista, aby ma nieco ako svadba v tom momente napadalo... U draheho sa nieco zlomilo ked som bola tehotna s malym, ja som svadbu uz akosi odpisala, on to komentoval ako zbytocnost a ja som to uz prestala riesit. Poziadal ma o ruku na silvestra, o polnoci, ostala som paf... vzali sme sa ked mal maly tych 10 mesiacov, ked som uz vyzerala k svetu x-N
Som rada, ze sme sa nevzali vtedy. To myslim uplne vazne. Dnes je nas vztah omnoho pevnejsi, lepsi, kvalitnejsi ako bol vtedy. Teraz sme si to zasluzili, vychutnali, vedeli sme preco a do coho ideme. Po svadbe nas uz ziadne zmeny necakali, co vela parov zaskocia.... nebojim sa, ze by nam manzelstvo nevydrzalo ;)
A meno veru som si este nezmenila, aj mi vynadaju riadne na matrike ze ano, ked tam dojdem rok od svadby 😕
no,neviem,my sme spolu uz skoro 6 rokov a, mame 17 mesacnu dcerku a nie sme manzelia....a vies co?ked mam dobre chvilky/drviva vacsina/ tak je mi dobretak...ale niekedy,ked zaparaju kamosi,ze KEDY UZ, aked vidim stastne pary manzelske okolo,je miluto....aleluto nie preto,ze ma nepoziadal,ale preto,ze mame taky komplikovany vztah, ze sme sa k tej svadbe nedopracovali...ted: mali sme ju uz naplanovanu ale zrusili sme ju, ked sme sa nevedeli dohodnut na podrobnostiach....ano, aj my mame vztah, ktorym akoby som si nebola uplne ista....ze nam vydrzi.....proste je nam super, ked je nam super, ale ked su hadky tak su velmi zle, velmi....mame sa radi, lubime sa, el proste niekedy je to take talianske.....ale mam pocit,ze asi az teraz zaciname dozrievat a to mame 40 a 34 rokov🙂...neviem, podla mna ako neveriacej byt mazelmi ma len ekonomicke vyhody: ze po svadbe sa dedi a po smrti tiez...ine vthody too nema...ja ako nevydata nepocitujem ziadne nevyhody svojho stavu...ide iba o ten pocit...ktory niekedy ,ako vravis,boli....ze preco este stale nie?....ja ta chapem....
Mna moj drahy ma poziadal o ruku (ale v skutocnosti len oznamil, ze si ho zobeiem) na krstinach nasho prvorodeneho. Bola som neskutocne prekvapena lebo o svadbe sme sa bavili len takym stylom....raz sa zoberieme... Od zasnub ubehli uz tri roky, pribudlo dalsie dieta a svadba stale v nedohladne. Mna chyta panika vzdy ked si spomeniem, ze by som sa mala vydavat. Nejde o to, ze si chcem ponechat nejake zadne vratka....mam len neprijemny pocit ked sa na mna pozera viac ludi naraz....a tomu sa na svadbe asi nevyhnem. Ja som za maly obrad ale moj drahy chce velku svadbu so vsetkym co k tomu patri. Takze sa to stale odklada a ja som len rada. Mne uplne staci, ze sme si zlozili manzelsky slub len tak ked sme lezali vecer v posteli. Moj muz je veriaci....a podla neho je Boh vsade pritomny a on nam bol svedkom.
Nemyslim, ze by som sa citila sklamana keby nemam zasnubny prsten.....ani ho nenosim, bojim sa aby sa nestratil. Podla mna sme uplne normalna, stastna rodinka...aj bez toho cirkusu a svadobnych siat :0)
rok chodenia zásnuby,2roky narodenie dcérky,3,5roka svadba,4roky a 3mes.narodenie syna
Cca 3 roky chodenia zásnuby a do hned do pár mesiacov svatba (3 roky a 3 mesiace), 5 rokov prvá dcéra, 12 rokov druhá 😀
Ako viem, že papier vo vzťahu nič nerieši a tak, ale pre mňa je svatba dôležitá ako verejný prejav toho, že dvaja tvoria oficiálne pár a chcú byť spoju. Podľa mňa hlavne niektorí muži majú tendenciu sa "neviazať". Ved teraz majú všetko aj bez svatby a záväzkov - ženu len pre seba, rodinu, deti ... tak prečo by to robili? 😉
Ak sa vzťah posúva aj bez sobáša a obom je tak dobre, tak je to vporiadku, ale mám pocit, že veľa vzťahov je už neskôr "prechodených" 😉 POznám viac párov ktoré sa nakonic po nekých 8 rokoch chodenia zobrali a za chvíľu sa rozišli. Alebo sa nezobrali ale partnerka si už jednoducho chcela založiť fungujúcu rodinu a mať deti a tak sa rozišli.
My sme sa chceli vziať kým otehotniem ale potom som zistila že čakáme dieťatko tak sme to urýchlili brali sme sa v 27.-týždni okolo jedenástej sme už boli v posteli 🙂 Som veľmi šťastná že sme sa vzali myyslém že to tak má byť Monika sa narodila do kompletnej rodiny a nemusíme nič vysvetľovať oficiálne sme rodina a tak nás berie aj štát manželstvo je niečo iné ako chodenie a ľahšie sa deťom chápeze mamka ocko majú rovnaké priezvisko sú manželia ako moji rodičia nie sú zobratí mamka sa volá tak ocko tak ja tak sestra tak a byť na svadbe vlastných odičov ako tak 10.-ročná to si naozaj neviem predstaviť 🙂
Ahojte 🙂 Ja mam s priatelom rocnu dcerku, ale po komplikovanom manzelstve jednoducho uz nemozem bohuzial slovo svadba ani pocut. Je mi to luto hlavne kvoli priatelovi, ktory ma poziadal o ruku uz x krat....vzdy som mu povedala, ze ho nekonecne milujem, ale svadbu nechcem.....
podla mojho nazoru netreba nic urychlovat, uzivat si vztah......my sme sa s prvym manzelom brali po roku, po roku od svadby sme prisli o dieta, co nas vztah neprezil, a dva roky po svadbe sme sa rozviedli.....a velka laska sa premenila na prach.
Momentalne sa o tom nebavime, ale nechali sme si "zadne" dvierka, lebo dcerka ma priezvisko po priatelovi..
@moniciak a ja práve naopak, len kvoli tehotenstvu nebudem nic urychlovat. To su prezitky doby, ked sa dieta vola inak ako matka a mala by som niekomu nieco vysvetlovat. MOzno by si bola prekvapena kolko takychto deti je bezne v jednej triede v skole. A nikto nikomu nic nevysvetluje. Ja nepotrebujem a ani nie som odkazana na to, aby ma stat, alebo hocikto iny musel brat ako rodinu. My sa ako rodina citime aj bez toho papiera a nazorov dedinskych tetiek na lavicke 😉
tak ja som mala cely zivot ine priezvisko ako mama a cela rodina nemala som stym nikdy problem skor stym ze ked som sla do skoli mi podaktory povedali ze moj otec je nevlastny (bola som nemanzelske dieta mama mala svadbu s nevlast.otcom ked som mala 1,5r.)neskor po 7r. a rozviedli ale zili sme spolu az kym otec neumrel a teda skor mi nadavali za ten rozvod ako za ine priezvisko ale to bol rok 89 a vtedy div ze rozvedenych neupalovali na hranici .moja dcera sa vola tiez po otcovy nemam stym problem nikde!hlavne teda ja stym problem nemam ....svadbu som najprv nechcela ja naco sme spolu uz 5r a fungujeme normalne super nic by som nemenila 😉 nam vo svadbe brani este nieco ine(priatel sa sudi s brantrancom(podnikali spolu a bratranec urobil na draheho podvod) ked sa to vyriesi nemam problem ale ak nie nezabijem sa koli tomu a kedze slovenske sudy stoja za dve veci je mozne ze najblizsich 10r svadba ani nebude.
@natynka128 no podľa mňa nie si "konzerva" ako si sa tu vyjadrila 🙂 ja som vydatá a brali sme sa dva roky pred narodením potomka ale aj pre mňa by bolo dôležité aby rodina bola "kompletná", jednoducho by ma to hnevalo . .moju kamošku priateľ požiadal o ruku keď mu povedala že je tehotná a brali sa až po narodení malej . . .ale keď píšeš, že nechceš ceremónie a pod, skúste sa len tak dohodnúť že sa niekedy vezmete napr. keď malá bude mať 2-3 roky ako chce priateľ . .a skús mu povedať, že je to pre teba dôležité . . .možno ťa prekvapí . . . 😀
Ahojte ja z manzelom sme sa sice brali este pred tym nez som otehotnela, ale trvalo nam to dlho 8 rokov sa rozhybat na prvu svadbu a potom sme stihli rovno dve svadby priebehu troch rokov 😀 A pokial ide o spolocne meno ja som si ponechala moje meno a deti budu mat manzelove a vobec v tom nevidim ziadny problem vsetko sa da detom vysvetlit v spravny cas a nieco silit podla mna nema vyznam 😉
@nibiru tak ja som uz jeden mensi "problem" s priezviskom maleho mala - bola som s nim u ocnej, sestre som odovzdala zdravotnu kartu a ta po chvilke vysla z ordinacie a ze "mamicka, vam dali kartu nejakeho ineho dietata, tu je napisane meno ..." a ja, ze "no, to je moj syn" a ona "ale vy sa volate .... " a ja "ano, a on je moj syn". 🙂 sestra nechapala a odisla naspat do ordinacie 😀
ale tak myslim si, ze aspon kym maly pojde do skoly, tak by sme mali mat ako rodina rovnake priezviska. ja nepotrebujem ziadne ceremonie okolo toho, ani nie som ten typ. draheho som upozornila, ze v opacnom pripade malemu menim priezvisko! 😀
my sme zacali planovat svadbu ihned ako som zistila ze som v tom...
@natynka128 Ahoj, presne viem o čom píšeš, hoci u nás to bolo trošku inak. Ja som sa do svadby nehrnula, nejak som nemala potrebu mať to na papieri, hoci sme boli spolu už vyše 5 rokov. Ale keď sme začali rozprávať o bábätku, prišlo to nejak automaticky 😉 požiadanie o ruku bolo milé, priateľ ma vytiahol na prechádzku po náročnom dni v práci, sadli sme si na horúcu čokoládu do útulnej reštiky a vybalil na mňa krabičku s prstienkom 😀 a vraj: "tak čo, Las Vegas, bejby? " 😀 😀 😀 plánovali sme totiž tajnú svadbu v USA. Zásnuby prišli v decembri a v apríli bola tajná svadba na našom výlete do štátov, ako sme mali v pláne 🙂 A bolo to úžasné, žiadna obrovská romantika a podobne, ale bolo to jedinečné, s manželom sme skvelí priatelia, partneri, už sa poznáme 7 rokov a svoje rozhodnutie mať rodinu aj na papieri, neľutujem, presne z dôvodov, ktoré uvádzaš. Máme ročného syna a sme komplet rodina aj s priezviskami a všetkým čo k tomu patrí, takže tvoje uvažovanie je viac ako správne 😉 držím ti palčeky 😵
@natynka128 my sme sa rozhodli, ze sa vezmeme po dvoch tyzdnoch chodenia :D a mala som z toho dobry pocit, hned od zaciatku som citila, ze to ten chlap mysli so mnou vazne, hned sme zacali planovat aj byvanie a buducnost..vedela, som ze to nebude ,, len taky vztah " pri nom sa mi od zaciatku zdalo vsetko mozne a jednoduche, tym ze hned od zaciatku si ma chcel vziat mi daval pocit istoty.. svadbu sme mali o rok, kvoli mojej skole, stahovaniu a papierovackam, kedze ja som slovenka on chorvat..jedine, co lutujem , je ze sme nemali svadbu o rok neskor, bol to tazky rok, neuzila som si nic, prerabali sme dom, robota, skola, svadba, same stresy.. chcelo to kus zvolnit tempo..ale dobre prezili sme, nemam pocit, zeby sa na nasom vztahu nieco zmenilo, byt vydata, je pre mna lahsie kvoli papierovackam..
zaujimava tema 🙂 🙂 🙂 ja akurat rozmyslam nad tym ako sa dostat na temu svadba! ked sme zistili, ze som tehotna /aj po natlaku rodicov/ sa o svadbe hovorilo, ale ja som bola zasadne proti. dovodov bolo viac, napr. necitila som sa dobre, nechcela som sa vydavat s bruskom, chcela som si proste svoju svadbu uzit a ten hlavny bolo asi to, aby kazdy nehovoril ze sa berieme preto lebo musime... to je hnusna poznamka okolia! takze ani po neustalych radach ako stat "vraj PODPORUJE 😠 " rodinu, ako budeme zit naporiadku, ako bude mala rada ze sme svoji, ake to ma vyhody keby sa nieco stalo.... a ineeeeeee som svadbu nechcela!!! nejako okolie stichlo a tesili sa vsetci na malu! teraz vsak je uz malinka na svete a ja niekedy citim potrebu aby sme sa vzali 😉 neviem, ani preco to tak na mna prislo, ale chcem zacat rozoberat tuto temu, len neviem ako na to, kedze ja som bola pred nedavnom ta osoba, ktora bola proti 🙂 hhhmmmmm dilema to je! 😀 😀 😀
@danusskaaa Toto trápilo aj mňa. My sme boli spolu 6 rokov, potom sa manžel nejako rozhýbal a plánovali sme si svadbu. Nikdy som sa nechcela vydávať tehotná, už len preto, že okolie sa na to pozerá, že môjho manžela som tým bábom prinútila k sobášu (bývala som na dedine). A stalo sa, že 3 mesiace pred svadbou som zistila, že som tehotná. Tak som sa vydávala v 5. mesiaci, ale "našťastie" to nebolo vidno. Keď som to zistila, tak som zo začiatku chcela svadbu zrušiť, lebo mi bolo tiež veľmi zle a nevedela som či to zvládnem. A rozmýšlala som aké by to bolo pekné, keby nám na svadbe bol aj maličký.
No nič, keď sa chceš vydávať, tak to proste povedz. Veď už máte aj družičku 😀 😀 😀
baby najromantickejsie zasnuby som mala ja...bola som tehotna takze to tak vyplynulo ze sa vezmeme a ked akoze dosiel k nam na "pytacky" aj s jeho rodicmi tak svokra hned vo dverach..date nam tu vasu simonku? 😀 😀 😀 😀 a to bolo cele ziadanie,mm uz potom nic nepovedal lebo sa hanbil za mamu a ja som bola urazena!dlho ma to hnevalo a doteraz si ho za to doberam 😀

@natynka128 svatbou a ani tym, ze ta priatel poziada o ruku sa na vasom spolocnom zivote nic nezmeni. Mozno potrebujes len trocha zmenit pohlad na vec. Mozno ti chyba len dokaz lasky, ktory by bol trochu aj dokazom na vonok - aby o tom oficialne vedeli aj ostatni?
Dam ti jednu radu: bud rada, ze ste spolu preto, ze to obaja chcete a nie preto, ze ste zosobaseni a preto musite..
V zivote existuju naozaj dolezitejsie problemy.